Home » Archief » De beste televisieseries van 2022


[02.01.2023]

De beste televisieseries van 2022

Peter Breedveld

 

Qua series vond ik het afgelopen jaar minder avontuurlijk dan daarvoor. Veel prequels en voortzettingen van gegarandeerde succesnummers, zoals die spin-offs van Lord of the Rings en Game of Thrones. Ik ben zelf ook vooral trouw gebleven aan de series die ik al jaren volg, zoals Babylon Berlin, Gangs of London, Better Things, American Horror Story en alle Marvel-series. Hieronder mijn tien favorieten.

 

10: Dan Erickson: ‘Severance

 

 

De laatste tijd denk ik veel na over de duizelingwekkende onrechtvaardigheid dat wij, gedwongen om voor een baas te werken of anders een hongerdood te sterven, een soort lijfeigenen van bedrijven en organisaties zijn geworden. Dat komt onder andere door deze serie, waarin werknemers hun persoonlijkheid letterlijk achterlaten bij de receptie van het bedrijf waar ze voor werken. Maar er broeit verzet in deze fraai vormgegeven surrealistische mix van science fiction, thriller en komedie.

 


 

9: Graham Roland: ‘Dark Winds

 

 

De laatste tijd zie ik steeds meer goede films en series met en over inheemse Amerikanen waarin ze niet worden afgeschilderd als redeloze wilden, nobele wilden, mythische bezitters van millennia oude wijsheid of willoze slachtoffers van hartverscheurend onrecht en dat soort dingen, maar als ronde personages in orinele, goed vertelde verhalen. Dark Winds gaat over een groep politieagenten in een Navajo-reservaat die medewerking/tegenwerking krijgen van de FBI bij het oplossen van een moordzaak. Heel onderhoudend.

 


 

8: Guillermo del Toro: ‘Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities

 

 

Elke aflevering is een op zichzelf staand griezelverhaal door een topregisseur, mijn favoriete aflevering is die van Ana Lily Amirpour maar ze zijn allemaal geweldig. Ademt de sfeer van de oude horrorcomics die ik vroeger las en vooral van H.P. Lovecraft. Niet voor watjes.

 

 

7: Neil Gaiman, David S. Goyer en Allan Heinberg: ‘The Sandman

 

 

Deze stripverfilming, die zeer trouw is aan het origineel, is verdraaid onderhoudend. Uiterlijk, sfeer, de hele geest van Neil Gaimans strip zit erin. Allemaal klasse-acteurs, casting-keuzes die het toxische deel van de fanboys het bloed uit de oren deed spuiten, dus dat is altijd goed, gewoon heerlijk allemaal. Fantasy voor goths met hersens en een hart.

 

 

6:Steve Martin en John Hoffman: ‘Only Murders in the Building

 

 

Ik ben verknocht aan deze beschaafd-oneerbiedige comedie over drie rijke New Yorkers die op hun podcast verslag doen van hun onderzoek van een moordzaak. Ik keek vroeger alle films met Steve Martin, maar had hem een beetje opgegeven totdat ik hierop stuitte. Ook Martin Short ken ik van vroeger, ze zaten allebei in van die Saturday Nightlife-achtige comedies waar ik vroeger gek op was. Ze zijn beiden in topvorm. Selena Gomez, die een tegenwicht moet vormen voor de wat bezadigde wereldvreemdheid van de twee boomers, vind ik een hele vreemde maar fascinerende vrouw.

 

 

5: Sterlin Harjo en Taika Waititi: ‘Reservation Dogs

 

 

Nog beter dan het eerste seizoen. Grappiger, pittiger en zelfverzekerder. Dit seizoen draait om verlies en rouw – veel kunst gaat over verlies en rouw de laatste tijd, valt me op – maar ook om vriendschap en liefde en loyaliteit en troost. De humor is relativerend en verzachtend. Ik word steeds erg ontroerd door de verhalen. Hele fijne serie.

 

 

4: Justin Haythe: ‘The Serpent Queen

 

 

The Serpent Queen gaat over de 16e-eeuwse Franse vorstin Catharina de Medici, een waanzinnig intelligent mens die een waanzinnig bizar leven heeft gehad. Iedere keer als ik iets googelde dat ik in de serie zag, bleek het gewoon waar te zijn. Grotesk, spannend, schandalig maar ook retegrappig (ik moest best vaak aan Blackadder denken) en iedereen acteert de sterren van de hemel. Behalve Barry Atsma. Dat is een houten klaas.

 


 

3: Alec Berg en Bill Hader: ‘Barry

 

 

De psychopathische huurmoordenaar Barry Berkman is een soort Tony Soprano. Zo innemend dat je hem zijn zonden lange tijd blijft vergeven. In het derde seizoen maakt hij het echter zo bont dat het zwaartepunt van je sympathie wordt verlegd naar de homosksuele Tsjetsjeense gangster NoHo Hank. Eén van de vele knappe dingen aan deze serie is dat het vaak wel heel erg grimmig wordt, maar altijd grappig blijft. Hilarisch grappig. En natuurlijk Henry Winkler.

 


 

2: Donald Glover: ‘Atlanta

 

 

Twee seizoenen kregen we dit jaar van deze fantastische, innovatieve, provocatieve, hersenprikkelende, surrealistische en absurdistische serie, met een hele vreemde aflevering in het derde seizoen die zich afspeelde in Amsterdam. Helaas is het nu afgelopen, want de acteurs hebben het allemaal te druk met andere dingen. Vooral Brian Tyree Henry, die mijn favoriete personage Paper Boi speelt, zit in zowat elke Amerikaanse film die ik zie, de laatste tijd.

 


 

1: Vince Gilligan en Peter Gould: ‘Better Call Saul

 

 

De finale van één van de spannendste televisieseries ooit stelde niet teleur, was verrassend, schokkend en juist daardoor geheel in de stijl van alles wat er vooraf ging. Alles klopt aan Better Call Saul. Het is goed geschreven, met personages waar je je aan gaat hechten, alle acteurs barsten van het charisma, de cinematografie is adembenemend, elke aflevering was veel te snel afgelopen met een cliffhanger die de weken veel te langzaam deden gaan. Simpelweg het beste wat er het afgelopen jaar op TV te zien was.

 


 

 

Become a Patron!
 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL24 ASNB 8832 6749 39 (N.P. Breedveld, ASBN Rijswijk), BIC ASNB NL21. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel en sinds kort ook met een Tikkie. Wordt dat symbool van de Hollandse krenterigheid tenminste voor iets nuttigs ingezet. Adverteren? Mail mij.

Peter Breedveld, Television, 02.01.2023 @ 10:00

[Home]
 

1 Reactie

op 02 01 2023 at 10:01 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS