Home » Archief » Droomwerkelijkheid


[19.10.2021]

Droomwerkelijkheid

Jasper Mekkes


Scène uit Tetsuo the Iron Man (Tsukamoto Shinya, 1989).

Een paar dagen geleden had ik een droom waarbij droom en werkelijkheid op een wat ongebruikelijke manier door elkaar heen liepen. Ik droomde iets wat ik de afgelopen 20 jaar wel vaker droom; namelijk dat ik iemand vermoord zou hebben. Maar doordat mijn hoofd deze keer als een soort knipperlicht van droom naar werkelijkheid schakelde, dacht ik ook in wakkere toestand telkens eventjes dat ik iemand vermoord had.

Een nogal angstaanjagende gedachte, kan ik u vertellen. En er was deze keer nog iets geks aan de hand met mijn nachtmerrie. Ik had namelijk nu ook het idee dat ik in mijn hersens precies de locatie kon aanwijzen van droom en werkelijkheid. Twee locaties die dicht bij elkaar lagen trouwens; in het midden van mijn hoofd.

Terwijl ik voor de zoveelste keer de afgelopen 20 jaar uit alle macht probeerde na te gaan of ik misschien was vergeten dat ik iemand had vermoord, werd ik wakker.

Een soortgelijke nachtmerrie, dat ik nog niet geslaagd zou zijn voor mijn studie omdat ik een wiskunde tentamen vergeten was, droom ik trouwens ook regelmatig.

Onbeschaafde vlerk

Maar hoe zou het eigenlijk komen dat ik opeens op zo’n andere manier droomde? Zou er een oorzaak zijn voor het feit dat ik zo snel schakelde van droom naar werkelijkheid, en de fysieke locatie van dit denkproces meende te kunnen aanwijzen in mijn hoofd? Was er wellicht iets mis met mijn hersens?

Zou het gedrag van de onbeschaafde vlerk, een paar dagen geleden, en de ongezonde stress die er het gevolg van was, dit misschien hebben veroorzaakt? Was gezonde stress misschien de trigger voor de nachtmerrie en iets minder gezonde stress de trigger voor het effect dat je als een knipperlicht schakelt van droom naar werkelijkheid terwijl je ondertussen de locatie van de droomwerkelijkheid in je hersens denkt te kunnen aanwijzen?

Misschien was deze jaarlijks terugkerende variant van een nachtmerrie inderdaad een gevolg van ongezonde stress; mijn theorie is dan ook dat je niet alleen depressief maar zelfs schizofreen kan worden van teveel ongezonde stress. Het had immers zomaar gekund dat iemand met dezelfde droom-ervaring als ik in paniek naar een politiebureau was gewandeld om zichzelf aan te geven voor een moord die hij nooit gepleegd had. Een beetje alcohol en/of drugs erbij en ik zou dat niet voor onmogelijk houden. En een bezoekje aan een politiebureau is dan nog maar één van de mildere varianten van mogelijke gevolgen van ongezonde stress. Hoe het ook zij, wat mij vooral verbaast aan deze nachtmerrie, is dat je hoofd zo met je aan de haal kan gaan.

Angelsaksische cultuur

Een bepaalde minimum hoeveelheid hersentraining (en niet teveel alcohol, laat staan drugs) lijkt me daarom erg belangrijk voor ieder mens. Zeker in deze tijd. Om te voorkomen dat je hersens er in galop vandoor gaan – met jezelf.

Mijn matige talent voor wiskunde, gecombineerd met het belang dat we in de (Noordwest-)Europese cultuur hechten aan kennis, regels, afspraken en structuren, is een stress-bom die mijn brein denk ik niet snel zal vergeten.

Een checklist en die alom tegenwoordige zelfingenomen, barbaarse vorm van directheid gaan in Nederland vrijwel altijd boven inzicht, gevoel, ironie en toon – in een inmiddels overwegend Angelsaksische cultuur.

Maar ik ben wel nieuwsgierig geworden hoe mijn hersens er eigenlijk toe komen zich al jarenlang met een nooit gepleegde moord bezig te houden. Het enige strafbare feit dat ik op mijn kerfstok heb staan is nota bene 40 jaar oud; het stelen van een pak Bounties in de plaatselijke supermarkt. En niet eens om de Bounties, maar gewoon om ook eens een keer iets spannends mee te maken in de ‘achterste Achterhoek’ van mijn jeugd.

De verzinsels van Freud

Zo, dat is er uit. Mijn eerste en enige strafbare feit eindelijk opgebiecht. Wie weet kom ik daarmee wel van mijn schuldgevoel – en mijn nachtmerries? – af.

En dat allemaal zonder de duurbetaalde analyse voor de portemonnee van een freudiaanse psychotherapeut. Schrijven is gratis therapie: je schrijft ermee in je brein. ‘het vormt en bewerkt de geest, ordent het leven, geeft richtlijnen aan voor ons handelen, laat zien wat wij moeten doen en laten, neemt plaats aan het roer en houdt vaste koers door verraderlijke golfstromen.’

Freud was dan ook een flessentrekker – en bovendien een epigoon van het Christendom. Zijn schuld-en-boete-theorie werkt ook in onze tijd nog steeds door; ook al is het aantoonbare flauwekul. De gelovigen in Freud, psychotherapeuten overal ter wereld, leefden jarenlang in een droomwerkelijkheid – om er zelf beter van te worden. En hun uurtarieven waren niet mals.

Liberale oligarchie

Liberalen zijn natuurlijk de Freudiaanse psychotherapeuten van nu. Een deel van de (vaak ‘progressieve’, Groen Links-stemmende) liberalen denkt ook nu nog dat we in ons onderbewuste een schuld met ons meedragen vanwege wat onze voorouders hebben gedaan. Vandaar dat ze liever niet met de misstanden van de liberale oligarchie bezig zijn, maar met ideologie; het omver halen van beelden, in een droomwerkelijkheid.

‘De intelligente mens herken je aan zijn domheid’ zei Menno ter Braak daar al eens over.

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof en heeft net een boek gepubliceerd: Wil tot Waarheid; een materialistische ontologie van de mens en zijn natuur.

Jasper Mekkes, 19.10.2021 @ 06:35

[Home]
 

1 Reactie

op 19 10 2021 at 06:35 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS