Home » Archief » Lijkenpikkers


[06.11.2012]

Lijkenpikkers

Peter Breedveld


Illustratie: Geen Idee

De ouders van Tim Ribberink hebben met hun rouwadvertentie een signaal afgegeven, een noodkreet. Dit is wat pesten kan aanrichten. Je maakt er mensen mee kapot. Hou ermee op. Doe er wat aan.

Daar willen ze het bij GeenStijl per se niet over hebben. Die site was er gisteren als de kippen bij om hete krokodillentranen om de doodgepeste Ribberink te huilen. Toen daarop vrijwel meteen de aandacht kwam te liggen op GeenStijls eigen aandeel in de Nederlandse treitercultuur, vond de redactie het opeens heel onkies om ‘over het nog warme lijk’ van Ribberink een debat over pesten aan te zwengelen.

Bek houden

Ook bij De Jaap zijn alle zeilen bijgezet om zo’n debat in de kiem te smoren. Er zijn zelfs uitzendkrachten ingehuurd. Er mag en zal niet over pesten worden gepraat. Wie het toch doet, wordt door Mark Koster uitgescholden voor ‘lijkenpikkers’ (Merk de voorkeur van de anti-pestdebatlobbyisten op voor lijk-metaforen). Koster is niet gediend van de ontboezemingen van mensen die vroeger zelf werden gepest. Er zijn niet eens bewijzen van een relatie tussen pesten en zelfmoord, beweert hij. Dus of we allemaal even onze bek willen houden.

Nou nee, Koster. Ik houd mijn bek niet. In fact, ik ben pas net begonnen. De dood van Tim Ribberink is een goed startpunt voor het kraken van een paar harde noten over pesten, want dat brengt onnoemelijk veel leed teweeg.

Voor Tim kunnen we niets meer doen, maar Koster zou best wat meer empathie mogen opbrengen voor degenen die weliswaar geen zelfmoord pleegden, maar nog wel dagelijks rondlopen met de littekens die etterbakjes áls misschien ook wel Koster zelf vroeger op het schoolplein hebben veroorzaakt.

Satire

En in een discussie over pesten gaat de aandacht uiteraard uit naar de dader. Naar GeenStijl dus, onder andere. Gisteren verscheen daar een labbekakkig lulstukje van Bible-boy Johnnie Quid alias Matthijs van den Beukel, die lijkt te betogen dat er nog nooit iemand zelfmoord heeft gepleegd vanwege een actie van GeenStijl, dus wat zeiken we nou.

Daarmee krijgt de discussie opnieuw een bizarre wending. Pesten is blijkbaar oké zolang het slachtoffer geen zelfmoord pleegt. Of misschien bedoelt Quid dat pesten alleen pesten is als dat eindigt in zelfmoord en dat GeenStijl dus gewoon lekker doorgaat met het publiceren van compromitterende foto’s, filmpjes en geluidsopnamen, het belasteren en belagen van mensen met onwelgevallige meningen en het voor lul zetten van gekke mensen die rare dingen doen die de teringlijers van GeenStijl nooit zouden doen.

“Ja maar het is satire”, piepen ze nu bij GeenStijl. Dat meen ik ook een keer als argument te hebben ingebracht, maar daar trok GeenStijl zich toen geen moer van aan, met honderden doodsbedreigingen als gevolg.

Pesters zijn zielig

Onder de reageerders op mijn vorige stukje zijn er die vragen om een ‘genuanceerde’ benadering van pesten. Pesters weten vaak zelf niet wat ze doen! Pesters hebben het thuis moeilijk!

Dat bizarre pleidooi zag ik gisteren op Twitter ook al. Het kan me niet schelen wat de reden van een pester is om te pesten en dat-ie niet weet waar die mee bezig is, gaat er bij mij niet in. De meeste pesters doen het om zelf niet het pispaaltje van de klas te worden, zoals collaborateurs hun medeburgers ook verlinken om het eigen vege lijf te redden. De pestertjes van GeenStijl doen het voor geld, en dat is misschien nog wel erger.

Afschuwelijke nachtmerries

Moet ik soms medelijden hebben met de pesters? Sorry, nul medelijden. Van mij mogen de Kostertjes, de Brekelmannetjes, de Van den Beukeltjes en de Bosschjes hun leven lang worden geteisterd door de afschuwelijkste nachtmerries, elke nacht weer, zodat ze niet durven te gaan slapen.

Zo rechtvaardig is het leven helaas echter niet, dus houden we gewoon dat debat. Of Mark Koster dat nou goed vindt of niet.

Update: het net sluit zich om de Roze Khmer. In de Stentor naar aanleiding van de zelfmoord van Ribberink een interview met een slachtoffer van GeenStijl.

Steun Frontaal Naakt, het enige echte dissidente geluid in Nederland! Doneer via Paypal of met een storting op rekeningnummer 39 34 44 961 (Rabobank Rijswijk) o.v.v. ‘Frontaal Naakt’.
Peter Breedveld, 06.11.2012 @ 18:43

[Home]
 

37 Reacties

op 06 11 2012 at 19:52 schreef Hans Berenstein:

Of pesters zielig zijn of niet: altijd afkeuren en afstoppen.

Om pesten in de toekomst te voorkomen kun je beter wel twee dingen doen, zeker als ze niet weten wat ze aanrichten: confronteren met wat ze aanrichten en hen aanzettente te kijken waarom ze het doen en het zo helpen stoppen.

GeenStijl is een geval apart. Onverbeterlijke klootzakken.

op 06 11 2012 at 20:01 schreef leo schmit:

Belangrijk onderwerp. In Noorwegen is vanaf september een campagne op gang gebracht om ‘mobbing’ op scholen aan te pakken. Veel scholen hebben ook een speciale ‘mobbing’ docent. Of het helpt?

Wat ik mis in de reacties op Peter’s vorige stukje is het gegeven dat het pesten groepsgedrag is dat plaatsvindt onder aanvoering van de hoofdpester. De ideale pester is iemand die anderen weet op te hitsen tegen (telkens hetzelfde) slachtoffer. Hij of zij staat er als het ware met de armen over elkaar bij te kijken na het startsein. Dit verschijnsel is geheel op GS van toepassing.

op 06 11 2012 at 20:15 schreef Maarten:

En waar zou überlul en grootmeester pester Bert Brussen het voor doen? Ik bedoel hij is de alpha, de onbetwiste leider van zijn zoutloze navolgers, de collaborateurs.

op 06 11 2012 at 20:49 schreef Hans Berenstein:

Op school is het voordeel dat er leiding is die pesten kan agenderen en kan bestraffen.
Met partijen als GeenStijl is dat er niet. Ze hebben zelf veel invloed en misschien zelfs wel macht met de vriendjes en hordes die hen helpen (re)framen en terroriseren (want dat laatste doen ze soms en de dreiging die daarvan uitgaat heeft dezelfde soort zelfcensuur tot gevolg als ze de islam verwijten).
Ik heb geen oplossing maar vindt het goed dat deze duistere kant van GeenStijl niet normaal wordt gevonden.

op 06 11 2012 at 21:18 schreef Bertje:

@ Leo

“Belangrijk onderwerp. In Noorwegen is vanaf september een campagne op gang gebracht om ‘mobbing’ op scholen aan te pakken. Veel scholen hebben ook een speciale ‘mobbing’ docent. Of het helpt?”

Reken maar dat dit helpt. (zie ook mijn reacties op het vorige stukje van Peter.)

En Peter wat goed dat je dit aan de kaak stelt.
Pesten is zoals al eerder gezegd een groot probleem dat we helaas ook nog zien bij “volwassenen”

op 06 11 2012 at 21:20 schreef Arjan030:

Een genuanceerde benadering van pesten lijkt mij niet nodig. Een geïnformeerde aanpak van pesten des te meer. Op scholen en in bedrijven welteverstaan. Dus ja, laat die discussie alsjeblieft oplaaien! Dat pesten niet geheel uit te roeien is, is geen reden om er niet hard (maar dus geïnformeerd, wat kan betekenen dat straf niet het meest effectieve middel tegen pesten is bijvoorbeeld) tegen in te gaan. Ik ben al een paar dagen non stop bezig en krijg weinig nieuws binnen, maar ik mag toch hopen dat minister Bussemaker straks het startsein geeft voor een campagne, en VNO-NCW of zo een voorlichtingscampagne organiseert voor leidinggevenden in bedrijven.

op 06 11 2012 at 22:13 schreef MNb:

@Leo Schmit: ik weet niet of en in hoeverre het helpt. Wat ik wel weet, en niet alleen uit eigen ervaring, is dat niet serieus genomen worden door volwassenen eigenlijk nog traumatischer is dan het pesten zelf.
De ouders van Tim R schijnen nooit iets gemerkt te hebben. Dáár kan ik nou niet bij.

@Maarten: je zegt het zelf al – om de alpha te kunnen zijn en blijven.

@HB: “Ik heb geen oplossing”
Leo S begint volkomen terecht over groepsgedrag. Jij en ik kunnen weigeren daar aan mee te doen. Dat is alvast een beginnetje – zoals je al doet door GS ondubbelzinnig af te keuren. Je kwalificatie neem ik onverkort over.

op 06 11 2012 at 23:49 schreef Geert:

Ik vind het erg wat er met die jongen gebeurd is, maar ik vind de reuring die het teweeg brengt nogal overdreven. Het lijkt wel alsof mensen blij zijn dat ze het niet meer over koopkrachtplaatjes hoeven te hebben. Het RTL nieuws trok er nota bene 10 minuten voor uit.

De realiteit is dat de lagere en middelbare school plekken zijn waar kinderen leren omgaan met sociale interactie. Zowel vriendschap als uitsluiting hoort hierbij; de criteria ervoor zijn niet rationeel en het een kan snel omslaan in het ander. Persoonlijkheden worden gevormd, waarbij de einzelgänger vaak interessanter uit de bus komt dan de popie jopie.

Als je hier als volwassene teveel bovenop gaat zitten, creëer je een generatie kwetsbare zieltjes die niet weet wat echte vriendschap is en niet voor zichzelf op kan komen. Pas als er sprake is van systematische agressie of buitensluiting dan moeten de alarmlichten bij ouders en school op rood gaan en dan moet je het slachtoffer of desnoods de dader in een andere omgeving onderbrengen. Want gedwongen ergens bij horen is een contradictio in terminis.

op 07 11 2012 at 05:52 schreef Mark:

Er wordt nu wel vaak gezegd dat volwassenen pestgedrag zou moeten signaleren en bestrijden, maar komt het niet zelden voor, dat volwassenen actief deel gaan nemen aan het pestgedrag van kinderen? Bijvoorbeeld kan een docent, die ernaar smacht populariteit onder de leerlingen te genieten, gemakkelijk ervoor kiezen de gepeste kinderen ook nog tijdens de lessen of elders in schoolverband te vernederen door kwetsende opmerkingen of gedragingen. Dit zou immers in goede aarde vallen bij een groot deel van de klas…

Het lijkt mij dus niet geheel zo, dat volwassenen niet alleen uit onmacht of onwetendheid verkeerd handelen: Vaak nemen ook zij zelf actief deel aan pesten en uitsluiting van kinderen en pubers.

Ik geloof dat een anti-autoritair sfeertje, dat docenten motiveert zich zo te gedragen, dat ze door de “kids leuk worden gevonden,” hier een vrij belangrijke oorzaak van is.

Dit kan ik overigens uit ervaring meedelen.

op 07 11 2012 at 08:33 schreef Peter:

Dank Olav.

op 07 11 2012 at 09:25 schreef You On A Gin:

Sommige mensen lukt het om over hun pesters uit te stijgen; anderen niet. Is de vaart der volkeren. Als je mensen wil afleren om te discrimineren en te pesten, stel ik voor dat je eerst met neuken afschaffen begint – da’s ongeveer net zo realistisch.

Moet je eens kijken naar de mensen die een permaban op GS hebben gekregen. Kritiek mag dus niet (hoewel een scribent met de dood bedreigen/toewensen, waar enkelen zich schuldig aan maken, natuurlijk nooit netjes is)
http://search-geenstijl.thruhere.net/

op 07 11 2012 at 10:07 schreef babs:

Ik geloof dat een anti-autoritair sfeertje, dat docenten motiveert zich zo te gedragen, dat ze door de “kids leuk worden gevonden,” hier een vrij belangrijke oorzaak van is.

Daar geloof ik niks van. Mijn ongeloof baseer ik op op de ervaringen van mijn vrouw en oma op autoritaire nonnenscholen. Ik zag het ook zelf op de school waar we ons zoontje snel vanaf hebben gehaald: de strenge meesteres die de hele klas aanvuurde er één uit te lachen.

op 07 11 2012 at 11:02 schreef MNb:

@Geert: “systematische agressie of buitensluiting”
Precies wat er met Tim R aan de hand was, dus dat hele verhaal van je is overbodig.
Je voorgestelde oplossing werkt meestal niet. Daar is onderzoek naar gedaan. In een nieuwe omgeving zoekt de pester een nieuw slachtoffer en het slachtoffer wordt nogal eens opnieuw de pispaal.

@Mark: helaas doen leraren inderdaad soms mee. Met anti-autoritaire sfeertjes heeft dat niets te maken.

@YOAG: kom eens bij mij op school kijken. Pesten is helemaal niet zo natuurlijk.
Zoek ook eens het werk van René Girard op.

op 07 11 2012 at 11:13 schreef Mark:

@ babs

Ik geloof daarentegen wel dat het anti-autoritaire is doorgeslagen. Natuurlijk is het ook niet goed, wanneer de docent overal mee wegkomt, omdat hij of zij “de hoogste autoriteit” is. Dat kan natuurlijk ook tot gevolg hebben, dat leraren hun frustraties botvieren op hun leerlingen…

Wat mij wel een goed idee lijkt, is protocollen, gedragsregels, etc. voor docent enerzijds en leerling anderzijds van tevoren op te stellen, en erop toe te zien, dat zowel docent als leerling zich er strict naar gedragen.

Zo haal je misschien wel de “gemoedelijkheid” uit de verhouding tussen leerling en leraar, maar dat moet maar.

op 07 11 2012 at 13:56 schreef Gert-Jan:

Dus GS beweert dat ze niet pesten? Ik ken een die meid weken ‘ziek’ thuis zat nadat haar nippleslip op GS c.q. dumpert stond. Nee geen zelfmoord. Of telt dat dan niet?

op 07 11 2012 at 14:50 schreef Olav:

Geen dank, graag gedaan.

op 07 11 2012 at 14:50 schreef babs:

Ik geloof daarentegen wel dat het anti-autoritaire is doorgeslagen.

Kan best zijn, maar ik denk niet dat er een relatie is met pesten.

René Girard

Grappig, aan hem heb ik in de discussie een paar keer moeten denken. (Ik ken zijn werk slechts oppervlakkig overigens.)

op 07 11 2012 at 15:02 schreef Edo:

Bert Brussen is een goed voorbeeld waar pesten toe kan leiden. De jongen had geen vrienden, maar wel Veronica, en uiteindelijk een internetverbinding, de rest is geschiedenis.
Ik ben zelf niet gepest, en ik heb zelf ook niet gepest. 1 x wellicht, toen ben ik met een groep jongens gefietst naar het huis van iemand en daar aangekomen hebben ze een meisje uitgescholden voor het huis.
Daar heb ik niets van gezegd, en daar heb ik spijt van.
Voor de rest kan ik niet lachen om een filmpje van een ADO keeper die in z’n achterwerk wordt genomen door z’n vriendin. Dat vind ik ’t goed recht van die ADO keeper, en iedereen weet wat er dan vervolgens zal gebeuren in stadions.
Ik kan ook niet lachen om Rutger die naar een zwarte school gaat waar ze slecht kunnen lezen. Te meer omdat Rutger eigenlijk veel debieler over komt dan die mensen met taalproblemen.
Ik kan ook niet lachen om kutnicht te gebruiken bij iemand, die na heel zielig achtervolgd te worden door een enorme lamlul, gaat spugen.
Ik vermoed dat al die mensen met van die debiele nicknamen zelf het niet makkelijk hebben gehad op school. Sommige komen er goed uit, zoals Peter, en sommige mensen gaan mee pesten.

op 07 11 2012 at 15:06 schreef Cactus:

Snap het nou eindelijk eens een keer!!!

Alleen GS mag pesten.

GS pest = OK

Een ander pest = NOK

GS wordt in de zeik gezet = de hele redactie van GS barst in luid gehuil en krokodillentranen uit, en is dus zielug.

Van tijd tot tijd neem ik nog wel eens een kijkje op GS, maar het wordt steeds zieker en zieker.

op 07 11 2012 at 15:14 schreef yurp:

Vroeger ook tot op het bot gepest totdat ik merkte dat mijn venijnige tekeningetjes van leraren het goed deden bij de grote jongens en ik daarmee mijn bescherming ‘kocht’. Daarna nooit meer last van gehad want mijn zelfvertrouwen groeide met sprongen. Gepeste kinderen handvatten geven om onder het pesten uit te komen, ipv pesters straffen (werkt averechts meestal) of slachtoffers uit goede bedoelingen te beschermen en daarmee nog onzekerder te maken, is dat niet wat nodig is?

op 07 11 2012 at 15:57 schreef vander F:

@Mark,
autoritair of niet heeft er niets mee te maken, protocollen en gedragsregels helpen ook geen moer, staat ‘leuk’, protocollen, maar het blijft papieren geleuter als er geen persoonlijke inzet bij betrokken is.
Zoals YOAG betoogt, dit soort groepsgedrag zit ingebakken in de mens, dat krijg je er never nooit niet uit.
Uiteindelijk gaat het er natuurlijk wel om hier aandacht aan te besteden, dus op school en werk ‘verplicht’ lessen over pesten, sociaal gedrag, mensen bewust maken, er over na laten denken, zeker kleine kinderen hebben in eerste instantie helemaal niet door wat pesten is en teweeg kan brengen.
Ook zorgen voor een ‘mobbing’ docent oid, want uiteindelijk kan alleen persoonlijke aandacht iets bewerkstelligen, een docent die alert is op pesten, de gepeste steunt, de pesters op hun gedrag aanspreekt en dat is lastige kost wat zich niet in een protocolletje laat vastleggen, juist vanwege die individuele persoonlijke component. Je loopt als gepeste bv het risico nog dieper in de shit te geraken als je schuilt achter een docent.
Ouders van pesters informeren, die zelf echter nog gekker kunnen zijn, soms straffen uitdelen maar soms ook juist niet, iedergeval is weer uniek.

op 07 11 2012 at 16:19 schreef Natasha Gerson:

Dit is een voorbeeld dat me altijd zo bijgebleven is. http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2007/12/de_beste_buurvrouw_van_2007_is.html

op 07 11 2012 at 17:23 schreef Edo:

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3246142/2012/04/25/Philippe-Remarque-Goed-dat-Wilders-niet-meer-aan-de-knoppen-zit—maar-zijn-boodschap-blijft.dhtml

Phillipe Remarque, ik ga het maar gewoon zeggen, heeft mensen binnen gehaald die een gemiddeld schoolkrantje niet waardig zijn.
De verdiensten van populisten is dat ze inmiddels terecht kunnen bij de Volkskrant. Meer verdiensten kan ik eigenlijk niet verzinnen.
Dat Phillipe Remarque te dom is om er een antwoord op te verzinnen is zijn probleem. En inmiddels het probleem van de Volkskrant.
Dat de Volkskrant de moeite zou doen om populisten van een tegen woord te voorzien dat verder rijkt dan neonazi, dat zou ik een goede ontwikkeling vinden.
Maar dat doet die Volkskrant niet. Het neemt hele domme mensen aan als excuus mongolen.

op 07 11 2012 at 18:06 schreef Bart:

Vandaag in de Stentor een ‘bespiegeling’ van journaliste Janske Mollen, naar aanleiding van de overlijdensadvertentie van Tim Ribberink:

“Het summum van pesten heet GeenStijl. Het heeft een mening over alles, maar die kan van dag tot dag omslaan, vooral in het voordeel van henzelf. Ik kan het weten. Na een internetfilmpje in een Stentorproject om mijn zoveelste lijnpoging kracht bij te zetten, werd ik in beeld, geluid en vooral veel woorden pijnlijk afgemaakt.”

http://www.destentor.nl/special/bespiegelingen/11993469/Zelfmoord-vanwege-pestgedrag.ece

op 07 11 2012 at 19:08 schreef Rommedoe:

Wat doen ouders zelf om hun kinderen weerbaar te maken ? Zelf twee kinderen opgevoed, die ik gestimuleerd heb onmiddellijk klappen of trappen uit te delen als ze gepest werden. Ze hebben daardoor en daarna nooit last van pestkoppen gehad. Stuur ze met name naar een goede judoschool. Enige stevige grepen dwingen ontzag af. Mentaal staan ze later ook steviger in hun schoenen.

op 07 11 2012 at 19:37 schreef Rommedoe:

Oh ja, nog wat. Op het werk vroeger, was ook iemand, die de onhebbelijkheid had tegen me aan te stoten, me te laten struikelen etc. Toen deze knaap mij in het zwembad zag, dacht hij mij te kunnen “soppen”. Hij dook naar mij, maar toe hij boven kwam heb ik hem ondergeduwd en ben op zijn schouders gaan staan. Ik heb hem bijna verzopen. Hij spartelde met zijn laatste krachten naar de kant. Ik heb hem voor de rest van de middag niet meer gezien. ’s Anderendaags probeerde hij aan mijn bureau wat zoete broodjes te bakken. Hem volkomen genegeerd.

op 07 11 2012 at 19:56 schreef Ralph van der Geest:

op 07 11 2012 at 18:06 schreef Bart:

Vandaag in de Stentor een ‘bespiegeling’ van journaliste Janske Mollen, naar aanleiding van de overlijdensadvertentie van Tim Ribberink”

Hulde aan die mevrouw Mollen.

op 08 11 2012 at 11:36 schreef Edo:

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3246142/2012/04/25/Philippe-Remarque-Goed-dat-Wilders-niet-meer-aan-de-knoppen-zit—maar-zijn-boodschap-blijft.dhtml

Nog weer over Phillipe. De redenering dat populisten een zegen zijn voor de democratie is een redenering die echt heel snel van de tafel moet.
Als de jostieband in de 2e kamer zit dan is dat geen zegen voor de democratie omdat mensen met het syndroom van de down (en een passie voor muziek) dan eindelijk worden vertegenwoordigd.
Ook is ‘de holocaust is verzonnen’ geen zegen voor de vrijheid van meningsuiting.
Ze zijn beide een kwaad dat we op de koop toe moeten nemen als we onze rechtsstaat zo consequent mogelijk willen volhouden.
Maar alleen mensen als Phillipe, en Youri Albrecht (die nog een pak erger is), kunnen zeggen dat het een zegen is.

op 08 11 2012 at 11:54 schreef Ralph van der Geest:

Eigen schuld, dikke bult? Hier iets dat zéker het begrip ‘empathie’ perverteert.
Het is van de hand van ene Mariska Orbán-de Haas, hoofdredactrice van het Katholiek Nieuwsblad:

http://www.metronieuws.nl/columns/lieve-moeder-van-tim-ribberink/SrZlkg!t8FcbEpw2mdkE/

Met zo’n zieke geest een discussie voeren lijkt me bij voorbaat al kansloos.
Wat een weerzinwekkend wijf die Mariska Orbán-de Haas.
Het blad “Metro” is al niet veel beter dan dat wijf wegens de verspreiding van dit soort gif.

op 08 11 2012 at 12:12 schreef Edo:

@Ralph god o god , dat is Luuk Koelman. Allemensen zeg.
Ik had nog niet rekening er mee gehouden dat mensen echt dachten dat het Mariska was, maar ’t kan dus.

op 08 11 2012 at 12:46 schreef Ralph van der Geest:

@Edo, hoe het ook is…het maakt geen zak uit want het is gewoon niet grappig. En heeft madame zich hier al van gedistantieerd?

op 08 11 2012 at 12:59 schreef Edo:

@Ralph,
Het maakt natuurlijk wel uit. Namelijk dat zij het niet geschreven heeft. Koelman heeft haar homofobe en idiote standpunten als satire opgeschreven in een neppe brief.
Ik vind ’t persoonlijk niet erg grappig.
Maar ze hoeft zich er niet van te distantieren omdat het volstrekt duidelijk is dat ze het zelf niet geschreven heeft.

op 08 11 2012 at 15:16 schreef yurp:

@Edo

Waarom is het toestaan van holocaust ontkenning geen zegen voor de vrijheid van meningsuiting? Ik vind een onderwerp verboden voor discussie verklaren altijd een vloek voor de vrijheid van meningsuiting, welk onderwerp dan ook. Het is vrij gemakkelijk de argumenten van de ontkenners onderuit te halen, waarom zou je dat dan dienen te verbieden?

op 08 11 2012 at 16:52 schreef Ralph van der Geest:

op 08 11 2012 at 12:59 schreef Edo:

@Ralph,
Het maakt natuurlijk wel uit. Namelijk dat zij het niet geschreven heeft. Koelman heeft haar homofobe en idiote standpunten als satire opgeschreven in een neppe brief.”
Dáár heb je gelijk aan. Ik had het niet goed gelezen en dat was stom van me.
Wat die Koelman gedaan heeft, kan gewoon echt niet.
Mevrouw Orbán-de Haas, mijn oprechte excuus.

op 09 11 2012 at 06:59 schreef You On A Gin:

@ MNb
Bedankt voor de René Girard tip.

@ Peter
Illustratie (die je volgens het onderschrift niet thuis kunt brengen) doet nogal denken aan de cover art van Race of Cain van de band Forgotten Woods.
scan van de hoes

op 10 11 2012 at 14:53 schreef Edo:

@Yurp

Ik zeg toch helemaal niet dat het toestaan van het ontkennen van de holocaust geen zegen voor de vrijheid van meningsuiting is. Ik zeg dat de opmerking op zichzelf geen zegen voor de democratie.
Hetzelfde geldt voor populisten.
Het toestaan van populisten is goed. Er zijn talloze partijen in de Geschiedenis die een groot gedeelte van de bevolking een stem hebben gegeven die ik liever onopgericht zag blijven. Neemt niet weg dat we ze wel moeten toestaan.
Je verdraait al dan niet moedwillig mijn woorden.

op 12 11 2012 at 08:33 schreef Edo:

wie mijn stelling dat Youri Albrecht nog bakken erger is gefundeerd zien worden, lees het volgende interview: http://www.vn.nl/Archief/Samenleving/Artikel-Samenleving/Interview-Yoeri-Albrecht.htm

het zijn maar speculaties van Youri Albrecht, maar Mohammed B. werd wellicht gerund werd door de inlichtingendienst en/of de politie, en dat Job Cohen (die ook bedreigd werd trouwens) hier wat mee te maken heeft.
Het is natuurlijk ontzettend logisch dat de inlichtingendienst en of de politie in Amsterdam Theo van Gogh dood wouden hebben.
Hoe verzin je het?
Dit is geen paranoia, dit is kwaadaardig gelul.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS