Home » Archief » De stuitende hypocrisie van Femke Halsema bevestigt het totale failliet van oud-links


[15.09.2018]

De stuitende hypocrisie van Femke Halsema bevestigt het totale failliet van oud-links

Karim Bettache


Josephine Baker

Ook mijn voorkeur is een wereld vrij van salafistische theorieën of ieder ander dogma uit extreem-religieuze hoek. Als atheïst blijf ik liever geheel gevrijwaard van zulke excessen, met name religieuze mensen die menen mij te moeten opdringen hoe te denken.

Maar het zij zo, als andere mensen geloven in iets waarin ik niet geloof, en daar graag met elkaar over praten zonder daarbij de wet te overtreden, dan moeten ze vooral hun gang gaan. Met kiespijn moet ik hetzelfde zeggen over racistische rechtsextremisten. Zolang ze onder elkaar onsmakelijke meningen delen die ik liever niet hoor maar daarbij niet de wet overtreden, dan moet ik dit accepteren. Zo werkt een vrije samenleving.

Zo denkt Femke Halsema er gelukkig ook over. Althans, in de Tweede Kamer, toen Geert Wilders het randje van de wet opzocht en beangstigende ideeën etaleerde over Nederlanders met een allochtone achtergrond, vond Femke Halsema dat ze op de bres moest staan voor zijn vrijheid van meningsuiting. Jawel, hoe walgelijk ze die ook vond.

Salafisme-hype

De kwestie van vrije meningsuiting wordt echter pas interessant als een mening jou persoonlijk raakt. De echte test voor de vrijheid van meningsuiting gedijt bij een mening die jou het gevoel geeft dat hij je in je bestaan bedreigt.

Racisme en rechtsextremisme bedreigen een significante groep burgers die tot een minderheidsgroep behoren in hun bestaan, en zijn daarom vooral voor hen buitengewoon beangstigend en bedreigend. Niet in het minst omdat de bedreiging komt vanuit een machtige dominante meerderheidsgroep die alle middelen in handen heeft om ’s lands wetten naar haar hand te zetten. Mevrouw Halsema vond dat ze deze meningen fier moest verdedigen als “linkse” en “progressieve” politica.

Maar toen was daar de salafisme-hype.

Ook een onwelgevallige mening, dit keer niet uit rechtse, maar uit religieuze hoek. Onderzoek door ’s lands geheime dienst kwam tot de conclusie dat salafisten, net als vele groepen rechtsextremisten, het randje van de wet opzoeken maar deze niet overtreden. Des te meer reden voor mevrouw Halsema om ook de vrijheid van meningsuiting van deze groep mensen te verdedigen. Toch?

Vrijheid inperken

Nee, toch niet. Mevrouw Halsema, net als haar collega, de heer Lodewijk Asscher, vaart als typische ruggengraatloze “linkse” politica van de gevestigde orde wederom ongegeneerd mee op de salafisme-hype. Sterker, onze verdediger van het vrije woord oppert zelfs wetten te veranderen om de vrijheid van meningsuiting in te perken van specifieke minderheden zoals bovengenoemde. Haatzaaiende samenscholingen en uitingen van rechtsextremisten tellen voor mevrouw Halsema niet mee. Inderdaad, onsmakelijke meningen worden enkel getolereerd als ze van de juiste groep komen: de machtige meerderheid.

De onverholen hypocrisie van Femke Halsema is buitengewoon stuitend. Als u een bedreigende mening van een minderheidsgroep het verbieden waard vindt, vanwaar uw laksheid ten opzichte van een bedreigende mening komend vanuit de meerderheidsgroep?

Het is typerend voor oud-links dat al jaren buigt naar de wil van rechts en zich voornamelijk bekommert om haar eigen politieke gewin. In plaats van op te staan voor de zwakkeren en te strijden tegen een lawine van rechtse bedreigingen en groepsdruk, is het makkelijker om jezelf de wind uit de zeilen te nemen door mee te gaan met de beul, de pestkop. Politici van oud-links denken dus wel twee keer na voordat ze de knuppel in het hoenderhok gooien. Neen, dan kun je maar beter meegaan met de macht. We zijn het onderhand gewend van onze “progressieve” vrienden.

Neoliberale orde

Enkel loze woorden dat je staat voor gelijkheid en opkomt voor de zwakkeren vullen geen gaatjes meer. Op het wereldtoneel rijst een nieuwe generatie progressieve jongeren op die haarfijn doorheeft dat mensen zoals Halsema, mensen van oud-links en de neoliberale orde, passé zijn. Een links dat meegaat met de beul heeft haar ziel aan de duivel verkocht. Met zulke “progressieve” politici heeft rechts geen verkiezingen meer nodig.

Ik toon u tot slot een citaat uit Femke Halsema’s essay, dit jaar geschreven voor de Maand van de Filosofie:

Verbod op hoofddoekjes

‘Terwijl links zich in de verdediging laat drukken, worden vanaf de Fortuynrevolte – o ironie – progressieve waarden als conservatief gedachtengoed gepresenteerd. Vooral de vrijheid van meningsuiting, de gelijkheid van man en vrouw en van hetero- en homoseksuelen worden symbolen van de nieuwrechtse, populistische beweging. Progressieve politici worden geportretteerd als verraders als zij bijvoorbeeld een algemeen verbod op hoofddoekjes niet steunen.’

O, mevrouw Halsema, de ironie inderdaad. Het stadium van ‘in de verdediging laten drukken’ bent u al lang voorbij. U doet met ze mee.

Dit stuk heeft kort op Joop.nl gestaan, maar werd daar door hoofdredacteur Francisco van Jole fluks verwijderd. Daarom leest u het nu op Frontaal Naakt en weet u nu ook weer waarom Frontaal Naakt onmisbaar is.

Dr. Karim Bettache is universitair docent en onderzoeker. Zijn vakgebied is sociale en politieke psychologie. Hij verdiept zich in de vraag hoe sociale, economische en politieke ideologieën (bijvoorbeeld het neoliberalisme, of rechtspopulisme) zich verhouden tot onze individuele psychologie (bijvoorbeeld ons moreel kompas, of onze neiging tot racisme). Zijn droom is een samenleving waarin hiërarchische structuren gebaseerd op arbitraire kenmerken (bijvoorbeeld seksuele voorkeur of etniciteit) tot het verleden behoren.

Gastschrijver, 15.09.2018 @ 12:08

[Home]
 

1 Reactie

op 15 09 2018 at 12:24 schreef Peter:

Huilie doen? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS