Home » Archief » Een ordinare Saoedische machtsgreep


[12.11.2017]

Een ordinare Saoedische machtsgreep

Hassnae Bouazza


Scène uit Kuroneko (Kaneto Shindo, 1968)

Vergeet de uitstekende Syrische producties die de kijkers in de Arabische wereld aan de buis gekluisterd hielden, de laatste weken ontvouwt zich een real life Arabische soap vanuit Saoedi-Arabië. Het land van zweepslagen en onthoofdingen, van surrealistische onderdrukking en een verstikkende interpretatie van de islam leek de laatste tijd voor wat meer verlichting te kiezen, door openlijk afstand te nemen van het wahhabisme, bijvoorbeeld, en door vrouwen het recht te geven auto te rijden.

Maar steeds meer lijkt het erop dat het cosmetische beslissingen zijn geweest, bedoeld als PR-rookgordijn voor een zorgwekkende machtsgreep in de hele regio.

Terwijl de Saoedische bommen in Jemen blijven vallen en de wereld niets doet, leek het de ambitieuze kroonprins van het land, en de kwade genius achter alle plannen, een goed idee zijn concurrentie op te pakken en op te sluiten -vooralsnog- in het luxe Ritz-hotel in Jeddah. Elf prinsen werden gearresteerd, waaronder de progressieve en schatrijke Waleed bin Talal. Jullie hebben het vast al gelezen. Bin Talal is de man achter de productiemaatschappij Rotana en bijbehorende zenders, de thuishaven van sexy videoclips. Bin Talal is ook een uitgesproken criticus van de conservatieve elite en voorstander van vrouwenrechten.

Ordinaire machtsstrijd

Het verbaasde me dan ook dat in de Volkskrant braaf de lijn van de Saoediërs werd gevolgd en gesteld werd dat hij opgepakt is voor corruptie. Dat is een gotspe. Dit is een ordinaire en zorgelijke machtsstrijd. Als de Saoedische machthebbers corruptie willen aanpakken, moeten ze zichzelf opheffen.

De spanning werd verder opgevoerd toen eerder deze week de Libanese premier Saad Hariri vanuit Saoedi-Arabië zijn aftreden bekendmaakte. Na de eerste verbijstering daalde het besef in dat de premier in Saoedi-Arabië wordt vastgehouden en zijn aftreden door de Saoedi’s was gedicteerd. Dit amusementsprogramma haalde er zelfs een gedragspsycholoog bij om vast te stellen dat alles aan zijn lichaamstaal verried dat Hariri gedwongen was en duidelijk niet op zijn gemak.

Oppositie verenigd

Wat onmogelijk leek, is dankzij deze brutale coup door de Saoedi’s gebeurd: de Libanese partijen, van links tot rechts en van gelovig tot seculier zijn verenigd in hun afschuw en hebben de Saoedi’s opgeroepen Hariri terug te sturen. Zelfs aartsvijand Hezbollah heeft zich achter de premier geschaard. De Libanese minister van binnenlandse zaken, Nohad Machnouk, heeft zich duidelijk uitgelaten:

‘We zijn geen schapen of stukje land dat van de een aan de ander gegeven kan worden. Premier Saad Hariri werd tijdens de verkiezingen van 2005 gekozen, omdat hij de zoon is van de overleden Rafiq Hariri. Maar in 2009 heeft het Libanese volk hem verkozen, omdat hij Saad Hariri is. Met al zijn ervaringen, kwaliteiten, fouten, mogelijkheden, alles waarmee je hem maar kunt beschrijven. (…) In Libanon lopen de zaken via verkiezingen, niet via opvolging, zo doen we dat niet. En wie dat wel denkt, kent Libanon overduidelijk niet. Libanon is een democratie met verkiezingen, al het andere is niet bespreekbaar. (…)’

Soennitische grip

Saoedi-Arabië wil volgens berichten de broer van Hariri, Bahaa Hariri, als premier, maar daar zitten ze in Libanon dus niet op te wachten. De straten in het land hangen ondertussen vol met posters van Saad Hariri en er is nu ook een liedje: ‘We houden van je, Saad.’

Intriges, leugens, manipulaties en elke dag een nieuwe cliffhanger. Deze ordinaire machtsgreep van het Saoedisch koningshuis belooft weinig goeds voor de regio. Het is duidelijk dat het land zijn soennitische grip op het sjiitische Hezbollah en Iran wil versterken.

Dat laatste is ook veelzeggend: altijd maar dat gewauwel over Arabisch of islamitisch broederschap, maar in de praktijk is het haat en nijd.

Eigenzinnige koers

En niet alleen in de politiek. De afgelopen dagen was er namelijk nog een crisis: onder leiding van de Emiratese zanger Hussain al Jasmi bracht een groep artiesten een anti-Qatar lied uit.

Ter herinnering, Qatar werd eerder al geïsoleerd door de Saoedi’s vanwege de eigenzinnige koers van het land. De eveneens Emiratese zangeres Ahlam was op haar Twitter kritisch over het lied en werd meteen gestraft door MBC: ze ontsloegen haar als jurylid bij de Arabische The Voice en vervingen haar door haar aartsvijand, de Koewetische zangeres Nawal. Alle opgenomen afleveringen worden naar verluidt nu nog een keer opgenomen.

Het mag wat kosten, die Arabische broederstrijd.

Eerder gepubliceerd op Aicha Qandisha. Hassnae Bouazza is schrijver en journalist, was eindredacteur van en regisseerde Femke Halsema’s serie Seks en de Zonde, schreef een boek over Arabieren, Arabieren Kijken. En ze heeft haar eigen hedonistische site, Aicha Qandisha. Lees vooral ook haar relaas over het racisme op de progressieve redacties waar zij heeft gewerkt.

Hassnae Bouazza, 12.11.2017 @ 11:15

[Home]
 

11 Reacties

op 12 11 2017 at 13:35 schreef Jan Vrolijk:

Dat worden weer miljoenen vluchtelingen voor Europa….
Jaar 1 zijn ze nog blij en dankbaar, maar daarna begint het respect eisen en islam-gezeik. Beter de brain-drain voorkomen en de vluchtelingen opvangen aldaar. Tip: het tentenkamo voor de hadj staat leeg, laat die sjiieten maar naar Saoudi Ara…. oh wacht….

op 12 11 2017 at 14:56 schreef Martijn:

Jij doet je achternaam ook geen eer aan Jan.

Waarom toch zo benauwd? Het vluchtelingenaantal in de EU is in een taartdiagram een vrijwel onzichtbaar streepje. God verhoede dat iemand gerespecteerd wil worden. Respect is “slegs vir blankes”, de rest moet dankbaar knielen voor de “superieure cultuur”.

De geopolitieke spelen en puriteinse gekkigheid daargelaten (ook niet exclusief voor moslims, nieuw/alt en “neo-reactionair” rechts ziet ook graag de klok teruggezet naar een niet bestaand verleden wat in de hoofdjes veel overzichtelijker lijkt dan de chaotische realiteit) komt het “islamgezeik” vooral van de “islamcritici” en “benoemers” die denken dat je door de Kor’an letterlijk uitspellen “de islam” snapt (wederom een opvallende gelijkenis met die fundaloonies die ze hun vijand noemen).

op 12 11 2017 at 19:07 schreef Sasha Berkman:

Bovendien gaat Jan vrolijk voorbij aan de oorzaak van de ellende die die vluchtelingen ontvluchten.

op 12 11 2017 at 20:46 schreef Chakir:

Alleen al om S-A met hun door biljoenen mogelijk gemaakte wereldwijde verderfelijk invloed zouden we per direct moeten over gaan op biobrandstof en bioplastics. In mijn ogen de meest onderschatte natie in de wereld in termen van invloed.

op 12 11 2017 at 21:26 schreef Martijn:

Zeker weten, het had de wereld een hoop ellende bespaard als we wat eerder “groen” waren geworden.

op 13 11 2017 at 15:59 schreef Jan Romijn:

Helmut Schauble had trouwens een plan voor Europa: de Europeanen kunnen gewoon worden ingewisseld en een nieuwe groep inwoners zal het Avondland gaan bevolken. Eugenetica heet zoiets. Laten wij met zijn allen daarom tegen Helmut Schauble zeggen: rot jij eerst zelf maar op, voordat jij jouw boosaardige plannen ten uitvoer kan leggen.

op 13 11 2017 at 23:44 schreef ikzelf:

“[…] de Europeanen kunnen gewoon worden ingewisseld en een nieuwe groep inwoners zal het Avondland gaan bevolken.”

En laten we dat nou allang van generatie op generatie doen…

op 14 11 2017 at 11:30 schreef jan romijn:

In de jaren dertig van de vorige eeuw moest er ook een volk ingewisseld

op 14 11 2017 at 17:18 schreef ikzelf:

Nee, die hoefden enkel opgeruimd te worden, daar moest zeker niets voor in de plaats.

Maar het grappige is, dat eenieder zichzelf opruimt en plaats maakt voor nieuw volk. In de meest hardnekkige gevallen duurt het misschien een 120 jaar maar dan maken zelfs die plaats.

Vraag is alleen hoe en in hoeverre je de mens in ‘volkeren’ wilt opdelen en welk belang je daar aan hecht. ‘Inwisselen voor een nieuwe groep’ doen we niettemin elke generatie opnieuw.

op 15 11 2017 at 15:52 schreef Christian Dackus:

Alle landen worden één voor één uitgerookt. Maar met welk doel? Soennieten, sjieten, joden. Het driekoppige monster, maar moet er worden bewaakt?

Onbegrijpelijke ontwikkeling en mijn weigering om dit als poging tot genocide te benoemen laat mij in vertwijfeling achter.

Waar gaat het hier eigenlijk om en wat wil men bereiken? Onbegrijpelijk

op 16 11 2017 at 14:25 schreef jan romijn:

Impliceert dit dan ( wanneer ik jouw commentaar goed begrijp, Peter ) dat wij onze regeringsleiders niet langer hoeven te bekritiseren, omdat er altijd wel een soort van inwisseling of opruiming van bepaalde groepen plaats zal vinden ? Mijn standpunt hierin is, dat ´het kwaad´ belichaamd wordt door onze regeringsleiders. Een buurman van mij die ik laatst sprak hierover zei het zelfs letterlijk zo: ´ik geloof dat ´ze´ … ( bedoeld werd onze nationale overheden, over de hele wereld en globaal gezien) schoon schip aan het maken zijn ´.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS