Home » Archief » Dreigen en intimideren voor Zwarte Piet


[16.11.2019]

Dreigen en intimideren voor Zwarte Piet

Hassnae Bouazza


Scène uit Pale Flower (Masahiro Shinoda, 1964)

Wat hebben mensen zich destijds verkneukeld, zeg, om die rare lui in Afghanistan en Pakistan, die boos de straat opgingen om Mohammed-cartoons in verre landen waar ze niks mee te maken hebben. Achterlijk werden ze genoemd, barbaars ook. Hier, gooi er nog meer cartoons tegenaan, hef de cartoonisten op een podium, doop hen om tot helden van de vrije meningsuiting. Wij in het vrije Westen en vrije Nederland snappen vrijheid, zo klonk het luid en overal.

Ik herinner me nog goed de tijd dat er nog wel eens ergens een verdwaalde baard een debat of zo verstoorde met wat geschreeuw en dat dan gans ‘intellectueel’ Nederland een open brief ging schrijven, die de Volkskrant dan natuurlijk plaatste, over het belang van de vrijheid van meningsuiting en het gevaar van de islam en zo.

Je hoort ze niet, die zelfgenoegzame types, nu er ramen worden ingegooid en geweld wordt gebruikt door witte daders die hardnekkig vasthouden aan hun heilige Zwarte Piet. Twintig jaar multiculti-debat laat zien dat wit gajes geen ene zak te verschilt van welke verre holbewoner ook. Al die hoogdravende, pedante lesjes die we over ons uitgestort kregen, al die vermanende vingers. ‘Wij in Nederland…’

Volgevreten ADO-aanhanger

Inmiddels weten we wat er na die introductie komt. ‘Wij in Nederland’ hebben een enorm grote mond over volkeren elders, maar vergeten de beschamende troep in de eigen achtertuin. Er is geen enkel verschil tussen de volgevreten ADO-aanhanger die ruiten ingooit bij een vreedzame bijeenkomst en een losgeslagen baard die een vlag in brand steekt. Of toch wel, voor wie leeft in onderdrukking is risicoloos rellen een uitlaatklep voor alle ellende die hij zich moet laten welgevallen. Wie in uiterste welvaart en in de context van recht en vrijheid de ander ontneemt wat hem rechtmatig toekomt, is zoveel meer laakbaar.

De discussie over Zwarte Piet is klaar. Alle argumenten over ‘kinderfeestje’ en de kleur van Piet zijn tot in den treure uitgewisseld. Het doet er allemaal niet toe. Waar het werkelijk om gaat, is wie er in dit land mee mag praten, wie gelijkwaardig is en wie recht op bescherming heeft.

Volgens de Piet-gelovigen is de scheidslijn heel duidelijk: als je niet wit bent en tegen Zwarte Piet, hoor je hier niet. En daarom is Zwarte Piet racisme.

Rode loper

Zwarte Piet is racisme, omdat een grote groep witte autochtonen denkt te bepalen wie mee mag praten en wie niet. Wie volwaardig is en wie niet. Voor wie het rechtssysteem wel geldt en voor wie niet.

Zwarte Piet is racisme, omdat de overheid zwarte demonstranten met geweld aanpakt en de rode loper uitrolt voor witte demonstranten met een geel hestje aan of op een tractor.

Zwarte Piet is racisme, omdat de grieven en bezwaren van niet-witte Nederlanders niet meetellen. Sterker, hoe luider het bezwaar, hoe zwarter de schmink, want witte Nederlanders bepalen toch zeker zelf wel wat ze doen en wat acceptabel is.

Zwarte Piet is racisme, omdat protest tegen een racistische karikatuur een beerput aan racisme heeft opengelegd. Zwarte Piet is slechts een excuus; wat hier werkelijk speelt, is dat een grote groep witte Nederlanders vindt dat je je bek houden als je een kleurtje hebt of een andere culturele achtergrond. Ze vinden dat je dankbaar moet zijn en je plek moet kennen. Die plek is altijd áchter de witte Nederlander, in een ondergeschikte positie waarin je netjes meepraat en ja en amen zegt. O, en braaf al je eten deelt, want dat eten is de enige traditie-verbrekende verandering die ze wél omarmen.

Witte man

Zwarte Piet is racisme, omdat de witte man het niet langer voor het zeggen heeft. Politiek gezien nog wel, de parlementen zitten vol witte mannen die allemaal op elkaar lijken en allemaal hetzelfde gekleed gaan, maar maatschappelijk gezien is de wereld blijvend aan het veranderen. Op straat, in de media, in de kust- en cultuur eisen vrouwen, mensen met een andere culturele achtergrond en ander geloof, minderheidsgroeperingen, mensen die op wat voor manier dan ook afwijken van de witte, masculiene vorm, hun plek op, hun ménselijkheid op.

Revoluties beginnen doorgaans niet in het parlement, maar op straat. En de straat is diverser, brutaler, gemengder dan ooit. Zwarte Piet is racisme, omdat het de zwarte mens veronachtzaamt. Niet alleen rond de intocht van de Sint en 5 december, maar al te lang. Veel te lang.

Dat racisme zal bevochten worden.

Hassnae Bouazza is schrijver, journalist en televisiemaker. Bekijk hier de documentaire ‘De Klas van 94’, die ze samen met historicus Nadia Bouras maakte. Komende donderdag wordt in het Frascati-theater Stadslab #3 opgevoerd, een co-productie met Fatima Elatik. Ze was ook eindredacteur van en regisseerde Femke Halsema’s serie Seks en de Zonde, schreef een boek over Arabieren, Arabieren Kijken. En ze heeft haar eigen hedonistische site, Aicha Qandisha.

Hassnae Bouazza, 16.11.2019 @ 10:41

[Home]
 

1 Reactie

op 16 11 2019 at 11:54 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS