Home » Archief » Bemoeizucht


[09.08.2018]

Bemoeizucht

Jasper Mekkes


Illustratie: Marcin Mikołajczak

In deze tijd, waarin xenofoob rechts zich niet druk maakt over klimaatverandering of de vergrijzing van Europa, maar over immigranten en of ze wel integreren, is het goed eens stil te staan bij de vraag wat dan eigenlijk het meest opvalt aan ‘de’ Nederlandse cultuur.

Zou het dat bemoeizuchtige zijn? Of de er mee gepaard gaande neiging om iedereen die je de naakte waarheid meedeelt te verwijten een discussie te ‘polariseren’ of ‘te radicaal’ te zijn? Twee opvallende zaken die bewijzen dat de liefde voor de waarheid in dit Trump-tijdperk steeds kleiner wordt.

Er is namelijk een veel scherper onderscheid mogelijk en nodig; tussen twee varianten van je bemoeien met anderen. Na bestudering van de teksten van de stoïcijn Epictetus over de cynici zegt Michel Foucault hier bijvoorbeeld over:

De positieve variant bemoeide zich alleen met zichzelf, wilde zichzelf verbeteren en daarmee het mensdom, door toezicht te houden (episkopountes) over alle mensen; door te letten op wat ze doen, hoe ze hun leven doorbrengen, waar ze zorg voor dragen en wat ze in strijd met hun plichten verwaarlozen.

Domrechtse obsessie

Door zich — vanuit een continu scherp blijven op zichzelf en de waarheid-bij het benoemen van verbeterpunten voor anderen te richten op de natuur van het mensdom en dus van zichzelf, omdat zij ook deel uitmaakten van het mensdom, waren de cynici volgens Epictetus de door het lot uitgekozen filosofen om verbeterpunten voor anderen te benoemen.

De negatieve variant van je bemoeien met anderen (polypragmosyne), in het Nederlands het best te omschrijven als bemoeizucht (iets wat de oude Grieken zeer vreesden en bekritiseerden) betekent overal je neus in steken, of je met andermans zaken bemoeien.

Zou dit de verklaring zijn dat de domrechtse obsessie met het behoud van een (niet bestaande maar toch) voor iedereen in Nederland geldige joods-christelijke of ‘westerse’ cultuur, en het opdringen van die cultuur aan andersdenkenden, zo vaak samengaat met het hardnekkig aanvallen van degenen die daar kritische vragen bij stellen? Zou het de reden kunnen zijn dat een multiculturele samenleving en vrije individuen in het algemeen zo als een rode lap op een stier werken voor de gemiddelde Weird Duck?

Beetje gelijk

Hoe het ook zij, de kudde van middelmatigen leeft er voor om andersdenkende individuen uit haar midden te verwijderen. Er is weinig dat meer oplucht dan degene die je confronteert met jezelf en de waarheid … buiten de deur te zetten.

Nederland is dan ook een land vol bemoeizuchtige tirannen. Na het voetbal zappen die met de bierfles op schoot naar een boot vol zinkende immigranten, noemen ze lachend ‘dobbernegers’ of ‘gelukszoekers’, om daarna tegen de buurman te zeggen dat de Blonde Gorilla en de Gladde Ezel ‘toch wel een beetje gelijk hebben’.

De Griekse tirannen hadden tenminste nog cultuur; in casu de Griekse mythologie, die hen tegenwicht bood. Zo werd over Diomedes; de onrechtvaardige, tirannieke vorst, die alle vreemdelingen die door zijn gebied trokken doodde, gezegd dat het een onrechtvaardige vorst was, die niet in staat was de universaliteit van het mensdom te erkennen.

Tegen deze politieke verdwazing stelde Herakles zich teweer door Diomedes te doden.

Vormen van fascisme

De bemoeizucht met als doel het afvoeren van het afwijkende zie je in Nederland overal, van wieg tot graf. Kijk bijvoorbeeld eens hoe bij een gemiddelde organisatie de vernieuwers, degenen die een bestaande cultuur scherp houden op haar verbeterpunten; om haar vooruit te helpen, geruisloos maar grondig, eerst subtiel lastiggevallen, daarna – al wat agressiever – neergedrukt – en als het even kan vervolgens geruisloos weggewerkt worden.

De Cynici waren de vernieuwers, degenen die zich op een positieve manier — en zonder schaamte, in het openbaar — met anderen bemoeiden.

De bemoeizuchtigen zouden we nu misschien de — vaak anonieme — pesters noemen.

De pesters van het schoolplein van vroeger maken een groot deel – misschien wel de meerderheid – van de bevolking uit. Stel bovendien eens dat we aannemen dat pesten al vanaf de vroegste jeugd een graadmeter voor de latere vatbaarheid voor vormen van fascisme is. Dan komt er zo langzamerhand een vraag bovendrijven voor die bemoeizuchtige dwepers met ‘de’ Nederlandse cultuur:

wat betekent het eigenlijk voor onze huidige neoliberale democratie — en wat voor de democratie van de toekomst — als bovenstaande aannames kloppen? Willen jullie een nauwelijks bestaande cultuur beschermen, of willen jullie andere culturen overwinnen — en vernietigen?

Agressieve tirannen

In dat laatste geval zouden de bemoeizuchtigen wel een beetje op de agressieve tirannen van de Griekse stadstaten van weleer lijken. Maar ook op andere oorlogszuchtige politici, die vrijwel allemaal meer of minder democratisch werden gekozen.

Dit kleine, dichtbevolkte landje in Europa kenmerkt zich sinds de neoliberale revolutie van na de Tweede Wereldoorlog, waarbij de geallieerden het in het begin nog gewonnen leken te hebben van het fascisme, door een achteruitwerkende meerderheid van middelmatigen en het onvermogen van de schijnelites om een aansprekend alternatief te schetsen — omdat die schijnelites de bemoeizuchtigen, de pesters zijn.

De kudde accepteert het omdat de schijnelites zich met alles en iedereen bemoeien, vaak door te doen alsof de door die elites verzonnen regels – oftewel hun beperkte begrip van cultuur – waarheid, de wet zou zijn.

Gelukkig wist Epictetus wel beter.

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof.

Jasper Mekkes, 09.08.2018 @ 07:45

[Home]
 

1 Reactie

op 09 08 2018 at 07:48 schreef Peter:

Bemoeien? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS