Home » Archief » De Armeense genocide


[16.03.2015]

De Armeense genocide

Tayfun Balçik

tos4
Illustratie: Toshio Saeki

Het publieke debat is intrigerend. De een zegt ‘dit’, de ander reageert met ‘dat’ en uiteindelijk zegt iedereen ‘wat’. Een ware veldslag. Zo gaat het de hele tijd door. Een discussie zonder eind. Ik probeer een beetje mee te doen. Niets meer, niks minder. Gewoon, omdat ik het leuk vind om gelezen te worden.

Toch is het een doodzonde voor historici. Hoe meer wij ons met de tegenwoordige tijd bezighouden, des te minder tijd overblijft voor de geschiedenis. Ik ben per slot van rekening historicus. Ik ben Drs. Tayfun Balcik. Als ik dat onder vrienden ‘te berde breng‘ kijken ze me aan alsof ik Denzel Washington ben in een militair pak. De zinnen worden plechtiger uitgesproken: is jouw puf nu van goud?

Landgenoten afgeslacht

Maar goed. Mijn scriptie uit 2008 ging over de Armeense genocide. Honderd jaar geleden hebben mijn voorouders hun Armeense landgenoten afgeslacht. Op systematische wijze. De planmatige aanpak achter de moordpartijen maken van het geheel van deze gebeurtenissen een genocide. Nagenoeg geen stad of dorp in het oosten van het Osmaanse rijk is overgeslagen. De algehele Armeense burgerbevolking werd in het heetst van de strijd van de Eerste Wereldoorlog verordonneerd om huis en haard te verlaten.

Ahmet Refik Altinay stond als militair-attaché aan het hoofd van de ‘migratiecommissie’ van de stad Eskisehir. Hij heeft de volgende notities gemaakt (te lezen in Iki Komite Iki Kital – ‘Twee Comités, Twee Slachtpartijen’ – Istanbul 1919):

Op een doodnormale ochtend was er een abnormaal tafereel te bezichtigen op het station van Eskisehir. Een hele stoet aan mensen bestaande uit kinderen, vrouwen, ouderen en jongedames. Het was zo’n treurig beeld om aan te zien. Ongeïnformeerd wachtten ze in bloed, zweet en tranen. ‘Ze gaan naar Konya’ werd gezegd, maar hadden geen geld om een treinkaartje te kopen. Het waren allemaal arme, onfortuinlijke dorpelingen…

Iedereen dacht dat dit het was. De trein die in de avond aankwam, voegde zich nog bij de groep van de ochtend. Niet zo ver buiten het station was gejank en gegil te horen. Toen ik daar arriveerde was het één en al ellende dat ik zag. Geen licht, geen gids, helemaal niets! Huilende vrouwen met hun kinderen op schoot. Bebaarde priesters die onhandig overhoop lagen met hun bagage. Hartverscheurend allemaal. Niemand mocht hen helpen.

In een paar dagen was er een menigte van 20.000 mensen verzameld. Mensen die geen treinkaartje konden kopen waren te voet gekomen. Waar zouden ze heengaan? Niemand wist het. Er gingen weken voorbij en nog steeds moest men wachten. Honger deed zijn intrede. Er was niks te eten, niks te drinken en ook geen geld. Er was helemaal niets. Daarom begonnen de Armeniers op een gegeven moment de goederen die ze hadden meegenomen te verkopen.

Op een dag kwam er een bevel binnen. Ook Eskisehir zou ontruimd worden. Dat is dan ook werkelijk gebeurd. De volgende dag werden ze met mand en jas in de hand, in veewagons gepropt. Met tranen verlieten ze hun Eskisehir, waar ze eeuwenlang hebben gewoond. Alles werd verlaten voor een tocht met moeilijke passages in de bergen naar de woestijn, naar de dood…

Officieel was de plek van aankomst Deir-Zor in de Syrische woestijn. De overgrote meerderheid van de Armeniers hebben de deportaties echter niet overleefd. De Teskilati-i Mahsusa, oftwewel ‘Speciale Organisatie’, voorkwam dat. In hinderlagen bij looproutes wachtten zij de Armeniërs op en sloegen toe.

Pijn begrijpen

De journalist Ahmed Emin Yalman schrijft hierover (in Yakin Tarihte Gördüklerim Gecirdiklerim – ‘Getuigenissen en Gebeurtenissen uit het Nabije Verleden’, Istanbul 1977 Vol. 1):

In officiële zin was de verhuizing ook erg hard uitgevoerd. De Armeniërs die werden uitgenodigd om hun huizen en goederen te verlaten, werd maar één of twee dagen tijd gegeven. Het merendeel van de verhuizende Armeniërs is met onvoldoende levensmiddelen op pad gestuurd. Deze omstandigheden hadden al een vernietigende impact. Voor de trektocht buiten de stad waren geen maatregelen getroffen om leven, goed en eer te waarborgen. Als reactie op daden van Armeense comitéleden hebben er tal van ernstige delicten plaatsgevonden. Naast deze wraakacties hebben bendes van de Teskilat-I Mahsusa een regelrecht vernietigingsdoel nagestreefd.’

Ontkenners en twijfelaars zullen er als de kippen bij zijn om te zeggen: ja, maar dit zegt helemaal niks over de genocidale intentie. Dit is allemaal indirect bewijs. Er is helemaal geen document waarop staat dat het Armeense ras uitgeroeid moest worden. Het is goed dat mensen zich dat afvragen. Het is goed dat je dingen niet zomaar aanneemt. Zelf onderzoek doen en zelf lezen. Dat is de enige manier om de pijn te begrijpen, te doorstaan en een plek te geven. Ik heb ongeveer een jaar gedaan voordat ik overtuigd raakte van het genocidale karakter van de Armeense Holocaust.

Grijze wolven

Hoewel ik door het leven afgeleid word, gaat mijn onderzoek nog steeds door. Vorig jaar in Istanbul werd ik getriggerd door Fatih Akins film The Cut. Het begin en het einde van deze film over de genocide vind ik niet zo geslaagd, maar er is een half uur, mensen, dat zo beklemmend is en waarbij ik met een schuldgevoel dacht: shit, waarom ben je gestopt om het hierover te hebben? Een paar weken later zag ik een foto met een spandoek van de Grijze Wolven-beweging: ‘Gefeliciteerd met de 100ste verjaardag van de schoonmaak van ons land van Armeniërs. We zijn trots op onze heldhaftige voorvaderen.‘ Geschokt als ik was, besloot ik om mijn verantwoordelijkheid te nemen.

Hier nog een toespraak van Halil Pasa (in: Bitmeyen Savas – ‘Oorlog zonder einde’, Istanbul 2007) uit 1918 voor een groep verhongerende Armeniërs in Yerevan:

Het Armeense volk, waarmee ik heb samengewerkt om een zondige sultan omver te werpen en het land te redden! Het volk, dat in de meest afschuwelijke en pijnlijke dagen van mijn land heeft geprobeerd mijn land weg te vagen, het Armeense volk dat ik getracht heb uit te roeien, het volk dat nu om Turkse bescherming vraagt. Als jullie loyaal blijven aan het Turkse land, zal ik al het goede doen voor jullie. Maar als jullie weer in navolging van een aantal comités de Turk en het Turkse land verraden, zal ik uit alle macht alle Armeniërs van de aardbodem vegen, dus gebruik je verstand. Ga naar jullie dorpen en huizen, werk voor het geluk van jullie familie, de tijd zal de wonden van vandaag genezen

Vergeet niet vanaf 22 maart de komende zondagen naar de zesdelige serie Bloedbroeders te kijken, om 20.15 op NPO 2. Het gaat over een Turkse en Armeense Nederlander die op zoek gaan naar antwoorden.

Tayfun Balçik is historicus, gespecialiseerd in de moderne geschiedenis van Turkije en die van Amsterdam-West. Hij heeft een Facebook-pagina.

Tayfun Balçik, 16.03.2015 @ 07:44

[Home]
 

18 Reacties

op 16 03 2015 at 10:34 schreef Thomas E:

Als ik dit zo lees schiet mij onmiddellijk de gezongen jingle ‘Het houdt niet op” te binnen, van dat Sterspotje over huiselijk geweld.

Er staat altijd wel weer een volk op, dat een ander volk wil uitroeien. Samenleven blijkt op alle niveaus lastig te zijn.

op 16 03 2015 at 10:40 schreef MNb:

“Dit is allemaal indirect bewijs. Er is helemaal geen document waarop staat dat het Armeense ras uitgeroeid moest worden.”
Van de Holocaust is er evenmin een dergelijk document.
Iemand heeft mij eens verteld dat al in de jaren 20 enkele verantwoordelijken voor de rechtbank hebben gestaan. Weet jij daar meer van?

op 16 03 2015 at 10:45 schreef Fatih M. Özcelik:

Beste Tayfun,

Bedankt voor de eenzijdige kant van de gebeurtenissen. Staat je scriptie ergens online of zou ik die kunnen krijgen van jou?

Ik wil namelijk de andere kant van het verhaal vertellen, daarvoor moet ik wel even je scriptie gelezen hebben.

Alvast bedankt.

Groet,

FMÖ

op 17 03 2015 at 12:23 schreef dewanand:

mauw, mauw, namastiaauw Herr/ Shri, geleerde Historicus Tayfun Balçik,

Wieroe en ik zijn nu bezig oplossingen te zoeken voor het multiculturele drama, anders loopt het precies zo af zoals jij het hier verbeeld mbt de armeniers omstreeks 1919. Jouw scriptie mag je op onze site gratis publiceren Wieroe zal hier deskundig commentaar op geven.

Ja, wat moet ik zeggen???
sedert jaren 60 tot op heden hebben de vieszwarte hindoe halfapen in india ruim 10 miljoen meisjes babies en embryos vermoord (abortus is ook moord, volgens het Hindoe fundamentalisme, omdat het leven al begint bij de zygoot als dan het atma al de stof bezield) , (sommige bronnen rapporteren 50 miljoen meisjes) en niemand is hiervoor gestrafd, hele Holocaust van hindoe meisjes en niemand maakt zich hier druk om.

Hindoes zelf zeggen van ach ‘het is je karma, dus de wil van shiva, en je kan er niets aan doen, zand erover, kop in het zand en nog een roti rattengif eten als ontbijt.’

De natuur is hard, meedogenloos, wreed, en wij mensapen zijn een biologisch produkt.

Natuurwet:
1. De een z’n dood is de ander z’n brood.
2. Strongest will survive.

dewanand en Wieroe
niet menselijke hindoe fundamentalisten

op 17 03 2015 at 17:14 schreef Antwoord op Tayfun Balçik’s “Armeense genocide” artikel – TurkseCultenGesch:

[…] te brengen en historici die continu gebruik maken van mensen hun gevoelens. Zijn artikel kun je hier […]

op 17 03 2015 at 17:20 schreef Kubilay:

Ik moet toegeven dat dit een serieus slecht onderbouwd artikel is, het beschuldigen van de Teshkilat Mahsusa die onder de Duitse Colonel Stange voornamelijk bezig was in conventionele operaties tegenover de Russen bewijst alweer wat voor een goede “historicus” Balcik namelijk is.

Vervolgens neemt hij als bewijs aan dat hij een random foto op het internet zag, alsof dat bewijst dat de gehele Turkse gemeenschap nationaal socialistisch is, in mijn ogen echter bewijst het alweer hoe selectief de heer Balikci namelijk is wanneer het komt om deze historische gebeurtenis te bespreken.

http://turkscultengesch.com/2015/03/antwoord-op-tayfun-balciks-armeense-genocide-artikel/ mijn bronnen kunt u hier terugvinden

op 17 03 2015 at 19:45 schreef Carine Dingemans:

Beste Dewanand, Afgezien van je reactie – waar geen touw aan vast te knopen is – zou ik het waarderen dat je:
1. ingaat op de inhoud en ook de bronnen van de heer Balçik raadpleegt.
2. je taal verzorgt. Als je wilt schrijven en publiceren, doe dat dan foutloos:
…zoals jij hier verbeeldt > met -dt.
…Armeniërs > moet met een hoofdletter.
…als dan het atma al de stof bezielt > met -t.
…en niemand is hiervoor gestraft > met -t.

Ik ben nu wel erg benieuwd naar het deskundig commentaar van Wieroe. Hartelijke groet.

op 17 03 2015 at 21:08 schreef dewanand:

ja he, Carine Dingemans,
Jouw liefde voor de OERhollandse taal is zo mooi en jij moet echt lid worden van onderstaande stichting om te voorkomen dat er in Nederland over 18,18 jaar geen mondje Nederlands meer gesproken zal worden, dankzij globalisering, lees totalitaire verengelsing hele wereld, aziatisering, verkleuring, ontwitting, stukje demografische islamisering en de aanstormende Hindoeisering van europa, door de agressief expanderende Afro-Indiase economie.

Stichting Taalverdediging.
http://taalverdediging.nl/

Maar weet je wat een smerige hobby is van Wieroe? Hij houdt ervan om de Nederlandse taal te verkrachten omdat hij voor het laatst sekste in 2007 met lulu en daarna zijn ballen kwijtraakte. Kan je aub hier begrip voor tonen dat mijn arme kattenzoontje ook eens wil neuken en dus eventjes jouw moedertaal mag verkrachten, ontheiligen, Elektro SMen in vele literaire standjes, gun een arme, werkschuwe Hindoe Nazi (homo) kat toch zijn fun meid. OF wil je arme Wieroe nu een boete geven wegens brute, droge en bloederige taalverkrachting, conform art …. uit wetboek van strafrecht? Tsja, welk art zou dit nou zijn??? even googlen of 112 bellen meid.

op 17 03 2015 at 21:37 schreef Kubilay:

Ik vraag me af of we hier niet van het onderwerp aan het afdwalen zijn, namelijk dat de heer Balcik een serieus eenzijdig en selectief artikel heeft geschreven.

op 17 03 2015 at 21:58 schreef Dianna Ghazarian:

Als eerst erg bedankt voor het verdiepen in de geschiedenis van mijn vaderland.
Ik heb niet alle reacties gelezen omdat het allemaal op hetzelfde neerkomt. Het enigste wat Armenen van jullie vragen is erkenning, en een beetje respect naar deze verschrikkelijke gebeurtenis. Jullie kunnen ook een beetje begrip tonen, wat erg op prijs zou gesteld worden door menige.
Soms zijn bewijzen niet nodig om iets te erkennen. Net als geloof. Zowel in het Christendom als in de Islam zijn er veel bewijzen tegen het bestaan van God of Allah maar je blijft erin geloven en diep in je hart wens je iedereen dat geloof toe , zich openstellen voor jou geloof, erin verdiepen en misschien uiteindelijk zelfs erin geloven. Niet voor alles zijn bewijzen nodig, wat er in dit geval wel genoeg is maar dat dit niet als bewijs word gezien. Waar het op neer komt is dat er om respect en erkenning en begrip word gevraagd voor de Armeense genocide. Dit jaar al 100 jaar! Dit moet er echt komen , al is het maar om, op zn zachts uitgedrukt, vermoorde mensen of misschien zelfs de sterke, gelukhebbende overlevende te herdenken en hun in onze geschiedenis en de geschiedenis van de wereld plaats te geven.
Bedankt,
Dianna

op 17 03 2015 at 22:51 schreef Bertje:

Oei oei

Wat licht het weer gevoelig,
Tayfun raakt een Turkse ” is niet zo ” zenuwe als ik sommige reacties zo lees.
Ga jullie eens gauw schamen en fort in de hoek bij de neo nazi’s staan.

op 18 03 2015 at 00:09 schreef ArmenianGenocideLies:

Beste Tayfun,
Ik ben weliswaar geen historicus, maar de kunst van het lezen beheers ik ook. Ik had van je column meer verwacht dan twee citaten, maar alas. Wel zou ik je willen adviseren om in het vervolg, beide kanten van het verhaal te citeren. Immers, het boek heet niet voor niets “Twee committees, twee slachtingen”. Ik had toch op zijn minst wel een citaat verwacht van de tweede slachting, namelijk die van de Armenen op “jouw landgenoten”. Trouwens, jouw landgenoten zijn toch wij, wij Nederlanders?
Afijn, hier een citaat uit hetzelfde boek.

The following excerpts are from a telegram sent by Captain Ahmet Refik in Erzincan to the 2nd District Manager Seyfi Bey of Central Headquarters:

For the last two months in Erzincan, we have been busy burying Muslims’ corpses. The number of bodies that we collected until now from water wells and roadside ditches totals 606. These are the remains of the poor people who could not pull out of Erzincan upon the Russian invasion of this city. Many of them were killed with their hands tied behind their backs with telephone cable. The bodies removed out of the water wells had gone rotten. While some of them had bayonet scars in their chests, o

op 18 03 2015 at 00:18 schreef Kubilay:

Bert, het gaat mij echter over de selectief gekozen bronnen die hij hier aanhaalt en fouten die hij verspreid over de teshkilat Mahsusa die hij beschuldigt van de Armenen uitgeroeid te hebben terwijl de Teshkilat grotendeels met conventionele eenheden meevocht onder Stange en zelfs Armeense soldaten in hun rangen had.

Neo nazi ? Dus iedereen die het met de Armeense kant van het verhaal oneens is is direct een neo nazi ? Trouwens streef ik niet en geloof ik niet eens naar een etnisch Turkse staat. Bovendien is het wel grappig aangezien de nationale helden van Armenie openlijk nationaal socialistisch waren gedurende hun periode bij het Armeense SS legioen.

op 18 03 2015 at 13:24 schreef Benedictus:

Mensenrechten zijn mensenrechten zei Wouter Bos in het verleden toen de discussie hierover hevig woedde. Hij hield zijn rug recht, net als het CDA. D66 had er niet zoveel moeite mee en stond toen op een schamele 2 zetels. Door de Armeense kwestie onder tafel te schuiven hoopte hij zetels van de PvdA en het CDA af te snoepen. Hij werd daarin gesteund door de minister van BZ van Turkije, die Turken in Nederland opriep om op D66 te stemmen. Het opportunisme van Pechtold hielp hem aan de 3e zetel. Nu probeert Pechtold opnieuw om zetels weg te halen bij Links door de problemen met radicale jongeren te marginaliseren. Dus de wijkagent, die in de straat wel even alles op gaat lossen. Mijn stem gaat daarom niet naar D66, wel naar Links!

op 18 03 2015 at 14:38 schreef ArmenianGenocideLies:

Mijn reactie was langer. Graag bovenstaande reactie van mij ook verwijderen, want zonder het vervolg erop, heeft die halve reactie geen zin.
Mensen die geïnteresseerd zijn in het lezen van de tweede slachting uit het boek “twee comités, twee slachtingen”, namelijk die van de Armenen op de Turken kunnen dat hier doen: http://www.tallarmeniantale.com/graves-spurt-dead.htm

op 18 03 2015 at 17:35 schreef dewanand:

mauw, mauw, namastiaauw Herr/ Shri, geleerde Historicus Tayfun Balçik,

Kijk feitelijk zou jij als historicus altijd onderstaande genocide registratie lijst moeten linken van Piero Scaruffi die een vrijdenker is, en net als mij wil begrijpen of het toch waar is dat wij mensapen en ik ook helaas door de (blanke) duivels en duivelinnen zijn geschapen uit het smerigste, gifstigste en goedkoopste klei uit de ganges in india.

Let wel: elke historicus moet weten dat 99,9999 procent van de geschiedenis, incl genocides, holocaustjes, lokale burgeroorlogjes, stammen oorlogen feitelijk toch nooit gedocumenteerd zijn sedert de prehistorie.

Nuttige trieste info:
WEBpublication BOOK WART0213 / EPAGE 119 of 125
Koran: verbieden of Herschrijven?
De gids voor geweldloze deïslamisering
59. Appendix A – K
I2. Tabel 4. 1900: A century of genocides By Piero Scaruffi

Offeraar Dewanand
Offercode WART0213
Offerdatum 16 juni 2006

Go to previous Epage … Go to next Epage
Go to Inhoudsopgave: ‘Koran: verbieden of Herschrijven?’
I2. Tabel 4. 1900: A century of genocides By Piero Scaruffi

1900: A century of genocides

By Piero Scaruffi

http://www.dewanand.com/koran119.htm

op 18 03 2015 at 17:39 schreef cRR Kampen:

ArmenianGenocideLies, er is geen excuus voor genocide. Je kunt niet verdedigen dat naast wat milities vooral bijna 2 miljoen andere leden van de militiefamilies zijn afgemaakt – vrouwen, kinderen en babies, bejaarden, zonder onderscheid en alleen omdat ze Armeens (of Assyrisch) waren. Hierdoor is er eigenlijk maar één kant aan het verhaal en dat er maar één kant is blijkt helemaal uit de resp. dodentallen.

In feite schaar je je achter de ideologie van de genocidaire: de schuld van het uitroeien van het volk is natuurlijk gelegen bij het uitgeroeide volk en de genocidaire heeft alleen maar een beetje de wereld verbeterd. Ga nu maar.

Overigens besprak de leiding van de Jonge Turken de geplande en gaande genocide openlijk met o.a. de Amerikaanse ambassadeur en daar zijn documenten van bewaard gebleven. Terzijde, aardig om te zien hoe de VS ook toen al genocides rustig liet begaan.

op 19 03 2015 at 14:02 schreef Sasha Berkman:

Turksen lijken net zo goed georganiseert als zionisten als het gaat om het verdedigen van Turkse misdaden. Of het nu om de Koerdische kwestie gaat of over de armeense genocide zij staan altijd klaar om de boodschapper te vermoorden en de feiten te ontkennen of te verdraaien.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS