Home » Archief » De anti-Jesse


[16.06.2017]

De anti-Jesse

Rogier van Reekum


Scène uit: ‘Vivre Nu, à la recherche du paradis perdu’.

O, wat is de burgerij van de leg! Ze weten van gekkigheid niet of ze moeten lachen of huilen. Lachen, want o, wat is het lekker om die idealisten van GroenLinks eens even hard met de neus in de ranzige feiten te drukken. Wie wil meeregeren, moet over lijken willen gaan! Een echte burger weet dat. De sukkels van GroenLinks willen het maar niet snappen, ha, wat een sukkels!

Maar het weldadige lachen vergaat de burgertjes al snel wanneer ze beseffen dat de groenlinkse zwakte wel eens kan betekenen dat men met Wilders naar bed moet. Nu heeft Wilders natuurlijk best een beetje gelijk en moeten we vooral heel erg naar zijn kiezers luisteren, maar samen regeren is slecht bevallen. Je krijgt er gedonder van. Hij is niet te controleren en de achterban heeft het er “moeilijk mee”. Voor je het weet, kan je weer naar de koning om verkiezingen aan te vragen.

Keurig kostuum

Bovendien is het toch niet fraai, regeren met zo’n bruine vlek op je hemd. Dat toont niet. Zeker niet nu het in Europa niet meer à la mode is om al te openlijk de witte heerschappij te prediken. Nee, Merkel en Macron zetten een nieuwe trend: in een keurig kostuum van pragmatisme en technocratie de hak in de nek van Grieken houden en met ijzige blik de boekhoudingen van lidstaten goedkeuren. Leuke dingen voor de mensen? Dacht het even niet. Jeroen, leg jij het ze nog een keer uit?

O, wat willen de burgertjes hun plannetjes graag voortzetten zonder bruine vlek, zonder de strontlucht in het kabinetsvak. O, wat willen ze graag verder gaan met werklozen vernederen, moslims verdacht maken, vrouwen er onder houden, migranten laten verzuipen, kunst kapot bezuinigen, hoop vertrappelen, gas oppompen, olie verbranden, Antalya vervuilen en racisme ontkennen zonder dat het zo opvalt dat die poeplucht van jou komt.

Maar vooral: wat hadden de burgertjes, na al die jaren vreten en wentelen in de bagger, zich graag gewassen in het ecologische wijwater van Jesse Klaver en zijn groenlinkse vooruitstrevendheid. Ooooo, wat was dat heerlijk geweest. Wat wordt de burgertjes een genot ontnomen! Waar hebben ze dit aan verdiend?! Waarom, Jesse?!

Regeringsverantwoordelijkheid

Maar al snel herpakt de burgerij zich. Nee, het ligt niet aan ons. Zij zijn niet klaar voor regeringsverantwoordelijkheid. Laat ze maar wegkwijnen in de oppositie. De sukkels. Dan kunnen wij tenminste onze gang gaan. De broekriem aan. Harde keuzes maken. Het geld moet verdiend worden. Je krijgt niets kado. Normaal doen. Oftewel: niets wordt beter of mooier, maar als je hard genoeg je ellenbogen gebruikt, zijn er wat restjes te bemachtigen. Invechten, noemen we dat.

Wilders zal het allemaal een worst wezen. Binnen of buiten de regering weet hij dondersgoed wat de burgerij doet sidderen. Hij kent de toverspreuken van liberale democratie: ‘migratie’, ‘islam’ en ‘onze manier van leven’. Tegen die woorden is geen poldermodel opgewassen.

Het grijpt de burger naar de keel: De buurman! Wat heeft de buurman wat ik niet heb? Aangeslagen tuimelt Nederland nu al decennia naar rechts: Geef ons grenzen! Verlos ons van schuld! Wilders hoeft helemaal niet mee te regeren. Een cameraploeg en een Twitter-account. That’s it.

Frisse knul

Maar nu dient zich daar een nieuw fenomeen aan. Een jonge, frisse knul die bijna net zo lekker ruikt als die stomme Jesse. Een jongen met smaak, Italiaanse schoenen, een opleiding. Hij zegt dingen die zomaar waar zouden kunnen zijn. En hij wil maar dolgraag meeregeren. Niets liever. Hij staat te poppelen.

Het is nog wat vroeg, misschien over vier jaar. In de tussentijd stelt hij een zakenkabinet voor. Om orde op zaken te stellen. Dat is toch ook wat Rutte, Merkel en Macron willen? Zakelijk. Rationeel. Vooruit. En hij belooft de burgerij niet te verneuken, zoals Wilder steeds weer doet. Hij meent het. Hij is de anti-Jesse. Hij wil premier worden. Hij zal premier worden.

Socioloog Rogier van Reekum promoveerde in 2014 aan de Universiteit van Amsterdam cum laude op het proefschrift ‘Out of character. Debating dutchness, narrating citizenship’. Hij deed eerder onderzoek naar geweld op scholen en bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) naar schooluitval. Hij werkt momenteel bij de afdeling sociologie van de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar hij binnen het ERC-project van prof. dr. Willem Schinkel ‘Monitoring Modernity’ onderzoek doet naar de visualisering van irreguliere migratie in Europa.

Gastschrijver, 16.06.2017 @ 07:16

[Home]
 

3 Reacties

op 16 06 2017 at 07:55 schreef Paul Hoekveld:

Briljante column.

“O, wat willen de burgertjes hun plannetjes graag voortzetten zonder bruine vlek, zonder de strontlucht in het kabinetsvak. O, wat willen ze graag verder gaan met werklozen vernederen, moslims verdacht maken, vrouwen er onder houden, migranten laten verzuipen, kunst kapot bezuinigen, hoop vertrappelen, gas oppompen, olie verbranden, Antalya vervuilen en racisme ontkennen zonder dat het zo opvalt dat die poeplucht van jou komt.”

Helemaal raak.

op 16 06 2017 at 12:07 schreef vander f:

Het zijn toch juist die burgertjes die helemaal niets van Groen Links willen weten, die lusten Jesse helemaal niet, the horror, Groen Links!
Volgens mij lusten ze Baudet ook niet,
veels te pedant en quasi berekenend.

op 16 06 2017 at 14:37 schreef ikzelf:

Weet den Hollander nog wel wat-ie wil? Afkeer van alles wat vaag naar links riekt, van elite (Baudet, Hiddema anyone?), van het platteland, van de stad met -onvermijdelijk- vreemden, van andere kleuren dan varkensroze en vooral van zichzelf — al dringt dat laatste nog niet echt door; maar daar wringt wel de schoen.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS