Home » Archief » Canada


[12.06.2019]

Canada

Theo Boon


Illustratie: Werner Klemke

Deze zomer gaan wij naar Canada, over een maand is het zover. Een levenslange droom gaat daar voor mij mee in vervulling. Canada heeft niet alleen de mooiste vlag van de wereld, Canada spreekt ook tot de verbeelding denkende aan de ongerepte, weidse natuur met een variëteit aan flora en fauna die, vind ik toch, redelijk onovertroffen zijn.

Al sinds september zijn we (vooral mijn vrouw) bezig met regelzaken: de vlucht (footprint, I know, maar we gaan toch), route met bijbehorende overnachtingen uitstippelen, online fora bezoeken, een auto reserveren, high tech-fotoalbums bekijken via de tv en naar de avonturen luisteren bij en van mensen die er geweest zijn, tv-programma’s kijken, de riedel. Drie weken gaan we een rondje Vancouver Island doen. Man, wat een vooruitzicht.

Oorspronkelijke bewoners

Wat echter blijft verbijsteren in de voorpret die we beleven van al dat leuks dat ons te wachten staat, is het schaamteloze racisme, het gebrek, of beter de absentie van empathie en de tunnelvisie die vanuit wit westers denken worden geprojecteerd wanneer je online communities bezoekt. Op de sites die mijn vrouw bezocht, is er werkelijk niemand die begrip heeft voor problematiek van de First Nations en Inuit-bevolking, de oorspronkelijke bewoners van het land. Nee, commentaren als: “ze zijn onvriendelijk, nors, ongastvrij en vele zijn aan de drank en drugs,” vieren hoogtij. Van vriendelijke, niet per se kwaadaardige uitingen hiervan, tot aan ronduit naakt racisme dat zijn weerga niet kent. Van het laatste opvallend veel.

Kijk bijvoorbeeld eens de korte docu ‘Emma bij de Inuit‘ die diagonaal door mijn hart sneed of lees deze post en stel jezelf dan eens de vraag: “goh, hoe zou ik me voelen en gedragen, mocht mij zoiets (in een nog niet zo heel ver verleden en zelfs nu nog!) zijn aangedaan?”

Heilige grond

Iedereen die daar onverschillig over doet of zoiets heeft van “daar kunnen wij toch niks aan doen, dan kunnen ze toch wel normaal en vriendelijk tegen ons doen,” die moet zich laten nakijken. Nee, jij kunt er inderdaad niets aan doen maar als jij er geen begrip voor hebt dat dit soort fratsen (mildly put) een impact heeft en zijn weerslag kan hebben op hoe de oorspronkelijke bewoners van dat land naar ons, westerlingen kijken, dan ben je geen knip voor je neus waard.

Als jij dan een beetje verontwaardigd gaat doen omdat deze mensen jullie niet allemaal vriendelijk en met open armen ontvangen, dan ben je reddeloos verloren. Uitgemoord, verkracht, vernederd, cultuur en geloof opgelegd krijgen, je eigen taal niet meer mogen spreken, de ontkenning en verachting van de cultuur waarin je geworteld bent, en dat allemaal niet heel lang geleden. Heden ten dage nog veelal in armoede leven en verstoken blijven van de kansen en mogelijkheden die witte mensen wel krijgen, gedwongen worden van je heilige grond te vertrekken omdat er zo nodig een oliepijpleiding moet komen. Nou, ik zou van minder moorddadig worden, laat staan dat ik op westerse toeristen zit te wachten, hen vriendelijk tegemoet treed en met open armen ontvang.

Inteeltpapegaaien

Hoe om te gaan met online reacties van dergelijke eencellige inteeltpapegaaien waar je bijkans een kunstkop van krijgt? Nou, ik zou zeggen niet. Bespaar je de moeite, want iedere goedbedoelde poging die je doet om wat meer begrip te tonen voor de erbarmelijke omstandigheden waarin zij hebben moeten leven en nog leven, wordt doorgaans afgefakkeld op een mogelijk nog dommere manier. U begrijpt dat ik chargeer, want er zijn gelukkig ook mensen die wel begrijpen wat ik bedoel, te weinig maar ze zijn er zeker.

Wat en hoe dan ook, we gaan toch. Niets kan dat tegenhouden en niets kan deze droom verpesten. Niet het vliegen (al wordt dat steeds bezwaarlijker, merk ik) en niet de verdrietig makende domheid en het racisme hier en aldaar. We zullen ons er bescheiden en begripvol gedragen. Drie weken louter Vancouver Island, man wat een vooruitzicht.

Theo Boon is werkzaam als leerkracht in het speciaal onderwijs, liefhebber van films, series, boeken, sport en oprechte, liefdevolle mensen.

Theo Boon, 12.06.2019 @ 07:59

[Home]
 

1 Reactie

op 12 06 2019 at 07:59 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS