Home » Archief » De moeder van Thomas van Aalten


[20.09.2014]

De moeder van Thomas van Aalten

Peter Breedveld

vak6

Er is al veel gezegd en geschreven over Jalta, het nieuwe online magazine, het ‘intellectuele tegengeluid’ van de racistische Jezusgekkie Joshua Livestro en Annabel ‘Dobbernegers‘ Nanninga, maar het stompzinnigste commentaar, met afstand, komt van schrijver Thomas van Aalten. ‘Ik weet zeker dat in heel Elst (GLD) niemand weet wie Thierry Baudet (een van de genoemde Jalta-coryfeeën) is’, aldus Van Aalten.

Intussen weet ik zeker dat bijna niemand, die dit leest, weet wie Van Aalten is, maar daar gaat het niet om. De schrijver schampert wat over ‘de digitale jungle’ en de ideeënstrijd op Internet, over initiatieven als De Correspondent en Jalta, waar zijn tante in de provincie en de tegelzetter in Dalfsen toch niks van meekrijgen.

Verspreiding van ideeën

Mij doet het denken aan een gesprek, tijdens de lunch, dat ik in 1997 had met de chef stadsredactie van De Haagsche Courant over het Internet, waar ik heel enthousiast over was. “Vertel me nou eens wat Internet toevoegt, Peter”, zei hij. Ik probeerde iets uit te leggen over de democratisering van de informatievoorziening en de verspreiding van ideeën, maar werd door iedereen aan tafel uitgelachen.

De Haagsche Courant bestaat niet meer en die redactiechef is meen ik, ergens directeur of zo van een school voor journalistiek. Die is dus verantwoordelijk voor de toekomst van de journalistiek, zou je kunnen zeggen. Ik zal wel weer de enige zijn die dat vreselijk ironisch vindt.

Die tegelzetter in Dalfsen, die zal ook wel niet weten wie Alexander Fleming is, maar dat-ie niet meteen het loodje legt als-ie een ontsteking krijgt, dat weet-ie wel. Nou ja, misschien dat ook niet eens. Die tegelzetter leidt een betrekkelijk veilig leven dankzij Fleming en hij beseft het niet. Op verjaardagen kankert hij over de belasting, die hij moet betalen om al die werkloze buitenlanders te onderhouden.

Intellectuele penicilline

Hoeveel mensen in Elst, Gelderland zou de naam Alan Turing iets zeggen? Turing is niet alleen de man dankzij wie de Elstenaren geen Nazi-Duits spreken maar het onverstaanbare Koeterwaals waarin ze zich thans proberen uit te drukken, maar ook de man die hun hele leven heeft gedigitaliseerd. In Elst worden maaltijden opgewarmd, online dildo’s besteld en wordt Anouk anoniem vanachter kleverige toetsenborden voor ‘negerhoer’ uitgekafferd dankzij Alan Turing. Zonder Alan Turing zouden de Elstenaren nog steeds gedwongen zijn postzegels, briefpapier en enveloppen te kopen en helemaal naar de brievenbus te lopen om Quinsy Gario te kunnen bedreigen.

En alle vrouwen in Nederland danken hun stemrecht, hun gelijke rechten en hun gelijke loon aan vrouwen wier naam ze nog nooit hebben gehoord, maar die daarmee natuurlijk niet minder belangrijk zijn.

Ik zeg niet dat De Correspondent of Jalta de intellectuele penicilline is en Thierry Baudet is zeker geen Alan Turing. Ik zeg alleen dat we het belang van wat dan ook maar niet moesten afmeten aan wat een tegelzetter in Dalfsen weet, afgezien nog van het feit dat we tegenwoordig al blij moeten zijn als een tegelzetter iets van tegelzetten weet. Ik kom zelf uit de provincie; ik heb er de eerste negentien jaar van mijn leven doorgebracht. Nou ja, de eerste twee niet, maar de zeventien jaar daarna wel. Ik nam een boek mee op visitie bij mijn oma. Mijn ooms en tantes lachten me uit en noemden me ‘dominee’. Al mijn ooms werkten bij de papierfabriek.

Oase van tolerantie

De moeder van Van Aalten leest ‘gewoon de Volkskrant’ en die zit ‘echt niet verbeten achter de knoppen: o, journalistiek initiatief, red mij toch!’, sneert Van Aalten. Nee, maar hoelang leest ze de Volkskrant al? Veertig jaar misschien? Of zelfs langer? Het zal haar toch opvallen dat de Volkskrant in de loop der jaren nogal van toon is veranderd? Dat de manier, waarop er in de Volkskrant over allochtonen geschreven wordt, radicaal verschilt van de manier waarop dat ging vóór 2002, het jaar waarin Pim Fortuyn werd vermoord? Zou de moeder van Van Aalten zich weleens afvragen hoe dat komt? Ik zal haar een hint geven: het begint met de ‘i’ en eindigt op ‘nternet’.

Niemand in Elst, Gelderland, weet wie Thierry Baudet is, maar kankeren op Europa doen ze vast ook in Elst. Een hekel aan buut’nlanders hebben ze er misschien ook (ik hou altijd een slag om de arm, misschien is Elst wel het verloren paradijs, een oase van tolerantie en ruimdenkendheid; ik kan me niet herinneren er ooit geweest te zijn) en ik weet niet of er ooit een Elstenaar is geweest die zijn ideeën over moderne kunst en atonale muziek onder de aandacht van de vaderlandse intellectuele elite heeft weten te brengen.

Dwangmatige verkrachters

Ik denk het eerlijk gezegd niet. Baudet is daar wel in geslaagd. Baudet is een uitventer van de provinciale bekrompenheid die ik al ken sinds mijn vroegste jeugd, maar die pas nu serieus wordt genomen door intellectuelen, die Baudet als één van hen beschouwen. Niemand in Elst weet wie Baudet is, maar in de Randstad weten ze nu wat er in Elst zoal leeft onder de mensen, dankzij Baudet.

En de moeder van Van Aalten las vorige week een stuk in de Volkskrant over Marlene Dumas van het niveau ‘dat kan mijn neefje van drie ook’. Dat was niet gebeurd zonder journalistieke initiatieven als GeenStijl, Het Vrije Volk (inmiddels weer vergeten, maar zéér invloedrijk) en De Dagelijkse Standaard.

Het zal mijn lezers duidelijk zijn dat ik het journalistieke initiatief ‘Jalta’ niet per se toejuich. Ik vraag me af hoe ‘intellectueel’ het ’tegengeluid’ is van een type als Joshua Livestro, die een website beheert waar ‘negers’ als genetisch inferieure, dwangmatige verkrachters worden weggezet, met een schrijver die juweeltjes uitkwijlt als ‘Islam is voor flikkers‘ en een adjunct-hoofdredacteur die verdrinkende vluchtelingen uitscheldt voor ‘dobbernegers‘. Met Bart fucking Schut, nota bene.

Digitale jungle

Maar dat is het punt niet. Van Aalten heeft echt vijftien jaar geleden de trein gemist als hij nu een beetje lui sneert dat ze in de provincie niet zitten te wachten op nieuwe initiatieven en dat het daarom dus allemaal maar belachelijke ketelmuziek is, die ‘digitale jungle’.

Geen enkele grote denker, geen enkele uitvinder, geen enkele vernieuwer heeft zich ooit afgevraagd of ze in de provincie wel zitten te wachten op zijn doorbraak.

Gelukkig niet, voor mij, want dan had ik nu ook in de papierfabriek gewerkt.

Als alle lezers van Frontaal Naakt, het enige echte dissidente geluid in Nederland, de enige site die antisemitismebestrijding serieus neemt, nou maandelijks twee euro zouden storten, zouden de makers van deze website volkomen autonoom zijn! Stort op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’. Lees hier waarom ik om donaties bedel.

Peter Breedveld, 20.09.2014 @ 11:52

[Home]
 

12 Reacties

op 20 09 2014 at 12:53 schreef Natasha Gerson:

Ik ben als projectmatig reinigster werkzaam in Nieuwleusen, gemeente Dalfsen. Mijn werkgeefster is Surinaams. Met mijn collega’s heb ik het over roosters en logistiek, waar er n bepaald soort microvezel washandjes te bestellen zijn, welke gevulde koeken het lekkerst en goedkoopst zijn en over huisdieren. Flikker allemaal toch op met je badinerende gezanik en je obsessies,en projecteer ze niet op ons.

op 20 09 2014 at 12:59 schreef Daphne:

Peter, ik heb de blog van Thomas van Aalten gelezen. Ik vond het een warrig verhaal. Omdat Willem Oltmans zich niet wilde binden aan Volkskrant of Parool, mogen andere journalisten zich ook niet binden aan media met een bepaalde (ideologische) kleur. Begreep ik.
En buiten de Randstad leest niemand De Correspondent, en dus zal men ook Jalta niet gaan lezen. Beide initiatieven claimen de journalistiek te willen redden en vernieuwen, maar de lezers van de oude journalistiek willen helemaal niet dat de journalistiek online gered wordt.

Nou… dat weten we dan ook weer.

De blog zegt vooral iets over Thomas van Aaltens gebrek aan talent om helder te denken en om – ik zeg maar wat – onderzoek te doen. Hij extrapoleert de ervaring van zijn moeder naar alle krantenlezers van Nederland. Maar ik begrijp dat hij studenten journalistiek opleidt. Daar rust vast Gods zegen op, parafraseer ik Reve dan maar.

op 20 09 2014 at 13:59 schreef frans:

Ondanks Thomas van Aalten geef ik het nieuwe Jalta geen kans . Bloggers achter de verplichte betaalmuur zijn niet de “echte” en zeker niet “idealistisch” maar gewone zakenlui en kunnen beter een dagblad o.i.d. beginnen!

op 20 09 2014 at 15:01 schreef excellentie zwembad:

Willen rechtser zijn dan andere media kopt de Volkskrant . Nou dat lijkt me nogal moeilijk. Rechtser dan DDS, the Post Online en meer van die extreem rechtse sites. De volkskrant, nrc en trouw zijn al openlijk racistisch . Kunnen we nu verwachten dat ze vol op het orgel gaan met hoe moslims en linkse mensen naar gaskamers moeten of was dat al in een van die rechtse flutblaadjes bedacht. Een linkse krant DAT zou pas een gat in de markt zijn . Vrij van racisme en rechtse vuilbekpraat (ik doe stoer want ik heb een kleine pik van Geenstijl) . Sorry maar de media is een snoepwinkel voor de latente nazi’s. Wat heeft links? Doorbraak die niemand leest , Krapuul die zelf zegt niet links te zijn maar antiracisme . Tsja zelfs Krapuul schaamt zich voor links zijn. Voor een degelijke Linkse krant moet je bij de zuiderburen zijn http://www.dewereldmorgen.be Ow en dan heb je Joop.nl de censureer meningen stalinisme is niet links wat mij betreft . Wie wacht er nu op nog meer rechts , nog meer racisme nog meer flauwekul? Er is nog steeds een substantieel deel van de bevolking links en antiracistisch. Waar ik Halsema (de correspondent) NIET onder reken gezien haar hoofddoekjeshaat .

op 20 09 2014 at 17:33 schreef Brenda van der Veer:

Stedelingen en provincialen, vmbo’ers en academici, allochtonen en autochtonen, de moeder van huppeldepup uit het dorp en de ma van Thierry Baudet. We blijven een kleinburgelijk volk dat zich verliest in een obsessie voor rangen en standen. En afkomst natuurlijk, ook belangrijk. Een stel zoogdieren die maar niet genoeg krijgen van een potje ver pissen.

P.S. Kan tsaar Livestro mij uitleggen wat ‘Jalta’ gaat toevoegen aan ‘de Dagelijkse Smartlap?’ Naast de paywall dan.

op 20 09 2014 at 17:52 schreef Thomas E:

“haar hoofddoekjeshaat”
Nou Zwembad, ik denk dat je Halsema geen recht doet met deze woordkeuze. Volgens mij gaat ze ervan uit dat de Koran nergens duidelijk voorschrijft dat vrouwen een hoofddoek moeten dragen. En dat het een soort cultureel ‘onderdrukkingsding’ vanuit mannen is. Dus ze snapt niet dat vrouwen zich dat laten welgevallen, maar respecteert hun keuze wel.

op 20 09 2014 at 18:20 schreef Chipo:

Mwah, als je Hitler links gaat noemen ben je snel rechts. Of juist niet? Ik raak alleen maar in de warder.

op 20 09 2014 at 22:32 schreef Mario:

Begreep ik het goed dat geweldsverheerlijker Bart Schut ‘het geluid op links’ laat horen op jalta?

Dat zou kras zijn, aangezien hij 1.) een D66 stemmer is/ was en 2.) een racistisch stuk vuil ís. Daarvoor hoef je alleen maar even een kijkje te nemen in zijn twittergeval.

Overigens is er niets mis met het werken in een papyrusfabriek, Peter. (proest)

op 20 09 2014 at 23:51 schreef Egbert:

Hi Peter. Ik heb hier de Hodges, uiteraard in de Elstster Koeterwaalser vertaling (uitstekend leesbaar). Wat vind jij van de conclusie (hjuftstikj sjen) dat Turing “framst frotterbort ware”? Ik vind dat nogal wat. Graag jouw reaktie.

op 21 09 2014 at 01:51 schreef Kimo:

“Als alle lezers van Frontaal Naakt, het enige echte dissidente geluid in Nederland, de enige site die antisemitismebestrijding serieus neemt, nou maandelijks twee euro zouden storten, zouden de makers van deze website volkomen autonoom zijn! ”

Als er racismebestrijding had gestaan ipv antisemitismebestrijding had ik gestort. Laten we eens ophouden met die uitzonderingspositie als het gaat om racisme en discriminatie.

op 21 09 2014 at 06:44 schreef Pickelhaube:

Wat een goed idee om nóg een overbodige opiniesite op een volstrekt verzadigde markt te komen brengen. En wat intelligent om de rechtse opinie nog verder te versnipperen.

op 22 09 2014 at 14:56 schreef cRR Kampen:

“Overigens is er niets mis met het werken in een papyrusfabriek, Peter.”
Nee, maar het ging natuurlijk vooral, eigenlijk een beetje, om zakjes plakken…

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS