Home » Archief » Dikke min voor 50PLUS


[17.01.2011]

Dikke min voor 50PLUS

Thomas Cool


Illustratie: Mihály Zichy

Voor Jan Nagel heb ik beslist ook enige bewondering. Met zijn diverse politieke partijen heeft hij beslist enig succes gehad en het lijkt erop dat de 6e keer met 50PLUS weer raak is. Nagel speelde een belangrijke rol bij de politieke lancering van Pim Fortuyn waar Nederland hem zeer veel dank voor verschuldigd is. Mijn poging sinds 1993 met het Sociaal Liberaal Forum daarentegen is tot op heden slechts een filosofische exercitie gebleven. Petje af, dus.

Wanneer we kijken naar programma en kandidaten dan gaat dat petje snel weer op. Nagel mikt op teleurgestelde CDA-ers en VVD-ers en op kiezers voor wie de PVV achteraf toch te extreem is. Zijn gemelde doel is een sleutelpositie om bij de regering een verbetering van de positie van de ouderen te krijgen. Waar Jan Nagel eerst afstand nam van Pim Fortuyn wegens de positie van de allochtonen, lijkt hij nu misschien wel bereid om zijn ziel aan deze huidige regering te verkopen.

Het lijkt me helder dat diegenen die alleen AOW hebben er nu bekaaid vanaf komen. Maar wanneer dat betekent dat we zo de VVD-CDA-PVV constructie houden met alleen een verbetering van de ouderen ten koste van weer een andere bevolkingsgroep, dan zie ik geen voortuitgang. De inzet van de verkiezingen op 2 maart moet zijn om dit kabinet te laten vallen, niet om er een beetje aan te sleutelen.

De kandidatenlijst van 50PLUS wekt enige verbazing. Nieuwe partijen hebben altijd last van gelukzoekers en gladjakkers en wanneer iemand gezien de bovenstaande argumentatie toch op de lijst van deze 50PLUS komt is het al een waarschuwing dat het fout kan zitten. Misschien kent de kandidatenlijst echter ook het bestuurlijk talent dat het land zo dringend nodig heeft. Opvallend is de aanwezigheid van voormalig DSB-Bank-voorlichter Klaas Wilting uit het kiesdistrict Lelystad.

Gaarne vraag ik echter aandacht voor prof. dr. C.A. de Lange, die tijdens de persconferentie in Nieuwspoort prominent naast Jan Nagel zat. Kees de Lange is natuurkundige en voormalig voorzitter van de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen. Het lijkt me dat de wetenschappelijke statuur van De Lange en diens jarenlange ijveren voor de pensioenen doorslaggevende overwegingen voor Jan Nagel waren om hem zo naar voren te schuiven. Mogelijk zullen dit ook overwegingen voor kiezers zijn om hun stem aan 50PLUS te gunnen.

Helaas moet ik echter melden dat ik vorig jaar contact had met De Lange, dat zijn kennis over de pensioenproblematiek onder peil bleek en dat er geen verstandig gesprek met hem was te voeren. Ik heb dat hier uitgelegd. Natuurkundigen, Nagel en Nederland zijn gewaarschuwd: 50PLUS is geen goede manier om uw AOW en pensioen veilig te stellen.

Niet onbelangrijk in deze context lijkt me de positie van Dick Sluimers, de zwaar overbetaalde bestuursvoorzitter van APG Groep (ABP) alsmede medeschrijver aan het VVD verkiezingsprogramma en ongetwijfeld nog steeds adviseur voor Mark Rutte. Kan de VVD wel kritisch naar de pensioenen kijken zonder dit prominente lid te ontslaan?

Ook is te denken aan de positie van Xander den Uyl. In deze kringen zijn er teveel handen op één buik terwijl het beter zou zijn wanneer kennis, bestuur en democratische verantwoording veel transparanter werden. Hoe dat te bereiken ? Te vrezen valt dat 50PLUS hier geen oplossing maar een nieuwe stoorzender vormt.

Wat dan? Kernpunt lijkt me dat dit minderheidskabinet met steun van de verwerpelijke PVV gewoon dermate ondemocratisch en onfatsoenlijk is dat iedere rechtgeaarde democraat wel weet wat er in het stemhokje moet gebeuren. Het argument van Piet Hein Donner dat ook een minderheid als de PVV gehoord moet worden, heeft veel waarde, maar dan is de vraag aan Donner waarom minderheden als PvdA, GroenLinks, D66 en SP niet gehoord worden.

Het argument dat de onderhandelingen daarmee mislukten en dat het land toch een regering nodig heeft, is onhoudbaar want is het overduidelijk dat Mark Rutte en Maxime Verhagen koste wat het koste liever de macht hielden dan wezenlijk met de andere middenpartijen te onderhandelen. Begrijp me goed: ik heb al eerder beargumenteerd waarom het beter zou zijn om naar afspiegelingskabinetten te streven waarin zoveel mogelijk partijen deelnemen. Het is uitstekend dat kiezers vrijheid en ruimte krijgen op de PVV te stemmen en een fatsoenlijk persoon kan ook minister worden ook al krijgt deze steun bij de PVV.

Maar ik trek een grens bij termen als “kopvoddentax” en het wegzetten van burgers op de manier die bij de PVV gemeengoed is geworden. Voor de meeste moslims gaat het slechts om hun godsdienst en slechts voor een deel is er die politieke islam en ideologie. Het geeft geen pas om deze met elkaar gelijk te stellen. Hier dienen de fatsoenlijke partijen krachtig in discussie te gaan met de kiezers die hier verdwaald raken – en ook aandacht te besteden aan de dieperliggende redenen.

De traditionele partijen falen aan alle kanten, ik heb niet voor niets mijn eigen politieke partij. Dat de PVV zo groot is geworden is een teken aan de wand maar het juiste antwoord is dan toch iets anders dan wat Mark Rutte en Maxime Verhagen nu hebben verzonnen. Hopelijk heeft Nederland maar kort van hun misvatting te lijden. Overigens is ook hun economisch beleid een ramp voor het land, maar dat is een ander verhaal.

Econometrist Thomas Cool is voorzitter van het Sociaal Liberaal Forum.

Thomas Cool/Colignatus, 17.01.2011 @ 13:46

[Home]
 

3 Reacties

op 17 01 2011 at 17:58 schreef yurp:

Als er één groep in Nederland is die al ruimschoots wordt vertegenwoordigd dan is het 50-plus wel. Maar blijkbaar nóg niet genoeg. De rupsjes-nooit-genoeg van de babyboomgeneratie willen graag nog meer over de rug van de jongere generatie. Want daar hebben ze récht op.

op 17 01 2011 at 19:22 schreef thomas erdtsieck:

Jan Nagel is nog nooit in staat geweest om een coherente partij op te richten. Hij kwam altijd met een bak opportunisten en gelukzoekers aanzetten. De man heeft een misplaatst soort geldingsdrang. Laat ie maar lekker blijven schaken.

Verder vind ik een coalitie die uit veel partijen bestaat een zeer slecht idee. Je krijgt dan altijd nog meer onderlinge handjeklap dan normaal om voorstellen erdoor te krijgen (‘als jullie ons daar steunen, zullen wij niet gaan dwarsliggen als jullie dát in stemming brengen’). Bovendien zijn de uiteindelijke besluiten altijd grijs van de compromissen.

Geef deze regering nou eens een kans i.p.v. meteen weer valkuilen te willen graven. Ik ben ook allesbehalve een PVV fan, maar vind wel dat een coalitie de gelegenheid moet krijgen om te laten zien wat ze waard is. Geholpen door voortschrijdend inzicht, komt er misschien nog best wat goeds uit.

op 27 01 2011 at 12:19 schreef Charles de Gaulle:

@yurp.Of de 50 + groep zo goed vertegenwoordigd is waag ik te betwijfelen.Dat u de babyboomgeneratie “rupsjesnooitgenoeg” noemt is kortweg onzin.De generatie daarvoor,die hebben aan alle kanten geprofiteerd.Zijn er vaak zelfs op 57 of 58 jarige leeftijd met een goede regeling uit kunnen stappen.De babyboomgeneratie heeft wel jaren mogen betalen (en betalen nóg)voor een VUT regeling waar ze zelf geen gebruik van mogen maken.Krijgen een pensioen op middelloon gebaseert ipv. op eindloon,terwijl ze vaak collega’s hebben zien vertrekken met aanzienlijk betere voorzieningen dan zij nu tegemoet kunnen zien.Mede daarom is het dan wrang om als rupsjenooitgenoeg weggezet te worden.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS