Home » Archief » Bali (8)


[19.09.2014]

Bali (8)

Peter Breedveld

vak4

Ik weet niet meer waar ik het gelezen heb, misschien bij Marion Bloem, dat deuren op Bali van cruciaal cultureel belang zijn. Je ziet zelden zomaar een deur op Bali, ze zijn allemaal indrukwekkend gebeeldhouwd of gesneden, versierd met ornamenten, vaak voorzien van een gezicht. Ze zijn hun eigen poortwachters, ze boezemen ontzag in, je aarzelt altijd even voordat je erdoor gaat.

Ze verschaffen altijd toegang tot een wereld die compleet verschilt van de wereld die je net verliet. Iedere deur, of poort, verschaft toegang tot een nieuwe dimensie. Tempels betreed je altijd tussen wat doet denken aan twee uit elkaar geschoven panelen, twee helften van een trapvormige punt, als in een science fiction-film. Als je jezelf ergens op de gedachte zou kunnen betrappen dat de goden ruimtevarende engineers zijn, die van de aarde hun proeftuin hebben gemaakt, dan wel op Bali, denk ik.

bali92

bali90

bali91

bali82

bali85

bali84

bali83

bali87

bali86

bali88

bali89

Oude tempel

Er is een brug in Ubud, ik heb ‘m vaker genoemd, waar het drukke stadsleven overheen dendert en die uitzicht geeft op een verstild, pittoresk plattelandstafereel uit voorbije eeuwen. Ik zag er een keer een naakte vrouw zich wassen in een riviertje. Om die wereld te bereiken moet je eerst weer een poort door en een trap af. Beneden ontdekten een enorme troep, een pad van plastic afval, verpakkingen, flesjes, die langs een oude tempel leiden naar een weg door groene heuvels waar de stad kilometers ver weg lijkt, terwijl je er hoogstens tweehonderd meter vandaan bent.

bali80

bali93

bali94

bali95

bali96

We liepen de weg helemaal af, kwamen af en toe wandelaars tegen, toeristen die niks zeiden, nors naar de grond keken en die ik daarom des te uitbundiger begroette. Tot we in een dorpje terechtkwamen waar kleine jongetjes met een reusachtige vlieger speelden. Ik wilde een foto van ze maken, maar ze gingen allebei achter die vlieger staan. Balinezen, heb ik gemerkt, hebben er een hekel aan gefotografeerd te worden.

vak2

Balinees gewriemel

Niet zo gek natuurlijk, want iedere toerist richt zijn camera op elke Balinees, elk gebouw, elk ornament dat-ie tegenkomt. Veel Balinese kunstenaars hebben op hun beurt die fotograferende toeristen vastgelegd. Er is een genre in de Balinese schilderkunst, heb ik gemerkt, schilderijen die doen denken aan de legpuzzels van de Nederlandse tekenaar Jan van Haasteren, en waarbij een Balinees landschap ziet, of een dorpsgezicht, tjokvol mensen die het land bewerken, feestvieren, een crematieritueel uitvoeren, eten bereiden, meedoen aan een protestdemonstratie enzovoort, enzovoort.

Tussen al dat Balinese gewriemel lopen de langneuzige toeristen met hun telelenzen. Zo zien de Balinezen ons.

Tot de islam bekeerd

We liepen verder, tussen rijstvelden door, totaal verlaten maar wel voorzien van briefjes op stokken waarop stond dat als we die velden wilden fotograferen, daarvoor moest worden gedokt. Alleen aan wie er moesten worden gedokt, werd niet duidelijk. Ik maakte wat foto’s met mijn telefoon en meteen startte iemand zijn brommer op en kwam onze richting op. Ik dacht dat dat degene was die de gage voor het fotograferen ging innen, maar hij negeerde ons en reed voorbij.

bali97

bali98

We kregen dorst en passeerden een winkeltje met een terrasje. Ervoor stonden een Indonesisch meisje en een blonde jongen tegen een brommer aangeleund. Ze groetten ons. Een vrouw nam onze bestelling op en we praatten wat met het jonge stel. Ik hield de jongen voor een Australiër of zoiets, een surfer, maar hij zei dat hij uit Rusland kwam. Hij was getrouwd met het meisje, dat niet Balinees was maar Javaans. Ik vroeg of ze moslim was en aan hem of hij zich tot de islam had bekeerd.

Balinese honden

“Ik ben als moslim geboren”, zei hij. Dat had ik niet verwacht, een blonde Rus met blauwe ogen, die moest Russisch orthodox zijn of atheïst. Maar hij kwam uit Kazachstan of zoiets. Waarom hij zijn land verlaten had, kwamen we niet te weten maar hij had de afgelopen tien jaar heel Oost-Azië afgereisd. Sinds een jaar was hij getrouwd met de Javaanse. Wat hij voor de kost deed, bleef eveneens geheim.

We liepen verder. Op een bord stond dat het nog zes kilometer was voordat we Ubud weer bereikten. We liepen door een dorp waar de mensen met kromme messen liepen, om rijstplanten te snijden, of enorme vrachten op hun hoofd. We zagen een vrouw met een stapel hout op haar hoofd. Alle honden blaften naar ons. Maar als je je camera op ze richt, maken de honden zich snel uit de voeten, of poten. Zelfs de honden op Bali zijn dat gefotografeer helemaal zat.

We vroegen een politieman de weg. Hij zei dat we weer helemaal terug moesten om in Ubud te komen. Daar hadden we natuurlijk, dorstig en verhit als we waren, geen zin in. Gelukkig hoef je op Bali nooit ver te lopen voordat een passerende automobilist vraagt of je een lift nodig hebt. Op elkaar gepropt in de cabine van een mini-vrachtwagen, de chauffeur, Hassnae en ik, zijn we toen weer terug naar Ubud gereden.

bali99

bali100

bali101

bali102

Peter Breedveld, Reizen, 19.09.2014 @ 13:06

[Home]
 

4 Reacties

op 19 09 2014 at 13:17 schreef muriel:

Het mooie vind ik dat er op Bali ook poorten zijn om boze geesten te misleiden. Er zit niets achter.

op 19 09 2014 at 13:56 schreef Benedictus:

Prachtige foto’s en een goed verhaal. Fijn om te zien en te lezen.

op 20 09 2014 at 11:44 schreef Estherrosa:

Mooi Peter, dankjewel! Doordat ik door mijn chronische ziekte zelf niet/nooit meer zal kunnen reizen, ben ik erg blij met dit soort foto’s en verhalen. Kom ik voor mijn gevoel toch nog eens ergens….

op 25 09 2014 at 17:20 schreef Atse:

Kom net terug van Bali, fantastisch land overigens, maar herken de foto moeheid niet. Meestal vraag ik voordat ik een foto schiet en 9 van de 10 reageert men enthousiast! (Enthousiaster dan menig ander Aziatisch land)

Het zou kunnen komen doordat ik de plaatsen met veel toeristen vermeden heb.

In ieder geval leuke verhalen over Bali, zeer herkenbaar.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Harde Por

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O De meest gelezen stukken van 2023

O Willem Kraan zou met Scharwachter en Dibi hebben meegeprotesteerd

O Neem PVV-stemmers serieus!

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS