Home » Archief » Anarchisme is broodnodig


[13.01.2022]

Anarchisme is broodnodig

Jasper Mekkes

Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik mezelf beschouw als libertair socialist. Ik denk dat het positief anarchisme van Proudhon de beste manier is om af te komen van het hardnekkige misverstand dat iedereen altijd iemand nodig zou hebben die voor hem bepaalt wat hij moet denken en doen. Ik ben tegen hiërarchie; letterlijk vertaald de macht van het heilige, en overigens niet tegen autoriteit; de macht van talent en vakmanschap.

Het misverstand dat we hiërarchie nodig zouden hebben, innig omarmd door menig journalist, politicus en miljardair, is nauw verbonden met het Christendom. Het heeft te maken met het feit dat volgens de heersende ideologie iedereen zijn eigen heilige, zijn eigen Jezus nodig heeft om te kunnen leven. De verzonnen figuur Jezus, op aarde gekomen als zoon van God, met zijn apostelen, aartsengelen, paus, pastoor en aanverwante figuren.

Want iets vergelijkbaars zien we in de rest van de samenleving gebeuren. Neem bijvoorbeeld de politiek; iedere VVD-er wandelt als een mak schaap achter grote leider Rutte aan. En hoe groot de onzin ook is die Rutte te berde brengt, hij blijft de messias – dat wil zeggen: voor krap 13 procent van de kiesgerechtigden.

Volgzame consumenten

Dit fenomeen zie je natuurlijk bij iedere politieke partij terug, het enige verschil is de catechismus van dienst. Het geloof in de heilige boven ons gestelden is hardnekkig, en alleen een positieve vorm van anarchisme kan de kudde bij zinnen brengen, kan de mens zichzelf weer laten ontdekken. En de mens is helemaal geen kuddedier, dat is slechts wat de liberale oligarchie ons wil doen geloven zodat die zoveel mogelijk massameuk kan verkopen aan eenvormige, volgzame consumenten.

Want het is allesbehalve onmogelijk om een andere politiek te voeren, een lokale politiek; van burgers in regio’s, met een democratie van, door en voor het volk, in plaats van een democratie met de uit de hemel neergedaalde homme provididentiel, de Jakobijn van dienst, die er wel voor zal zorgen dat alles goedkomt, met mooie beloften die sterven voordat we ons überhaupt bewust zijn van onze zonden.

Een lokale democratie van de regio, met echte democratie in de hele samenleving, dus niet alleen in de politiek – maar bijvoorbeeld ook op je werk. Want waarom mag je als medewerker eigenlijk niet meebeslissen met de belangrijke besluiten; wie waarvan vanwege welk talent en welke kennis de autoriteit wordt, bijvoorbeeld, welke investeringen er gedaan worden, welk salaris en welk pensioen gelijkaardige functies mogen genieten, etc.

Surrogaat-Jezus

Een democratie ook met rechtstreeks gekozen politieke vertegenwoordigers die een imperatief mandaat krijgen – een mandaat dat bij wanprestatie direct per DigiD weer teruggenomen kan worden door een meerderheid van de kiezers – en met referenda bij alle belangrijke besluiten. Zwitserland laat zien dat het kan, en dat is nu niet bepaald een mislukte staat. Nee, dat we kuddedieren zouden zijn die een ondemocratisch boven ons gestelde surrogaat-Jezus nodig hebben, hebben we ons wijs laten maken door het Christendom en de in het westen allesoverheersende liberale ideologie.

Ook al regeren de liberalen over de westerse wereld, sommigen besluiten ondanks hun geloof in de liberale ideologie toch na te gaan denken. Sander Schimmelpenninck is een voorbeeld van zo’n liberaal. Een zeldzaam voorbeeld, want als geld iets lijkt te doen, is het wel dat het geestelijk lui maakt. Ik was dan ook een beetje teleurgesteld toen Sander een nogal opzichtige denkfout leek te maken in zijn stukje voor de VolkskrantDe nieuwe regering moet handhaven, of ze nu wil of niet’.

Positief anarchisme

Want anarchisme is natuurlijk helemaal geen ‘extreem linkse folklore’. Het anarchisme van Proudhon is niet alleen broodnodig, het is bijvoorbeeld in Frankrijk ook springlevend. Er is zelfs een presidentskandidaat die haar in de praktijk wil brengen: Georges Kuzmanovic.

Hoe dat komt? Doordat Kuzmanovic iets doet waar ik Sander in de toekomst ook wel voor aan zie: links, rechts en anderen verbinden met thema’s van het positief anarchisme in de stijl van Proudhon. Thema’s die ieder mens belangrijk vindt: vrijheid, onafhankelijkheid, soevereiniteit, behoud van de eigen waardigheid en cultuur, zelfsturing en democratische invloed, onder andere op de vraag wie hem hoe politiek mag vertegenwoordigen.

Chaos creëren

Dat degenen die de burger mogen vertegenwoordigen straks geen deel meer uit zullen maken van de kleine liberale minderheid, zal Sander met het oog op de vooruitgang naar een hoger beschavingsniveau vermoedelijk op de koop toe nemen. Want een verbetering van de democratie, waardoor de meerderheid nu eindelijk eens echt de dienst gaat uitmaken, heeft al veel te lang op zich laten wachten.

Een meerderheid die uiteraard rekening houdt met minderheden die nu nog door Sander ‘bruinrechts’ worden genoemd. Minderheden die slechts chaos lijken te willen creëren ter ere van hun eigen ego. Maar die over een tijdje, als Sander opstaat om links, rechts en anderen te verbinden omdat hij daarvoor de hersens en het podium heeft, genoemd worden wat ze eigenlijk zijn: gewone Nederlanders die graag vrij en onafhankelijk willen zijn. Want niemand heeft een messias nodig die voor hem bepaalt wie de macht moeten hebben in de democratie van de toekomst.

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof en heeft net een boek gepubliceerd: Wil tot Waarheid; een materialistische ontologie van de mens en zijn natuur.

Jasper Mekkes, 13.01.2022 @ 12:35

[Home]
 

1 Reactie

op 13 01 2022 at 12:36 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS