Home » Archief » Een dure bezuiniging


[30.06.2011]

Een dure bezuiniging

De Levende Dodo

Later vandaag vergadert de Tweede Kamer over de voorgestelde bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg. Het huidige plan is als volgt: voor lichte behandelingen (‘eerste lijn’) wordt de eigen bijdrage verhoogd van €15 naar €20 per zitting, en het aantal vergoede zittingen wordt verlaagd van acht naar vijf. Voor de zwaardere behandelingen (‘tweede lijn’) komt een eigen bijdrage van €275 per behandeling, maximaal eenmaal per jaar.

Minister Schippers lijkt hiermee tegemoet te zijn gekomen aan de protesten tegen haar eerdere plan, maar dat is niet het geval. Die protesten gingen niet over de hoogte van de eigen bijdrage voor de tweede lijn, maar over die eigen bijdrage als zodanig – over het feit dat aandoeningen aan de hersenen anders worden getaxeerd dan aandoeningen aan andere organen.

Schippers verdedigde haar plannen op tweeërlei wijze. In haar brief aan de Kamer stelde ze dat de invoering van een eigen bijdrage in de tweede lijn bedoeld is om mensen die daar onterecht in zitten terug in de eerste lijn te krijgen. En in eenKamerdebat stelde ze dat mensen niet meer voor elk wissewasje naar de psycholoog dienen te gaan, maar hun problemen ‘in de eigen sociale kring moeten uitvogelen’. Om met het laatste te beginnen: met wissewasjes komt men in de eerste lijn. Dat wordt met vijf zittingen nu écht een praatuurtje voor mensen die hun problemen inderdaad ook in de eigen kring kunnen oplossen, en verliest daarmee het bestaansrecht.

Wat het argument in de Kamerbrief betreft: er wordt een eigen bijdrage voor de tweede lijn ingevoerd om mensen die daar onterecht in zouden zitten in de eerste lijn te krijgen. Deze redenering is merkwaardig, want het is niet de patiënt die bepaalt of ie in de eerste of tweede lijn behandeld wordt, maar de arts. Stellen dat mensen om economische redenen in de tweede in plaats van de eerste lijn zitten, is stellen dat artsen met opzet een verkeerde diagnose stellen om de portemonnee van de patiënt te sparen. Dat is een volledig gebrek aan vertrouwen in de integriteit van medici. En het resultaat van Schippers’ voorstel voor de eerste lijn is natuurlijk dat artsen patiënten met relatief lichte problemen juist vaker in de tweede lijn zullen plaatsen, want vijf zittingen is niks.

De eerste lijn is voornamelijk een zaak van psychologen, de tweede lijn van psychiaters. Psychiaters zijn artsen. Artsen proberen zieke mensen te genezen. Dat doen ze met medicijnen. Psychoten, schizofrenen, depressieven en andere geesteszieken hebben een aandoening in het orgaan dat de hersenen heet. Dat is best een ingewikkeld orgaan. Waar een cardioloog in een oogwenk weet of een medicijn tegen hoge bloeddruk werkt, zo moet een psychiater vaak flink experimenteren en langdurig contact met de patiënt onderhouden om te zien of een antipsychoticum werkt. De hersenwetenschap staat simpelweg nog in de kinderschoenen. Langzaam, héél langzaam, beginnen we een beetje te begrijpen hoe het daarboven werkt.

Zware psychiatrische patiënten zijn juist niet mensen die voor elk wissewasje naar een hulpverlener gaan. Integendeel: het zijn notoire zorgmijders. Probeer maar eens een psychoot die denkt dat ie Jezus is naar een psychiater te krijgen. Of een depressieveling die het niet eens lukt de wereldreis van bed naar plee te maken. Dat is knap lastig. En de invoering van een eigen bijdrage zal het niet makkelijker maken. Dit is wat het nieuwe wetsvoorstel gaat brengen: mensen met relatief lichte klachten komen eerder in de dure tweede lijn terecht, en zware psychiatrische patiënten gaan nóg minder snel naar een arts, met alle maatschappelijke kosten van dien. Het wordt een dure bezuiniging.

De Levende Dodo is een alcoholicus uit de Transvaalbuurt met allerlei meninkjes, zoals ook is te lezen op zijn weblog.

De Levende Dodo, 30.06.2011 @ 00:01

[Home]
 

17 Reacties

op 30 06 2011 at 00:32 schreef You On A Gin:

Mijn god, wat gaat die Schippers kort door de bocht. Alsof zo iemand voor de lol bij de psychiater loopt. Dank je voor dit stuk. Je blog is ook leuk. Vooral de uitsmijter in “Buuf” vond ik geweldig.

op 30 06 2011 at 01:41 schreef Frans Weerts:

Zo is het, een kardinale denkfout die overigens bij het vrijwel afschaffen van het PGB ook wordt gemaakt: goedkope (mantel)zorg wordt verruild voor de dure hulp van erkende zorginstellingen. Tel uit je winst.

op 30 06 2011 at 02:34 schreef Sasha Berkman:

Het is echt een duivelse as van het kwaad de huidige regeer constructie.
De CDA is niet Christelijk, de VVD is niet libebraal en de PVV heeft niets met vrijheid te maken.

op 30 06 2011 at 08:38 schreef Sandro:

Kijk we kunnen lang en breed lullen over kosten maar als je dan dit ziet:
http://www.telegraaf.nl/binnenland/10115468/___Mogelijk_1600_fraudegevallen___.html?p=30,3

dan heb je de kosten zo terug verdiend en kan er fatsoenlijke zorg besteed worden aan de mensen die het echt nodig hebben. En geloof me er komen nog veel meer van dit soort zaken boven water.
Duivelse as van het kwaad…..proest………

op 30 06 2011 at 08:56 schreef yurp:

@Sandro

het gaat om twee(!) frauderende psychiaters. Wat gaan de plannen van Schippers daar precies aan doen dan? Hoe gaat een eigen bijdrage fraude voorkomen? Wellicht is ’t een prima plan hoor, en gaan mensen te vaak naar de 1e lijn die zich ‘niet zo goed in hun vel voelen zitten’ maar wat heeft dat met fraude te maken?

op 30 06 2011 at 09:08 schreef emigrant:

Goedkoop is duurkoop: zo is het altijd al geweest in het landje met de gereformeerde economie. Zonder dat zurige had het zo’n fijn en rijk landje kunnen zijn.

op 30 06 2011 at 09:58 schreef Doc:

“Zware psychiatrische patiënten zijn juist …”

Je koppelt ten onrechte de zwaarte van een kwaal aan de kwaal zelf. Een psychoot of een depressieveling hebben niet noodzakelijkerwijs een zware kwaal. Er zijn geen ‘zware kwalen’, elke kwaal kan in lichtere of zwaardere vorm optreden. En zwaardere vormen lijden niet noodzakelijkerwijs tot zorgmijding.

op 30 06 2011 at 10:41 schreef Sandro:

Yurp, mogelijk 1600 gevallen bij 2 (let op 2) psychiaters en 2 handlangers……en jij denkt dat het daarbij blijft?
Ik zal je een voorbeeld uit de praktijk geven, een goede bekende van mij heeft een zoon met PDD NOS. Hij is naar verschillende voorlichtingsavonden geweest waar hij veel ouders heeft gesproken en deskundigen. Hij komt in aanmerking voor PGB volgens de huidige regels maar zou niet weten wat hij in zijn geval met het geld zou moeten doen, in ieder geval niet in het belang van zijn zoon (en daar gaat het toch om).
Hij heeft dit nagevraagd bij diverse ouders op de eerder genoemde bijeenkomsten, het antwoord dat hij kreeg vond hij zeer schokkend: de meeste ouders gebruiken het geld om op vakantie te gaan met het gezin……….
Op de vraag van mijn bekende of de ouders dan een aangepast soort vakantie boekten was het antwoord nee. Op de vraag of ze zonder PGB niet op vakantie konden gaan was het antwoord: we gaan altijd op vakantie met of zonder PGB………

op 30 06 2011 at 11:31 schreef smeets:

Je zou mensen in de tweede lijn geen eigen bijdrage moeten laten betalen.

Leg de volledige bezuiniging maar in de eerste lijn. Schippers heeft natuurlijk wel ergens een punt dat het in Nederland volledig uit de hand is gelopen. Als je bedenkt dat 20 procent van leerlingen in het voortgezet onderwijs gediagnosticeerd is, dan klopt er iets niet. In Belgie en Duitsland is dat nog geen 2 procent. Als je die cijfers ook nog doortrekt naar jongens en VMBO, dan is bijna de helft van onze zonen geestelijk ziek.
Ik zou zelf voor een systeem voelen waarin voor het verkrijgen van hulp en het voorschrijven van medicatie een bezoek aan een psychiater een vereiste is. Zet die psychologen maar buitenspel.

op 30 06 2011 at 12:38 schreef dick jansen:

Het werd inderdaad tijd dat er paal en perk wordt gesteld aan het ongelimiteerd graaien uit de staatsruif door, ik doe een graai, wajongers, pgb-ers, kunstenmakers, wao-ers die bijklusten, mensen met aangeprate gebreken, allerlei zogenaamde welzijnsinstellingen enz. enz.
Nu nog de falende bestuurders bij allerlei overheids- en semi-overheidsinstellingen aanpakken, managementlagen wegsnijden, frauderende ambtenaren en bankiers laten boeten, en politici die hun verkiezingsbeloften niet nakomen aan de schandpaal nagelen.
Aan het eind van de rit blijven u en ik over.

op 30 06 2011 at 12:47 schreef smeets:

Aan het eind van de rit blijven u en ik over.

HAHAHA

op 30 06 2011 at 13:20 schreef Sasha Berkman:

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/article/detail/2459784/2011/06/29/Minister-Donner-noemt-Van-Raak-SP-onbehoorlijk.dhtml < de hypocritie van de regerende PVVDA kliek lijkt onmetelijk.

op 30 06 2011 at 15:27 schreef Otto:

Aantal coffeeshops handhaven en in de grensstreek zelfs uitbreiden, staatsaccijns op alle wiet en hash aan niet-Nederlands, opbrengst wordt aangewend om geestelijke gezondheidszorg af te financieren, geen centje pijn meer.

op 01 07 2011 at 00:29 schreef Sasha Berkman:

http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/2459841/2011/06/29/Evenementen-betalen-mee-aan-politie-inzet-sport-vrijgesteld.dhtml dank PVV VVD en CDA voor deze shit

op 01 07 2011 at 00:34 schreef Sasha Berkman:

http://static1.volkskrant.nl/static/photo/2011/2/14/10/20110629191806/media_xl_881260.jpg < kijk hem!

op 01 07 2011 at 01:35 schreef You On A Gin:

Net als je denkt dat het niet nog gekker kan met dit #@%$ kabinet. Helemaal van het padje. Sorry, dat moest er even uit.

op 02 07 2011 at 20:15 schreef Yvonne:

Inderdaad, compleet gestoord. Schofterig om te bezuinigen via psychiatrische patienten. Die mensen hebben al zo zwaar.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS