Home » Archief » De gematigde witte


[10.05.2024]

De gematigde witte

Aniel Orie


Scène uit G-Men of the Pacific (Teruo Ishii, 1962).

De studentenprotesten tegen de genocide in Gaza zijn al enkele dagen aan de gang. Wat mij opvalt aan de verschillende reacties op deze actie van veel witte mannen en vrouwen (politici, bestuurders, journalisten en media-persoonlijkheden) is hoe treffend die al werden beschreven in 1963 door Martin Luther King. Hij had het toen over de ‘white moderate‘, ‘gematigde witte’. Natuurlijk zijn er ook enkele niet-witte personen die dit label verdienen, zoals Dilan Yeşilgöz.

King schreef een open brief vanuit de gevangenis in Birmingham, Alabama, waar hij opgesloten zat vanwege demonstraties tegen de Apartheid in de VS. Amerikanen noemden hun Apartheid anders, ‘segregatie’, maar de insteek en het resultaat waren hetzelfde als bij het Apartheidssysteem in Zuid-Afrika.

Net als nu in Nederland de studenten doen, ging King tegen een gerechtelijke uitspraak uitspraak in toch de straat op om te marcheren, te demonstreren en op te roepen tot een boycot. En net als toen waren het rechts-extremisten en hun vrienden bij de politie die met geweld reageerden op vreedzame protesten.

Oppervlakkige analyse

De open brief was een reactie op een andere open brief van witte kerkelijke leiders die opriepen tot een staking van de protesten en op een maatschappelijk geaccepteerde wijze te streven naar verbetering van de omstandigheden waaronder zwarte Amerikanen leefden. In reactie daarop schreef King dat de leiders geen oog hadden voor de redenen voor de protesten. Hij noemde hun brief een oppervlakkige analyse.

Dezelfde oppervlakkigheid zien we ook nu, bij de gematigde witte die wil dat we de protesten tegen de genocide beginnen met een veroordeling van Hamas. De gematigde witte wil dat we vergeten dat het niet aan de Britten was om land weg te geven aan Zionisten en dat het niet aan het Westen is om kolonialisme mogelijk te blijven maken in Palestina.

Het zijn dezelfde gematigde witten die de vreedzame anti-zwarte piet-demonstraties proberen te criminaliseren, dezelfde gematigde witten zien ook geen probleem bij etnisch profileren door de politie of het politiegeweld tegen mensen van kleur. En laten we niet vergeten wie de Toeslagenaffaire mogelijk maakten.

Ondertussen zijn de gematigde witten enthousiast een rechts-extremistische regering aan het formeren en hebben we een Kamervoorzitter die nazi-theorieen propageert.

Democratische waarden

Gematigde witten zijn heel goed in het tonen van oppervlakkige verontwaardiging maar die verontwaardiging verdwijnt zodra veranderingen in de machtsstructuren hun bestaan bedreigen. Ze wijzen anderen graag op democratische waarden zoals bijvoorbeeld persvrijheid, maar ze proberen TikTok te verbannen, zwijgen over het verbannen van Al Jazeera door Israël, sluiten Julian Assange op en kijken weg wanneer er journalisten worden vermoord in Gaza.

Rusland sluiten ze uit bij het Eurovisie Songfestival maar Israël mag wel meedoen. Van Rusland worden geen olie en gas meer gekocht, maar met het gestolen gas van Israël hebben ze geen problemen.

Voor gerechtigheid moeten we niet zijn bij de gematigde witten, maar bij de studenten en vele andere mensen die protesteren tegen een genocide die zich voor onze ogen afspeelt. De gematigde witte zal net als zijn/haar voorouders na de oorlog roepen dat ze in het verzet zaten, maar wij weten beter.

Incomplete vrijheid

Overigens vraag ik me af wat de huidige gematigde witte vindt van een andere zwarte man die zei “We know too well that our freedom is incomplete without the freedom of the Palestinians”. De gematigde witte zou hem labelen als terrorist.

In de woorden van King:

“…that the Palestinians great stumbling block in his stride toward freedom is not the White Citizen’s Councilor or the Ku Klux Klanner, but the white moderate, who is more devoted to ‘order’ than to justice; who prefers a negative peace which is the absence of tension to a positive peace which is the presence of justice; who constantly says: ‘I agree with you in the goal you seek, but I cannot agree with your methods of direct action’; who paternalistically believes he can set the timetable for another man’s freedom; who lives by a mythical concept of time and who constantly advises the Palestinian to wait for a ‘more convenient season.’ ”

Aniel Orie is zeer kritisch op de huidige maatschappij waarin hij als ondernemer zijn geld verdient. Een activist in zijn vrije uren. Aversie tegen alles wat rechts is. Knuffelt in zijn vrije tijd met mannen en een enkele vrouw op de mat. Droomt van een plek onder de zon in Porto.

Aniel Orie, 10.05.2024 @ 12:15

[Home]
 

1 Reactie

op 10 05 2024 at 12:16 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS