Home » Archief » Een paradijs op aarde


[13.03.2021]

Een paradijs op aarde

Jasper Mekkes


Gewoon Bloot

Bij de kinderboerderij zag ik vanuit mijn ooghoek een mevrouw telkens naar kinderen en hun ouders toe sluipen. Op enige afstand van de kinderen ging ze vervolgens zitten. We waren de lammetjes aan het aaien toen we haar iets verderop zagen, bij de geitjes. Toen we doorliepen kwam ze snel door de corona-poort (éénrichtingsverkeer) achter ons aan.

Terwijl we het varken bewonderden, dat heerlijk lag te zonnen, installeerde de mevrouw zich op het bankje achter ons, met haar gitaar. Wij gingen naar de ganzen kijken. Mijn dochter groette haar netjes door ‘hoi’ te zeggen, zoals ze momenteel iedereen netjes groet op straat. En mensen, die niet teruggroeten, licht bekritiseert. Maar deze mevrouw groette allervriendelijkst terug. Mijn dochter was tevreden.

Maar er was iets geks aan de hand. Hoewel de mevrouw de hele tijd met haar gitaar bij mensen ging zitten, speelde ze er niet op. Ook nu niet. “Waar is de muziek?” vroeg ik haar dus. “Zigeunermuziek” zei ze. “Ik speel zigeunermuziek.” – “O mooi, daar ben ik fan van”, zei ik – waarna ze een soort klezmer begon te spelen. Dat klonk goed. We begonnen mee te klappen.

Goudvissen en uitwerpselen

Na het lied vertelde ze dat ze uit Kroatië kwam – en ze vroeg me of ik daar wel eens geweest was. Ja hoor, zei ik, en ze wilde weten waar. Op Krk en bij de Plitvice-meren. Voor zover ik me kon herinneren waren dat de plaatsen waar we naartoe gingen in mijn jeugd. Het eiland Krk en de Plitvice meren zijn van een adembenemende schoonheid. In Krk haalde ik een soort goudvissen naar boven vanaf de steigers in de zee bij de camping. En ik dook er zeekomkommers op, zo ongeveer de grappigste dieren die er bestaan.
Het mooie heldere zeewater werd zo af en toe ontsierd door langsdrijvende uitwerpselen. De rioolwaterzuivering gebeurde er nog op natuurlijke wijze.

Ook herinner ik me dat ik de plaatselijke muren van natuursteen, op de heuvels in de bossen rond de camping, na probeerde te bouwen. Ik weet eigenlijk nog steeds niet waarom men daar muren bouwde in de bossen. Of misschien gebeurde dat wel alleen in de bossen op de camping, door Nederlandse toeristen die de vrije natuur graag afbakenden tot duidelijk omheinde stukken land.

Het was een naturistencamping en dat werd vast niet door iedereen in het overwegend katholieke Kroatië gewaardeerd. Of het er mee te maken had weet ik niet, maar ik herinner me nog een moment dat er opeens een vliegtuig over de camping heen vloog. Een type vliegtuig dat vroeger in Drenthe de oneindige aardappelvelden in een verstikkende nevel van gif hulde, om het loof van de aardappels te doden. Of er in het vliegtuig in het Kroatië van pak ‘em beet de jaren ‘80 geen DDT zat, durf ik niet te zeggen. Het was in ieder geval ‘tegen de muggen’ begrepen we van de campingbaas.

Bruine beer

Plitvice was een soort paradijs op aarde. Ik ben er in totaal twee keer geweest, de tweede keer net nadat er twee parkwachten waren gedood door een bruine beer. Wellicht vanwege een concurrentiestrijd om de vissen. De beren vonden ze waarschijnlijk lekker, de toeristen en dus de parkwachters vonden ze vooral mooi. Plitvice heeft dan ook prachtige waterpartijen, meren, stroompjes en watervallen, alles even helder. En dus overdadig vol met allerlei soorten vissen die je door het heldere water goed kon zien zwemmen. Wel het beschermen waard dus. Joegoslavië was een prachtig land, dat bestond uit hele mooie andere landen, zoals Kroatië.

De mevrouw vroeg nu wat ik deed voor werk. Schrijven zei ik. “O, ik schrijf ook”, zei ze. “Mijn boek ligt alleen in Kroatië.” In Kroatië bleek ook haar moeder te zijn. Haar dochter woonde in Amsterdam. Ze had maar liefst vijftien jaar moeten wachten op een verblijfsvergunning. Na twee suïcide-pogingen (ze had haar polsen doorgesneden) had ze nu weer zin in het leven. “Ik ben blij in Nederland”, zei ze.

Ik zei dat Nederland ook een leuk land was, met aardige mensen. “Die dan uit Kroatië blijken te komen”, probeerde ik het gesprek luchtig te beëindigden; het was tijd om te gaan lunchen.

Snijdend gebaar

Toen ik mijn dochter op haar dringende verzoek toch nog even heen en weer aan het schommelen was in de iets verderop gelegen speeltuin kwam de Kroatische mevrouw, op weg naar huis, langswandelen met haar gitaar onder de arm. Het hoofd gebogen, zo te zien diep in gedachten.

“Fijne dag hè!” riep ik. Ze keek een beetje verstoord op, maar lachte toen. “Ja, dank je, het beste voor jullie hè!” Ik lachte ook naar haar. “En niet meer doen hè!” zei ik. Ik maakte een snijdend gebaar over mijn pols, en zwaaide mijn vinger in de lucht heen en weer. Ze lachte weer. “Nee hoor!”

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof en heeft net een boek gepubliceerd: Wil tot Waarheid; een materialistische ontologie van de mens en zijn natuur.

Jasper Mekkes, 13.03.2021 @ 13:20

[Home]
 

1 Reactie

op 13 03 2021 at 13:21 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS