Home » Archief » ‘Een huis zonder vrouwen is geen huis’


[19.12.2015]

‘Een huis zonder vrouwen is geen huis’

Hassnae Bouazza

kerst1

Terwijl het filmfestival van Marrakech in volle gang was en aan de vooravond van het festival van Dubai gebeurden er twee bijzondere dingen: Francis Ford Coppola hield een ontroerend pleidooi tegen geweld en voor de barmhartige islam in Marrakech, en er was ophef over de Egyptische film Abl Zahmet el Saif nog voordat die op het filmfestival van Dubai in première ging.

In de film is actrice Hana Sheha in badpak te zien en de film bevat bovendien wat erotische scènes. Sheha reageerde niet op de commotie: “ga eerst de film maar eens kijken”. Anderen wezen erop dat de grote sterren van het Egyptische doek vroeger ook in badpak verschenen, dus dat daar niets nieuw aan was. Inderdaad, wie de klassiekers kent, weet hoe expliciet erotisch de Egyptische cinema was.

Modern hart

Vorige week zag ik nog iets opmerkelijks. In de talentenshow Fanaan al Arab strijden deelnemers om de nieuwe Mohammed Abdou te worden. Abdou is de grootste Saoedische zanger en algemeen beschouwd als de koning van het Khaliji lied. Fanaan al Arab is zijn bijnaam. Hij presenteert het programma dat naar hem is vernoemd.

Toen afgelopen week bleek dat er vijf jongemannen doorgingen naar de volgende ronde en geen één van de vrouwelijke deelnemers, greep hij direct in. Hij vond het niet kunnen dat er alleen maar mannen doorgingen. Een huis zonder vrouwen is geen huis, zei hij. Hij drong er bij de jury op aan ook een van de vrouwen door te laten gaan.

Gewoon live op televisie. Gekleed in zijn traditionele abaya bleek hij een voorstander van positieve demonstratie en een moderner en geëmancipeerder hart te hebben dan ik ooit had durven vermoeden.

Terreur kent geen religie

In de categorie smeltende harten deden de juryleden van de Arabische The Voice gisteren nog een duit in het zakje. Het begon met de Tunesische zanger Saber Rebaï, die eerder al emotioneel reageerde op de aanslagen in Tunesië en nu wat kwijt wilde over de uitlatingen van Donald Trump, die moslims de toegang tot Amerika zou willen ontzeggen.

Rebaï pleitte ervoor elkaar als mensen te zien en niet van elkaar te vervreemden. Hartebreker Kathem Saher, de keizer van Arabische lied zoals hij wordt genoemd, viel hem bij en citeerde een simpel zinnetje over barmhartigheid. ‘Als mensen ons nu hier maar zouden zien’, zei hij verder. “We houden van zang, van plezier”. Hij hekelde de negatieve stereotyperingen van Arabieren en moslims en pleitte voor liefde en vriendschap. De Libanese zanger Assi el Hilani sloot zich bij hem aan: alle moslims vallen ten prooi aan terreur. Het is niet het geloof dat misdaden begaat, maar de nietsontziende terroristen die dat doen. “Terreur kent geen religie, kleur of nationaliteit”.

De elite

Liefde was de boodschap. Vrolijkheid. Zang. De presentatrice was duidelijk van slag, want de juryleden kaapten onverwacht haar programma. De rol van de media in de Arabische wereld is niet te onderschatten. Dat deze sterren expliciet stelling namen bij een kijkerspubliek van 150 miljoen mensen is van enorm belang.

De Arabische politici kloten voort. De hoop is gevestigd op de intellectuelen en de elite. Het is namelijk de elite die vrouwenstemrecht erdoor drukte in Saoedi-Arabië. Het is de elite die het recht op badpakken en bikini’s voor vrouwen weer af kan dwingen. Het is de elite die vrouwenvertegenwoordiging op kan eisen.

Vier verschillende momenten op vier verschillende plekken in de Arabische wereld, maar samen geven ze een trend weer. Let maar op.

badpak
Hana Sheha in de film Abl Zahmet el Saif

Eerder gepubliceerd op Aicha Qandisha. Hassnae Bouazza is regisseur en eindredacteur van Femke Halsema’s serie Seks en de Zonde, schreef een boek over Arabieren, Arabieren Kijken. En ze heeft haar eigen hedonistische site, Aicha Qandisha. Deze zomer heeft ze in Beiroet de Arouwad Award gekregen voor haar stukken over de Arabische wereld. Lees vooral ook haar relaas over het racisme op de progressieve redacties waar zij heeft gewerkt.

Hassnae Bouazza, 19.12.2015 @ 13:04

[Home]
 

2 Reacties

op 19 12 2015 at 13:45 schreef Thomas E:

Ik hoop zó dat je gelijk krijgt. Internet moet toch ogen kunnen openen? Vrouwenemancipatie en religieuze emancipatie met behoud van zoveel mogelijk cultuur, zou dat mogelijk zijn? Misschien moet daarvoor de olieprijs nog een flink stuk dalen. Pas als het bezit van olie er niet meer echt toe doet en de westerse bemoeienis teruggedrongen is, zullen deze ontwikkelingen misschien hun beslag krijgen.

op 20 12 2015 at 14:24 schreef Abdel:

Jammer dat je niet meer schrijft voor Vrij Nederland, Hassnae. De Arabische wereld wordt zo niet begrepen, daar kan een Petra Stienen, en met haar vele andere ´Arabisten, echt niets aan veranderen. Je moet de taal spreken, de cultuur in je dna zitten en dit kunnen vertalen. Anders verlies je alle nuance en mis je dit soort dingen. Het leven

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS