Home » Archief » Afishtant


[19.12.2015]

Afishtant

Tayfun Balçik

kerst2

In mijn vorige stuk over taal had ik het over hoe wij, niet-Westerse Turken, in een mix-stand leven. We switchen van Hollands naar Turks om niet lang te zoeken naar juiste woorden in het Hollands.

Het is opvallend dat hier weinig aandacht voor is, want het gebeurt. En niet zo’n klein beetje ook. Zo hoorde ik laatst iemand zeggen: hoe laat ga je naar dügün? ‘Hoe laat ga je naar het trouwfeest?’ Dit valt nog mee. Wat ik straks ga prijsgeven, is zo fucked up, dat mijn ballen nu al krimpen. Ik blaas op mijn knokkels voor kracht en optimisme, als je begrijpt wat ik bedoel.

Voordat ik met dingen uit het verleden kom, dingen die me opjagen, wil ik het volgende kwijt. Hollands is de taal die mij het moerst is van allemaal. Ik schrijf, denk en fiets in het Nederlands. Natuurlijk, ook in het Turks en Engels. Maar Hollands ben ik in voet en spieren. Dat is het probleem niet.

Beschaafd Turks

Het probleem is dat het spookt in mijn hoofd. Meestal voor het slapen gaan. Een onbestemde schreeuw of schop die niemand hoort of voelt, behalve ik. Eenzaam in mijn taal hoor ik stemmen van mijn vader: “zoon, geef de afishtant“. Ik was 15 of 16 dat ik erachter kwam dat ‘afishtant‘ een Turkse verbastering was voor afstandsbediening.

Vijftien jaar heb ik in de veronderstelling geleefd dat afishtant algemeen beschaafd Turks was. Te schandalig voor woorden. Ik vroeg op bezoek bij Turken gewoon om de ‘afishtant’. Zelfs toen ze vreemd opkeken, van wat nou ‘afishtant’, gaven ze toch de afstandsbediening, omdat ik mijn hand al had uitgestoken. O, zeg dan ‘komando’ zeiden ze. Ik dacht dat het dialectverschil was tussen Ankara, Sivas, Kayseri en andere steden uit Centraal-Anatolië waar de meeste Turken uit Nieuw-West vandaan komen.

Dramatisch moment

Nu dus het dramatische moment dat ik erachter kwam. Het was de dag dat mijn vader zijn oude Blaupunkt-tv verving met een Sony. Een kolos van vijftig kilo. Tering, wat was hij trots op dat ding, omdat het honderd hertz was qua beeldscherpte of zo. Op visite bij andere dorpelingen werd het een vast nummertje: ‘Hoeveel hertz is jullie tv? Die van ons is honderd herz.’. En daarna nog meer gesnoef over schotelantennes, versterkers, radio’s, grammofoonplaten en cassettebandjes.

Zo was hij bij vrienden. Thuis moesten wij altijd helpen met instellingen, frequenties en shit. Dertig jaar in Holland, en nog steeds: “zoeken ne?”, laat staan al die technische termen in de handleiding.

Gruwelijke bewustwording

Dus op die klotedag was het weer raak en moest ik komen. Ik pakte de handleiding en bladerde naar de pagina met uitleg over de afstandsbediening. Mijn vader had die nog in zijn hand. Toen zei ik “afishtanti versene“, en precies toen ik dat zei, viel mijn oog op het gedrukte woord ‘afstandsbediening’.

Afishtand..

Afstand…

Nee toch?

JAAAA!

Ik riep gelijk “ABI! KOM!” Mijn broer kwam en ik wees met mijn vinger op de pagina. Ja, dus? “AFSTANDSBEDIENING IS AFISHTAND!” We keken elkaar geschokt aan. Die gruwelijke bewustwording zullen we nooit vergeten. Mijn vader was de koelheid zelve: “Wisten jullie het niet of zo?”

Kepot gaar.

Ander keertje

Ik kan nog meer vertellen over perforators en het woord ‘bijvoorbeeld’, bijvoorbeeld. Misschien doe ik dat nog wel eens. Aan de andere kant wil ik ook niet balloos door het leven gaan. Dus ik vertel het wel een ander keertje.

Alvast fijne feestdagen en een geloegloeg nieuwjaar. Ondanks alles was 2015 hoopgevend. We blijven doorgaan, hoe lelijk de werkelijkheid ook is. Peace and love!

Tayfun Balçik is historicus, gespecialiseerd in de moderne geschiedenis van Turkije en die van Amsterdam-West. Hij heeft een Facebook-pagina.

Tayfun Balçik, 19.12.2015 @ 13:47

[Home]
 

5 Reacties

op 19 12 2015 at 17:08 schreef MNb:

Sorry, ik begrijp niet zo goed waarom hier je ballen nou van gaan krimpen. Ik vind hem wel leuk, “afishtand”. Het is beter dan wat mijn wederhelft zegt: “riemoet”.

op 19 12 2015 at 20:11 schreef Haes:

@MNb
Ze heeft het zeker ook over flashlight. Mijn vrouw heeft dat na 35 jaar Nederland nog steeds niet vervangen voor zaklamp.

op 19 12 2015 at 21:16 schreef MNb:

Zuiver!

op 20 12 2015 at 13:34 schreef Hans Naaktloper:

Prachtig Tayfun, en je ballen zijn zeer zeker als nooit tevoren, want de natuur is niet om je voor te schamen. Hier zien we de ontwikkeling van talen die leven, die zich met elkaar vermengen en ingebeelde of veranderde betekenissen of uitspraken krijgen, net als kinderen dat doen. ‘T is juist lief. Het probleem ontstaat slechts bij superior/inferioriteitsgevoel, gekrenkte trots of schaamte, allemaal echt niet aan de orde wat mij betreft.
Zo heb ik gedacht dat ‘soecheb’ een marokkaans woord was. Een marokkaanse collega vroeg daarom en ik wist niet wat hij bedoelde. Ik vroeg om me heen of iemand wist wat soecheb was, ik vroeg het aan marokkanen om het voor mij te vertalen. Ze rolden om van lachen want mijn collega had blijkbaar gevraagd om een schep. Sinds dat moment heb ik een nieuw woord in mijn vocabulaire voor schep, en het voelt verbindend, niet neerbuigend.

op 20 12 2015 at 14:43 schreef Thomas E:

Ik dacht bij ‘soecheb’ meteen aan sous-chef, Frans voor onderknuppel. Tenslotte zijn Marokkanen vele jaren lang onder Frans bewind geweest. Maar schép….. nee.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS