Home » Archief » De mutslims


[15.01.2015]

De mutslims

Esra Dede

wol2

Gym en ik waren nooit bevriend met elkaar, we tolereerden elkaar. We hebben nooit moeite gedaan om elkaar te leren kennen.

Het was voornamelijk mijn schuld, ik deed gewoonweg niet mijn best. Ik groeide op als het meisje dat als laatst werd gekozen bij gym en er altijd heel apathisch mee omging. Ik was het meisje met het reactievermogen van een schildpad.

Mijn klas was heel divers, van de Vespa-rijdende klasgenoten uit de Jordaan en de punkers tot de allochtonen en mutslims, de jongens die vonden dat ze hun hoofd mochten bedekken met een muts. De groepjes waren nooit bevriend, wij tolereerden elkaar. Je had niks aan conflict en ook niks aan vriendschap. De middelbare school zou een fase zijn waar verschillende mensen doorheen zouden vliegen, mensen die je erna nooit meer zou zien. Hooguit een kort gesprek mee zou voeren als je toevallig tegenover elkaar zit in de trein.

Geer en Goor

De mutslims waren niet zo van de Jordanezen. Die waren te schreeuwerig naar hun smaak, teveel bling, teveel Geer en Goor. Ze waren teveel bomberjacks en Uggs, te conformerend.

De mutslims waren de provocateurs in de klas, de intelligente en trotse atheïsten. De gesprekken die ik met deze jongens had, bloedden uiteindelijk dood bij de vragen hoe vaak ik mijn snor moest scheren en of ik pro-pedofilie was vanwege onze profeet Mohammed. Soms kreeg ik een tekening van ze van de profeet, historisch-correcte tekeningen, volgens hen.

In de klas hadden ze maar één doel, dezelfde ‘rechten’ krijgen als Ayse, het bedekte meisje in onze klas. Als zij een hoofddoek op mocht, dan mochten zij een muts op. Ayse tolereerde ze. Wij waren heel goed in het tolereren van elkaar.

Herenhuis aan de Grachtengordel

Gym heeft nooit een spiegel voor mijn neus gehouden. Zoveel potentie, maar ik heb er helemaal niks mee gedaan. De dagen in die sportzaal werden versleten op het bankje. Ik keek liever naar het groepje Jordanezen dat altijd heel actief was. En naar Lisa, geboren en getogen in een herenhuis ergens aan de Grachtengordel. Ze zat op ballet sinds haar kleutertijd, ze had lang blond haar en was het vriendinnetje van de populairste jongen.

Hoezeer ik ook mijn best doe, ik kan mij geen gesprek herinneren met Lisa. We stonden soms in hetzelfde kringetje, zaten soms aan dezelfde tafel. Als er een Bechdeltest zou zijn voor de middelbare school, dan zouden Lisa en ik er niet doorheen komen.

Afgetraind lichaam

Gym heeft mij nooit uitgedaagd, maar op een dag gebeurde er toch iets merkwaardigs. Het was bij een open dag van een sportschool in de buurt. We kregen fitnesstraining, Lisa en ik stonden naast elkaar. Van een instructeur moesten we ‘de plank’ doen en wie als laatste overbleef, kreeg een sportdrankje naar keuze.

Ik herinner het me als de dag van gisteren. Ik concentreerde mij op een punt tussen mijn twee handen. Mijn handen, die op een gegeven moment begonnen te trillen. Ik vervloekte mijzelf voor al die versleten dagen. Om mij heen hoorde ik lichamen op de grond vallen, steeds minder en minder. Totdat er een doodse stilte was.

Ik keek naar links en zag Lisa mij recht in de ogen aankijken. Haar door ballet afgetrainde lichaam naast dat van mij. Doodse stilte. Toen riep Ayse mijn naam. Ze stond naast mij en riep dat ik niet mocht opgeven.

Moslima aanmoedigen

Na Ayse begon Lotte, de beste vriendin van Lisa, haar aan te moedigen. De doodse stilte veranderde in een zee van geschreeuw en aanmoedigingen. Al snel had de klas zich verdeeld in twee groepen, Lisa en Esra. De buitenlanders stonden aan mijn kant, de Jordanezen aan haar kant. De punkers waren verdeeld. De mutslims riepen mijn naam. Mutslims die een moslima aanmoedigden.

Misschien hebben deze jongens mij zo sterk gemaakt, die laatste paar minuten. Een klein spelletje veranderde voor mij in een missie, een manier om toch ergens bij te horen. Er scheen een flits van ongeloof in de ogen van Lisa, mijn vastberadenheid deed haar spieren twijfelen. Toen weerklonk de val van een laatste lichaam…

Charlie en Ahmed

Het was een bijzonder moment, een éénmalig moment. Mijn naam is nooit meer op zo’n manier geroepen.

Uiteindelijk vlogen wij uit elkaars leven, net zoals wij erin kwamen. Laatst kwam een van de mutslims tegenover mij zitten in de trein. Hij was Charlie, ik was Ahmed. Hij was de provocateur, ik was de gelovige. Op de vraag waarom hij mij toen had gesteund, reageerde hij laconiek.

Solidariteit is een breed begrip. Het betekent niet zoveel, het moment is snel voorbij. Morgen is hij weer een mutslim, een mutslim die ik zal blijven tolereren. Wij zijn heel goed in het tolereren van elkaar.

Esra Dede is geboren en getogen Amsterdammer. Zij studeert geneeskunde en wordt door haar familie gezien als communist, omdat ze ooit lid was van de SP. Volg haar op Twitter.

Esra Dede, 15.01.2015 @ 08:39

[Home]
 

7 Reacties

op 15 01 2015 at 09:49 schreef Pickelhaube:

Wat een ontzettend mooi, grappig en herkenbaar stukje.

op 15 01 2015 at 10:33 schreef Thomas E:

Dit is precies waar het om draait: het tolereren van elkaar. Je kan niet met iedereen vriendjes zijn, maar je kan wel het principe van ‘leven en laten leven’ huldigen. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn?

op 15 01 2015 at 12:42 schreef babs:

Wat Pickel al zegt. Ik ben fan aan het worden.

op 15 01 2015 at 13:45 schreef Tim:

erg mooi verhaal. Mutslim is goed gevonden :)

op 15 01 2015 at 16:53 schreef MNb:

Maar goed dat je niet bij mij in de klas zat – toen was ik al ongelovig, maar een muts dragen wilde ik echt niet.
Het is een genoegen om het een keertje met iedereen boven mij volstrekt eens te zijn.

op 16 01 2015 at 08:56 schreef Nrosa:

Meer, Meer, Meer!!

op 18 01 2015 at 12:24 schreef Ana:

Prachtig!

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS