Home » Archief » Esra’s eerste zoen


[26.01.2015]

Esra’s eerste zoen

Esra Dede

wol13

We waren allebei zeven jaar oud en we hadden een speciaal hoekje uitgekozen. Het schoolplein, waar wij elke middag aan het spelen waren, was alleen bedoeld voor de kinderen van groep drie en vier. Wij waren de middenbouwkinderen, een brug naar het volwassen kinderdom. Net aan het leren schrijven, lezen en denken. Onze angst voor Karbonkel aan het ontwikkelen.

Tussen de Maan-Roos-Vis-lessen door begonnen we ook elkaar te ontdekken. Uit het niets ontstonden Marokkanen, Turken, Nederlanders en Surinamers. Definities die ik niet zo een, twee, drie met mijn letterdoos kon maken.

Schuilplekken

Ons pleintje had mooie schuilplekken. Plekken die van pas kwamen als we tikkertje gingen spelen of Power Rangers. Dat was de jongensversie van tikkertje, waarbij we de Power Rangers aflevering van de dag ervoor gingen naspelen. Ik was het enige meisje dat meedeed aan het spelletje. Van Youssef, de rode Power Ranger, mocht ik de gele zijn. De enige Nederlandse jongen in ons groepje mocht de roze Power Ranger zijn.

Terwijl de meisjes in de zandbak hun taartkunsten vertoonden en af en toe ook van hun taartjes snoepten, was ik met takken aan het gooien en mij aan het verschuilen in de vele hoeken van het pleintje. We speelden dat de rode en gele Power Ranger samen een slechterik moesten opzoeken. Sommige plekken waren zo verborgen dat de leraren je niet konden zien. Daar stonden we dan met z’n tweetjes, Youssef en ik, uit het zicht van de leraren.

Onschuld

Ik keek aandachtig om me heen en bereidde mij voor op de aanval. Nog voordat ik besefte wat voor scène zich voltrok, was het al voorbij. Het heeft maar enkele seconden geduurd, maar het waren speciale seconden. Mijn eerste zoen. Het was een moment vol onbegrip en kinderlijke onschuld.

De ellende begon toen ik met mijn moeder naar huis liep, mijn gedachten waren als volgt:

“Youssef heeft mij gekust, betekent dit dat we moeten trouwen?”
“Wij moeten wel trouwen, maar hoe dan?”
“Hij is Marokkaans en ik ben Turks, hij kan niet eens Turks!”
“Mama gaat echt boos worden.”

Marokkaanse schoonzoon

Ik zag de hokjes voor mij, de hokjes waarin we onszelf steeds meer aan het plaatsen waren. Ik Mik Turkije of Ik Mik Marokko? Ik raakte in paniek.

Toen ik het uiteindelijk aan mijn moeder had verteld, kreeg ik een preek. Een preek die zoveel effect op mij had, dat ik de volgende dag geen Power Rangers meer wilde speelde. Haar indoctrinatie had gewerkt, want ik wilde vooral niet met Youssef spelen. De enige hoekjes waar ik voortaan kwam, waren de hoekjes van de zandbak. Toen Youssef mij in groep acht tijdens kerstdiner vroeg om te schuifelen, heb ik hem direct afgewezen.

Het is jammer dat ik mij er zo voor heb afgesloten toentertijd, ervan overtuigd dat er geen manier was om de hokjes te overstijgen. Zelfs ons gemeenschappelijke geloof was niet genoeg. Mijn moeder denkt daar jammer genoeg nog steeds zo over. Op de vraag wat ze van een Marokkaanse schoonzoon zou vinden, krijg ik nog steeds als antwoord: “Esra! Allah behoede..”

Trouwplannen

Vele jaren later toen ik pizza bestelde en hij die kwam afleveren, hebben we het gehad over ons speciale hoekje. Het duurde maar enkele seconden, maar het waren speciale seconden. Onze eerste zoen. Op een sarcastische toon biechtte hij op trouwplannen te hebben gehad toentertijd, maar zijn ouders hadden het geen goed idee gevonden. Ook hij had een preek gekregen en hij had mij niet tegengehouden toen ik overstapte naar het zandbakgroepje.

We keken elkaar aan en voor even waren we weer de twee Power Rangers. Zelfde team, maar andere kleuren. En zo hoort het ook. We moeten samen de slechteriken bestrijden, ongeacht welke kleur we zijn. “Doei gele!”, riep hij nog op zijn scooter.

Benieuwd wat er daarna is gebeurd? On to the next episode…

Esra Dede is geboren en getogen Amsterdammer. Zij studeert geneeskunde en wordt door haar familie gezien als communist, omdat ze ooit lid was van de SP. Volg haar op Twitter.

Esra Dede, 26.01.2015 @ 08:26

[Home]
 

4 Reacties

op 26 01 2015 at 09:11 schreef Pickelhaube:

Ik word zo blij van de stukjes van Esra. Heel herkenbaar ook, die zoen. Ik had in groep drie (toen nog de eerste) verkering met Karry en we zoenden elkaar ook in de pauze. Niet tijdens het naspelen van Power Rangers, maar Ivanhoe en Dick Turpin, wat op hetzelfde neerkomt. Meer zwaardgevechten met stokken misschien. Iedereen op het schoolplein kwam om ons heen staan en we moesten nog een keer zoenen, wat we toen niet meer durfden. Het heeft tot zeker de vijfde geduurd voor ik tijdens het schuifelen (wij noemden dat slowen) weer durfde te zoenen.

Karry en ik vonden elkaar kort geleden terug op Facebook. Ze is nu getrouwd met een beveiligingsmedewerker, ik ben mijn eigen weg gegaan, maar je eerste vriendinnetje/ vriendje blijft bijzonder. Je blijft altijd van elkaar houden.

Dus ik ben benieuwd of de trouwplannen van Esra en Youssef nog doorgang vinden in een volgende aflevering. Ik hoop van wel.

op 26 01 2015 at 14:10 schreef Marco Meijer:

Wat een mooi verhaal !

op 27 01 2015 at 00:27 schreef marcodb:

Mooi. De onschuld.

op 28 01 2015 at 00:36 schreef Mercedes San Fernando Ruelda:

Wat een prachtig verhaal. Lief, onschuldig, waar ouders zomaar een Romeo en Julia van maken.

Gelukkig heb ik ook het omgekeerde meegemaakt. Ik had bardienst in het theater waar de Stichting Marokkaanse Jongeren een evenement hadden. Daar liep het raadslid U. “Hee U.! Jou had ik hier niet verwacht!” “Hoezo niet,” antwoordde U. “Omdat ik Turks ben?”.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS