Home » Archief » Haargrens


[01.09.2011]

Haargrens

Rena Breed

Wat is er mis met mijn haar? Een vraag die mij bezig heeft gehouden sinds het, behalve op mijn hoofd, opeens overal begon te groeien.

In de jaren ’80 leek het nog niet eens zo’n taboe, maar toen ik ging studeren, werd mij door een blonde, niet zo’n behaarde vriendin duidelijk gemaakt dat okselhaar echt niet kon en de bikinilijn moest al helemaal rigoureus bijgewerkt worden.

“Jij hebt makkelijk praten”, dacht ik. Ik probeerde vol te houden dat de natuurlijke look de juiste was. Dat je geen lesbienne of een superfeministische kenau bent als je je haar laat staan. Dat het haar ook een functie heeft. Zo’n mooi zwart driehoekje vind ik mooi. Het is bovendien heel erg oneerlijk verdeeld tussen blonde en donkere vrouwen.

Na het ontharen wordt het er eigenlijk nooit mooier op. De onderhuids doorschemerende stoppels maken de oksels en de bikinilijn tot een paar grauw-donkere vlekken.

Toch begon ik mij te schamen. Ik kocht een epileerapparaatje. En van de ene op de andere dag was ik een serial hair-remover geworden. Ik vond het trouwens wel belachelijk dat er voor vrouwen dumbo-proof scheermesjes op de markt kwamen, in roze tinten, met aloë vera-strips en met extra brede houders, want ja, wij vrouwen zijn blijkbaar zulke onhandige schepsels.

Een donkerharige vriendin ging zelfs zo ver dat zij het ‘vachtje’ op haar onderarmen, dat ze verafschuwde, liet ‘flitsen’. Haar armen mochten vervolgens de hele zomer niet in de zon. Ik vond het er niet mooier op geworden. Waar voorheen heel gelijkmatig lieve zachte beharing was geweest, was nu een onnatuurlijk kaal landschap met hier en daar een eigenwijs en hardnekkig haartje.

Zwemmen of naar het strand, ik stelde het liever uit. Want dan moest er weer flink gewerkt worden. Met niks dan pukkeltjes en ingroeiende haren als resultaat.

De benen, ja die zijn nog wel te doen. Niet eens al te behaard trek ik daar zo een scheermesje langs en als het zomer wordt stap ik over op mijn Silkepil, het inmiddels twintig jaar oude apparaat, door mij ook wel de grasmaaier genoemd. Discreet is het niet. Als ik dat apparaat aanzet, kan de hele flat het horen! Ik moet echt wel tien keer over een centimeter heen en weer bewegen voordat de haartjes er uit getrokken zijn, maar dan blijven ze ook wel een poosje weg.

Gladde benen vind ik sexy. Dat komt vooral doordat het bij de meeste vrouwen niet zo mooi gelijkmatig en zacht krullend groeit zoals bij mannen vaak wel het geval is. Het is eigenlijk een rommelzooitje. Een paar haren op de kuiten en aan de voorkant van het onderbeen wat meer. Met pech ook nog wat op de grote teen. Dat is echt wel gruwelijk, vooral als je mooie zomersandaaltjes aan hebt.

Ik ben dus toch overstag gegaan. Want de bikinilijn vind ik inmiddels ook lelijk staan als ik een badpak aan heb. Verder stoor ik mij eigenlijk niet aan vrouwen met wat haar onder de oksels. Er zijn genoeg websites te vinden met foto’s van bekende actrices die zich ‘hebben laten gaan’. Herinner je de ophef nog over de oksels van Julia Roberts?

Natuurlijk gaat het dan niet over de oksels. Nee, het impliceert dat zo’n vrouw op ander plekken waarschijnlijk ook haar heeft! Dan staat okselbeharing ineens gelijk aan schaamhaar, aan seks. Stel je voor. Schaamteloos.

In 2007 zag ik een BBC 3 documentaire, F*** off, I’m a Hairy Woman. Een hilarisch programma, waarin de Brits-Pakistaanse moslima comédienne en columnist Shazia Mirza werd uitgedaagd om haar lichaamsbeharing een poos niet meer te scheren of te ontharen. Met de bedoeling om van haar lichaamshaar te gaan houden, het zelfs sexy te gaan vinden. Een zeer dapper besluit. Maar dan vooral omdat zij ook nog eens te maken had met een zichtbaar snorretje.

Ze rekende uit hoeveel het kost om al dat haar steeds maar te verwijderen. En vroeg zich af of er niet iets nuttigs met al dat haar gedaan zou kunnen worden. Ook probeerde ze mannen zover te krijgen om een stuk van hun been te laten ontharen. Het zette mij aan het denken. What’s wrong with being a hairy woman? Waarom ben je volgens sommigen opeens vies of lui?

Smoothies, niks voor mij. Gelukkig vind ik het ook helemaal niet mooi. Het is meer iets voor mensen met blond haar. Ik werk mijn haar wat bij, tot ik het acceptabel vind. Ik heb mijn haargrens getrokken.

Rena Breed (1967) pleit op My favourite shoes voor meer levensvreugde door het dragen van mooie schoenen.

Rena Breed, schaamhaar, 01.09.2011 @ 08:32

[Home]
 

18 Reacties

op 01 09 2011 at 08:49 schreef Renee O:

“Ik heb mijn haargrens getrokken.”

ROFL Briljant! We zitten zo te zien op één (haar)lijn, Renaatje :-)

Zo, en nu even de koffiespetters van mijn scherm afpoetsen.

op 01 09 2011 at 12:27 schreef G!:

Ik vond het trouwens wel belachelijk dat er voor vrouwen dumbo-proof scheermesjes op de markt kwamen, in roze tinten, met aloë vera-strips en met extra brede houders, want ja, wij vrouwen zijn blijkbaar zulke onhandige schepsels.
Vond ik ook. Ik keek altijd een beetje meewarig naar het pastelkleurige scheerding met ronde hoeken van mijn liefje. Tot ik het zelf een keer gebruikte. Mijn stoere Gilette waar van die klassieke, flinterdunne en griezelig scherpe, losse mesjes in gaan, staat nu te verstoffen.

op 01 09 2011 at 14:04 schreef Rebecca:

Cool dat jij al weet waar je haargrens ligt, ik ben mijn grens nog steeds aan het verkennen. Als vrouw van zekere leeftijd groeit mijn haar op bepaalde plekken sneller dan het licht. Ik ben wel zo’n muts die iedere dag de strijd aangaat met scheermes en dito schuim. Tevergeefs trouwens: een uur later zit er alweer een Ruud Lubbers-achtige 5 o’clock shadow in de schaamstreek…
Wat die benen betreft heb je helemaal gelijk: gladde benen zijn sexy. Wij hebben inderdaad rotzooihaar op de beentjes. Je vergat overigens die keiharde haar op de knie te vemelden die steeds hardnekkig terugkeert :-)

op 01 09 2011 at 14:33 schreef notendopje:

Van okselhaar wordt ik niet echt opgewonden. Dat mag van mij wel weg, net als gezichtsbeharing bij zowel man als vrouw.

op 01 09 2011 at 18:13 schreef Jan van Dijk:

Ja, die Barracuda bracht ons even van de wijs.
Snel weer terug naar de onderbuik!

op 01 09 2011 at 19:21 schreef rena:

@Rebecca Jaaa je hebt gelijk, verdikke, die haartjes op en net onder de knie zijn knalhard en sneller terug dan de rest van het been.

In de zomer scheer ik wel trouw mijn oksels. Maar het lastige vind ik bij zweterig weer, dat het zweet zo in straaltjes naar beneden loopt.

op 01 09 2011 at 20:54 schreef Rudolf Paul:

Wat ik raar vind, is dat er bij mij nooit okselhaar heeft gegroeid — niet één haartje! Vroeger op de kostschool werd ik er mee gepest. Dit gegeven heb ik eens voor een verhaal gebruikt, hiero:

http://www.writehistory.be/?p=verhaal&id=12799

op 01 09 2011 at 23:41 schreef Elin:

“Het is bovendien heel erg oneerlijk verdeeld tussen blonde en donkere vrouwen.”

Blond (wat ik interpreteer als: lichtblond) hoofdhaar betekent niet automatisch blond schaam- of beenhaar, hoor. Wat betreft de combinatie donker hoofdhaar met blond schaamhaar, dat heb ik toevallig nooit gezien, maar het zal zeker wel voorkomen, want ik ken een vrouw met donker (als in: donkerblond) hoofdhaar met blond beenhaar. Oké, bij echt pikzwart hoofdhaar zal het wel niet zo werken, maar verder valt de haarkleur op diverse lichaamsdelen niet simpelweg te herleiden tot de hoofdhaarkleur.

Mijn globale mening: vooral de geslachtsdelen ontharen is wel fijn m.b.t. seks (zeker ook bij de man), maar het zou verder geen issue moeten zijn of je bijv. tijdens het zwemmen met vrienden waar dan ook behaard bent of niet. Who fucking cares, je gaat zwemmen, niet je lichamen in elkaar verstrengelen en zo.
Als je graag altijd en overal mogelijke seksuele contacten en/of flirts opzoekt, bijvoorbeeld omdat je single bent, werkt deze aanpak natuurlijk niet, maar voor ieder ander lijkt het me vrij geschikt.

op 02 09 2011 at 00:16 schreef You On A Gin:

@ Elin

verder valt de haarkleur op diverse lichaamsdelen niet simpelweg te herleiden tot de hoofdhaarkleur.

Volgens mij komt de kleur van de wenkbrauwen meestal wel overeen met de kleur van het schaamhaar.

op 02 09 2011 at 11:15 schreef hj:

Gematigd okselhaar kan best sexy zijn! Maar niet van die enorme bossen, dat vind ik bij zowel mannen als vrouwen niet fraai.

op 02 09 2011 at 11:20 schreef hj:

Overigens doen ze er in Azië een stuk minder hysterisch over. Als ik het me goed herinner heeft een actrice in Wong Kar Wai’s geniale film 2046 het ook, en anders sowieso wel in Ang Lee’s eveneens geweldige Lust, Caution tijdens heftige seksscènes. Het kan bijna dierlijk sexy zijn.

op 27 10 2011 at 20:56 schreef Boggy:

Stop met in de pas van de commerce te lopen…

Vrouwen met spirit, karakter en lak aan wat andere simpele zielen van hen denken zijn verdomd sexy, met of zonder haar.
Sexy is trouwens ook niet gelijkgesteld aan “dun, jong”…
Het zit tussen de ogen, en het is ook afhankelijk van de partner.

op 09 12 2011 at 22:49 schreef h.teunissen:

SORRY, IK HOUD VAN PUUR NATUUR. JE BENT GEEN BABY, MAAR EEN VOLWASSEN VROUW. EEN MOOIE VOLLE BOS VIND IK TOCH MOOIER, OPWINDENDER.

op 10 12 2011 at 02:05 schreef h.teunissen:

het klopt,dat de kleur van de wenkbrauwen meestal overeenkomt met die van het schaamhaar. bij een blondine is het juist spannend om te ontdekken………..

op 27 05 2012 at 14:36 schreef marc0871:

@h.teunissen,
met jou kan ik praten.
helemaal met je eens.

op 29 08 2012 at 01:53 schreef h.teunissen:

waarom geen actiegroep/forum oprichten:terug naar de natuur!(schaamhaar dus!) welke rare heeft het absurde idee gelanceerd om te scheren,waar vervolgens niet-zelfstandigdenkende mee-lopers/kudde-dieren klakkeloos achteraan-lopen?!Schaamhaar is mooi, opwindend en het heeft een (biologische!)functie! We zijn geen babies!

op 17 06 2015 at 13:27 schreef Paul:

Ik ben een liefhebber van ongehinderd zicht op het “in en uit gebeuren”.
Verder moet ik weinig hebben van haar in mijn eten.
Het verbaast me trouwens wel dat de bush fans zich zo fanatiek manifesteren. Wat kan jou de schaamstreek schelen van een vrouw waar je nooit bij in de buurt zult komen.

Haar of geen haar, een onderwerp tussen bedpartners niet voor neuzelaars.

op 19 10 2015 at 21:19 schreef h.teunissen:

Een kwestie van smaak, denk ik. Ik houd van een volle bos; bij een blondje is het raden naar de kleur. Het staat mooi, je kunt er lekker door-heen kroelen, de rest gaat vanzelf……Zo”n kale pruim is geen gezicht; ik ben geen pedo!! No babies!! Welke idioot dit verzonnen heeft……..en iedereen loopt weer braaf mee in de kudde…….

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS