Home » Archief » Annes kerstbonus


[24.12.2012]

Annes kerstbonus

Majda Ouhajji en Marten van den Berg


Illustratie: Bill Randall

Keihard ging ze onderuit. Haar handen stak ze voor zich uit en zo kon ze haar val breken, maar het deed alsnog pijn. Beduusd keek ze om zich heen. Ze probeerde voorzichtig weer te gaan staan, maar voelde haar schaatsen wegglijden. ‘Ga je nog opstaan?’ vroeg haar vriendin lachend. Ze stak haar hand naar Anne uit en trok haar omhoog. Anne voelde een pijnscheut in de knie waarmee ze op het ijs was terechtgekomen. ‘Ik ga even aan de kant staan,’ zei ze en ze schaatste naar het gras, waar ze ging zitten en over haar pijnlijke knie begon te wrijven.

Haar vriendin schaatste ondertussen verder met haar vriend. Ze zouden haar toch niet missen, dacht Anne, en ze was het schaatsen ondertussen wel zat, zo als vijfde wiel. Ze bleef nog even zitten, maar kreeg het al snel koud en besloot om haar schaatsen uit te doen en naar huis te lopen.

Ze trok haar blauwe muts nog wat strakker om haar oren heen, maar bleef het koud hebben. Ze dacht aan haar warme huisje, waar ze zo zou aankomen. Warm, maar leeg. Ze kreeg een brok in haar keel. Ze wist dat ze gelukkig moest zijn, ze had fijne vrienden, lieve ouders en familie, maar toch miste ze die ene van wie ze dacht dat hij haar helemaal gelukkig zou maken.

Ze kwam bij de spoorwegovergang aan. De rode lichtjes begonnen te knipperen en ze bleef er in staren. Toen de trein langsgesuisd was en de bellen en lichten uitgegaan waren, hoorde ze iets. Het klonk als het piepen van een vogeltje dat uit het nest gevallen was. In plaats van het spoor over te steken, luisterde ze aandachtig. Beeldde ze het zich in of hoorde ze iemand ‘help, help’ roepen met een heel hoog piepstemmetje? Ze keek naar links en naar rechts en volgde het geluid de berm in. Vlak bij de sloot, naast een kale berk, zag ze in de sneeuw iets roods liggen. Ze liep er naartoe.

Daar zag ze in het licht van een lantaarnpaal een klein bleek mannetje. Ongeveer zo groot als een beschuitbus was hij. Hij droeg een rood puntmutsje, een donkergroen vestje en een klein rood broekje. ‘Help, help,’ huilde het mannetje nog een keer. Anne knielde neer. Hij zat rechtop in de sneeuw, hield één van zijn beentjes vast en huilde kleine traantjes.

‘Wie ben jij en waarom huil je zo?’ vroeg Anne verbaasd. Het mannetje zei: ‘Mijn naam is Felix. Ik was onderweg naar huis, maar ik ben verdwaald. Ik ben daarom in de boom geklommen om te kijken waar ik naartoe moest, maar ben uitgegleden en uit de boom gevallen. Nu heb ik het heel koud en heb ik mijn enkel gekneusd. Zo kom ik nooit thuis.’

‘Zal ik je dan naar huis brengen? Waar woon je?’ vroeg Anne, terwijl ze aan haar eigen warme huis dacht. Het sneeuwde steeds harder en ze had het koud. Maar dat arme mannetje zag er zo zielig uit. Felix veegde zijn traantjes weg. ‘Wil je dat doen?’ vroeg hij met grote ogen. ‘Kun je lopen?’ Felix probeerde op te staan, maar zijn enkeltje deed zo’n pijn dat hij meteen weer terugviel. Hij keek haar verdrietig aan. Anne dacht niet te lang na en tilde hem voorzichtig op. Ze hield hem liefdevol vast alsof hij een baby was.‘Nou, waar moeten we nu heen?’ Felix wees en Anne liep.

‘Wat ben jij eigenlijk, en wat doe je hier in de grote mensenwereld?’ Felix lachte geheimzinnig, en zei alleen: ‘Je moet hier zometeen linksaf.’ Zo liepen ze een tijdje, en de omgeving veranderde al snel, wat Anne vreemd vond, want ze kende de buurt en zo zag het er nooit uit.

Ze kwamen langs besneeuwde heuvels en uitbundige kerstversieringen. Ze hoorde Felix af en toe gniffelen, als ze weer vol verbazing om zich heen keek. ‘Ja, we gaan de goede kant op,’ zei hij. Zijn mutsje begon licht te geven en hij zag er niet meer zo zielig uit als toen ze hem net had gevonden. Hij werd ongeduldig en bleef haar aansporen om sneller te lopen.

Ze kwamen bij een blokhut aan. Door de ramen kon Anne zien dat de kamer versierd was met lichtjes en dennentakjes. In het midden stond een prachtige kerstboom. In het schijnsel dat uit de ramen viel, zag ze vóór de blokhut een beteuterd vrouwtje zitten, net zo groot als Felix, en ook met een rood puntmutsje. Toen Anne Felix met zijn vrouwtje herenigd had, dansten de twee vrolijk in de sneeuw, hun puntmutsjes gloeiden beide op. Het vrouwtje bedankte Anne en zei ‘loop onze blokhut maar binnen, dan krijg je een beloning van ons.’

Toen ze de deur opende, stapte ze tot haar grote verbazing in haar eigen huisje. Ze keek om, maar nu waren de uitbundige kerstversieringen en het kleine echtpaar verdwenen. Ervoor in de plaats was haar eigen straat gekomen. Verkleumd ging ze binnen zitten en ze maakte warme chocolademelk. ’Mijn knie doet ook geen pijn meer,’ bedacht ze ineens en ze voelde zich ook gelukkiger. Net toen ze de eerste slok wou nemen, en in haar hoofd overwoog of ze nu gek geworden was of niet, ging haar mobiele telefoon af

Majda Ouhajji is freelance journaliste en Marten van den Berg is arts-onderzoeker. Samen wensen ze iedereen een gezellig kerstfeest en gelukkig nieuwjaar.

Majda Ouhajji, 24.12.2012 @ 13:30

[Home]
 

7 Reacties

op 24 12 2012 at 13:44 schreef Khadijah:

Wat een ontzettend leuk kerstverhaal, ik heb het met plezier gelezen.

op 24 12 2012 at 14:45 schreef Bertje:

Aaah heerlijk feel good kerstverhaal.
Vanavond is het “Heilige Abend ” en ik ga snel dit mooie stukje in het Duits vertalen en voordragen.
Bedankt.

op 24 12 2012 at 15:46 schreef rena:

Süß!

op 24 12 2012 at 19:31 schreef Jon:

Fijn!

op 25 12 2012 at 03:25 schreef Olav:

Begrijp ik nu goed dat Majda toch een vent gevonden heeft? Mijn gelukwensen. En als dat maar goed gaat.

op 25 12 2012 at 11:25 schreef Majda:

Ha, dank je Olav!

op 25 12 2012 at 21:00 schreef Olav:

Geen dank. En weliswaar ken ik je niet, maar dat verhaal van een paar maanden geleden maakte blijkbaar indruk. Geniet er maar van.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS