Home » Archief » Als het over racisme gaat, hebben witten het verstand van een kleuter


[06.12.2019]

Als het over racisme gaat, hebben witten het verstand van een kleuter

Elvin Rigters

Ik ben er niet echt meer van overtuigd dat we in Nederland meer over de geschiedenis van de slavernij zouden moeten onderwijzen. Het gaat in ieder geval niet zorgen voor een empathische p’tatta 2.0 of het verdwijnen van racisme. Sterker nog, als ik zo om me heen kijk, hoe diepgeworteld anti-zwart racisme is, gaat de opgedane kennis over het slavernijverleden eerder zorgen voor een verlangen naar die oude tijden van weleer.

Er is een speciaal soort afwijking voor nodig om als witte man, met subsidie, een voormalige slavenplantage op te kopen in Suriname en er een toeristische trekpleister van te maken, waar je martelwerktuigen mag aanraken. Leuk voor met de kinderen. Of je bek vol te kladden met zwarte schmink, een afro-pruik op te zetten en je lippen knalrood te maken en dan niet uit jezelf te begrijpen dat dit niet okay is. Je moet deze mensen werkelijk alles uitleggen. We hebben hier te maken met een bijzondere soort.

Privileges en racisme

Vorige week ging ik een kijkje nemen bij een privilege walk. Een groep van zeer hoog opgeleide managers van een gerenommeerde bank krijgt een training. Het topje van de boreale samenleving, een ware bron van intellect, zou je denken.

Deze mensen krijgen een uur lang in Jip en Janneke-taal uitleg over privileges en racisme en snappen er werkelijk geen reet van. Vervolgens doen ze een infantiel soort racisme Annemaria koekoek, waarbij ze vragen over hun privileges krijgen en na elke vraag een stapje naar voren of naar achteren moeten doen. Op een gegeven moment staan de witte mensen natuurlijk voor en de mensen van kleur meters achter ze. Kijken de witte mensen achterom, naar de beteuterde snoetjes van die twee Surinamers en die ene Marokkaan en ja hoor, nu snappen ze ’t.

Vernederend, om te zien hoe mensen van kleur hun lichamen moeten inzetten om witte mensen tot bewustwording te brengen. Als het over racisme gaat, hebben ze ineens het verstand van een kleuter.

Wit suprematisme

Terugkijkend op decennia van activisme is het een naïeve gedachte geweest dat racisme voortkomt uit onwetendheid en angst voor het onbekende. Racisme is puur en onversneden (wit) suprematisme. Neerkijken op andere mensen en culturen. Dat er in jou bewust en onbewust overtuigingen leven dat jouw cultuur superieur is. Dat jouw leven meer waard is dan dat van zwarte en bruine mensen.

Als je zwart bent, moet je zielig met waterige oogjes in een camera kijken en smeken om genade. Een ervaring delen over etnisch profileren of vertellen dat je een banaan naar je hoofd kreeg. ‘Pijn’ en ‘gekwetst’ zijn daarbij graag gehoorde woorden. Je moet laten zien dat je gebroken bent. Doet me denken aan de befaamde scène uit ‘Roots‘, waarin held Kunta Kinte gemarteld wordt, tot hij de hem opgelegde naam uitspreekt. ‘Pijn’, zo heet je. Je moet je opstellen als slachtoffer, zodat die ander je redder kan zijn. Zwarte mensen moeten hier echt mee stoppen.

Stop. Hier. Mee.

Empathie voor narcisten

Mijn maag draait gewoon elke keer weer om als ze in praatprogramma een Jandino of een rapper laten opdraven om het over zo’n complex en structureel maatschappelijk onrecht als racisme te hebben. Ze zouden nooit Bonnie St. Claire of Barbie uitnodigen om het over de erfenis van de Eerste Feministische Golf te hebben, maar als het over racisme gaat, is elk zwart mens kennelijk goed genoeg. Superioriteit. Krijgen we weer een anekdote van een volwassen persoon die vertelt dat ie vroeger gepest is of iemand laatst bij de bakker “zwarte piet” naar ‘m riep en dat ie ‘auw’ heeft en dan kijkt Jeroen Pauw ‘m gespeeld empathisch aan, braaf zoals ie dat geleerd heeft bij de cursus ‘empathie voor narcisten’.

Het gaat niet over pijn of gekwetste voetballers. Racisme is een misdaad. Onrechtmatig. Immoreel. Het ontwricht een maatschappij. De gevolgen van racisme voor de arbeidsmarkt, economie, klimaat, huisvesting, onderwijs, criminaliteit, wetenschap en mentale gezondheid, daar komen we niet aan toe want witte mensen zijn nog aan het verwerken dat de negerzoen van ze is afgepakt.

Het is echt belachelijk simpel om een politieke carrière te beginnen op basis van een A4’tje racisme, superioriteit, islamofobie en vreemdelingenhaat. Wil je voor een lekker salaris de Tweede Kamer in zonder enige ervaring, roep iets wat net weer een stapje verder gaat dan wat de laatste xenofobische partij roept en je bent verzekerd van een zetel.

Verdienmodel

Het Nederlandse volk is te simpel voor woorden. Als je bij de volgende verkiezingen etnische zuiveringen belooft, krijg je alle aandacht die je nodig hebt en kan je vier jaar lang iets meer dan 8000 euro per maand cashen. Racisme is een verdienmodel.

Uitgerangeerde politici en entertainers roepen iets over tradities, zwarte mensen, Marokkanen of schminken zichzelf zwart en ze stijgen in de peilingen of zijn weer even in de gratie. Mensen verdienen grof geld dezer dagen door zichzelf als zwarte Piet te verhuren. In Nederland kun je met racisme omroepbaas worden en een carnavals-hit scoren.

Stop met het doen van een beroep op de empathie en het inlevingsvermogen van witte mensen. Je gaat niet de bewustwording krijgen waar je naar verlangt. In plaats daarvan voed je de ander juist in zijn superioriteitsdenken, door hem te bevestigen in de overtuiging dat je volledig afhankelijk bent van zijn genade.

Dit stuk stond eerder op Facebook en is daar verwijderd omdat er witte mensen mee worden gekwetst. Elvin Rigters is theatermaker en gangmaker van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet.

Gastschrijver, 06.12.2019 @ 08:34

[Home]
 

1 Reactie

op 06 12 2019 at 08:35 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS