Home » Archief » De Grote Schaamhaar Show


[01.09.2011]

De Grote Schaamhaar Show

Peter Breedveld

Schrijver/actrice Nazmiye Oral presenteert aanstaande zaterdag De Grote Schaamhaar Show op het LetsBeOpen-festival.

Ha Nazmiye, hoe draag jij je schaamhaar?

“Zeg, waar is dit voor, eigenlijk?”

Voor de Frontaal Naakt Schaamhaar Special. Dat had ik je toch al gezegd?

“O ja, omdat ik De Grote Schaamhaar Show presenteer. Daar wordt toch wel heftig op gereageerd. Ik kondigde het aan op Facebook, en mensen vonden het onsmakelijk. Een beetje preuts vind ik dat. En toch van mensen van wie ik dat helemaal niet verwachtte. Vind ik gek. Maar goed, ik merkte dat vroeger al, toen ik op de Kunstacademie ging studeren. Je denkt daar op een plek te komen waar vrijheid heerst maar in plaats daarvan tref je ontzettende burgerlijkheid.”

Waar gaat die schaamhaarshow over?

“Het is een onderdeel van een groot vrouwenfestival, ‘women only’, dus voor mannen is het verboden. Dat vind ik wel goed, want dan praten vrouwen misschien makkelijker over hun intimiteit, hun seksualiteit. Met mannen erbij krijg je al gauw het gevoel van onderlinge concurrentie, dan gaan vrouwen tegen elkaar op zitten bieden hoe vaak ze achter elkaar klaar kunnen komen of zo.”

Maar het gaat niet over schaamhaar bij die show?

“Ook wel, denk ik. Schaamhaar zegt toch net zo veel over je als je kapsel. De show gaat over vrouwelijke seksualiteit in het algemeen. Er zijn gasten, bijvoorbeeld een jonge schrijfster, Rosa Timmer, die over seks schrijft, en singer/songwriter Karin Giphart. Ik praat alles aan elkaar en zal zelf ook een bijdrage leveren met mijn boek Zehra dat gaat over een meisje van dertien die toevallig verliefd wordt op een ander meisje. Dit soort dingen wil ik vaker doen, om een nieuw publiek te bereiken. Ik wil zichtbaarder zijn, niet meer zo streng binnen blijven zitten om te werken.”

Deed je dat dan?

“Nou ja, ik deed wel optredens natuurlijk, maar daarnaast was er een enorme schroom om op te draven bij bijvoorbeeld Netwerk. Wilde ik alleen dingen doen die een maatschappelijk nut hadden. Maar nu denk ik: Fuck it, het is ook belangrijk om lol te hebben. En ik wil ook eindelijk meer vragen voor voordrachten. Voorheen dacht ik altijd: ‘Ach, het is voor vrouwen, het is voor een goed doel.’ Nu denk ik: ‘Only if you can afford me.’ Was altijd een beetje taboe.”

Een persóónlijk taboe?

“Ja, ach je weet toch… Het is een vrouwelijke kwaal: jezelf niet op waarde schatten en nog slechter verkopen. En weet je, om het toch maar over mijn schaamhaar te hebben: vanuit mijn islamitische opvoeding werd me jarenlang voorgehouden dat je geen schaamhaar mocht hebben, of dat het in elk geval niet langer mocht zijn dan de lengte van een tarwekorrel. En zo was alles, wat te maken had met seksualiteit, gebonden aan vaste richtlijnen. Het is de kern van mijn bestaan, en ik had er zelf niks over te zeggen. Er was een deel van mijn lichaam dat niet aan mij toebehoorde, maar aan mijn familie en de regels van de gemeenschap.”

Schrijft de islam echt voor hoe lang je schaamhaar moet zijn?

“Ja, ik weet niet of het in de koran staat, want die moest ik in het oud-Arabisch uit mijn hoofd leren en ik kan niet eens Arabisch, maar mijn moeder zei me op een gegeven moment dat die schaamhaarvoorschriften er zijn en eens in de zoveel tijd checkte ze ook: ‘En? Is het weg?’ Ik weet nog dat ik een keer op het toilet zat, de enige plek waar ik rust had, en me zorgen maakte dat ik niet zou bloeden tijdens de huwelijksnacht. Bizar want ik had nog nooit iets met een jongen gedaan. En toen knapte er iets in me. Ik was een heel braaf meisje, althans wat mijn seksualiteit betrof, maar toen dacht ik: ‘Fuck you, ik ga mijn maagdelijkheid niet bewaren voor een man. Ik ga het mijzelf geven.’ Jaren later is dat ook zo gebeurd. Ik had een vriendje, maar ik heb mijn eerste keer beleefd met een andere goede vriend. We waren op een avond samen en ik vond het nu wel eens tijd worden, dus zei ik: ‘Zeg, zullen we het doen?’”

En zo claimde je je eigen seksualiteit weer terug.

“Precies. Maar het gaat niet alleen moslimvrouwen aan. Je hebt die discussie over hoofddoeken, waarbij gehoofddoekte vrouwen zeggen dat de hoofddoek hun eigen keuze is, en dan zeggen andere, westerse mensen weer: ‘Maar is dat wel zo? Of zijn ze eigenlijk gebrainwashed en dénken ze dat ze zelf kiezen?’ Dat geldt dan toch zeker ook voor die mode om de schaamstreek kaal te scheren. Daarvan zeggen vrouwen ook dat het hun eigen keuze is. Ik vraag me af of dat wel zo is. Vind je het echt lekker om helemaal naakt te zijn van onder, of doe je het omdat het zo hoort? Want dan vind ik de Turkse en Marokkaanse vrouwen in de hamam meer kloppen dan de bikini-babes met hun geschoren schaamstreek in de sauna. Ik vraag me dan af wie er meer geknecht is. Ik laat me niet vertellen wat ik met mijn schaamhaar moet doen door de islam, maar zeker ook niet door de fucking mode-industrie.”

Het LetsBeOpen-festival is op zaterdag 3 september van van 12.00 tot 23.00 uur op het Java eiland in Amsterdam. De Grote Schaamhaarshow is van 15.00 tot 16.45 uur in de theatershowtent.

Peter Breedveld, schaamhaar, 01.09.2011 @ 21:16

[Home]
 

14 Reacties

op 01 09 2011 at 22:14 schreef MNb:

Ah, vandaar die overkill. Stuk voor stuk zijn het goede artikelen over een belangwekkend onderwerp, maar het punt van verzadiging ben ik voorbij. Daarom heb ik niets zinnigs meer bij te dragen.

op 01 09 2011 at 22:22 schreef ffddfdffdfd:

Ik zeg ga eens naar de moskee en leg ze die schaamhaar artikeltjes eens uit. Vertel ze dat je een vieze naturist ben. Binnen de kortste keer zal je uitgekotst worden.

op 02 09 2011 at 00:14 schreef You On A Gin:

En als je nu een schone naturist bent?

op 02 09 2011 at 02:21 schreef pimmetje:

Nou ja, ik laat me maar verrassen, poes of mispoes.

op 02 09 2011 at 08:55 schreef yurp:

Waarom zou je mensen in een moskee lastig vallen met schaamhaar artikelen en naturisme? Ik ga toch ook niet naar een PVV bijeenkomst om te gaan praten over tantrisch mediteren of falafel recepten?

op 02 09 2011 at 11:07 schreef Sandro:

Je bent hierbij van harte uitgenodigd yurp!

op 02 09 2011 at 12:24 schreef Rene K:

@ffddfdffdfd

Treffend: alles wat met vrouwen uit islamitische landen te maken kan hebben, betrekken op de moskee.

Dat is net zo dom als alles wat met autochtone vrouwen te maken kan hebben, betrekken op de paus.

op 02 09 2011 at 17:49 schreef yvonne:

Prima stuk.

“Ik vraag me dan af wie er meer geknecht is. Ik laat me niet vertellen wat ik met mijn schaamhaar moet doen door de islam, maar zeker ook niet door de fucking mode-industrie.”

Apart van de mode-industrie, de Westerse samenleving waarin alles in geld wordt uitgedrukt, ga je jouw eigen weg, met of zonder prethaar, met of zonder Islam. Succes.

op 02 09 2011 at 17:52 schreef yvonne:

“op 02 09 2011 at 08:55 schreef yurp:

Waarom zou je mensen in een moskee lastig vallen met schaamhaar artikelen en naturisme? Ik ga toch ook niet naar een PVV bijeenkomst om te gaan praten over tantrisch mediteren of falafel recepten?

op 02 09 2011 at 11:07 schreef Sandro:

Je bent hierbij van harte uitgenodigd yurp!”

Alsof men verder zou komen dan de boerenkool, laat me niet lachen, is jouw humor zeker.

op 05 09 2011 at 01:37 schreef You On A Gin:

de Westerse samenleving waarin alles in geld wordt uitgedrukt

In de ‘Oosterse’ samenleving hebben vrouwen ook een prijs. Vooral maagdelijke. Over de hele wereld zijn mensen gek op geld en macht. Mensen zijn overal even goed, of slecht.
Wat jammer dat je in de valstrik dreigt te vallen van “oh oh oh wat is Het Westen toch slecht”. Ja, het Westen is echt slecht, en de rest van de wereld eromheen is fantastisch.

op 05 09 2011 at 13:01 schreef Sandro:

yvonne, wat sleeeeeecht van je!

op 07 09 2011 at 14:27 schreef yvonne:

Yoag

Wat een flauwekul schrijf je. Ik schrijf 1 zin en je breidt er van alles aan vast. Ik denk dat jij wel weet wat ik bedoel.

op 07 09 2011 at 14:46 schreef yvonne:

@Sandro

“yvonne, wat sleeeeeecht van je!”

Yes, I’m bbbbbbbbbbbad!

Vertalen
Bad to the Bone Lyrics

Bad to the bone by george thorogood with lyrics. i like this song, but it’snot my fav. rate, comment, sub, and add me, crazy4codym! all rights go …

van crazy4codym | 1 jaar geleden | 104763 keer bekeken

n

op 23 04 2013 at 00:51 schreef Menneweblog » Blog Archive » (2059) De Grote Schaamhaar Show:

[…] Lees hier het hele interview […]

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS