Home » Archief » De secularisering van de SGP


[15.10.2012]

De secularisering van de SGP

Willem Minderhout


Illustratie: Bernard Zuber

‘Hoe kan dat nu, meneer Minderhout? U weet toch veel van gereformeerden? Weet u hoe dat zit?’ ‘Waar heb je het over Willem?’ ‘Ik begrijp hier niets van! Kijk! De SGP maakt zich druk om Barbie’s Baby: ‘Het belang van het kind wordt opgeofferd aan commercie en kijkcijfers.’ Het Reformatorisch Dagblad meent dat Boer zoekt vrouw ‘wekelijks 4 miljoen mensen hersenspoelt in een duivelse strategie het huwelijk te ondermijnen.’ Het schijnt namelijk dat er ook een boer in voor kwam die een man zocht.’ ‘Ja, maar wat is nu je vraag?’ ‘Ik dacht dat die streng gereformeerden helemaal geen televee mochten kijken? Hoe kunnen ze zich nu druk maken om zaken waar ze helemaal niets vanaf zouden moeten kunnen weten?’

Pettenparade

‘Je kunt wel zien dat je die gereformeerden alleen maar van horen zeggen kent. Bovendien gooi je ze allemaal op een hoop. De ChristenUnie heeft het Nederlands Dagblad als preekbuis. Het Reformatorisch Dagblad is meer op de SGP gericht. CU-leden mogen best naar de TV kijken van de Heer. SGP-ers – of beter gezegd: de lidmaten van de Gereformeerde Gemeente – mogen dat ook, maar dan via een omweg.’ ‘Via een omweg? Hoe bedoelt u dat?’

‘Wat jij niet begrijpt is dat ook die SGP-ers evolueren. Ze lijken stil te staan, maar soms doen zich schoksgewijze veranderingen voor. In mijn jeugd in Middelburg mochten ze bijvoorbeeld van de Heere God niet op zondag met de auto naar de kerk. Zelfs de fiets was eigenlijk te wuft. Iedere zondag deed zich daarom op Walcheren een eigenaardig fenomeen voor dat wij ongelovigen de ‘pettenparade’ noemden. Uit de omstreken van Middelburg trok driemaal daags een langzaam aanzwellende stoet gelovigen te voet op naar de Segeerstraat in het centrum van de stad. De heren in stemmig zwart en dames met lange rokken en merkwaardige hoedjes op hun hoofd: de ‘petten’. Op een gegeven moment moet God zich bedacht hebben, want er werd een nieuwe kerk aan de rand van de stad gebouwd met een gigantisch parkeerterrein. In het vervolg kwamen de gelovigen met de auto. Ik moet zeggen dat ik dat betreurde, want die pettenparade was toch wel iets dat er bij hoorde.’

Gereformeerde software

‘Heeft de God van de Gereformeerde Gemeente zich ook met betrekking tot de TV bedacht?’ ‘Nee, dat ligt iets anders. Het is wel een mooi verhaal. In Barneveld was er ooit een groot softwarebedrijf. Dit bedrijf was eigendom van de zeer gereformeerde gebroeders Baan en er werkten vooral zeer gereformeerde programmeurs uit Barneveld en omgeving. De opkomst van internet bracht deze gebroeders in een lastig parket. Ze moesten gebruik maken van internet om met hun tijd mee te gaan en als bedrijf te overleven, maar was internet nu televee – en dus verboden – of iets geheel anders? Om hier een theologisch overtuigend antwoord op te geven gaven ze het wetenschappelijk bureau van de SGP, de Kerstenstichting, een hoop geld om onderzoek te verrichten.’ ’Kersten als in ‘kerstenen’?’ ‘Nee, naar dominee Kersten, de oprichter van de SGP, die als Tweede Kamerlid ooit een kabinet liet vallen over de diplomatieke vertegenwoordiging van Nederland bij het Vaticaan. Maar nu dwaal ik af.’

‘En wat kwam er uit dat onderzoek?’ ‘Ik heb het nooit gelezen, maar gelukkig voor de gebroeders Baan bleek internet wonder boven wonder Gode welgevallig te zijn. Heel Barneveld haalde opgelucht adem. Er brak bovendien een gouden tijd aan voor ouderlingen die om hun schaapjes voor vunzigheid te behoeden allerlei refofilters gingen ontwikkelen. Verkeerde sites werden met het handje op een zwarte lijst gezet, dus dat was genieten geblazen voor de met de zware taak van het opsporen van onchristelijke websites belaste mannenbroeders. Ik hoor daar niets meer van, dus ze zullen de strijd wel opgegeven hebben.

Kort en goed: internet mag van God. Televee kijken mag niet, maar Uitzending Gemist brengt uitkomst! Ziet, voorwaar voorwaar, de soepelheid van de zwaar gereformeerde geest!’

Geëmancipeerde vrouwen

‘Denkt u dat deze soepelheid ook binnenkort voor een verandering van hun ‘vrouwenstandpunt’ zal leiden? Liesbeth Spies verwacht al SGP vrouwen op de lijst in 2013.’

‘Je kunt het niet uitsluiten, Willem. Je weet dat ik het niet eens ben met die scherpslijpers die de SGP tot die stap willen dwingen. Alle geëmancipeerde vrouwen uit die kringen, die ik ken, hebben de kerk en dus de partij verlaten. Maar ook de vrouwen, die bij de Gereformeerde Gemeente en de SGP willen blijven, staan vast niet helemaal stil. Ze schijnen nu een ‘externe deskundige’ te hebben ingeschakeld om de zaak nog eens goed door te lichten. Geen idee wie dat is, maar het is niet waarschijnlijk dat die uit de kringen van de Clara Meijer Wichmann-stichting komt. Het is vast een theoloog die op de hoogte is van de laatste inzichten van de Allerhoogste Zelf ter zake.

Dreigende subsidiestop

‘Het zou een hoop juridisch gedoe schelen als dat leidt tot een acceptatie van vrouwen op de SGP-lijst. Om over een dreigende subsidiestop maar te zwijgen! De vraag is alleen of er SGP-vrouwen te vinden zullen zijn die ook daadwerkelijk op die lijst plaats zouden willen nemen. Zoals je weet zijn vrouwen in zaken des geloofs vaak nog conservatiever dan mannen.’

‘In ieder geval lijkt het me onwaarschijnlijk dat Barbie op die lijst zal staan.’ ‘Ja maar ook dat valt niet uit te sluiten. Gods wegen zijn ondoorgrondelijk‘

Willem Minderhout is docent bestuurskunde aan de Haagse Hogeschool en doet daarnaast van alles en nog wat. Hij publiceert voornamelijk in De Leunstoel en houdt zeer onregelmatig een weblog bij. Volg hem op Twitter

PS: De informatie over de financiering van dat onderzoek naar de vraag of leden van de Gereformeerde Gemeente van internet gebruik mogen maken heb ik ooit van een Baan-medewerker gehoord. Dit is uiteraard geen ‘hard bewijs’. Het wetenschappelijk bureau van de SGP heet niet de Kerstenstichting, maar de Guido de Brès-stichting. Die stichting was tot 2006 gevestigd in het Ds. G.H. Kerstenhuis aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag. Ik fietste daar dagelijks langs en heb het huis met de stichting verward. Dit lijkt me geen echter geen reden voor rectificatie, want het is een grappig bedoelde dialoog en daarin kunnen mensen zich vergissen.

Willem Minderhout, 15.10.2012 @ 08:28

[Home]
 

43 Reacties

op 15 10 2012 at 09:07 schreef Ralph van der Geest:

Gerrit Hendrik Kersten, medeplichtig aan de misdaden van de nazi’s en derhalve de moord op meer dan honderdduizend Nederlandse burgers van joodse komaf door verzet tegen die nazi’s openlijk af te wijzen en tegen te werken. Ik zeg het er maar even bij zodat de lezertjes dezes weten over wat voor een ongelooflijk stuk schorem we het hier hebben.

op 15 10 2012 at 09:40 schreef Ferry Buitink:

Even een correctie: het RD is de spreekbuis van de SGP, het ND is meer op de CU gericht.

op 15 10 2012 at 09:40 schreef Wilco K.:

Je haalt in dit stukje RD en ND door elkaar, Willem.

Vraag die bij me opkomt. Zou de schrijver nu ook eens een gekscherend stukje over Allah durven schrijven? En daarin ook gelijk Mohammed belachelijk maken? En es wat schuine grappen over islamieten bijvoorbeeld?
Is de schrijver ook zó ruimdenkend? Heeft ie daar ook lef voor?
We zien het resultaat wel verschijnen…

op 15 10 2012 at 10:48 schreef Fridjof:

de hypocrisie weer eens blootgelegd. Het is zo verschrikkelijk doorzichtig en banaal allemaal. Onbegrijpelijk dat deze mensen zichzelf nog serieus kunnen nemen. Nog onbegrijpelijker is dat de rest van de bevolking deze standpunten ook nog bediscussieerd. Waanzin ten top.
Zo zie je maar weer: religie is een heel gevaarlijk gezwel dat ernstige geestesziekte voortbrengt.

En dan ken ik die Kersten nog niet eens. Ik ben bang als ik me daar in verdiep de classificatie voor deze groep ‘fundamentalisten’ moet wijzigen van ‘waanzinnig’ in ‘misdadig’.

op 15 10 2012 at 10:52 schreef Wilco K.:

@Ralph van der Geest en @Fridjof,
ook nog argumenten misschien of hebben jullie zoveel gelijk dat je je comments niet meer hoeft uit te leggen?

op 15 10 2012 at 11:19 schreef Fridjof:

@ Wilco K.

Hou toch op, man. Dacht je echt dat er veel mensen te schijterig zijn om de Islam op de korrel te nemen?
Dat gebeurt volop hoor. Zonder enge consequenties.
Alleen heeft niet iedereen behoefte om tegen de Islam aan te schoppen. We hebben ook nog met onze ‘eigen’ christelijk fundamentalisten te maken. Minstens zo eng.

Wat fundamentalisten gebruiken om hun woede op te richten is volslagen onvoorspelbaar. Neem nou dat laatste hele slechte anti-Islam filmpje. De wereld staat op zijn kop vanwege één persoon die een filmpje op YouTube gooit. Terwijl er veel betere redenen te vinden zijn op de haat op het Westen te richten.

Charlie Hebdo bestaat trouwens ook nog steeds, ondanks het bewust aanschoppen tegen de Islam.

September 20, 2012
Immodest’ Girls Beat Up Iranian Cleric
‘”You are badly covered,” an Iranian cleric told two girls. “Cover your eyes,” one said before kicking him. He was hospitalized.

Met een andere bril is de Islam ineens veel minder eng. Als zelfs in Islamitische landen de dames zich al met geweld gaan verdedigen tegen de fundamentalisten hoeven we ons zeker in NL niet bang te laten maken.
En ik vermoed dat Willem er niet anders over denkt.

Wat fundamen

op 15 10 2012 at 12:12 schreef Wilco K.:

@Fridjof,
laat maar zitten, als je zegt dat de islam ‘volop op de korrel wordt genomen zonder enge consequenties’, dan leef je volgens mij op een andere planeet.

Trouwens wel eens echt in de praktijk last gehad van iemand die je ‘christenfundamentalist’ noemt? (behalve dan dat je zo intolerant bent dat je bepaalde mensen niet uit kunt staan en haat om hun andere mening/leefwijze)

op 15 10 2012 at 12:34 schreef willem minderhout:

@Ferry Was een – stomme – fout waar ik al opgewezen was door mijn gereformeerde vriendin Esther. Is inmiddels gecorrigeerd.

@Wilko Ik heb het niet over goden of profeten want daar heb ik geen verstand van. Ik heb het over menselijk gedrag en dat durf ik van iedereen op de korrel te nemen, inclusief dat van mijzelf. Zie bijvoorbeeld: http://www.deleunstoel.nl/artikel.php?artikel_id=2936

En overigens ben ik – ondanks het religieus gemotiveerde betreurenswaardige gedrag van dominee Kersten tijdens de oorlog – dol op SGP-ers. Een van mijn eerste vriendinnen kwam uit een SGP-milieu. Ze heeft dat al lang geleden verlaten, maar toch ..

op 15 10 2012 at 12:36 schreef Peter:

Een stukje over de SGP, dat zijn volgens mij christenen, maar in de derde reactie gaat het al over de islam.

Iedereen wil het altijd alleen maar over de islam hebben. Als iemand over christenen begint, moet het toch over de islam gaan.

op 15 10 2012 at 12:45 schreef Fridjof:

Wilco,
Dankzij de volhardende angstcampagne tegen alles wat islamitisch is het zo langzamerhand de normaalste zaak van de wereld. Enge consequenties heb ik nog niet gezien. Nou wil ik de moorden door door islamitisch extremisten niet bagatelliseren – voordat dat me aangeweven wordt – maar zij staan niet model voor de algemene reactie van ‘de islamiet’. Mafketels heb je in alle bevolkingsgroepen (Brevik bijvoorbeeld)

“Christenfundamentalist” is geen scheldwoord, maar een classificatie. En ja, heb ik last van. Ik heb een halve familie op wie karaktermoord is geplaagd vanwege het doorbrengen van hun jeugd in christelijke kloosters. Eén en al liefde waar je mee werd grootgebracht. Not.
Het feit dat christenfundi-collega’s geen vrouwen op hun afdeling dulden/accepteren vanwege hun God.
Het feit dat ik ooit bijna gelyncht ben door kerkgangers in het mooie Zeeuws-Vlaanderen.
Het feit dat hulp bij levensbeëindiging strafbaar moet zijn, ook als mensen er zelf om vragen.
Het feit dat ze voorstander zijn van scholen gebaseerd op een religie.

Een eigen mening/levenswijze mogen hebben is voor mij de ultieme vrijheid. Het is geen haat, maar walging wat ik voel voor deze groepen.

op 15 10 2012 at 12:53 schreef Fridjof:

Peter,
Het heeft volgens mij iets te maken met balk en splinter. Ooit eens gelezen in een heel oud boek waar allerlei leuke spreuken in staan.

op 15 10 2012 at 13:27 schreef Fridjof:

Verdomme, Willem.
Het artikel begint veel belovend, maar dan komt er toch weer dit:
” Ook hier denk ik echter niet dat je dat van buiten af kunt opdringen. De besnedenen zelf moeten hier in actie komen en hun zonen de keuze gunnen”.

Nee, verdomme. Het gaat om een barbaarse daad die indruist tegen alles wat vrijheid is. Geen enkel gezond denkend mens kan dit goedpraten.
Het debat over besnijdenis is altijd de lakmoesproef voor iemands oprechtheid m.b.t. vrijheid en respect.

n.b.
Excuses, Peter want erg off topic en multi-post. Moest het even kwijt. Zal het verder hierbij laten.

op 15 10 2012 at 13:35 schreef Wilco K.:

Beste Peter,
Het moet van mij niet perse over de islam gaan, maar ik erger me wel eens aan de hypocrisie van sommigen die regelmatig hun onderbuik (om die politiek-correcte typering maar eens te gebruiken) leegspuien op christenen terwijl ze over de islam niets durven te zeggen.
Of nog hypocrieter: Daar wél opeens een scheiding aanbrengen tussen radicalen en gewone moslims…

op 15 10 2012 at 13:38 schreef Peter:

Wilco, echt, Fridjof wees je er al op, en het is blakende nonsens, te stellen dat niemand wat over de islam durft te zeggen. Iedereen zegt al tien jaar ALLES over de islam wat in ‘m opkomt na een avondje zwaar tafelen. Kijk je wel eens in de Volkskrant? Zegt de naam ‘PVV’ je niks?

op 15 10 2012 at 13:43 schreef Fridjof:

Zo, Wilco, dus verdenk je voor het gemak Willem bij voorbaat van hypocrisie. Gaat lekker zo.

Overigens erger ik me vooral aan degenen die hun onderbuik leegspuiten op islamieten, terwijl ze over het christendom niets durven zeggen.

op 15 10 2012 at 13:44 schreef Peter:

Niets willen zeggen over het christendom, vermoed ik. Want die christenen, die zijn van ‘ons’.

op 15 10 2012 at 13:49 schreef Wilco K.:

Beste Willem,

In bijna iedere alinea haal je God er wel degelijk bij: ‘God moet zich bedacht hebben’ etc.
Ds. Kersten heeft destijds WO2 een straf van Boven genoemd, je daartegen met geweld verzetten mocht niet en dergelijke uitspraken. Je zult in NL geen 10 refo’s vinden die hem dat nog nazeggen.
Maar toch is het voor jou blijkbaar een belangrijke reden om een paar 100duizend mensen zo te omschrijven als in bovenstaand artikel. Van mij mag het hoor, ik lees het dagelijks op allerlei blogjes/ krantencolumns ed. Voel me niet eens zozeer persoonlijk beledigd ofzo, maar van mensen die altijd zo graag tolerant willen zijn en met het vingertje wijzen als anderen ‘de onderbuik laten spreken’ zou je betere stukken verwachten. Op z’n minst gebasseerd op feiten. Maar goed, als ik zie in de comments voor wat voor soort publiek je de stukken schrijft kan ik ’t je ook weer niet kwalijk nemen;-)
Mag ik ook es een stukje aanleveren voor die site?
#inhetholvandeleeuw ;-)

op 15 10 2012 at 13:54 schreef Wandelaar:

Ha! Die gebroeders Baan heb ik ooit nog de hand geschud op Landgoed Vanenburg.

“wel eens echt in de praktijk last gehad van iemand die je ‘christenfundamentalist’ noemt?”

Van winkelsluitingen op Zondag tot paternalistische politiek tot kruisvaarten in het middenoosten,driewerf JA!JA!JA!

op 15 10 2012 at 13:55 schreef Wilco K.:

Peter,
PVV zegt me wel wat ja. Dat is toch de partij van die politicus die geen stap kan zetten zonder een cordon bewapende beveiligers om ‘m heen?
Theo van Gogh ging ‘m reeds voor, afijn: zal volgens jullie ook wel door gereformeerden in zwarte jassen komen;-)
Fijne dag allemaal en ik wie weet mag ik ook nog es een stukje voor deze website aanleveren.
Groet, Wilco

op 15 10 2012 at 14:11 schreef willem minderhout:

@Wilco Waar doe ik de feiten geweld aan? En als ik het over God heb, heb ik het over de SGP-interpretatie van wat wel en niet mag. Jullie pretenderen dat te weten, ik niet.

op 15 10 2012 at 14:16 schreef Peter:

Je mag altijd een stukje aanleveren, Wilco. Ik hoop wel dat je argumentatie het niveau ‘Maar Wilders wordt bedreigd’ ontstijgt.

Ik word ook bedreigd. Ik ben alleen niet zo’n jankerd als Wilders. Ik loop gewoon heel stoer rond zonder enge beveiligers.

op 15 10 2012 at 14:16 schreef Fridjof:

Wilco,
Wat bedoel je precies met “wat voor soort publiek”?
Daar ben ik oprecht benieuwd naar.

op 15 10 2012 at 14:29 schreef Wilco K.:

@Willem,
bijvoorbeeld hoe je beschrijft dat internet bij christenen op het ‘mag-wel-lijstje’ kwam te staan doordat Barnevelders die een stichting een hoop geld gaven om onderzoek te doen? Klinkt erg complottheorie-achtig, ik weet oprecht niet waar het op slaat. Zelfs de ‘Kerstenstichting’ zegt me niks. Het wetenschappelijk bureau vd SGP heet Guide de Bres Stichting (waar overigens een vrouw in het bestuur zit, http://www.wi.sgp.nl/Home/Organisatie/Bestuur/mw__dr__M__Verduijn ) Dat dit bureau studie doet naar internetgebruik lijkt me erg onwaarschijnlijk.
Het lijkt er meer op dat het als gelegenargument gebruikt is om nog even een reden te hebben om ds. Kersten en ‘broeders Baan’ een trap na te geven

op 15 10 2012 at 14:35 schreef Isho:

Toch is de SGP beter dan dat enge PVDA…Bij de SGP weet je tenminste waar je aan toe bent: Als ze zeggen dat de aarde plat is dan menen ze het ook echt….heeft wel wat…Maar PVDA??!! wat is dat eigenlijk voor iets…

op 15 10 2012 at 15:07 schreef Fridjof:

Willem,

Over de Kerstenstichting en het genoemde onderzoek kan ook ik niets vinden op de interwebs.
Aangezien je het zo expliciet vernoemt ben ik benieuwd of je ook een link o.i.d. hebt om dit te verifiëren. Lijkt me wel relevant.

op 15 10 2012 at 15:09 schreef willem minderhout:

@Wilco Die informatie van de financiering van dat internetonderzoek heb ik uit interne bron. Het wetenschappelijk bureau van de SGP heet inderdaad de Guido de Brès-stichting. Die stichting was tot 2006 gevestigd in het Ds. G.H. Kerstenhuis aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag. Ik fietste daar dagelijks langs en heb het huis met de stichting verward.

op 15 10 2012 at 15:10 schreef vetkleppert:

Schandalig dat we anno tegenwoordig overduidelijk religieus gehandicapten toelaten tot de politiek. Van die mensen die de wensen van hun onzichtbare vriendje wel eventjes aan het ganse land denken te gaan opdringen, in plaats van zich erop te concentreren zelf hun godje te plezieren.
En nog schandaliger dat er nog steeds scholen zijn waar kinderhersentjes worden volgepompt met deze debiliserende bullshit.
Religie hoort thuis in de vrije tijd. En religieuze incontinentie moet consequent keihard worden afgezeken.

op 15 10 2012 at 15:17 schreef Fridjof:

Heeft Kersten hier dan vanwege een foutje toch weer 5 minutes of shame gehad…

op 15 10 2012 at 15:25 schreef Arjan030:

@Wilco Een soortgelijk stukje over de islam is voor de schrijver vrees ik wat lastiger, want dat kent hij (denk ik) minder goed dan de SGP’ers. Ik heb tot nu toe ook alleen maar over katholieken kunnen schrijven. Want die ken ik. Ik probeer ook wel eens iets over moslims, maar stuit dan steeds op het probleem dat ik niet voldoende op de hoogte ben. En dan is zeker een tekst die op humoristische wijze de denkwijze blootleggen gewoonweg erg moeilijk.

On topic: dankjewel Willem Minderhout voor dit amusante en toch ook informatieve inkijkje op de gereformeerde medemens! Ik heb het met plezier gelezen.

op 15 10 2012 at 15:39 schreef Wilco K.:

@Willem, tsja je word ook een dagje ouder;-)
Gaat me verder niet zozeer om de naam van ons WI, maar dat zij al dan niet ooit een onderzoek hebben gedaan naar internetgebruik wat vervolgens leidend is geworden zou zijn voor christenen slaat nergens op.
Over mw. dr. M. Verduijn komt nog een apart artikel?

op 15 10 2012 at 17:09 schreef Herbert:

Overal heb je Wilco’s zitten, in alle hoeken en gaten. Het zijn zesjes maar ze willen het onderste uit de kan.
Het zijn de Wilco’s die de OR gaan aanschrijven als de prijs van de kroketten met 5 cent omhoog zijn gegaan. Daartoe belt de Wilco allerlei anders Wilco’s bij andere bedrijven om te vragen en te klagen over de kroketten. Dat duurt zo 2 uur en werk dan 2 uur over.

Als je aan de toog zit met een mooi glas bier en ineens slaat van iedereen het bier dood, dan weet je dat er een Wilco binnen is gekomen.

Wilco’s lijden aan geestelijke werkloosheid.

op 15 10 2012 at 17:42 schreef willem minderhout:

Alle Wilco’s zijn geweldig! http://youtu.be/TtbSwMr__vU

op 15 10 2012 at 19:35 schreef Ralph van der Geest:

@Wilco K, op 15 10 2012 at 10:52 schreef Wilco K.:

“@Ralph van der Geest en @Fridjof,
ook nog argumenten misschien of hebben jullie zoveel gelijk dat je je comments niet meer hoeft uit te leggen?”

Geachte heer K, inzake uw vraag kan ik uitsluitend namens ondergetekende zelve spreken en hem in bevestigende zin beantwoorden.

Met vriendelijke groet,

Ralph van der Geest.

op 15 10 2012 at 20:23 schreef Sasha Berkman:

“Gerrit Hendrik Kersten, medeplichtig aan de misdaden van de nazi’s en derhalve de moord op meer dan honderdduizend Nederlandse burgers van joodse komaf door verzet tegen die nazi’s openlijk af te wijzen en tegen te werken. Ik zeg het er maar even bij zodat de lezertjes dezes weten over wat voor een ongelooflijk stuk schorem we het hier hebben.”

Ik snap niet wat hier niet inhoudelijk aan is.

op 15 10 2012 at 21:50 schreef leon:

de sgp deugt evenmin als de islam , beide net zo erg

op 15 10 2012 at 22:14 schreef Fridjof:

Je hersenscheet voegt niets toe, leon.

op 15 10 2012 at 23:07 schreef MNb:

“Trouwens wel eens echt in de praktijk last gehad van iemand die je ‘christenfundamentalist’ noemt?”
Ja.
Mijn ex-vrouw heeft er een broer door verloren. Hij vertrouwde meer op gebedsgenezing dan op “duivelse” wetenschap – evolutietheorie en zo.
Maar, toegegeven, de kerk waartoe hij vanuit de islam (! jawel, ook ik kom er niet onderuit) is overgegaan, een stap die hij wél heeft overleefd, was niet orthodox-gereformeerd. Die kerk was één van die modern-Amerikaanse en lijkt nog het meest op de Pinkstergemeente. Daar zitten ook een stel fundamentalistische griezels. Lopen er meer dan 100 000 van rond in Nl, als ik Wikipedia mag geloven.
Voor Wilco begint te piepen: de subtiele theologische verschillen interesseren me geen biet. Fundies zijn fundies.

op 15 10 2012 at 23:34 schreef Wilco K:

@MNb,
Dit artikel gaat met naam en toenaam over SGP’ers, Gereformeerde Gemeente en refo’s. In deze gemeentschap wordt terecht en ernstig gewaarschuwd en afstand genomen van allerlei gebedsgenezers, al dan niet uit de VS. Dus wederom geen sterke comment.

Is dat zo moeilijk, linkse medemensen? Gewoon een inhoudelijke en op feiten gebaseerd comment plaatsen. Slaap er eens een nachtje over;-) En morgen wel met jullie goede been uit bed stappen want vandaag was de zuur-graad wel erg onaangenaam hoog…

op 16 10 2012 at 02:49 schreef Aaron:

Dat oerconservatieve geluid van de SGP is soms een frisse wind tussen al het fundamentalistisch-egalitaire ultra-liberale gelul.

op 16 10 2012 at 10:13 schreef Fridjof:

Wilco,
En als ik dan een inhoudelijk en een op feiten gebaseerd antwoord geef op je vraag komt er geen enkele reactie. En als ik uitleg vraag om een uitspraak van je komt er wederom geen reactie.
Ik ben wel klaar met die flauwekul van je, want van zo’n gebrek aan fatsoen wordt ik inderdaad wel een beetje zuur.

op 16 10 2012 at 12:08 schreef MNb:

@Wilco: je stelde een vraag – niet over SGPers, maar over fundies in het algemeen. Ik gaf antwoord. Dus lul niet over de kracht van comments.
De mentaliteit van grefo-fundies is precies hetzelfde als die van Amerikaanse Evangelicalen: ze hebben het goddelijke woord in pacht, alles wat ook maar een mm afwijkt is des duivels en wetenschap (evolutietheorie!) accepteren ze alleen maar als het hen uitkomt.
Dat “afstand nemen van gebedsgenezers” is een wassen neus.

op 16 10 2012 at 14:25 schreef Yvonne:

@Wilco

Geeft een mooi inzicht.

De SGP en het Filosemitisme
Stan van Houcke

op 18 10 2012 at 11:56 schreef Yvonne:

Wilco is foetsie.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS