Home » Archief » Bonne année in Kameroen


[31.12.2013]

Bonne année in Kameroen

Anita Brus

nieuw24
Foto: Jane Greer

“Dit is de gelukkigste dag van mijn leven en die wil ik met jou vieren, bonne année!”, roept de maskerverkoper. Daarom mag ik van hem alles bijna gratis meenemen. “Twee maskers van wel honderd jaar oud voor elk 10000 franc, geen geld!”

De ‘gedeelde-geluk-truc’ om mij in koopstemming te brengen hoor ik daarna nog drie keer, maar laat ik die maskers daarom liggen? Vandaag werd zijn zoon geboren die hij Cheb noemde, naar zichzelf. Cheb de Cheb, lachen wij samen en de maskers zijn prachtig! Van hout, ingelegd met talrijke kraaltjes in verschillende kleuren omlijst met echt ingevlochten haar.

Ontwikkelingshulp

Ik ding af en waarschijnlijk betaal ik nog steeds te veel, maar wat zou het. Ondersteun ik er niet zijn prille gezin mee? Waarom bedragen geven aan ontwikkelingshulp om vervolgens zuinig te zijn in een land waar je overal om je heen ziet dat die hulp hard nodig is? Ik koop de maskers. Vervolgens regel ik een vijfdaagse excursie met gids en chauffeur voor veel geld, ‘but who cares’. Zij blij, ik blij.

Mijn gids heet Chemba en mijn chauffeur George. We rijden, voordat onze excursie door het westelijke deel van Kameroen begint, nog even langs de vervloekte bagagehal van het vliegveld. Tevergeefs, want geen koffer. Er staat een treurig rijtje koffers van Air Maroc in een plas water bij een lekkende kraan en die van mij is daar niet bij.

Een Spaanse, die ook net is gearriveerd om zonder resultaat haar koffer te zoeken, barst in huilen uit en een Nederlander in gezelschap van twee kleurig uitgedoste Kameroenese dames roept: “Ik wöl nie veul zeggen (Twente, Brabant?), maar d’r klopt er hier iets nie!” Waarop hij de riedel afsteekt van ‘al die buitenlanders die naar ons komen, die wij toch ook niet zo behandelen en waarom zij ons dan wel’.

Schandalig

Dit is Afrika, wil ik zeggen, maar in plaats daarvan leg ik uit dat het een en ander te wijten is aan een te korte overstaptijd in Casablanca, te weinig personeel in Douala en een alom gebrekkige infrastructuur. Dat wil er echter bij hem niet in, waarop hij maar blijft herhalen dat hij toch ‘niet veel wil zeggen, maar dat het schandalig is’. Hij en zijn twee vrouwen missen maar liefst zes koffers en dat maakte hij zelfs in Thailand niet mee.

Chemba denkt aan alles en is precies wat mijn af en toe rommelige hoofd nodig heeft. Hij is het die rust brengt in alle kofferellende en vertelt wat ik wil weten terwijl hij mij ondertussen de fijne kneepjes bijbrengt van de Franse taal. Gedurende de rit raken wij met elkaar vertrouwd en neem ik de kleur aan van het land omdat mijn broek alsmaar viezer wordt. Zeker als ik in de bush ook nog eens wegzak in de drek bij watervallen.

Uiteindelijk besluit ik mij maar gewoon over te geven. Samen met mijn chauffeur en gids eet ik kleffe couch couch, pittig gefrituurde maden van palmbomen, al dan niet gebakken bananen, passievruchten, mais, enz. Kortom, alles wat langs de route wordt aangeboden, om het weg te slikken met palmwijn.

Islamitische leer

We rijden langs bruiloften en begrafenissen die nauwelijks van elkaar zijn te onderscheiden omdat bij al die gebeurtenissen vrolijk gedanst wordt. Ook bezoeken we de ‘chefferies’ van de fons (plaatselijk ‘koningen’) en het paleis van de sultan van Foumban.

Gaandeweg vermengen Afrikaanse patronen zich met oosterse glittermotieven. Vrouwen dragen hoofddoeken versierd met gouden borduursels en in Foumban heb ik het geluk dat we de sultan treffen en zijn gevolg, op weg naar de moskee.

Of hij ook zuiver is in de islamitische leer, is de vraag, want het schijnt dat zijn voorvaderen nogal eens wisselden van religie. Zijn islamitische grootvader bekeerde zich tot het christendom om daarna toch maar weer over te stappen naar de islam die beter aansloot bij de talrijke vrouwen die hij er op nahield en uiteindelijk maakte hij van alle religies zijn eigen Afrikaanse mix.

Bebloede zwaarden

Hoewel hij door de Duitse kolonisatoren werd verbannen naar de huidige hoofdstad Yaoundé, bleef de dynastie van de Njoya’s bestaan. Tegenwoordig bekleedt de sultan die zijn kleinzoon is een belangrijke functie in de politiek.

Hij loopt in het midden van een optocht van rijen mannen met lange gewaden en heeft een grijs-glanzende doek om zijn hoofd gewikkeld, die alleen nog zijn bril laat zien.

In het paleis van de sultan ben ik dusdanig onder de indruk dat ik niet in een gelukkige stemming hoef te worden gebracht om iets te kopen. De gids die mij zo even door het museum langs maskers, speren en fetisjen leidde rolt voor mij een tekening uit waarop alle zwaarden en menselijke schedels gedetailleerd tot leven worden gewekt. Overal rollen de koppen die door soldaten met bebloede zwaarden en oosterse hoofddeksels als trofeeën worden meegevoerd.

Ik doe nog een afdingpoging, maar besluit hoe dan ook over te gaan tot de aankoop van dit bizarre tafereel:

 

Kameroen

 

Anita Brus is docent in de Spaanse taal/literatuur/kunst en schrijft over tango in het tijdschrift La Cadena. Zij publiceert ook teksten in het Spaans en in het Nederlands op haar eigen weblog. Lees het verbijsterende relaas over haar domrechtse date. Volg haar op Twitter.

Anita Brus, Reizen, 31.12.2013 @ 11:56

[Home]
 

0 Reacties

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS