Home » Archief » De gevulde paprika’s van mama


[07.11.2012]

De gevulde paprika’s van mama

Suna Floret


Illustratie: William Mortensen

Het is zover dat ik het recept van één van mijn lievelingsgerechten met jullie wil delen. De gevulde paprika’s van mijn moeder. Dit betekent voor jullie misschien niet veel, maar ik geef een stukje familiecultuur weg, hoor! Over de kookkunsten van mijn moeder heb ik al eens eerder geschreven, maar ik heb nooit de recepten gedeeld.

Mijn moeder heeft vaak over haar jeugd verteld terwijl ze in haar keuken stond te koken en de heerlijke geuren het huis vulden. Hoe ze dan in de keuken staat en alles onder controle heeft. Dat is echt haar domein.

Haar liefde gaat bij haar gezin letterlijk door de maag. Bij heel de familie eigenlijk. Als mijn ouders terug zijn van vakantie, is mijn moeder de eerste week alleen maar bezig met het afwerken van kookwensen. Mijn broertje wil dit, ik wil dat, mijn ooms willen weer wat anders.

Toen ik klein was, bracht ik ook vaak Turkse gerechten naar de basisschool. Als ik sommige klasgenoten nu terugzie, vragen ze eerst naar de kookkunsten van mijn moeder. ‘Die Turkse pizza’s waren zo lekker, Suna! Maakt je ma ze nog?’.

De gevulde paprika’s maakt ze in elk geval als volgt. Dit zijn de benodigdheden: 6 groene paprika’s (haal ze bij de Turk), 200 gram mager rundergehakt, 100 gram rijst (gekookt 5 minuten vooraf), 1 tomaat (geschild en geraspt), 1 theelepel rode peper pasta, 1/2 ui (fijngehakt), 1 teentje knoflook (fijngehakt), 4 takjes verse munt (fijngehakt), 3 takjes peterselie (fijngehakt), 3 takjes dille (fijngehakt), 50 milliliter olijfolie en zout en peper.

Hol eerst de paprika’s uit. Verwijder alles en spoel de binnenzijde met water. Doe dit voorzichtig, want de paprika’s mogen niet barsten.

Voeg de rijst, tomaten, tomatenpuree, ui, knoflook, munt, peterselie, dille, olijfolie, zout en peper bij het gehakt en kneed het heel goed samen. Vul hiermee de paprika’s en plaats er een schijfje tomaat op. Die zorgt er voor dat je vulling niet opdroogt.

Vervolgens plaats je de paprika’s staand in een pan, dicht bij elkaar. Vul de pan, tot de helft van de paprika’s met water en laat het 40 minuten zachtjes koken. Als het goed is, heb je na ongeveer drie kwartier, heerlijke gevulde paprika’s uit de Turkse keuken.

Heb je nog gehakt over, dan is het een idee om een ui uit te hollen en deze te vullen. Smaakt ook heerlijk. Met courgettes gaat het ook heel goed. Maar niks smaakt beter dan de paprika’s.

Eet smakelijk!

Journalist Suna Floret (29) heeft een wekelijkse column in het Algemeen Dagblad en af en toe klust ze bij voor Frontaal Naakt. Haar weblog is meer dan de moeite waard. Volg haar ook op Twitter.

Suna Floret, 07.11.2012 @ 15:14

[Home]
 

19 Reacties

op 07 11 2012 at 15:18 schreef yurp:

Hmmm, klinkt heerlijk! Eet je daar dan nog iets bij? Bulghur of pasta of zoiets? Mijn Turkse supermarkteigenaar vertelde me ooit zijn recept voor pasta met yoghurt, ik was sceptisch totdat ik het proefde..het was heerlijk! De Turkse keuken is naar mijn idee onterecht nog ondergewaardeerd en te vaak geassocieerd met onhygiënische döner kebab.

op 07 11 2012 at 15:33 schreef wandelaar:

Klinkt goed, ga het proberen!

op 07 11 2012 at 15:57 schreef zonder opleiding.:

Zeer simpel recept,toegepast in menig niet Turkse keuken, misschien niet vaak met munt. Een goede Nederlandse groenteboer heeft zeker net zo goede paprika’s als de Turk, (ik ben niet tegen de Turk hoor, maar begrijp niet dat het daar vandaan moet komen) Een tomaat raspen lijkt me erg lastig, tenzij je er bij vermeld dat hij net geplukt en nog lang niet rijp (dus keihard ) moet zijn.

op 07 11 2012 at 17:02 schreef Estherrosa:

Een recept waar ik erg blij mee ben! Vroeger (jaren ’70) at ik vaak gevulde paprika’s bij mijn Turkse vriendinnetjes (twee zussen), heerlijk! Die zie ik helaas nooit meer, want die zijn gevlucht als tieners ivm mogelijke uithuwelijking en daardoor spoorloos verdwenen. Maar dat heerlijke eten dat ik samen met hun at, zal ik nooit vergeten, laat staan die heel speciale vriendschap. Zij waren de eerste ‘gastarbeiderskinderen’ die hier kwamen, ik heb er nog foto’s van. Mijn beste vriendinnen ooit geweest. Dank voor je recept, ik zal het zelf proberen, en zal zeker genieten van de herinneringen die het omhoog zal brengen!

op 07 11 2012 at 17:16 schreef Suna:

@yurp: een lekkere salade is vaak voldoende!
@Estherrosa: hoop dat het gaat smaken!
@zonder opleiding: ik heb de paprika’s bij de Hollandse groenteboer ook geprobeerd. Bij de Turk zijn ze toch echt lekkerder.
@wandelaar: eet smakelijk!

op 07 11 2012 at 17:52 schreef babs:

zonder opleiding:
Tomaat niet schillen en in tweeen snijden. Aanduwen en raspen, terwijl je er voor zorgt dat de schil niet mee raspt. Geen Waterbommen voor gebruiken natuurlijk. Geraspte tomaat met (goede en dus Spaanse) olijfolie en zout is er lekker op geroosterd brood.

op 07 11 2012 at 22:29 schreef MNb:

Surinamers doen zoiets met sopropo. Dus ik geloof onmiddellijk dat dit ongelooflijk lekker is.

op 07 11 2012 at 22:45 schreef Hans Berenstein:

Eet weleens zoiets in mediterraanse restaurants. Heerlijk. Goed om dit recept te hebben. Verrassend dat je het moet kneden en zo lang moet koken. Vraagje nog (is me net niet duidelijk): moet de rijst al helemaal gaar zijn voordat je het bijvoegt aan de vulling voor de paprika’s?

op 07 11 2012 at 23:58 schreef Paul:

Ik heb in 1990 zoiets ’s gegeten in Rusland…
Bij gebrek aan vlees (’t was 1990 er gingen in die tijd voedseltransporten naar Rusland) was die paprika toen gevuld alleen met rijst en kruiden… Voor mij is ’t sindsdien een herhaalrecept :-p
Voor de vegetariërs onder ons, op die manier is zo’n gevulde paprika ook erg lekker…

Denk er dan wel aan om het uitje en knoflook even te fruiten in wat olijfolie voordat je het door de gekookte rijst roert. Eventueel kan je de rijst ook nog aanvullen met wat omeletreepjes en een beetje heel fijn geraspte wortel.
Sowieso heb je wat meer rijst nodig dan in Suna’s recept.

De combi van dille, munt en peterselie (VERS) is geweldig!

@zonder opleiding. (pun intended?) De Turkse paprika’s die je hiervoor gebruikt zijn langer en puntiger dan de onze en in mijn beleving is het vruchtvlees iets dunner dan bij die dingen uit het Westland. De smaak is beslist anders!

op 08 11 2012 at 00:18 schreef coby Den Heijer:

natuurlijk moeten het turkse paprika’s zijn. Die zijn dunner, de hollandse paprika is veel te dik en smaakt totaal anders

op 08 11 2012 at 08:57 schreef G!:

Ooo! Dat lijkt op iets dan mijn moeder maakt. Ze vulde paprika’s met (ontvelde) sauzijsjes en kookte die in de oven in een mix van gepelde tomaten met sap en tomaten puree. Geheel werd geloof ik gekruid met wat zout & peper.

Ik ga je gerecht in ieder geval vanavond maken. Yummie!

op 08 11 2012 at 09:06 schreef Deh Haagh:

Heerlijk zeg ik…

op 08 11 2012 at 09:39 schreef zonder opleiding.:

Ik begrijp het hoor! Er worden punt paprika”s bedoeld, in de volksmond ook wel turkse paprika genoemd. Deze zijn idd dunner. Gewoon verkrijgbaar bij de betere groenteboer: Duitse, Nederlandse, Belgische, Poolse, gewoon de betere groente boer!

op 08 11 2012 at 14:03 schreef Gerry:

Dank je wel. Klinkt erg lekker. Ik maak ze meestal met rode paprika’s en gehakt gemengd met feta.

op 08 11 2012 at 15:01 schreef yurp:

Hoe plaats je een puntpaprika staand in een pan? Naar mijn idee vallen die om. Volgens mij worden er ‘bell’ paprika’s bedoeld maar niet die dikhuidige donkergroene van de Appie Heijn maar de wat lichter groene die je bij je lokale Turkse groenteboer kunt vinden. Suna, help ons en geef uitkomst! Welke paprika bedoel je?

op 08 11 2012 at 16:20 schreef Suna:

@Hans Berenstein: Helemaal gaar is niet nodig, maar moet zeker even voorgekookt zijn.

@Yurp: Bij de Turkse groenteboer kun je puntige en ronde paprika’s halen. Tuurlijk heb je deze bij de Hollandse groenteboer ook, maar die smaken gewoon anders. Bij de Turk zijn ze iets dunner en iets pittiger, wat goed bij gerecht past. Ik zou eerder de ronde paprika’s adviseren. Als je puntige gebruikt, gebruik er dan genoeg dat je ze gewoon naast elkaar kunt sorteren in de pan zonder dat ze omvallen. Kleinere pan of gewoon meer paprika’s.

Ook als je courgettes gebruikt, plaats je die tussen de paprika’s zodat ze niet omvallen.

op 09 11 2012 at 07:29 schreef You On A Gin:

Nou, dat is tof van jou, Suna, dat je aan ons dat stukje familiecultuur weggeeft. :)
Sinds kort eet ik weer éénmaal per week lijken, dus ga ik dit proberen met kipgehakt en wat aanpassingen in de kruiden.

Overigens komen gevulde paprika’s ook goed uit de oven wanneer je ze van te voren overgiet met extra sterke koffie. Misschien wat om eens te proberen.

op 11 11 2012 at 14:53 schreef Daphne:

Vraagje aan Suna, moet het gehakt niet eerst even aangezet worden in de koekenpan, met de andere ingrediënten, of gaat het rauw de paprika’s in?

op 11 11 2012 at 17:29 schreef Suna:

Gaat rauw de paprika’s in, Daphne! Alleen rijst is voorgekookt! Succes!

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS