Home » Archief » De getemde mens


[01.03.2019]

De getemde mens

Jasper Mekkes

De onvermijdelijke toekomst van immigratie is het begin van het einde voor bange mensen. Politici als Jasper van Dijk en Lilian Marijnissen bijvoorbeeld. Mensen die krampachtig vasthouden aan een achterlijk, want achteruitwerkend wereldbeeld.

Maar achter de muur van de xenofobe waanzin gloort de hoop van vooruitstrevende politici, zoals bijvoorbeeld Alexandria Ocasio-Cortez in de VS (@AOC is een volgtip!) en in Nederland onze eigen Sylvana Simons (die om bekend veronderstelde redenen niet meer op Twitter zit).

Jean Jacques Rousseau was niet alleen de inspirator van de Jakobijnen tijdens de Franse revolutie, die in het Europa van tweehonderd (!) jaar geleden 1.400.000 mensen de kop kostte (net zoveel als het aantal Fransen dat sneuvelde in de eerste en tweede wereldoorlog samen). Rousseau is ook de vader van alle linkse politiek, bijvoorbeeld van de Jakobijnse SP. 

Nomadische diersoort

En uit het fanatiek conservatieve, xenofobe gedrag van de gevestigde orde binnen de SP blijkt dat Rousseau nog niet echt de moeder van de hoop op frisse nieuwe ideeën of vooruitgang is. Dat terwijl het voor de nomadische diersoort mens zo langzamerhand tijd wordt zijn natuur te accepteren. Een natuur die los staat van alle onnatuurlijke orde die machtsbeluste enkelingen in de loop der eeuwen hebben aangebracht om de vrije, wilde mens te temmen. 

Misschien staat alleen de emigrant nog wel dicht bij zichzelf: omdat die nog luistert naar de roep om weg te gaan naar het nieuwe, het onbekende, om in een volgend basiskamp en passant frisse nieuwe ideeën ter wereld te brengen.

Het spijt me voor politici als Marijnissen, die ons bang proberen te maken voor (arbeids)migratie, maar fysiek (en dus ook geestelijk) verschillen wij in niets van de nomadische jagers en verzamelaars van, zeg, 10.000 jaar geleden. Zij leefden alleen gezonder; met meer beweging en betere voeding. De landbouw bracht steden, meer mensen, en individuen die dankzij de handel tijd kregen om na te denken. Maar onze nomadische natuur is niet verdwenen.

Genivelleerde orde

Dus wat is het toch in die tamme, zichzelf beschaafd en vooruitstrevend denkende variant van de mens dat ze, ondanks Rousseau, uit alle macht het natuurlijke veracht, het onnatuurlijke omarmt en de riem van onderdrukking door kunstmatige systemen als het ware zelf omdoet en aantrekt, als een getemd dier dat zijn hoofd steeds verder in de strop trekt, om te ontsnappen aan zichzelf – door achteruit te lopen; verder het moeras van de kunstmatige, genivelleerde orde in?
 
Misschien moeten we wel veel meer waarde gaan hechten aan de kunstmatige chaos. Aan het loslaten. Aan het toelaten van de natuurlijke orde der dingen – om weer echt vrij te worden, zoals onze verre voorouders die nog durfden te luisterden naar hun nomadische natuur.

Vooruitkomen kan alleen door weg te gaan, het beste mee te nemen en het betere over te nemen. Door je de geografie van het moment eigen te maken en je naar haar tijdelijkheid te voegen. Door vooral goed terug te kijken.

Betere ideeën

De ware filosoof is een psycholoog van de mens in zijn tijd en ruimte. Hij blijft altijd in beweging, zijn huis is de wereld – en hij eet nog gezond. Het kan dus iedereen zijn die gezond en in beweging blijft. Ook, of misschien wel juist degene die niets meer heeft, behalve zijn reislust. En reizen kan ook in gedachten, naar betere ideeën.

De tamme mens wordt gekoesterd omdat hij eet en drinkt wat de industrie en masse kan produceren, leeft binnen door inferieure bestuurders van een land bedachte grenzen met dingen die een ondernemer hem voor veel geld kan verkopen, werkt voor een baas die hem voor zo weinig mogelijk geld misbruikt en stemt op een politieke partij die hem ten slotte het laatste duwtje geeft door politieke munt te slaan uit zijn angst voor het betere en sterkere.

Machtssystemen zijn bedoeld om de mens te temmen, en net zo lang als een mak schaap te scheren tot zijn lichaam op is, en verkocht kan worden aan de laatste ondernemer in een mensenleven: de begrafenisondernemer.

Bang en ontevreden

Alles om de winst te maximaliseren voor kunstmatige politieke leiders, die fanatiek conservatieve machtsmannetjes en -vrouwtjes die ondanks Mei ’68 nog steeds de aandeelhouders van onze ontevredenheid zijn. Een ontevredenheid die kunstmatig hoog moet worden gehouden door onbereikbare en onnatuurlijke ambities in een kunstmatig systeem, waarin die aandeelhouder als een leeuwentemmer iedereen met talent bang en ontevreden houdt. 

Want het aandeel in de macht brengt alleen geld op voor de rode Ferrari van dienst als we getemd, ontevreden en opgesloten zijn; achter een muur van fanatiek conservatieve xenofobie. 

Gelukkig zal de te verwachten ondergang van fanatiek conservatieve, xenofobe politici de geboorte van frisse nieuwe ideeën betekenen, van nieuwkomers als Alexandria Ocasio-Cortez en Sylvana Simons. Niet toevallig vrouwen die wars zijn van machtsspelletjes en misschien ook wel niet toevallig geen vrouwen die net als Ivanka Trump, Marine le Pen of Lilian Marijnissen slechts dankzij hun al even xenofobe papa hun baantje hebben gekregen.

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof.

Jasper Mekkes, 01.03.2019 @ 08:41

[Home]
 

1 Reactie

op 01 03 2019 at 14:10 schreef Mostafa:

De zoekende, verdwaalde mens, zou ik het noemen. Wij streven immers naar het nobele. Wij willen vooruitgang. Wij willen vrij zijn en de vrijheid. Maar ik weet het beter dan jou. Daarom wil ik je over te halen om mij te volgen. Ik zal je voorgaan. Ik zal me daarvoor alle macht verwerven om jou te overtuigen, te verplichten of te dwingen om mij te volgen. Als het niet met de harde hand dan zal ik je met harde hand overhalen. Ik zal je wat geld geven, een positie of wat mooie woorden, wat je maar wil.
Ik begrijp dat je ook bezig bent om mij jou te laten volgen. Daarom gaan we medestanders vinden en trucjes bedenken hoe we dat het beste voor elkaar kunnen krijgen. We bedenken ism,en en ideologieën. We gaan de kunst en wetenschap in dienst nemen en alles wat we ter beschikking hebben en kunnen krijgen. Maar uiteindelijk JIJ moet MIJ volgen. Ik ben beter, vrijer, nobeler, mooier, machtiger, slimmer dan jij!
Deze “traditie” is duizenden jaren oud. Hoe kunnen we die passeren?

SedMorteza

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS