Home » Archief » Er moet goede regelgeving voor hondenbezitters komen


[13.07.2019]

Er moet goede regelgeving voor hondenbezitters komen

Liesbeth Zonjee

Onlangs kwam er een verhaal voorbij over een vastgebonden hond die een kind had toegetakeld. Onmiddellijk barst de discussie los, en wil uiteraard geen hondenbezitter toegeven dat de hond hier schuld aan zou hebben.

Behalve ik.

Twee jaar terug nam ik na heel lang overwegen een hond. Ik had nog nooit serieus een hond gehad, maar zocht een excuus om meer te bewegen. Uiteraard nam ik er eentje uit een asiel, en uiteraard na zorgvuldig te hebben gecheckt of het dier met andere honden, katten en kinderen zou kunnen opschieten. Het werd een vage bordercollie-achtige, een hond van veel actie. Vrij jong nog, een maand of zeven, en met vier maanden al naar het asiel gebracht.

Op dit moment staan er ruim drieduizend advertenties voor niet-rashonden op Marktplaats. Daar vallen ook hele nesten onder, dus meer dan zesduizend honden haal je makkelijk. Voor de aanschaf van honden of andere dieren is nauwelijks enige regelgeving, een willekeurige Mastino schaf je er zo aan. Mensen die op die manier honden aanschaffen, zijn zelden mensen die zin hebben er moeite voor te doen, en zich te verdiepen in wat een hond nou werkelijk is: wat de verwachting is, of de hond in geval van geweld wel zal doen wat jij wil.

Ze hebben een hond zoals ze autorijden: zij zijn de baas, altijd en overal, en bedenken nooit dat ze een moordwapen aan het hanteren zijn.

Dreigende buurman

Mijn hond deed het een tijdlang geweldig. Blafte nauwelijks, bleef altijd in mijn buurt, dus ze kon gewoon los, werd dikke vriendinnen met de hond van de buurvrouw, en leek vrolijk en onbevangen.

Na een week of wat veranderde dat. Ze begon steeds meer te blaffen, te waken, en opgefokt gedrag te vertonen. En op een dag, ik zag het niet aankomen, beet ze iemand. Voor mijn gevoel uit het niets: ineens, hap. Gelukkig was het “maar” een broek, en een vergevingsgezinde man, maar het werd wel een probleem. Ze reageerde heftiger op mensen, en een dreigende buurman aan de deur, die om andere redenen lawaai stond te maken, werd bijna aangevlogen toen we hem later op straat tegenkwamen. Bij een hondenschool kreeg ze een trap toen ze dreigde.

Natuurlijk durfde ik haar niet meer los te laten. Moet ze dan een muilkorf? Een “gentle leader“? Weg? Dood?

Terechte woede

Dit is het punt waarop de adviezen je om de oren vliegen, en de meer dan terechte woede van veel mensen over je heen gestort wordt. Toevallig kende ik ook iemand die niet africht, maar die probeert het natuurlijk gedrag te volgen en de juiste stimulans te geven. Het is een methode die gebaseerd is op hoe honden onderling met elkaar omgaan. Zoals veel dieren zijn honden in wezen ook conflictvermijders: vechtpartijen zijn niet opportuun als je zowel prooi- als roofdier bent.

Met een paar eenvoudige tips kwam ik een heel eind. Haar gedrag is een heel eind normaler geworden, en ik kan haar weer vertrouwen (Calming signs, een methode van Turid Rugaas).

Opgefokte hond

Want wat ik ook zie, vaak zelfs, zijn bange joggers en wielrenners. Je zal maar achterna gezeten worden door een opgefokte hond. En dan de bazen die nijdig worden en de persoon in kwestie de schuld geven. En dan niet kunnen bedenken dat een jogger vanuit het perspectief van de hond ineens uit het niets opdoemt, waardoor de hond zich kapotschrikt, en vanuit die angst reageert. En zo’n achterlijke baas bevestigt hem dan in in die angst/aggressie, dus de volgende keer gebeurt het weer, en erger.

Maar iedere idioot kan dus om het even welke hond ergens vandaan halen. Marktplaats heeft dat heel makkelijk gemaakt. En iedere idioot wil ook een hond. Vanwege weer eens een mode, een hype of om stoer te doen: kijk eens, ik heb mijn pitbull onder controle. En altijd zijn het de liefste honden, en nooit zullen ze iets doen, als ze niet geprovoceerd worden, zegt baasje of bazin. Terwijl men niet eens weet wanneer een hond zich geprovoceerd voelt. Dat een hond liever met een boog om iemand heenloopt, maar de baas dat als lafheid ervaart, dus de hond met mensen confronteert, en dan niet snapt dat die hond van angst gaat happen.

Dan hebben ze van de zoveelste foute hondenschool geleerd dat je je hond “onder appèl” moet hebben, zonder dat ze bedenken wat dat nou werkelijk is, laat staan of dat überhaupt werkt.

Stom kind

Zoals met zo ongeveer alles, ligt het altijd aan Die Ander. Die stomme jogger, die domme wielrenner, dat stomme kind dat van die hond moet afblijven. En dan van die bazinnen die zeggen dat hun hond hun “kindje” is. Hoe gestoord ben je dan? Een echt kind zou waarschijnlijk minder mogen dan die hond.

Ik pleit niet voor een houdverbod, noch voor een hondenverbod. Maar het zou wel eens tijd worden voor een aantal verplichtingen en regulatie. En een totaalverbod op de verkoop van om het even welk dier via sites als Marktplaats.

Liesbeth Zonjee was lerares Nederlands aan anderstaligen en zet zich nu vrijwillig in voor asieldieren.

Liesbeth Zonjee, 13.07.2019 @ 14:07

[Home]
 

1 Reactie

op 13 07 2019 at 14:38 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS