Home » Archief » De lat hoog leggen


[19.11.2022]

De lat hoog leggen

Peter Breedveld

De voorzitter van onderzoeksfinancier NWO, Marcel Levi, schreef vorige week een column waarin hij de personeelsleden van de Tweede Kamer afserveerde omdat die hadden geklaagd over de sfeer van intimidatie en onderdrukking onder de voormalige Kamervoorzitter Khadija Arib. Volgens Levi is de sociale veiligheid, die medewerkers op de werkvloer eisen, een “buzzterm” om je zin te krijgen of om leidinggevenden in moeilijkheden te brengen, alleen maar omdat ze “de lat hoog leggen”.

Levi heeft inmiddels zijn excuses aangeboden, maar het oudewittemannengilde is alweer met zijn boodschap aan de haal. Her en der zag ik gezeur over hoe onder het mom van sociale veiligheid discussies worden doodgeslagen en het werkproces wordt gederailleerd door luie, verwende sneeuwvlokjes die nergens meer tegen kunnen.

Naar aanleiding van het Volkskrant-verhaal over het terreurbewind waaraan De Wereld Draait Door-presentator Matthijs van Nieuwkerk zijn medewerkers onderwierp, plaatste een andere machtige oude man, Peter Vandermeersch, een tweet met dezelfde teneur als Levi’s column. Bij de Wereld Draait Door lag de lat hoog, aldus Vandermeersch. Dus ja, dan was het weleens moeilijk en hard en lastig, dan waren er weleens mensen ontevreden. Maar daarom was DWDD wel het beste TV-programma van de Lage Landen.

Toxisch gedrag

Als je kwaliteit wilt, moet de zweep erover. Dat is een breed gedeelde overtuiging onder de mensen aan de top van de voedselketen. Het verhaal over de constant schreeuwende Van Nieuwkerk die medewerkers vernedert en overal de schuld van geeft doet me erg denken aan mijn vader, de banketbakker. Die kreeg ook kerels, die twee keer zo groot waren als hij, aan het janken. Hij gooide zijn personeel pannen met kokende jam naar hun hoofd en schreeuwde constant dat hij alleen maar mongolen om zich heen had en dat hij de enige was die iets kon. Alleen ik kwam er constant tegen in opstand, wat regelmatig clashes opleverde (tot fysiek geweld aan toe) die ook niet leuk voor de rest moeten zijn geweest.

Naar aanleiding van eerdere stukken die ik over mijn vader schreef, kreeg ik veel reacties van mensen die soortgelijke ervaringen hebben en ik ben me gaandeweg gaan realiseren dat er een generatie van vooral mannen is, Boomers en GenX’ers, die het volkomen normaal vindt dat mensen elkaar afblaffen en vernederen, die zelfs vindt dat het zo hóórt. We hebben het aan de Millennials en GenZetters te danken, ook door mijzelf weleens spottend aangeduid als “Generatie Watje”, dat dit toxische gedrag nu onder de loep ligt. Het is niet normaal om mensen aan het janken te krijgen, te vernederen, verrot te schelden, te ontdoen van al hun waardigheid.

Maar er is veel tegenstand tegen, vooral oude witte mannen verdedigen die vernedercultuur alsof het hun Godgegeven recht is, met een fanatisme en agressie alsof hun leven op het spel staat.

Rokende mannen

Komen we aan bij de ophef om een schilderij van rokende oude mannen, die ergens in een vergaderzaal van de Universiteit van Leiden hing en fluks werd weggehaald toen een medewerker er iets kritisch over tweette. Het werd meteen landelijk nieuws en de gemoederen erover liepen hoog op. De kritische medewerker werd uiteraard verrotgescholden en met de dood bedreigd.

Het verbaasde me nogal, die landelijke belangstelling en die emoties. Kunst wordt immers overal in Nederland constant verplaatst en vervangen, zonder dat iemand erom maalt. Maar ik denk dat ik wel begrijp waar de pijn zit. Het was meteen al duidelijk dat de media dit zagen als een zoveelste gevalletje van woke dat de academie bedreigt, van oude witte mannen die door een nieuwe garde van non-binaire, multiculturele mensen van allerlei kleur op een zijspoor worden gezet.

Columnist Floor Rusman noemt de kwestie in NRC Handelsblad een ‘microkwestie’ die de “ideeënstrijd” in de weg staat, zoals ook de strijd om Zwarte Piet, en om de vrijheid van meningsuiting, een ‘metakwestie’, in de weg staan van het debat over echt belangrijke zaken, zoals de woningmarkt, vermogensongelijkheid en arbeidsmigratie.

Waardigheid en zelfbeschikking

Rusman ziet niet dat die kwesties innig met elkaar zijn verstrengeld, dat de woningmarkt is wat-ie is vanwege die rokende oude mannen (ongeacht wie er op dat schilderij precies staan afgebeeld) en ja, ook vanwege Zwarte Piet. Vanwege de cultuur die daarachter schuilgaat. Een cultuur van vernedering en ontmenselijking, van het afnemen van mensen van hun waardigheid en zelfbeschikking. Haal de rokende mannen weg en we kunnen de woningmarkt hervormen. Haal Zwarte Piet weg en we kunnen de arbeidsmarkt normaliseren.

Er is een groep die zegt dat het genoeg is geweest en er is er één die weigert ook maar een duimbreed te wijken omdat mensen opjagen en vernederen zijn levenswerk is, en die noemt dat dan “de lat hoog leggen”. Het is echt hoog tijd dat deze groep van zijn macht wordt gestript en daarom juich ik het verwijderen van dat schilderij van die rokende mannen van harte toe. Niet omdat ik denk dat het schilderij zelf staat voor de zelfgenoegzaamheid van rokende witte mannen (ik vermoed het tegendeel), maar omdat de boodschap van die verwijdering zo keihard en duidelijk bij al die hufters is aangekomen.

Hun tijd is voorbij, en ze weten het. Laat hen voor zichzelf de lat lekker hoog leggen.

 

 

Become a Patron!
 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL24 ASNB 8832 6749 39 (N.P. Breedveld, ASBN Rijswijk), BIC ASNB NL21. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel en sinds kort ook met een Tikkie. Wordt dat symbool van de Hollandse krenterigheid tenminste voor iets nuttigs ingezet. Adverteren? Mail mij.

Peter Breedveld, 19.11.2022 @ 14:19

[Home]
 

1 Reactie

op 19 11 2022 at 14:19 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS