Home » Archief » Alcohol


[18.08.2012]

Alcohol

Peter Breedveld

Laten we eens een typisch autochtoon probleem bij de kop pakken: alcohol. Kostte de samenleving in 2001 al 2,6 miljard euro (recentere cijfers vond ik niet via Google, maar ik hou me aanbevolen). Minstens dertig procent van het aantal door de politie geregistreerde geweldsdelicten is alcoholgerelateerd. Het aantal kinderen, dat jaarlijks opgenomen wordt na een sessie comazuipen stijgt jaarlijks explosief.

Op Twitter volg ik een aantal deskundigen op het gebied van alcohol, waaronder medicus Ivan Wolffers en CSI Dokter Angela, die regelmatig onthutsende feiten over alcoholmisbruik presenteren.

Politici roepen regelmatig om repressieve maatregelen, zoals de verhoging van de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol en die van de accijns op alcohol. Die maatregelen schijnen ook bewezen te helpen, maar ik geloof toch dat je er het alcoholprobleem niet echt mee bestrijdt. Dat is namelijk cultuurgerelateerd.

Dat heb ik altijd al vermoed, omdat ikzelf na het drinken van alcohol nooit dezelfde neigingen heb vertoond als ik bij de drinkers om me heen zag. Alcohol heeft effect op me – vroeger werd ik er minder verlegen van, toen de belangrijkste reden om te drinken, maar ik ging er nooit van schreeuwen en gek doen, ik word er ook niet agressief van – integendeel. Ik ben ook nog nooit dronken geweest, hoewel ik flink kan innemen.

Dat kán zijn omdat ik lichamelijk iets anders in elkaar zit dan heel veel andere mensen, maar sinds een artikel, dat ik tweeënhalf jaar geleden in The New Yorker las, geloof ik daar helemaal niet meer in. Dronken mensen gedragen zich in Nederland luidruchtig en agressief omdat het van ze verwacht wordt. Niet omdat dat een onvermijdelijk gevolg is van alcoholinname.

Het verhaal in The New Yorker beschrijft de ervaringen van een aantal antropologen in totaal verschillende culturen. Een bepaalde gemeenschap in Bolivia heeft het drinken van alcohol bijvoorbeeld onderdeel gemaakt van een strak geregisseerd, uiterst gedisciplineerd ritueel, en in een Afrikaans land beschrijft een antropoloog het gedrag van een dronken man die zich tegen iedereen in zijn eigen gemeenschap extreem gewelddadig gedroeg (hij vermoordde zelfs een geit), maar onmiddellijk bij zinnen kwam toen hij tijdens zijn wilde dronkemanstocht de antropoloog – een buitenstaander – tegen het lijf liep.

Maar het interessantst zijn de bevindingen in de Amerikaanse stad New Haven, waar een grote Italiaans-Amerikaanse gemeenschap is en een grote groep Amerikanen van Ierse afkomst. Alcoholisme kwam aanvankelijk onder de Ieren veel voor, onder de Italianen nauwelijks, en dat verschil was binnen een generatie vrijwel verdwenen. Tegenwoordig zijn er ongeveer evenveel alcoholisten onder de Italianen als onder de Ieren.

Dat komt overeen met mijn ervaringen. Ik ben zo vaak in Italië en Spanje geweest, dat ik mezelf best een Italië- en Spanjekenner mag noemen. Ik ken ook veel Italianen. Die drinken behoorlijk vaak op een dag – een glaasje bij de lunch, een aperitiefje op een terras, een wijntje in een bar tijdens een werkpauze, ’s avonds weer wijn bij het eten, daarna weer een gezellig glaasje – maar dronken Italianen heb ik nog nooit van dichtbij meegemaakt. Zelfde in Spanje – daar krijg je overal wijn, maar op openbare dronkenschap wordt neergekeken. Het kan knoertdruk zijn op zaterdagavond in Sevilla, met overal barretjes langs de rivier en in de binnenstad, maar als je er dronkelappen ziet, zijn dat altijd Noord-Europeanen of Amerikanen.

Daarom denk ik dat er twee beslissende factoren zijn bij het indammen van alcoholmisbruik: het drinken van alcohol is veel minder problematisch als het een bepaalde structuur heeft. Noord-Europeanen ontbreekt het aan elke discipline, als het om alcohol gaat. Ze houden het nooit bij één glaasje, zoals Zuid-Europeanen (oorspronkelijk) doen. Dat is met de paplepel ingegoten. Kinderen zien hun ouders tegenwoordig constant zuipen. Vroegâh, toen ik klein was, ging de wijn- of bierfles pas na zes of zeven uur ’s avonds open. Overdag drinken was not done. En door-de-week drinken eigenlijk ook niet.

De tweede factor is de mate van acceptatie van bepaald gedrag. Ik hoor tegenwoordig verontrustende verhalen uit Spanje, maar voor zover ik weet, is dronken gedrag daar onacceptabel. Er wordt op neergekeken. De sociale druk om je normaal te gedragen is daar hoger. In Nederland is het volstrekt normaal om je opdringerig, agressief en luidruchtig te gedragen als je gedronken hebt. Alcohol is je excuus, je alibi.

Het is jammer dat ook op dit vlak onze superieure, westerse cultuur weer domineert. Italianen in New Haven nemen het Ierse drinkgedrag over, in plaats van andersom. In Spanje bestaat sinds de jaren negentig het verschijnsel botellón, waarbij door jongeren op pleinen grote hoeveelheden alcohol worden gedronken, met de nodige problemen vandien.

Het lijkt dus bijna onmogelijk, maar toch denk ik dat een radicale verandering van de drinkcultuur de oplossing is voor alcoholgerelateerde problemen. En die verandering moet bij de mensen thuis plaatsvinden, niet door de wetgever worden opgelegd.

Laat uw waardering voor deze site (en daarmee voor de strijd voor de vrije meningsuiting) blijken met een kleine donatie (of een grote!) via Paypal of met een storting op rekeningnummer 39 34 44 961 (Rabobank Rijswijk) o.v.v. ‘Frontaal Naakt’.
Peter Breedveld, 18.08.2012 @ 10:24

[Home]
 

57 Reacties

op 18 08 2012 at 10:36 schreef Leo Schmit:

Noorwegen is een mooi voorbeeld: daar gaan extreme wetgeving, tot en met een staatsmonopolie of slijterij, en extreem wangedrag na alcoholgebruik samen. Het 19de eeuwse tabu op drinken heeft het tot een nationale sport verheven. Schenk nooit een Noor of Noorse, want zij denken daarna steevast dat het pas ophoudt als zij op de grond liggen. Wel is het zo, dat Noren zelden doordeweeks drinken, maar dat heeft ook met de kosten te maken.

op 18 08 2012 at 10:51 schreef Friezerik:

Helemaal mee eens, het lijkt soms wel dbt je alles maar moet pikken omdat mensen dronken zijn. Commentaar en je bent ongezellig (of je krijgt mot). Het is alsof men hierzo het verschijnsel “aangenaam verdoofd” niet kent. Dat zalige roesje maar dan zo dat als het nodig is je nog normaal kunt nadenken. Dat heb je soms na 1 wijntje, soms na sloten bier. Ik word ook stront ziek van mensen die alcohol als excuus gebruiken (voor wangedrag/vreemdgaan etc.). Dat gedrag zat er al in alleen door de alcohol zijn de remmingen weg. Helemaal eens met het plan van opstelten om bij wangedrag door alcohol misbruik juist strenger te straffen.

op 18 08 2012 at 10:52 schreef Bertje:

Beste Peter

Zelf Drink Ik nooit alcohol om het eenvoudige feit dat ik er domweg niet tegen kan, een twee wijntjes en ik ben direct op het nivo: “broek uit, broek uit ole ole…..”
Ik vind jou stuk erg goed en ik denk dat je gelijk hebt.
Wat verder ook nog interessant is om te belichtten is huiselijk geweld en alcohol, daar is meer als genoeg over te vinden op het internet.
Alcohol en huishoudelijk geweld is vaak onzichtbaar en komt in alle West Europese landen voor. En dan heb ik het nog niet gehad over de ziektes die het gevolg zijn van overmatig drank gebruik.

op 18 08 2012 at 11:04 schreef herman van der helm:

Alcohol versterkt de inwendige gevoelens en laat ze zich manifesteren. Iemand die over zichzelf erg negatief denkt, uit dat na het drinken van (teveel) alcohol. Iemand die van binnen een zekere rust heeft en tevredenheid zal na het drinken van (teveel) alcohol niet ineens omslaan in een aggresieve persoon.
Dat is volgens mij de achtergrond van de verschillen. Dat het groepsgewijs voorkomt zal wel met de leefomstandigheden en sfeer in die groep te maken hebben denk ik.

op 18 08 2012 at 11:18 schreef robert oor:

Hoi Peter;
Helemaal mee eens, ik denk dat hier ook een taak voor opvoeders ligt een glaasje kan best maat met mate. Verbieden helpt ook niet, ik kom regelmatig in Saudi Arabia, maar daar maakt men het gewoon zelf of koopt het illegaal, jongeren gaan de woestijn in om te zuipen en te crossen met hun fourwheeldrives met alle gevolgen van dien.. Nog afgezien van de Saudis die gaan drinken en hoeren en sloeren in Bahrein en Dubai….

op 18 08 2012 at 11:44 schreef maruja:

Goed stuk, er zit wat in. Toch denk ik dat het veel te maken heeft met de mate waarin mensen hun leven als gelukkig ervaren. Zou het kunnen dat die Italianen in de VS langzamerhand ongelukkiger werden? Bij het observeren van stevige drinkers (ik heb een aantal alcoholisten in mijn directe omgeving), viel me ook op dat gedrag onder invloed, verandert in de loop der tijd. Het begint met ontremming en vrolijkheid, maar na maanden (jaren), waarschijnlijk door gewenning en frustratie over het niet meer bereiken van de gewenste euforische staat (?) wordt het gedrag steeds grimmiger en agressiever.

@Bertje, je hebt een punt met dat huiselijk geweld, maarehhh, wat is huishoudelijk geweld?:P In een land als Spanje bijvoorbeeld is huiselijk geweld een ernstig probleem, en wordt in veel gevallen getriggered door alcohol-misbruik.

Bébé werd in Spanje super populair met het nummer, Malo, over huiselijk geweld. Juist omdat het voor massa’s vrouwen zo herkenbaar was. Ik vind het een prachtig lied. >>> http://youtu.be/G9q_ao91Now

op 18 08 2012 at 11:46 schreef Hans Berenstein:

Alcohol is dus niet de oorzaak.

(Het gaat weer om fatsoen en grenzen.)

op 18 08 2012 at 12:18 schreef Bigpete:

@Leo
Generaliseren is ook een vak. Nogal wat Scandinaviërs drinken inderdaad tot ze er bij neervallen, maar dat geldt niet voor iedereen en gebeurt voornamelijk op vakantie. Bovendien leidt drinken zelden of nooit tot luidruchtig of agressief gedrag. Het zijn geen Engelsen…

op 18 08 2012 at 14:52 schreef Bertje:

@ maruja

Huiselijk geweld bedoel Ik dus.
( dislectie, de taal niet goed beheersen, lang uit Holland al weg zijn: weet je gelijk waarom ik niet zo goed schrijven kan)
Thanx anyway.
:-)

op 18 08 2012 at 16:54 schreef MNb:

Wijlen mijn vader en ik werden ook nooit agressief van alcohol. Mijn vader kreeg altijd medelijden met de hele wereld en ik word vrolijk en ga om alles lachen, totdat ik letterlijk bewusteloos ben.
Zeer goede analyse, PB. Je hebt me stof tot nadenken gegeven, ook over mezelf. Want ik heb wel degelijk agressieve neigingen. Daar heb ik een grondige hekel aan. Daarom vier ik ze liever bot op een gecontroleerde wijze – op internet of tijdens een schaakpartij, zodat de schade minimaal of zelfs nihil is.
Het scheelt ook dat ik sex als waardeloos ervaar zodra ik maar één glaasje op heb.

op 18 08 2012 at 17:06 schreef Peter Schuwer:

Peter,
Als ik je zo weet af te geven op Geert Wilders dan heb ik meermaals de indruk dat je een dronkenlap bent.
Het is heel sprekend voor de Amsterdamse Hoge School dat je daar nog altijd mag werken…
Gewoon een kennisfabriek zonder waarden en normen.
Gelukkig zijn wij in onze blote reet allemaal gelijk.
Dus blijf je goede werken verder zetten – ook met die sotmme PvdA van jou. mensen afbranden zijn jyllie goed in … verder meer en grotere puinhopen veroorzaken.

op 18 08 2012 at 21:35 schreef dewanand:

namaste Peter,

Heel mooie tekst, je slaat de spijker op zijn blote reet. Wist je dat er elk weekend flink wat blanke Hollanders (Man en vrouw) dronken terechtkomen op de EHBO met een grote bierfles vast in hun reet? anale Hollandse bierflessen seks, legaal of illegaal? Viezerikken he jou blanke broeders.

Een blanke boezemvriendin van mij was 20 jaar alcoholhoertje. blanke mannen pompten haar vol met een liter jenever, wijn, port en neukten haar daarna kapot he. Zij vertelde mij wel dat haar witte kut gelukkig heel groot is dus voelde zij deze dagelijkse verkrachtingen niet echt, want die mannen hadden een kleine penis.

Ik heb veel gezien in het riool over de blanke beestencultuur in Nederland en mijn beeld van de superieure beschaafde blanke is toen totaal ingestort. Hoe kan een blank beestmens nou superieur zijn, vraagt Wieroe mij vaak, als beschaafde Hindoe kat?

Je had het over onze brulaap Geert Wilders he. NOu onderzoek eens deze tekst van mij:

Geert Wilders heeft weinig te bieden aan blanke Hollanders

Offeraar Dewanand
Offercode wfor1301
Offerdatum 12 juni 2012

http://www.dewanand.com/wfor1301.htm

super Peter, dikke tien voor deze tekst namens Wieroe

op 18 08 2012 at 21:52 schreef Sasha Berkman:

Alcohol is een gift van moeder aarde voor wat mij betreft.

http://www.youtube.com/watch?v=ea-MVgC_jz4

op 19 08 2012 at 02:06 schreef Hans Berenstein:

Waarom toch zo af willen geven op het westen? Heeft niet elke cultuur positieve en negatieve uitlaatkleppen voor zaken die niet horen of mogen?

@dewanand Het is vast heel grappig bedoeld allemaal, maar mij stuit racisme tegen de borst. Selectieve verontwaardiging met een spitsvondig sausje op basis van n=1 of een beetje meer vind ik hier net zo irritant als bij GeenStijl.

Ik weet dat je hier een publiekslieveling ben en dat ik nu te boek kan gaan staan als blanke racist die het nog ontkent.

Het gaat er niet om welke cultuur superieur is dewanand. Groei op. Een wijs man verwerkt zijn verleden zonder superioriteitsgevoelens en sociale vergelijking.

op 19 08 2012 at 05:52 schreef leo schmit:

Grote Pier, klopt ik ben generalist, ik heb nooit een vak geleerd en daar word ik nog steeds voor gestrafd.

Maar jij kan er ook wat van: ‘Scandinaviers (!) zijn ‘zelden of nooit luidruchtig. het zijn geen Engelsen.’

Maar laten we niet afdwalen: Peter spreekt van drinkculturen, waarbij hij onderscheid maakt tussen culturen waar drinken wel op beschaafde wijze geschiedt en waar het kennelijk moet ontaarden in beestachtig gedrag. Hij noemt sociale controle als factor en zegt dat naarmate men Noordelijker komt dat fenomeen minder krachtig werkt. Ik noemde daarbij het nogal noordelijk gelegen Noorwegen als voorbeeld. Het vreemde daar is dat de ‘sociale controle’ daar juist extreem hoog is voordat het drinken begint, maar volledig verdwijnt als het drinken op gang komt. Ik ken geen land waar men elkaar meer de maat neemt dan in Noorwegen. Het land scoort ook hoog tot zeer hoog met echtscheidingen, geweld in huwelijk, kindermishandeling, uit huis plaatsing. Kortom het rijkste en gelukkigste land ter wereld. Maar dat is weer een andere discussie.

En nu ga ik naar Bébé luisteren.

op 19 08 2012 at 10:20 schreef Peter:

Waarom toch zo af willen geven op het westen?

Dat is totaal het punt niet. Waarom toch altijd dat stropoppenfetisjisme?

op 19 08 2012 at 10:29 schreef Tom Lievens:

Schreeuwend des nachts over de straten zwalken is inderdaad een Noord-Europees verschijnsel. Mijn deerne (Spaanse) begreep het nooit toen we nog in België woonden. Tijdens het hoogseizoen is het een echte plaag aan de Spaanse Costas. Er zal gedronken worden, amok en geschreeuw moet gemaakt worden lijkt de regel.

op 19 08 2012 at 11:10 schreef John:

Wat me opviel in Tokio is dat niemand vreemd opkeek toen er 4 Japanners in 3-delig kostuum, dronken, zingend en armen over elkaars schouders, voorbij kwamen zwalken. Op vrijdagavond, dat wel.

op 19 08 2012 at 11:10 schreef Hiepo-kriet:

@Hans Berenstein,

Wie heeft het hier over rassen?
Ik meende dat Peter het hier over alcoholgebruik -en daaropvolgend wangedrag- binnen verschillende culturen heeft. Het overdenken waard, lijkt me.

Superieure culturen bestaan niet, wél inferieure blanke mannen. Daar heeft Dewanand toch helaas weer een punt.

Vanwaar de vrees als racist ontmaskerd te worden?

op 19 08 2012 at 11:34 schreef MNb:

En daarom is Dewanand publiekslieveling: omdat hij tussen alle groteske onzin altijd wel een sterk punt verstopt. Bij mij werkt het contrast op de lachspieren, bij HB blijkbaar niet.
Overigens discrimineert Dewanand iederéén in gelijke mate en is zijn oplossing totale rassenvermenging middels een grote orgie, dus dat is eerder metaracisme.
HB, je staat nu niet te boek als racist – wie discrimineer je?! – maar als humorloos.

op 19 08 2012 at 11:45 schreef Hiepo-kriet:

Peter, excuus voor de 2e post maar ’n brandende vraag voor Dewanand;

Zal impotentie de toch al inferieure, dom-dominante, brallende blanke man nóg gewelddadiger maken?

Dán nog liever het debiele geblaat op straat. Is tenminste nog zichtbaar.

op 19 08 2012 at 12:52 schreef You On A Gin:

@ leo schmit
Je gaat naar je babyfoon luisteren?

op 19 08 2012 at 13:39 schreef Hiepo-kriet:

MNb,

Is de metaracist uit het zelfde hout gesneden als de misantroop? -Of ben ik dan toch gewoon een ordinaire mensenhater ;)

op 19 08 2012 at 16:03 schreef Hans Berenstein:

@Hiepo-kriet
Ik reageerde op dewanand, op zijn racistische comment, niet op Peter.
Over mijn racisme? Ik ben niet hypocriet. Ik ben racist, net zoals jij en alle andere mensen, dus vast wel te ontmaskeren bij tijd en wijlen. Ik probeer erop te letten, maar je ontkomt er niet aan dat je mensen categoriseert, ook op ras. Het gaat erom dat je jezelf een beetje in de gaten houdt.
@MNb
:)
@Peter
Over dat zuipen en raar doen: uitlaatklep. Elke cultuur heeft taboes en controle en elke cultuur heeft gekke uitwassen om daar even onderuit te kunnen. Alcohol is zo’n gelegitimeerde uitstap. Carnaval. Voetbal. Het verkeer. Weblogs..

op 19 08 2012 at 21:59 schreef MNb:

Ik weet het niet, Hiepo-kriet. Tot nu toe is Dewanand de enige in zijn soort die ik tegen ben gekomen. Wie nog een beetje in de buurt komt is Dirty Harry, die aan iedereen de pest heeft en een ordinaire mensenhater is. Maar Dewanand ziet het leven zonnig in, vind je niet? Een extreme versie van make love, no war.

op 20 08 2012 at 09:26 schreef Maarten:

Begrijp niet waarom je het relateert aan het superieuren westen. Misschien bedoel je het cynisch?
Er zijn genoeg voorbeelden die erger zijn buiten het westen. Het is eerder een wereldwijd probleem. Behalve misschien een moslim probleem? Saudiërs uitgesloten.

op 20 08 2012 at 20:34 schreef BSuus:

Interessant statement! Herken het fenomeen. Ben zelf opgegroeid in een wijnstreek (Moezel) waar wijnconsumptie met de paplepel werd ingegoten. Toch werd er neergekeken op openbaar dronkenschap en dronken toeristen (waaronder helaas veel NL’ers!).
Ook in mijn toenmalige werkomgeving (rechtbank) was wijn bij de lunch heel normaal! Onze directeur (en hoofd rechtbank) dronk tijdens lunch en was vanaf 15.00 uur glashelder in de rechtszitting!
Volgens mij idd kwestie van cultuur en acceptatie van afwijkend gedrag!
Gaat volgens mij idd meer om acceptatie afwijkend gedrag (“schijnt erbij te horen”) dan om relatie met alcoholconsumptie.
… en dan heb ik het uiteraard niet over “comazuipen”!

op 20 08 2012 at 21:23 schreef Sasha Berkman:

Wat zullen we drinken? Zeven dagen lang.

http://www.youtube.com/watch?v=le6uFnLwqYU

op 20 08 2012 at 21:23 schreef Pjotr:

Hoop mensen hier die blijkbaar nog nooit in Oost-Europa zijn geweest. Wonen toch best veel mensen..

op 20 08 2012 at 22:27 schreef MNb:

Dat is een interessant punt. Komt comazuipen in het zuiden van Europa voor? De “knoflook”landen, zeg maar?

op 21 08 2012 at 10:00 schreef yurp:

Zomaar een slag in de rondte hoor maar is het niet zo dat hoe introverter en afstandelijker een cultuur is, hoe groter de excessen worden als de remmingen wegvallen? Italianen en Spanjaarden kunnen hun affectie en afkeer vaak met veel bombarie publiekelijk tonen zonder dat daar gek van wordt opgekeken terwijl Noord Europeanen worden geacht zich in te houden (Engelsen voorop) en hun emoties niet teveel te tonen. Alleen met drank op mag je jezelf laten gaan. Volgens mij is dit in Japan ook zo, maar dat weet ik niet zeker.

op 21 08 2012 at 10:39 schreef Hiepo-kriet:

MNb,

Ah, Onverschrokken Harrie :] Niet bepaald het zonnetje in huis inderdaad. Toch gaat ook in vuile Harrie een romanticus schuil, ware het niet dat hij nog liever z’n hoed zou opvreten dan dát toe te geven.

op 22 08 2012 at 10:27 schreef Hans Berenstein:

yurp
Dat is wat ik ook bedoel. Japanners kunnen in besloten kring enorm zuipen en neuken.

op 22 08 2012 at 11:29 schreef Peter:

Japanners kunnen in besloten kring enorm zuipen en neuken.

Wat een idiote opmerking. Iedere groep mensen kan dat. Stop met die nationalistische obsessie van je, Hans. Lees de argumenten in mijn betoog. Het gaat niet om vingertjewijzen. Het gaat om de oplossing van een echt probleem.

op 22 08 2012 at 17:12 schreef yurp:

Peter,

Ik weet niet of je argumentatie helemaal volledig is. Waarom drinken mensen in het Noorden zoveel meer in één keer en mensen in het Zuiden veel rustiger verspreid over de dag? Noordelingen lijken te drinken óm dronken te worden en niet zozeer om de smaak. Een wijntje, pastisje of digestief drink je natuurlijk ook veel meer voor de smaak dan een vodka, jenever of pils. Is dat niet omdat Noordelingen veel gereserveerder zijn en alcohol nodig hebben om hun opgekropte frustraties te kunnen uiten?

op 23 08 2012 at 00:20 schreef Hans Berenstein:

Peter, welk probleem wil je oplossen? Ben dan duidelijker. Is het alcoholgerelateerd geweld of alcolholmisbruik? In 2006 waren 38.000 van de 138.000 geweldsdelicten alcoholgerelateerd (uit jouw link). Heftige cijfers. Maar moet je daarvoor de gehele drinkcultuur van miljoenen Nederlanders aanpakken? Hoe groot is het probleem echt? Hoeveel Nederlanders legitimeren grof gedrag en geweld door alcohol? Of gaat het je om alcoholmisbruik? Dat laatste onderbouw je niet echt. De link naar bedragen doet het niet en je geeft geen samenvatting van wat Wolfers en Angela tweeten.

Anderen zoals ik menen dat er meer culturen zijn die excessen kennen naast taboes en dwingende sociale normen. Alcohol dus ook als manier om gelegitimeerd te ontladen. Ik noemde Japan als voorbeeld in dat licht. Sterke sociale druk en ook maffe ontladingen. Zoals zuipen en neuken in groepen. Heeft niks met nationalisme te maken. En dat soort praktijken hoeft niet direct tot structureel alcoholmisbruik of geweld te leiden.

Begin nou niet gelijk over nationalisme als ik je kritische interpretaties over de Nederlandse cultuur niet gelijk deel.
Kom dan met een sterker onderbouwd verhaal en zeg strakker wat je precies waarom wil oplossen. Dan voorkom je verwarring en te veel interpretaties.

op 23 08 2012 at 07:34 schreef Peter:

Peter, welk probleem wil je oplossen? Ben dan duidelijker.

Ik ben duidelijk zat. Jij leest gewoon niet goed. Het staat meteen in de eerste alinea welk probleem ik wil oplossen. Maar jij ziet iets negatiefs over onze cultuur staan, begint hevig te trillen en meteen met je vingertje naar een ander te wijzen, zoals zoveel nationalistische boze mannen doen. “Japan doet het ook!”

We leven hier niet in Japan, maar in Nederland. We gaan hier anders met alcohol om dan in Italië en Spanje. We zouden daar misschien een voorbeeld aan kunnen nemen.

Dit is allemaal keurig onderbouwd en het enige dat jij inbrengt is dat Japan het ook doet. Overigens zonder onderbouwing. Je beweert het gewoon.

op 23 08 2012 at 09:48 schreef Hans Berenstein:

Peter, lees mij goed. Ik zeg veel meer dan Japan. Japan is een voorbeeld van excessen/uitlaatkleppen in een cultuur die ook veel regels oplegt, net als hier. Je versimpelt wat ik zeg, doet het af als nationalisme en serveert het zo af. Zorg gewoon voor een echte onderbouwing en speel niet op de man. Je stipt het onderwerp maar half aan en rent over een smal pad naar conclusies, met tendentieus taalgebruik.

Oke, een antwoord in jouw stijl, misschien helpt het: geef het maar toe, het gaat je niet om de alcohol, maar om het bekritiseren van wat jij Nederlandse cultuur vindt. Omdat je zo graag anders en superieur wil zijn. Door van mij (en anderen) een karikatuur te maken en me de les te lezen, streel je je eigen ego en kun je vasthouden aan je eigen gelijk.

op 23 08 2012 at 10:25 schreef Peter:

Dag, Hans Berenstein. Met idioten ga ik niet in discussie.

op 23 08 2012 at 11:13 schreef yurp:

Peter,

In Nederland is 1/3 van de geweldsdelicten alcoholgerelateerd. Maar wat betekent dat? Dat er hier 1/3 méér gewelddelicten zijn dan in Spanje of Italie? Of dat de Mediterrane mens niet zozeer alcohol nodigt heeft om erop te slaan of iets kapot te maken? Wellicht is de Noorderling in nuchtere staat wel veel passiever dan zijn Zuidelijke evenknie. Zolang het niet duidelijk is of onze maatschappij gewelddadiger is dan de Spaanse of Italiaanse is dat hele percentage van alcoholrelatie nogal nietszeggend, toch? En om het probleem nog wat diffuser te maken: in Spanje, Italië en Frankrijk is rijden onder invloed weer cultureel veel geaccepteerder.

op 23 08 2012 at 11:59 schreef Peter:

Als ik zeg dat een derde van de geweldsdelicten in Nederland alcoholgerelateerd zijn, zeg ik daarmee niks over Spanje, maar uitsluitend over Nederland.

Ik zeg dus niks over het aantal alcoholgerelateerde delicten in Spanje, maar ook niet over geweld an sich in dat land.

Ik constateer wel dat Spanje en Italië van oorsprong minder alcoholgerelateerde problemen hebben, terwijl alcohol toch onlosmakelijk deel uitmaakt van het dagelijkse leven.

(zie bijvoorbeeld hier: http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/7093143.stm

Dat de ‘Mediterrane mens’ zonder alcohol al gewelddadig en destructief genoeg zou zijn, zoals jij het stelt, lijkt me beschamende nonsens. Hoe dan ook, dat is het punt hier niet.

Het punt is dat Noord-Europa kampt met een enorm alcoholprobleem, en dat de adoptie van een Zuid-Europese drinkcultuur dat probleem zou kunnen oplossen.

op 23 08 2012 at 12:01 schreef Aaron:

Nederlanders zijn idd geweldige eikels als ze dronken zijn, maar ik krijg de indruk dat er geen parallellen getrokken mogen worden met andere landen. Dit is een tendens die ik in alle artikelen lijk te zien. Als er ergens kritiek is op andere culturen dan huil je weer om het hardst dat Nederlanders eerst maar eens naar zichzelf moeten kijken. Misschien kun je “frontaal naakt” beter in “Neerlands zelfkastijdingsblog” veranderen?

op 23 08 2012 at 12:49 schreef hassnae:

Typisch, sommige reageerders krijgen er geen genoeg van andere landen en gemeenschappen te bekritiseren. Nu gaat het over Nederland en dan gaan ze huilen over zelfkastijding. Want waarom zou je naar jezelf kijken als je ook andere landen en groepen kunt afzeiken om jezelf beter te voelen.

op 23 08 2012 at 13:03 schreef Peter:

Precies. En ook: onderbouw eens, Aaron, waarom er geen ‘parallellen’ met andere landen getrokken mogen worden? Doet goed voorbeeld niet goed volgen? Zou het in elk geval niet goed moeten doen volgen?

De naam van deze site blijft gewoon Frontaal Naakt. Misschien moet je jouw naam veranderen in ‘Aaron met de lange tenen als het om zijn culturele superioriteitscomplex gaat’.

op 23 08 2012 at 17:08 schreef yurp:

Peter,

Daar ben ik het helemaal mee eens. Het binge drinken levert een hoop medische en sociale problemen op. Ik vraag me alleen dan wel af welke uitlaatklep de Noordelijke gereserveerdheid zou zoeken om de frustraties en emoties eruit te laten klappen als er niet meer bezopen kan worden gelald, geneukt, geschreeuwd en gevochten. Alcohol heeft volgens mij al millenia lang deze bepaalde sociale functie in de Noordelijke contreien. Alleen zijn we nu zo rijk en is drank zo voordelig dat we het veel te vaak en te heftig doen.

op 23 08 2012 at 19:14 schreef Peter:

Yurp, hoe kom je er toch bij dat de Noorderlingen zo gereserveerd zijn? Geloof je echt in de mythe van de ‘nuchtere’ Nederlander en de gereserveerde Zweed? Ik niet. In elk land, dat ik heb bezocht, waren Noord-Europeanen en Amerikanen altijd de luidruchtigste toeristen. Je hoort ze overal bovenuit, ze zijn niet te vermijden, ze dringen iedereen hun aanwezigheid op. Met alcohol op worden ze alleen maar luidruchtiger en opdringeriger.

Dat is cultuur. In het noorden wordt iedereen aangemoedigd voor zichzelf op te komen, zich te laten gelden. In zuidelijker culturen heb je rekening te houden met je plaats binnen de gemeenschap.

Alcohol is ook geen welvaartsprobleem. Onder de armen is het altijd een probleem geweest. De midden- en bovenklasse heeft zich altijd laten inbinden door strenge regels rond alcohol: niet voor zes uur, alleen bij speciale gelegenheden.

Maar nu de onderklasse tot de middenklasse en zelfs de bovenklasse is doorgedrongen, is daar het laatste beetje etiquette ook verdwenen.

op 23 08 2012 at 20:24 schreef Hiepo-kriet:

Peter,

Alcoholgebruik lijkt ook mij geen welvaartsprobleem. Dat zou een te simpele verklaring zijn.

Wel is het schaamteloze, beschamende gedrag dat jij meermalen signaleerde m.i. toch een logisch vervolg op langdurige overvloed, verzadiging en dus mateloosheid vs mentale armoede.
Het laatste is een veel groter probleem -vooral voor omstanders- dan alcoholgebruik, in welke mate dan ook.

op 23 08 2012 at 20:36 schreef Peter:

Alcoholgebruik versterkt die uitingen van mentale armoede en mateloosheid, zoals ik afgelopen zomer in de Tokyose metro gedemonstreerd zag, toen een groep Amerikaanse jongeren de boel kwam ‘opluisteren’, wat vooral door de oudere Japanners met afgrijzen werd gadegeslagen.

Maar geweld en verkeersdoden door alcohol zijn ook pittige problemen, die ik niet zou willen onderschatten.

op 23 08 2012 at 22:15 schreef Hiepo-kriet:

‘Alcoholgebruik versterkt die uitingen’

Uiteraard. En al helemaal onder invloed van gelijkgestemden.

op 24 08 2012 at 00:22 schreef You On A Gin:

Ik denk vooral dat het onderscheid tussen alcohol ge- en misbruik belangrijk is.

op 24 08 2012 at 08:25 schreef yurp:

Peter,

Ja, ik denk serieus dat de Zuiderling beter is toegerust om zijn emoties in het normale leven te tonen en bot te vieren dan de Noordeling die niet te geëmotioneerd hoort te zijn. Met bot, luidruchtig en egocentrisch zijn worden geen emoties geuit. Dat is gewoon onaangepast Noordelijk gedrag. Je analyse dat het mateloos zuipen vanuit onder naar boven in de maatschappij is gegaan klopt, maar wel voor volwassenen. Jongeren hadden hier volgens mij voor pak-em-beet WOII niet de financiële middelen voor.

op 24 08 2012 at 12:33 schreef MNb:

Dan zul je eerst moeten aantonen dat West- en Noord-Europeanen inderdaad “niet geëmotioneerd horen te zijn”. Talkshows als die van Oprah Winfrey suggereren anders.
De negentiende eeuwse elites bijvoorbeeld zagen arbeiders als een vormeloze massa, die ongehinderd en vrijelijk alle mogelijk emoties kon spuien, zonder veel na te hoeven denken.
Ik vrees dat PB gelijk heeft en dat het met sociale acceptatie te maken heeft. Dat is slecht nieuws, want dan verandert er voorlopig niets. Al is het dan interessant na te gaan hoe roken wel zo snel gestigmatiseerd is geworden.
De malloten die klagen dat “ze in andere landen ook geen lieverdjes zijn” hebben duidelijk niet begrepen dat het juist handig is om over de grens te kijken hoe ze iets daar aanpakken.

op 24 08 2012 at 15:33 schreef yurp:

Oprah Winfrey is toch helemaal niet West- of Noord-Europees? Noord-Amerikanen zijn cultureel en sociaal behoorlijk verschillend van ons. Ik heb de idee, schiet me er niet op af het is puur mijn eigen intepretatie, dat in Noord-Europa emoties privé zijn en dat er sociaal afkeurend wordt gereageerd als je die in het openbaar uit. Behalve bij voetbal dan en/of als je dronken bent. Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg, blijft de devies. Is dat zo’n raar idee van mij? Zongen Fluitsma en van Tijn daar niet al over? “Het land waar niemand zich laat gaan, behalve als we winnen”

op 25 08 2012 at 15:58 schreef Aaron:

@peter en hassnae
Ik heb genoeg kritiek op Nederlanders, sterker nog: ik mijd ze het liefst als ik op vakantie ga en ik werk zoveel mogelijk vanuit het buitenland…
Ik snap alleen niet waarom sommige mensen, die er een meer sociaal-wetenschappelijke verklaring voor willen zoeken, hier zo afgezeken worden. Als zo’n Hans Berenstein over nationaliteiten begint mag het ineens weer niet, toch is de kern van dit artikel de generalisatie over de Noord-Europese danwel Nederlandse drinkcultuur.
Zelfkritiek of kritiek op de mainstream cultuur in eigen land is een mooie eigenschap, maar…
1. Je plaatst jezelf buiten de Nederlandse samenleving en dat is flauw, elitair en ik geloof je niet. Ik kan me niet voorstellen dat je een innemende vent bent als je drinkt.
2. Als er kritiek op bv de ‘siscultuur’ is dan moeten ‘Nederlanders’ weer eens naar zichzelf kijken omdat Hassnae ook wel eens door een groepje internethelden lelijk is bejegend.
Hoezo twee maten?

op 25 08 2012 at 19:35 schreef Hein:

GEEN alcohol drinken is ook een keuze.

Hoe komt het toch dat de zogenaamde elite in Nederland altijd stijf staat van de alcohol, drugs en alles wat verboden is?

En dan zijn er ook nog van die figuren die erover schrijven en dan tot de elite mogen behoren…

op 25 08 2012 at 19:51 schreef dewanand:

nanmaste hepo criet,

je vraag is interessant, of impotentie de blanke man gewelddadiger zal maken? Interessant, enkele punten ter overweging:
1. er zijn in nederland ruim 200.000 porno verslaafden, ik vermoed dat 80 procent hiervan blanke mannen zijn.
2. gaydating site gaygate.nl heeft ruim 100.000 leden en 99 procent is blanke man, heel veel bottom, passief, impotent.
3. drankverslaving groot probleem, meest logische vlucht van een impotente blanke man is alcohol toch?
4. check de rage onder duizenden blanke meiden, de cockuld, meestal een lekkere potente neger en hun blanke vriendje is dan echt impotent likslaafje.

Ja, feitelijk vind ik de blanke man nu zielig want ik ken nu alle problemen door mijn veldonderzoek van extreem rechts en vele ontmoetingen.
Impotentie leidt tot inertie, passiviteit, vlucht, dus minder agressie denk ik. jaloezie is er wel.

fallische man is agressiever want die vecht om de wijfjes.

dewanand

op 27 08 2012 at 15:21 schreef MNb:

Ah Yurp, ik houd emoTV erg slecht bij en meende dat Oprah in Nederland ook erg populair was. Bovendien zijn er zat Europese en Nederlandse tegenhangers te vinden. Alleen heb ik geen flauw idee meer hoe ze allemaal heten.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS