Home » Archief » Doe het niet, Frans!


[29.02.2024]

Doe het niet, Frans!

Fons Kockelmans

 

De kans op een coalitie van GroenLinks-PvdA, VVD en NSC, aangevuld met D66, is ‘buitengewoon klein’, heeft partijleider Frans Timmermans van eerstgenoemde partij aan informateur Kim Putters laten weten.
Wat mij betreft is een dergelijk centrumlinks samenwerkingsverband zelfs onmogelijk, maar ik kan er op zich wel begrip voor hebben dat Timmermans uit tactische overweging nog een achterdeurtje openhoudt. Op de extreemrechtse flank schijnt bij veel lieden de complottheorie te leven dat een kabinet waarvan Timmermans premier wordt altijd al de bedoeling is geweest in deze kabinetsformatie. Het lijkt me niet verkeerd deze lieden zo lang mogelijk zenuwachtig te houden.

Maar in werkelijkheid is centrumlinks vanzelfsprekend uitgesloten. Toch? Een kabinet van deze samenstelling zou lijken op Rutte II. Dat mag dan al zeven jaar geleden zijn termijn hebben uitgediend, bij de PvdA zal de herinnering eraan niet zijn verschrompeld. De sociaaldemocraten verloren bij de verkiezingen van 2017 maar liefst 29 zetels. De grootste nederlaag die een partij, van welke ideologische richting dan ook, ooit heeft geleden! Zoiets wil je natuurlijk niet nog eens meemaken.
Dat zal ook niet meer gebeuren, al was het maar omdat de partij (die tegenwoordig min of meer samengegaan is met GroenLinks) niet eens zoveel zetels meer heeft. De GroenLinkse broederclub heeft overigens nog nooit geregeerd, maar ze kent ongetwijfeld de pijn die het PvdA-avontuur heeft veroorzaakt.

Etterende wonde

Het verschil tussen Rutte II en een regering als bovenstaande is dat Timmermans er premier van zou zijn. Heel interessant, maar het zal niet meer zijn dan een veel te kleine pleister op een hevig etterende wonde. De rol van een premier is niet zo groot dat ze een megaverlies bij de volgende verkiezingen kan compenseren.

En dat verlies ligt erg in de lijn van de verwachtingen. Want de PVV is bij de laatste stembusgang overtuigend eerste geworden. Je kunt dat betreuren. Je kunt er zelfs je onbegrip over uitspreken. Maar het blijft een onloochenbaar feit.

Misschien dat er ooit nog een herkansing komt voor centrumlinks, als de PVV bij de volgende verkiezingen aanzienlijk inlevert ten gunste van de Linkse Wolk. Voorlopig kun je een half progressief samenwerkingsverband evenwel vergeten.

Migratie

Hoe zou een links-rechts regeerakkoord er ook moeten uitzien? De VVD heeft Rutte II laten vallen omdat (althans in haar fantasie) de asielcijfers sterk opliepen. De liberalen willen eindelijk komaf maken met de toestroom van nieuwkomers. Ze hebben zich in hun hersenloze hoofd gezet dat ze hun verkiezingsnederlaag kunnen ombuigen in een glanzende overwinning als ze de komst van vluchtelingen naar dit land krachtig hebben gereduceerd. Ze kunnen wat dat aangaat op steun rekenen van BBB en helaas van het merendeel van de kiezers. Trouwens ook van NSC, al zal die partij vermoedelijk niet gaan regeren omdat ze te veel ongrondwettelijke neigingen bij Geert Wilders en zijn mede-PVV’ers bespeurt.

GroenLinks-PvdA heeft (net als D66) heel andere opvattingen over migratie. Het maakt zich liever druk over bijvoorbeeld de opwarming van de aarde. Een probleem dat de andere partijen niet ontkennen, maar ze geven er kennelijk een beperkte prioriteit aan.

Politiek bestaat er bij de VVD ook weinig tot geen neiging om het over de linkse boeg te gooien. Partijleider Dilan Yeşilgöz heeft gezegd bang te zijn dat er dan ‘halfbakken oplossingen’ in het regeerakkoord terecht zullen komen. Bij NSC is de zaak wat onduidelijk, maar ik krijg niet de indruk dat Pieter Omtzigt staat te springen om onder Timmermans te gaan dienen. D66 uiteraard wel.

Ego

Is de mogelijkheid dat er uiteindelijk toch een kabinet-Timmermans I gaat regeren dan helemaal uitgesloten? Ik twijfel. Als je Timmermans met het mes op de borst vraagt of hij premier wil worden, zal het antwoord naar ik veronderstel ‘ja’ luiden. Zonder mes op de borst ook trouwens. Zijn ego is vermoedelijk groter dan zijn realiteitsbesef. Uitspraken (van een paar weken terug) waarin hij Yeşilgöz opriep uit te leggen waarom ze niet met zijn partij in zee wil, doen het ergste vrezen. Als hij een gaatje ziet, zal hij waarschijnlijk toch springen, luid toegejuicht door de linkse meute.

Ik zou zeggen: doe het niet, Frans.

Fons Kockelmans (1952) werkte lange tijd bij het ANP, vooral als politiek verslaggever. Later publiceerde hij onder meer op Joop, Historiek en The Post Online.

Fons Kockelmans, 29.02.2024 @ 15:46

[Home]
 

1 Reactie

op 29 02 2024 at 15:46 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS