Home » Archief » Een echte staatsman


[26.01.2021]

Een echte staatsman

Jasper Mekkes


Foto: William Mortensen

Diep in de corona-crisis viel het kabinet dan eindelijk; ten prooi aan het virus dat egoïsme heet. Na verloop van tijd zorgt politieke macht er altijd voor dat je gaat denken dat het volk niet verder kan zonder jouw leiding.

Vervelende omstandigheid voor dit virus is dat er tijdens een crisis opeens wèl visie nodig is.
Met frisse tegenzin is die visie er nu dan toch gekomen. Weinig verrassend laat ze zich in het kort omschrijven als de macht tot het allerlaatste moment, en ten koste van alles, willen behouden.

Terwijl het journaille vóór de val van het kabinet al enigszins paniekerig bezig was met het einde van koning Rutte, was Mark nog goedgemutst onderweg naar een laatste poging om het Catshuis te behouden, onder het mom van ‘de crisis’ en ‘het algemeen belang’. Het is de ironie van het lot dat politieke macht blind maakt voor de realiteit.

Falend beleid

Tienduizenden Nederlanders zitten aan de grond omdat ze door falend beleid geen gezond voedsel, gezonde lucht, gezond water, gezonde huisvesting, sociale contacten, onderwijs, medische behandeling of geliefden meer hebben maar een journalist van de NOS vroeg zich bevreesd af of het kabinet zou aftreden. Waarna Rutte licht triomfantelijk vertelde dat hij daar nog niets over kon vertellen.
Een paar uur later stapte dezelfde Rutte olijk op de fiets naar Willem, nadat hij nog even had getwijfeld of hij zijn VVD-achterban zou oproepen in hun Porsches naar het Binnenhof op te trekken.

Een staatsman had dat anders gedaan. Na een toeslagen-affaire die de rechtsstaat in de kern aantastte en meer dan 10.000 te vermijden corona-doden had die direct het volk per referendum gevraagd of hij nog wel mocht aanblijven. Niet aan het einde, temidden van de enorme ellende die je gecreëerd hebt de handdoek in de ring gooien, maar degene waar je voor werkt, de burger, tijdig vragen om toestemming om je eigen rommel op te mogen ruimen.

Maar democratische legitimatie van de eigen machtspositie is niet de belangrijkste zorg van Rutte cs, dat moge duidelijk zijn.

Egoïstische visie

Het afbreken van gelijke kansen, vrijheid, sociaal gevoel en vertrouwen is een direct gevolg van het door Rutte hartstochtelijk omarmde ‘vrije’markt-denken, dat met behulp van een voortwoekerend centralisme het stervende (neo)liberalisme overeind moet houden. Ook als dat mensenlevens kost.

In dat opzicht passen de voor heel Nederland geldende, totalitair aandoende maatregelen die nodig schijnen te zijn om corona te voorkomen goed in het bredere plaatje. In de egoïstische visie, die vooral zichzelf, de eigen ideologie en de eigen rijke vriendjes wil beschermen. Iets wat alleen kan met totalitaire middelen, zoals we recent in de VS zagen. Want echte democratie voorkomt dat soort totalitarisme juist heel effectief.

De neoliberale ideologie van Rutte; sterk tegen de zwakken en zwak tegen de sterken, het egoïsme van ik en de vrije markt – die gesubsidieerd met belastinggeld haar goddelijke gang moeten kunnen gaan, zou het onderspit delven op het moment dat politici serieus zouden besluiten de democratie te versterken. Het is de reden dat talentloze carrière-politici echte verbetering van de democratie tot hun laatste snik zullen tegenhouden – en de reden dat ze op hun best zijn in crisistijd.

Koning Rutte

Want de enige visie die in crisistijd nodig is voor de opportunistische politicus, komt neer op een primitieve drang tot zelfbehoud. Behoud van jezelf en je eigen ideologie is het enige waar de gemiddelde machtspoliticus dan nog zijn bed voor uit komt. En daarvoor kunnen ten tijde van crises, onder het mom van het algemeen belang, democratische controle-mechanismen opeens wat makkelijker buiten werking worden gesteld.

Dat Rutte straks niet meer op de fiets naar het Binnenhof mag, is nog een milde straf voor zijn drie kabinetten die de aarde en haar bewoners zo lang en zo moedwillig kapot hebben gemaakt.

Deze moedwillige misvorming van de samenleving is niet goed zichtbaar voor iedereen, omdat hij angstvallig buiten beeld wordt gehouden door al die redacties die zichzelf in dienst stellen van de liberale ideologie van hun koning Rutte.

Maar het volk weet dat het einde van de liberale ideologie nabij is. En laat de betekenis van het woord democratie nu net zijn dat ‘het volk regeert’. Echte democratie is een regering van, voor en door het volk. Want de nationale soevereiniteit behoort toe aan het volk, die haar uitoefent met haar vertegenwoordigers, via de weg van het referendum en met directe verkiezingen van onafhankelijke kandidaat-bestuurders en andere volksvertegenwoordigers – die een imperatief mandaat hebben. Zodat ze indien nodig ook weer tijdig weggestuurd kunnen worden door de kiezer.

Echte staatsman

De vooruitgang vertragen kan, maar haar tegenhouden niet. Daarvoor is het genie van het volk te groot. En zoals de kracht van het volk groter is dan de som van individuen, stijgt een echte staatsman uit boven zichzelf – om te zorgen dat burgers zichzelf kunnen realiseren.

In plaats van op het allerlaatste moment weg te lopen uit een scheefgegroeid huis dat wegzakt in het ravijn van de liberale ideologie, zou een echte staatsman zijn rug recht hebben gehouden en, al veel eerder, een referendum hebben uitgeschreven om de Nederlanders te vragen of die het beheer van hun huis en het opruimen van de puinhopen van 20 jaar Rutte eigenlijk nog wel toevertrouwden aan dezelfde persoon die de puinhopen creëerde.

Het is inmiddels duidelijk dat Rutte een beetje pijn in zijn rug kreeg bij de gedachte aan een dergelijke visie op opruimen.

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof en heeft net een boek gepubliceerd: Wil tot Waarheid; een materialistische ontologie van de mens en zijn natuur.

Jasper Mekkes, 26.01.2021 @ 09:56

[Home]
 

1 Reactie

op 26 01 2021 at 09:56 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS