Home » Archief » Een halve heilige in de politiek


[13.05.2023]

Een halve heilige in de politiek

Fons Kockelmans

De BoerBurgerBeweging (BBB) gaat in de opiniepeilingen glansrijk aan kop, maar dat zou wel eens snel kunnen veranderen als Pieter Omtzigt een eigen partij opricht. Tot dusver heeft hij dat nog niet gedaan, maar ik denk dat het besluit daartoe niet heel lang meer op zich zal laten wachten. In meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen had hij natuurlijk geen zin. Dan moet je voor elke provincie kandidaten hebben en ook nog eens voor de Eerste Kamer. Te veel gedoe en een veel te hoog risico. De kans dat er prutsers, ruziemakers en zelfs afscheiders bij zitten, is enorm.

Om vergelijkbare redenen zal Omtzigt vermoedelijk ook niet deelnemen aan de verkiezing van het Europees Parlement volgend jaar. Dat is te onbelangrijk om zijn reputatie in de waagschaal te stellen. Maar aan de Tweede Kamerverkiezingen in 2025 (of eerder) doet hij wel mee. En dan maakt hij een grote kans de eerste plaats te gaan bezetten, misschien wel met net zoveel zetels als het CDA – zijn vroegere partij – ooit heeft gehad.

Want Pieter is enorm populair. Vooral bij extreemrechts, maar ook bij gewoon rechts en zelfs bij links heeft hij de naam het ideale Kamerlid te zijn. Vasthoudend, eigenzinnig en uitstekend ingevoerd. Dat laatste is misschien niet verwonderlijk bij iemand die al sinds 2003 in de Kamer zit, maar de eerste twee eigenschappen zul je bij de meeste parlementariërs niet snel aantreffen.

Toeslagenschandaal

Een groot deel van zijn politieke loopbaan opereerde Omtzigt tamelijk onzichtbaar. Hij gold bij ingewijden als een te waarderen volksvertegenwoordiger, maar heel erg in trek bij de grote massa was hij niet. Daarvoor had hij te veel een voorliefde voor technocratische onderwerpen als pensioenen en waren zijn bijdragen wat te ingewikkeld. Zelfs zijn eigen fractiegenoten begrepen ze lang niet altijd.

Maar toen kwam het toeslagenschandaal. Dat had hij ‘ontdekt’ en tot een nationaal begrip weten te maken. Het leidde zelfs tot het aftreden (nou ja) van Rutte III. Op de vleugels van deze affaire bereikte Omtzigt de status van alom bewonderd Kamerlid, zo niet van halve heilige. Bijna had hij het daarmee tot lijsttrekker van zijn partij gebracht. Op het nippertje werd hij van deze functie afgehouden door Hugo de Jonge en later door Wopke Hoekstra.

Wat zal het CDA-bestuur een spijt hebben dat het niet Pieter als leider aanvaard heeft. Zeer waarschijnlijk had de partij in dat geval diverse zetels meer gehad dan haar huidige bescheiden aantal. Ze zou vandaag de dag bovendien een bijzonder lastige concurrent minder hebben bezeten.

Maar Omtzigt werd geen CDA-lijsttrekker. Sterker nog: hij kreeg het tussen de oren en moest zwaar overspannen met ziekteverlof. In die periode was VVD-leider Mark Rutte zo dom om met klem te ontkennen dat er tijdens de formatie was gesproken over ‘Omtzigt, functie elders’. Deze leugen kostte hem niet alleen bijna zijn vierde kabinet, de verwikkelingen maakten Pieter bovendien extreem geliefd bij een groot deel van het electoraat.

Volksbelang

Dat imago van Strijder voor het Volksbelang heeft hij sindsdien weten te handhaven. Niet meer als CDA’er maar als onafhankelijk Kamerlid, want hij heeft de christendemocraten inmiddels de boze rug toegekeerd. Bijna twintig jaar bleef hij het CDA trouw, maar toen was het voorbij.

En dan is het nu bijna tijd voor de beloning in de vorm van een eigen partij. Naar ik aanneem is hij niet zo ijdel om die à la Pim Fortuyn naar zichzelf te noemen (Lijst Pieter Omtzigt). Ik verwacht eerder dat hij voor een saaie maar degelijke, beetje CDA-achtige naam zal kiezen. Democratische Reconstructie of zoiets. In het verkiezingsprogramma zal het ongetwijfeld wemelen van termen als ‘grondwet’, ‘positie van de Tweede Kamer’, ‘eerlijkheid’ en ‘waarheid’. Begrippen die de gemiddelde kiezer denkelijk nogal abstract vindt, maar die uit zijn mond heel geloofwaardig overkomen.

De overwinning zal gigantisch zijn. Caroline van der Plas kan het wel schudden. Tenzij ze erin slaagt Omtzigt voor haar BBB-karretje te spannen, maar dat lijkt me stug. Zoveel komen die twee ook weer niet overeen.

Water bij de wijn

Na de verkiezingen, die dus eindigen in een triomf voor Democratische Reconstructie (of hoe die partij ook zal heten), is het tijd voor de kabinetsformatie. Omtzigt zelf kan vanzelfsprekend niet de volgende premier worden. Hij moet Kamerlid blijven, want anders zou hij niet de onkreukbare volksvertegenwoordiger kunnen blijven spelen.

Hij zal daarom iemand anders naar voren schuiven en zelf de fractie gaan voorzitten. Een beetje zoals de priester Wiel Nolens (Rooms-Katholieke Staatspartij) na de Eerste Wereldoorlog heeft gedaan. Het zou mij niet verbazen als Omtzigt iemand als minister-president uitzoekt die het CDA met ruzie heeft verlaten of op een zijspoor is gerangeerd. Raymond Knops of Mona Keijzer of een vergelijkbare nobody.

Het zou me al evenmin verbazen als hij zich vervolgens net als Norbert Schmelzer (ook een katholiek tenslotte) snel genoodzaakt ziet zijn eigen kabinet ten val te brengen. Kabinetten die steeds weer de ‘waarheid’ en de ‘eerlijkheid’ voorop stellen hebben in de realiteit geen schijn van kans. Daar komt hij wel achter. De politiek bestaat voornamelijk uit wheelen en dealen en water bij de wijn doen. Voor halve heiligen is geen plaats.

Fons Kockelmans (1952) werkte lange tijd bij het ANP, vooral als politiek verslaggever. Later publiceerde hij onder meer op Joop, Historiek en The Post Online.

Fons Kockelmans, 13.05.2023 @ 10:13

[Home]
 

1 Reactie

op 13 05 2023 at 10:14 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Harde Por

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O De meest gelezen stukken van 2023

O Willem Kraan zou met Scharwachter en Dibi hebben meegeprotesteerd

O Neem PVV-stemmers serieus!

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS