Home » Archief » Bloot


[28.11.2009]

Bloot

Hassnae Bouazza

7V22

Niet te hard lachen in het openbaar. Decent gekleed gaan. Niet reageren op de sissende jongens op straat. Als je als meisje opgroeit in Marokko ziet het leven er heel wat anders uit. Die sissende jongens bijvoorbeeld zie je overal, op elke straathoek en onderweg naar de kleine kruidenier verderop in de straat.

In mijn tienerjaren maakte ik tijdens de zomervakanties kennis met het straatflirten in Marokko. In Nederland wist ik niet beter of ik was een lelijke Turk, maar in Marokko was ik een schoonheid, een lekker ding, een hertje, een vrouw met wie jonge mannen spontaan wilden trouwen. Wat een ongelooflijke boost aan mijn zelfvertrouwen. Ik kon geen stap zetten of mannen keken me na. Nu ja, ze keken ook andere vrouwen na, maar dat maakte niet uit. Ik werd opgemerkt en ik werd bewierookt.

Bij het bewieroken moest het wel blijven, want ingaan op de soms lachwekkende avances, ‘mijn intenties zijn nobel’, was uit den boze. Maar zo verleidelijk waren die mannen vaak nou ook weer niet, ik bedoel, hoe aantrekkelijk is een man die al sjorrend aan zijn kleine ik naar je roept? Of die zijn dagen bij de lantaarnpaal doorbrengt alvorens hij zich gaat bezatten in het plaatselijke café en dan ’s nachts iedereen wakker schreeuwt omdat hij met je wil praten?

Nou vooruit, één keer werd ik verliefd. Op afstand. De jongeman zag er gewassen uit en niet zo stoffig als de andere jongens, en hij leek sprekend op de nog jonge Indiase acteur Amitabh Bachhan. Ik vond hem zo beeldschoon dat de vlinders iedere keer door mijn lijf gierden als ik hem zag. Verder dan een verlegen ‘hallo’ ben ik echter nooit gekomen.

Je netjes kleden was ook belangrijk, want anders vielen de ogen van de mannen uit hun oogkassen. Mouwloze topjes en te korte rokjes, daar deed ik in Marokko, braaf als ik was, niet aan mee. Maar inmiddels is er veel veranderd. Strings komen boven de broeken uit en korte topjes zijn meer regel dan uitzondering.

De seksuele moraal verandert ook steeds meer. Vroeger gooiden met name gescheiden vrouwen alle remmen los, want eenmaal ontmaagd liepen ze geen enkel risico. Nu schijnt het adagium in een stad als Casablanca te zijn dat het meisje in ieder geval niet al te veel rondgeneukt moet hebben. Maagden worden gewantrouwd, want die zullen hun vliesje wel hebben hersteld, en vrouwen met een hoofddoek zijn al sinds jaren verdacht, omdat de grootste seksschandalen op hún naam staan.

Dat er steeds meer mogelijk is, bewees het Marokkaanse blad Femmes du Maroc toen het vorige week de wereldpers haalde vanwege de cover met daarop de naakte, zwangere Marokkaanse presentatrice Nadia Larguet.

Een kleine, nee, een grote revolutie in mijn moederland waar naakt en seksualiteit hand in hand samengaan. Een land waar religieuze taboes nog steeds zwaar wegen en de cultuur van de hashouma, de schaamte, nog verstikkend kan drukken op het individu. Maar het kan blijkbaar. Het kan overduidelijk. Naaktheid tonen in al haar schoonheid en ontdaan van iedere seksuele context.

De timing van de cover is extra verfrissend gezien het huidige klimaat in Nederland waar bloot een verplicht nummertje is geworden. Je kunt werkelijk geen Nederlandse film zien of er zit wel gratuit bloot en een functionele seksscène in. nog buiten beschouwing. In de jaren ’60 was het nog revolutionair en had het tot doel de taboes te doorbreken, maar inmiddels weten we het wel. Ik raak eerder verveeld bij het zien van weer een naakte actrice dan dat ik geprikkeld of geshockeerd raak. De context is daarbij allesbepalend, want daar waar zoenende acteurs me in Westerse films helemaal niets doen, moet ik toegeven dat ik lichte paniek voel als ik het in een Arabische film zie.

In Europa is het enige taboedoorbrekende bloot van de afgelopen jaren de Dove-reclame waarin gewone, volle vrouwen te zien zijn. Geen slanke, strakke vrouwen om jaloers van te worden, maar natuurlijk naakte vrouwen in al hun kwetsbaarheid en schoonheid.

Dat is de richting die we nu in Nederland opgaan en dat is de richting die Marokko hopelijk, dankzij Femmes du Maroc en Nadia Larguet is ingeslagen. Een samenleving die ontspannen met bloot gaat, is zoveel gezonder dan een samenleving waarin mensen op tilt slaan bij het zien van een stukje borst of haar. En natuurlijk, het is slechts één cover, één foto en die zal niet meteen voor een omslag zorgen, maar om met Neil Armstrong te spreken: het is één kleine stap in de wereld, maar één hele grote stap voor de islamitische landen.

Column, op donderdag 26 november uitgesproken in het VPRO-radioprogramma De Avonden door Hassnae Bouazza (حسناء بوعزة). Die schrijft voor Vrij Nederland, De Volkskrant, NRC Handelsblad, en de Arabische site van de Wereldomroep. Tegenwoordig is ze (bijna) wekelijks te bewonderen in Vrouw & Paard. Dat ze nog tijd heeft om in het geheim voorbereidingen te treffen voor de vestiging van het kalifaat in Nederland, mag een wonder heten. Volg haar op Twitter.

Hassnae Bouazza, 28.11.2009 @ 14:04

[Home]
 

24 Reacties

op 28 11 2009 at 14:25 schreef vetklep:

Ik vind het jammer dat we hier in een weerszinwekkend blootperiode terecht zijn gekomen. Het is me een raadsel hoe je met een nachtmerrie zeep kan verkopen. Of misschien wil ik niet weten aan wie.
In Marokko wordt het prettig bloot stadium blijkbaar helemaal overgeslagen.
In ieder geval ben ik blij dat ik mijn portie prettig bloot heb kunnen krijgen: in print, in video en op lichaamstemperatuur.

op 28 11 2009 at 15:02 schreef deDeurs:

Ik vind het jammer dat we hier in een weerszinwekkend blootperiode terecht zijn gekomen

Hier is de kruising tussen Ryan Reynolds en Michelangelo’s David aan het woord? Die de film ‘Forever Young’ dagelijks bekijkt?

Dan zal de dystopie ‘Logan’s Run’ je ook wel aanspreken. Iedereen ouder dan 21 de compostbak in.

Ik zou het niet toe moeten geven, maar de ontdekking dat Marokkaanse jongens al eeuwenlang van ‘Pssst, meisje’ doen, verrast me.
Maar is het een verrassing? Hier worden meissies ook al sinds de eerste Bataafse nederzettingen nagefloten door leeftijdgenoten van het andere geslacht.
Kennelijk associeert de gemiddelde Nederlander het na-sissen onmiddellijk met loverboys. Ik zal dat in mijn schrijfwerk voortaan meenemen.

op 28 11 2009 at 17:10 schreef jvdheuvel:

Die Dove reclames mogen van mij wel wat bloter maar die reclames op Comedy Central over Pietje die zich moet abonneren op een SMS dienst zodat ie dan sex-tips krijgt toegestuurd, omdat ie anders “niet weet wat ie moet doen” mogen van mij per direct gestenigd en onthoofd worden.

op 28 11 2009 at 22:04 schreef Tjerk:

“.. hij leek sprekend op de nog jonge Indiase acteur Amitabh Bachhan.”

Wie? O, die!

[img]http://www.hiphopgossips.com/wp-content/uploads/2009/09/amitabh-bachchan1.jpg[/img]

Maar dan zond de Marokkaanse tv midden jaren tachtig blijkbaar oude Bollywoodfilms uit, want toendertijd was Amithab Bachhan al over de veertig.

Bachcan als ‘boze jonge man’ in <a href=http://www.youtube.com/watch?v=qmJrs8gfyi0Zanjeer (1973)

Hij kan nog zingen ook: de film heet ‘Don’ (1978). Lekker deuntje.

op 29 11 2009 at 00:56 schreef Pieter:

Leuke verhandeling weer Tjerk, maar je vind toch ook dat gewone moslims meer aan het functioneel bloot moeten? Het zijn tenslotte ook gewoon mensen he?

op 29 11 2009 at 01:56 schreef Hayar:

Ik vind Nadia echt lef tonen met haar foto. Overigens is het een mooie vrouw met een prachtige smaak. [img]http://www.casafree.com/modules/xcgal/albums/userpics/15009/nadia_et_sail.jpg[/img]

Ik vraag me alleen af of ze het ook gedurfd had als ze niet zwanger zou zijn geweest. De foto toont slechts naakt en geen sex, zou zo’n foto zwangerloos het zelfde effect hebben?

Het leuke is, dat ik het met m’n gesluierde vriendinnen (hier in NL) over de foto heb, en ze durven op een enkeling na, toe te geven dat ze het dapper vinden en bewordering hebben voor die vrouw.
De vriendinnen die dat niet deden, haalden een hadith over hoe je te bedekken erbij.

Soms toch heel lastig om steeds onderscheid te moeten blijven (willen) maken tussen eigen ideeën en de islamitische invulling.

Maar dit allemaal even terzijde, want waarom ik reageer is omdat ik je stuk heel goed geschreven vind Hassnae!

op 29 11 2009 at 01:59 schreef Hayat:

Heb ik nou écht m’n naam verkeerd geschreven?? :)

Ohja en Nadia heeft een prachtige smaak voor kléding!

op 29 11 2009 at 06:20 schreef Asmodeus:

De timing van de cover is extra verfrissend gezien het huidige klimaat in Nederland waar bloot een verplicht nummertje is geworden. Je kunt werkelijk geen Nederlandse film zien of er zit wel gratuit bloot en een functionele seksscène in.

Ik kan het allemaal goed volgen Hassnae, maar dit klinkt vrij vaag.
Wat is het verband (de ’timing’) met ‘verplicht bloot’ in Nederlandse films sinds de jaren ’60 en een zwangere Marokkaanse Katja Schuurman op de cover in het moederland?
Gingen voor de jaren ’60 niet plaatjes van Marokkaans naakt richting puriteins Nederland en België? Zie de collectie van Louis Paul Boon en Jan Cremer.
Het wachten is op een Noord-Afrikaanse Karin Spaink die in een Arabische Opzij walging opwekt bij een islamitische Sylvain Ephimenco door een functioneel naakte advertentie, kaal en verminkt, ziek en trots, open en bloot.

op 29 11 2009 at 07:13 schreef Tjerk:

Pieter: “Leuke verhandeling weer Tjerk, maar je vind toch ook dat gewone moslims meer aan het functioneel bloot moeten?”

Van mij ‘moet’ niemand iets, behalve een ander in vrijheid zijn of haar leven laten leiden.

Maar hé, als jij het zo belangrijk vindt dat moslims meer met aseksueel naakt geconfronteerd worden, dan fiets je toch lekker om de week een paar rondjes in je blote pielemuis door een wijk als Zuilen of Slotervaart?

op 29 11 2009 at 08:22 schreef diamantina:

“Je netjes kleden was ook belangrijk, want anders vielen de ogen van de mannen uit hun oogkassen.”

Dat valt nog al mee vind ik eigenlijk wel. Want van mijn persoonlijke belevenissen daar ergens tussen de Berbers en Arabieren op de Atlas mocht ik van de amoureuze gastvrouwen die ik daar aantrof, slechts nog op deze wijze (vakantie liefje onder of homepage) van mijn ‘verbazing’ na-genieten Hassnae. Je hebt wel gelijk dat de hypocriete aanstellerij bij deze reli-geconditioneerde gemeenschappen van een niet te beschrijven aanstellerij getuigt. Hetzelfde als de prosemitische poppenkast van wildermans die dat ook maar voor de vorm in ruil voor wat egostrelende roem probeert te doen. Echter geert doet dat niet voor ene Allah, maar enkel en alleen voor zijn alles regiserende moloch…

op 29 11 2009 at 13:05 schreef J.J. van der Gulik:

Mooie jurk, mooie vrouw die Nadia.

op 29 11 2009 at 13:12 schreef hassnae:

Dank je, Hayat! En welkom nog op FN, leuk dat je meedoet met zulke fijne stukken!

op 29 11 2009 at 13:30 schreef rena:

Kabir Bedi…zwijmel…in die serie Sandokan, echt iets voor pubermeisjes om bij weg te zwijmelen.

op 29 11 2009 at 13:43 schreef Peter:

Larguet heeft inderdaad een prachtige jurk aan op die foto. Maar wat loopt daar mee aan haar hand? Heeft ze die geadopteerd of kun je die kopen op de markt in Marrakech?

Marokkaanse jurken zijn zo mooi. Ik vraag Hassnae altijd ze te dragen, maar ze zegt dat ze die tijd heeft gehad. Wat heb ik daar aan? Toen kende ik haar nog niet!

op 29 11 2009 at 14:25 schreef yurp:

Amitabh Bachhan, ik moet toegeven dat ik die even moest googlen. Toen merkte ik opeens dat het deze acteur in die prima Indiase godfather film (uitgekozen door Prem ooit bij zomergasten geloof ik) een van de hoofdrollen speelde. Ik moet zeggen dat ik hem ouder mooier vind dat jonger. Dat ligt echter wellicht aan mijzelf. Ik vind overigens dat obligate bloot wel meevallen, ik heb juist het idee dat er een nieuwe puriteinse golf over Nederland gaat onder aanleiding van sommige zure moslims maar vooral zure gristenen.

op 29 11 2009 at 18:56 schreef Tjerk:

Die onooglijke gnoom aan Larguets hand heet Nour-Eddine Saïl, en hij is algemeen directeur van het Centre Cinématographique Marocain, dat gaat over zo’n beetje alles wat met Marokkaanse film te maken heeft, van vergunningen en distributie tot technische opleidingen en subsidies voor filmclubs.

op 30 11 2009 at 00:58 schreef Grmbl:

Wat misschien het scherpste randje van deze cover van Femmes du Maroc afhaalt, is dat hij geënt is op Annie Leibowitz’ beroemde foto van een zwangere Demi Moore, die in 1991 de cover van Vanity Fair sierde en daarmee al heel wat stof liet opwaaien. Desalniettemin een heel statement voor Marokkaanse begrippen en een positieve ontwikkeling.

Een Nederlands equivalent zou de sensuele en tegelijk ontroerende foto kunnen zijn die Cees van Gelderen in 1980 maakte van een wulpse Maja van den Broecke, en waarmee poster- en prentkaartuitgever Art Unlimited zich op de kaart zette.

Linkjes:

http://oaxacangringa.files.wordpress.com/2009/08/demimoore_468x647.jpg

http://druiveke.web-log.nl/photos/uncategorized/foto_maja_jpg_1.jpg

op 30 11 2009 at 08:41 schreef Paco:

Geen tijd gisteren om te reageren, moest naar tv Rai uno kijken. Dominica, prachtig met veel vrouwelijk schoon.

op 03 12 2009 at 15:57 schreef Paco:

Werd je in Marokko toen ook uitgescholden voor hoer?

op 03 12 2009 at 16:02 schreef Peter:

Nee, dat is hier in Nederland, Paco. Door roomblanke vrienden van de vrijheid.

op 03 12 2009 at 19:16 schreef Animale:

De vraag van Paco is een onbeschofte die eigenlijk ongemoeid gelaten had moeten worden, en het antwoord van Peter is niet helemaal volledig.

op 04 12 2009 at 08:07 schreef Paco:

De enige waar ik antwoord van verwacht is Hassnae, daar is de vraag ook aan gesteld. Dus de bemoeienis van Peter en Animale moeten verwijderd worden.
Ja Peter, de wereld is hard.

op 04 12 2009 at 18:53 schreef Animale:

Paco: het is geen slecht idee om je verwachtingspatroon wat bij te stellen.
Behalve als je als Pipo de clown wilt overkomen, zoals je nu doet.,
Dan zou ik gewoon zo doorgaan:)

op 04 12 2009 at 20:27 schreef Peter:

Tell you what, Paco, zak schapekeutels die je d’r bent: Ik verwijder jou. Je poor man’s Archie Bunker-act begon me een hele poos geleden al te vervelen.

Toodlepip.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS