Home » Archief » Droge Hollandse vrouwen


[07.02.2016]

Droge Hollandse vrouwen

Anita Brus

bn11

Hij beschrijft ze beeldend, die blonde Nederlandse vrouwen met wie hij te maken kreeg in het AZC: “Elly was een droge vrouw […] en het was duidelijk dat ze altijd droog zou blijven, zonder de mogelijkheid dat de meest sexy man ter wereld of de zwaarste regenbui haar nat zou maken.”

Voor dergelijke bloemrijke taal was natuurlijk geen ruimte bij aankomst in Nederland, waar hij bovendien bij elk ‘gehoor’ te horen kreeg: “Hou het kort”. Het ongeduld van ambtenaren leidde er toe dat hij dan maar zei waarvan hij dacht dat zij het wilden horen, waarop zij hem het stempel opdrukten van leugenaar. En dat maakt in zo’n AZC al gauw een verschil van tien jaar wachttijd.

Kille Nederlander

Het gaat over Kariem, hoofdpersoon in de roman ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg‘ van Rodaan Al Galidi. Ik lees met aandacht en stijgende verbazing over alle misverstanden tussen de culturen; de Hollandse kordate formulierencultuur en andere culturen die niet in zo’n formulier passen.

In Irak worden geboortedata nu eenmaal niet zo vastgelegd als in Nederland, waarop de kille Nederlander koud en kaal zijn (foute) conclusies trekt. Van de hoop van de asielzoeker die zojuist de “hel van Bagdad in de hemel en op aarde” is ontvlucht, is bij aankomst in dit kikkerland al snel niets meer over. Het is het verhaal van de vluchteling die zich geconfronteerd ziet met een manier van doen die hij niet begrijpt, terwijl de ander ook hem niet begrijpt.

Berekenende ambtenaren

Hoeveel mensen wonen er in dit land die elkaar niet begrijpen? Kinderen die hier opgroeien en hun eigen ouders niet meer begrijpen omdat zij een andere taal spreken. Niet dat zij die taal niet verstaan, maar omdat zij de diepere betekenis van de woorden van hun ouders kwijt zijn en hun ouders daarom niet meer kunnen volgen.

Rodaan al Galidi beschrijft voorbeelden van mensen die veel woorden nodig hebben vanuit hun culturele achtergrond of eenvoudigweg omdat zij de weg kwijt zijn in de “stromende rivieren” van de nachtelijke gangen van het AZC. Dat zijn omschrijvingen die door droge Hollandse vrouwen, berekenende ambtenaren en menig kind dat in Nederland is opgegroeid niet begrepen zullen worden.

Werkschuw tuig

Maar begreep ik mijn Twentse moeder toen ik zelf puber was? Een moeder die niet veel meer dan lagere school had en bepaald geen begrip opbracht voor Afrikaanse rituelen in een documentaire op tv. Die Afrikanen konden volgens haar alleen maar dansen en feesten en waren allemaal lui, evenals iedereen die in de jaren zeventig werd aangeduid als ‘werkschuw, langharig tuig’.

De culturele verschillen zijn er dus niet alleen tussen ‘Holland en Afrika’, maar in die tijd bestonden ze zeker ook in Twente en tegenwoordig lijken ze overal te bestaan, waarbij het de vraag is of wij die verschillen ooit zullen overbruggen.

Zwarte pieten

Het zal waarschijnlijk altijd problematisch blijven, maar misschien is er ook troost. Ik zou er niet aan moeten denken in een land te moeten leven met uitsluitend droge, Hollandse mutsen en saaie (zwarte) pieten. Dus laat maar komen al die kleuren. Makkelijk zal het niet zijn, maar het is het gevecht waard dat het leven toch al is.

Bovendien is het gezond dat vanzelfsprekendheden, die horen bij een enkele cultuur, worden doorbroken. Rodaan al Galidi doet dat met zijn roman, waarin hij ons op fenomenale wijze een spiegel voorhoudt.

Anita Brus is docent in de Spaanse taal/literatuur/kunst en schrijft over tango in het tijdschrift La Cadena. Zij publiceert ook teksten in het Spaans en in het Nederlands op haar eigen weblog. Lees het verbijsterende relaas over haar domrechtse date. Volg haar op Twitter.

Anita Brus, boeken, 07.02.2016 @ 10:28

[Home]
 

9 Reacties

op 07 02 2016 at 16:35 schreef ilse:

Ik dacht eerst ‘leuke blonde vrouw’, maar is Bowie!?

op 07 02 2016 at 17:42 schreef Thomas E:

Dank voor de tip, ik ga het boek kopen.

Maar de tijd van droge mutsen en saaie pieten is in NL allang voorbij hoor. Het straatbeeld is veelkleurig en ik denk dat we in rap tempo op weg zijn een Amerikaanse samenleving te worden. Dwz Marokkaanse wijken, zwarte wijken, Turkse wijken, Poolse wijken etc etc. De ontevredenheid en verharding bij zowel autochtonen als allochtonen zullen toenemen, de criminaliteit en verrechtsing navenant. Er zullen minstens twee generaties overheen gaan voordat er een nieuw evenwicht is bereikt. En de lieve knuffelspotjes op TV over voetbalfans die hun racistische gevoelens plotseling vergeten, gaan met de naïviteitsprijs van het jaar strijken. Helaas.

op 07 02 2016 at 19:02 schreef Ana:

Ja, ik voel met je mee. En toch houden wij de ontwikkelingen hoe dan ook niet tegen. Ik ben meer van ‘alles of niets’, dus voor ‘laten wij ons er dan maar helemaal instorten’. Hopen op intelligente instromers zoals Rodaan Al Galidi, als tegenwicht tegen al die idiote schreeuwers die ik de laatste tijd voorbij heb zien komen en die geen idee hebben wat het betekent huis en haard te verlaten.

op 07 02 2016 at 20:21 schreef herman van der helm:

Anita, volkomen raak. Ik schreef er eerder over op deze site: http://www.frontaalnaakt.nl/archives/00001371.html

op 07 02 2016 at 22:53 schreef Thomas E:

Was ons land maar vol met mensen zoals jij, Ana. Mensen die kloven willen overbruggen ipv ze te scheppen. Dan had ik niet zo somber naar de toekomst gekeken.

op 08 02 2016 at 11:42 schreef Ana:

Er zijn er genoeg zoals ik maar die lijken tegenwoordig steeds minder gewicht in de schaal te leggen. ‘Intellectueel’ is een scheldwoord geworden en schreeuwers zonder enige kennis van zaken hebben het laatste woord.

op 08 02 2016 at 12:29 schreef Gaz Typari:

Fijn, Thomas, iedereen doet mee en mag er bij en over twee generaties is het een gezellige Amerikaanse melting pot.

Behalve voetbalfans, want dat zijn stuk voor stuk neonazi’s en gewelddadige hooligans, toch Thomas? Er zitten meer nazi’s op het stadskantoor achte het loket dan er in de stadions zitten. Dat weet jij, dat weet ik, dat weet stiekem iedereen. Maar goed, het is zo lekker comfortabel om onbehoorlijkheid aan die schreeuwlelijkerds op de tribune te wijten he. Een heerlijke zondebok voor de fatsoenlijke mensen die heus niet racistisch zijn maar gewoon de feiten benoemen en constateren dat de immigranten “het nu eenmaal minder goed doen”

Houd er alsjeblieft mee op.

op 08 02 2016 at 14:04 schreef Thomas E:

Wat trek jij een vreemde conclusies uit mijn post, Gaz. Zwaar gegeten gisteravond?

Ik schets alleen maar dat segregatie, verrechtsing en racisme alleen maar zullen toenemen de komende jaren. Dat denk ik namelijk. En dat voltrekt zich door alle gelederen heen. Op jouw ‘stadskantoor’, bij bange witte mensen die hun bek houden, op de voetbaltribune, bij andere culturen die nu binnenstromen, bij bestuurders die maatregelen moeten nemen maar geen visie hebben, bij mensen die nu nog links zijn, enz. Het is een niet te stoppen organisch proces, voortgekomen uit een aantal ongelukkige factoren tezamen zoals neoliberalisme, materialisme zonder echte idealen, oorlogen in de achtertuin van Europa, een mislukte Europese Unie, toenemende overbevolking en minachting van elke vorm van (zelf)discipline. Ben je er nog, Gaz? Dan kijken we over een aantal jaren of ik gelijk had.

op 09 02 2016 at 08:44 schreef Gaz Typari:

Thomas

“over voetbalfans die hun racistische gevoelens”

Het staat er toch echt hoor. Maar je bedoelt zeker de “5%” die zich misdraagt?

We zullen zien of je gelijk krijgt, voorlopig wonen de Polen en Turken nog gewoon tussen de “zwarten” en de Marokkanen.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS