Home » Archief » Fanatiekelingen


[19.11.2012]

Fanatiekelingen

Makbouli


Illustratie: Julian Mandel

Misschien is het een gebrek aan interesse. Het is in ieder geval een gebrek aan kennis van de historische context. Het conflict in de Gazastrook inclusief de hemeltergende beelden interesseren mij niet meer of minder dan enige andere oorlog in de wereld.

Aan mijn opvoeding kan het niet liggen. Met nog natte haartjes van het douchen en in mijn pyjamaatje keek ik als klein meisje altijd samen met mijn vader naar het journaal. Zijn fanatieke opmerkingen over het conflict, met duidelijke stellingname tegen de Israëliërs, intrigeerde me wel. Het intrigeerde me omdat ik niet snapte waarom mijn vader zo’n duidelijke verbondenheid voelde met een volk dat zo ver weg woonde en wiens gewoontes en gebruiken mij helemaal niet bekend voorkwamen. Ik moest dan ook steeds aan hem vragen voor wie ‘we’ ook al weer waren.

Dode kindertjes
Diezelfde fascinatie heb ik nu voor mensen met een Arabische achtergrond in mijn vriendenkring, of mijn contacten op Twitter en Facebook. Ik schrik van hun ongelofelijke felheid en hun, naar mijn mening, ongecontroleerde emoties over het oplaaiende conflict in de Gazastrook. Foto’s en filmpjes van afgerukte ledematen, dode kindertjes en hun wanhopige ouders voorzien van selectieve verontwaardiging schieten in mijn timeline op Twitter en Facebook voorbij. Een enkele keer worden ze begeleid door een Koranvers. Mensen die ik redelijk denk te kennen en die ik hoog heb zitten, participeren in diezelfde mate in de hysterie en lopen emotioneel helemaal leeg, vaak voorzien van een In solidarity with Gaza-avatar.

Onderdrukt volk
Meeleven met het onderdrukte volk is goed, meelijden leidt echter tot niets meer dan verdergaande polarisatie in Nederland. En daar is niemand bij gebaat. Meningen van andersdenkenden worden niet met argumenten weerlegd. Nee, de andersdenkenden worden uitgemaakt voor zwijnen en vervloekt. Alsof de komende oorlog in de eigen achtertuin plaats dreigt te vinden. Dat vind ik eng hoor.

Ik stel me voor dat deze fanatici ook met natte haartjes in hun pyjamaatjes naast hun vader zaten tijdens het journaal. Waarom lieten zij zich wel vullen met haat jegens een volk dat ook zij eigenlijk niet kennen? Ik heb het antwoord niet.

Als Makbouli later groot is, wil ze Minister van Veiligheid worden óf baas van de Dierenpolitie. Tot die tijd adviseert ze de bestuurders op het gebied van openbare orde en veiligheid en schrijft ze (soms) over klein en groot leed. Daarbij put ze uit haar ervaringen als politieagent in Amsterdam. Meer op haar weblog.

Makbouli, 19.11.2012 @ 07:35

[Home]
 

121 Reacties

op 19 11 2012 at 07:44 schreef John:

Dat mensen elkaar op gruwelijke wijze georganiseerd van kant maken is van alle tijden. Dat ik dankzij de pro-Israëlische opstelling van alle Nederlandse regeringen medeplichtig ben aan etnische zuivering, terrorisme, land- water- en grondstoffenroof, daar blijf ik me dagelijks over verbazen.

op 19 11 2012 at 09:37 schreef Likoed Nederland:

Dit jaar al 500 Palestijnse burgers vermoord.

In Syrie.

Daar windt men zich niet zo over op.

op 19 11 2012 at 09:41 schreef yurp:

Als je voor de Palestijnen bent, dan ben je tegen Hamas. Steun aan het onderdrukkende maffiabewind van Hamas in Gaza is geen steun aan het Palestijnse volk. Steun dan de talloze interculturele vredesgroepen die in Israel en Palestina bestaan. Steun aan een groep dictatoriale haatbaarden die hun volk de basisbehoeften ontzeggen maar zelf in luxe leven lijkt me redelijk contraproductief. Sowieso is de naamgeving verwarrend. We hebben het niet over ‘de Palestijnen’ maar over Hamas op het postzegeltje grond dat Gaza heet. De Palestijnen op de Westbank of de Palestijnen die in Gaza onderdrukt worden door Hamas hebben hier weinig mee te maken.

op 19 11 2012 at 10:52 schreef MNb:

Wat Yurp zegt.
Opmerkelijke reactie van Likoed Nl. Die schreef in het verleden nog wel eens dat Palestijnen niet bestaan. Blijkbaar moeten ze volgens hem eerst vermoord worden voor ze zich Palestijn mogen noemen.

op 19 11 2012 at 10:52 schreef jos:

“We hebben het niet over ‘de Palestijnen’ maar over Hamas op het postzegeltje grond dat Gaza heet. De Palestijnen op de Westbank of de Palestijnen die in Gaza onderdrukt worden door Hamas hebben hier weinig mee te maken.”

Weinig mee te maken ??? Israël bestraft álle Palestijnen in Gaza, of ze nou voor of tegen Hamas zijn, met een economische blokkade en bombardementen … en jij gaat hier, na tig kinderlijkjes, beweren dat het alleen over Hamas gaat ? Gatverdamme.

op 19 11 2012 at 10:53 schreef jos:

@ Likoed Nederland

Alsof jij ene flikker geeft om die dode Palestijnen, smerige hypocriet.

op 19 11 2012 at 11:40 schreef cRR Kampen:

Israel heeft het recht zich te verdedigen.

http://www.nytimes.com/2012/11/06/world/middleeast/gaza-israeli-forces-kill-palestinian-man.html?emc=tnt&tntemail0=y&_r=0

Goed zo!
Er kwamen al een paar dagen geen raketjes meer – ’tentative truce’ heette dat – dus Israel kon z’n recht niet uitoefenen. Het schoot ook niet op met de moord op die psycho, en dus de volgende dag dan maar een kleine invasie en een precisieschot op een voor z’n huis voetballend jochie van 13:
http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=535378

En toen kwamen de gewenste raketjes weer, zodat Israel z’n recht om te verdedigen weer waarmaken kan.
Met inmiddels al bijna 100 moorden.
Van de meeste verdedigingsacties hoor je de details natuurlijk niet, die zijn er gewoon om de economie van Gaza (>50% werkloos, natuurlijk) te stimuleren: infrastructuur (scholen, ziekenhuizen, riolering, electra) en bedrijven van meer dan twee man en kassen en oogst en landbouwgrond vernielen is dat.

op 19 11 2012 at 12:25 schreef Sasha Berkman:

Nou mevrouw Makbouli heeft er klaarblijkelijk geen problemen mee als we weer eens worden voorgelogen door onze eigen regering in deze. Ik wel. Het is hardstikke duidelijk wie er de agressor is in dit conflict en dat zijn, ondanks de leugens van one regering en bijna de gehele pers in dit land, niet de palestijnen.

op 19 11 2012 at 12:36 schreef hiek:

Ze zijn vermoeiend, die ‘weters, die aan de goeie kant staan’. Ik hou het op een te groot ego. Of zou het gewoon plat anti-semitisme zijn?

Voor wie zich in mijn zelfonderzoekje interesseert http://hiek.blogspot.nl/2006_08_01_archive.html

op 19 11 2012 at 13:06 schreef Makbouli:

@Sasha Ik zou het op prijs stellen als je me geen woorden in de mond legt die ik nimmer zou gebruiken.

Mijn oprechte verbazing gaat nog steeds uit naar het fanatisme van vrienden die hier zijn geboren en/of grotendeels opgegroeid. Het lijkt verder te gaan dan gewoon meeleven. In ieder geval zie ik het niet in die mate bij andere vreselijke oorlogen en conflicten.

op 19 11 2012 at 13:06 schreef Niels van Lobberegt:

@ Sasha Berkman

Ik vind de Nederlandse regering net zo geloofwaardig als jij. Dat is zo’n beetje het probleem in een notendop..

op 19 11 2012 at 13:09 schreef Likoed Nederland:

@CRR Kampen

Wij betreuren elke burgerdode.

Maar Hamas niet:
“Wij gebruiken vrouwen en kinderen als menselijk schild. De zionisten weten niet dat het Palestijnse volk methoden van dood en het opzoeken van de dood hebben ontwikkeld. De dood is ons middel. Daarom gebruiken wij ouderen, vrouwen en kinderen als menselijk schild. Zij doen het fantastisch. Wij houden zo van de dood, zoals de Zionisten van leven houden.”

Televisiebeelden te zien op:
http://likud.nl/2012/11/wat-wil-hamas-nu-eigenlijk/

NB Het gebruik van eigen burgers als menselijk schild is een oorlogsmisdaad.

op 19 11 2012 at 13:10 schreef Niels van Lobberegt:

@Sasha Berkman

Of vind ik jou net zo geloofwaardig als de Nederlandse regering? Hoe dan ook, er wordt veel gelogen..

op 19 11 2012 at 13:14 schreef cRR Kampen:

@Makbouli, wij hebben de Kruistochten, Reconquista, Zweedse Oorlogen, pogroms en Shoa. Allemaal Jodengenocides.

En we zorgen er nu met z’n allen voor dat de Arabieren in en rond de Levant voor deze Europees-christelijke feestelijkheden betalen. In ruil voor de zogenaamde dekolonisatie (we bezetten dus alvast Irak en Afghanistan en terroriseren tal van andere moslimlanden met Dappere Drones. En de fout van Iran? Al eeuwen geen enkel conflict begonnen, dus go figure…).

Daarnaast is de rabiate militaire theocratie als atoommacht en als sterkste leger tussen Washington en Bei Xing veruit het gevaarlijkste land ter wereld. Waarom zou de theocratie nou alle westerse landen zo geniaal bij de ballen hebben? Samson.

Mogen uw vriendjes een beetje opgewonden zijn? Nee? Ook goed. Laat ze zich dan maar eens verdiepen in Kindsoldaten-Kagame van Rwanda of zoiets.

op 19 11 2012 at 13:22 schreef Sasha Berkman:

“Foto’s en filmpjes van afgerukte ledematen, dode kindertjes en hun wanhopige ouders voorzien van selectieve verontwaardiging schieten in mijn timeline op Twitter en Facebook voorbij. Een enkele keer worden ze begeleid door een Koranvers. Mensen die ik redelijk denk te kennen en die ik hoog heb zitten, participeren in diezelfde mate in de hysterie en lopen emotioneel helemaal leeg, vaak voorzien van een In solidarity with Gaza-avatar.”

let op de de woorden “selectieve verontwaardiging” en “hypocriet”.
Er spreekt uit u stuk dezelfde hypocritie en leugenachtigheid die je ook van de kant van de regering en de zionazis hoort. Dat je het niet bij andere konflikten ziet komt omdat wij hier bij deze oorlog als Nederland gewoon partij zijn. Wij steunen de zionazis als natie bij monde van onze minister van buitenlandse zaken op dezelfde manier als we nog niet zolang de amerikanen “politiek steunden” in hun misdadige met leugens gelegitimeerde aanval op Irak. Dat zie je niet bij andere oorlogen.

op 19 11 2012 at 13:54 schreef Niels van Lobberegt:

@Likoed Nederland

Ja, en? Maakt dat de daden van Israël een stuk frisser?

op 19 11 2012 at 14:08 schreef yurp:

@jos

Volgens mij hebben we hetzelfde standpunt maar lees je mijn stukje bijzonder selectief. Ik zeg dat het hele volk wordt gestraft voor daden die door Hamas worden gepleegd omdat er vaak wordt gesproken over ‘de Palestijnen’ als er eigenlijk Hamas wordt bedoeld.

op 19 11 2012 at 14:14 schreef Sasha Berkman:

yurp: wat heeft hamas dan gedaan waardoor het gestraft dient te worden door de zionistische babykillers? Deze oorlog dient alleen de herverkiezing van de nazi Netanjahu.

op 19 11 2012 at 14:26 schreef jos:

@ Likoed Nederland

Een bevolking collectief bestraffen door een economische blokkade en beschietingen is een oorlogsmisdaad. Volgens internationaal recht is Gaza nog steeds door Israël bezet gebied en daarmee wordt de Vierde Geneefse Conventie geschonden.

Maar wil jij het over internationaal recht hebben ? Zullen we het dan ook over de tientallen VN-resoluties hebben die Israël aan z’n laars lapt ?

op 19 11 2012 at 14:40 schreef yurp:

@Sasha Berkman

De aanhoudende raketbeschietingen vanuit Gaza hoeven niet onbestraft te blijven. Of geloof je niet dat Hamas die krengen richting Israel blijft knallen? Waarmee ik niet wil zeggen dat deze ‘oorlog’ niets te maken heeft met de Israelische verkiezingen in januari/februari.

op 19 11 2012 at 14:53 schreef cRR Kampen:

Zoontje van Sharon heeft alle Israeli’s tot legitiem doelwit van Hamas cs. verklaard:
http://www.jpost.com/Opinion/Op-EdContributors/Article.aspx?ID=292466&R=R1&utm_

op 19 11 2012 at 14:54 schreef cRR Kampen:

yurp, wees niet zo geïndoctrineerd. De militaire theocratie heeft die raketjes nodig en als ze een paar dagen niet komen pleegt ze altijd een aantal lukrake moorden om ze weer te laten komen.

http://antiwar.com/blog/2012/11/11/israels-latest-assault-on-gaza-the-lie-of-who-started-it/

op 19 11 2012 at 14:57 schreef Sasha Berkman:

yurp: je weet dat die raketten een reactie zijn op israelische moordpartijen?

op 19 11 2012 at 15:16 schreef Niek Holtzappel:

Oh jee, ook hier in de reactieruimte allerlei withete en fanatieke reacties uit het kamp van beide partijen…

Het is daar al 5000 jaar gedonder, niet voor niets zijn de oudste versterkte steden (Jericho en Damascus) in dat gebied gebouwd… het zal er ook zeker nog 5000 jaar gedonder blijven.. De Messias, De wederkerende Christus of de Mahdi komen nimmer…..

op 19 11 2012 at 15:30 schreef cRR Kampen:

@LikoedNL, als ‘U’ elke burgerdode betreurt dan heeft ‘U’ het afknallen van burgers te laten. Heel simpel.
Inmiddels heeft het zoontje van Sharon de Slachter elke Israeli tot legitiem doelwit van Hamas etc verklaard. Betreurt u dat? Ik denk het niet.

op 19 11 2012 at 15:34 schreef Pyt van der Galiën:

Dit keer volledig met Sasha eens. Verbijsterend hoe ook een integer mens als yurp – en velen met hem – er in slaagt de Palestijnen toch weer de schuld te geven van de Israëlische terreur in Gaza. Het is Israël dat verantwoordelijk is voor de huidige escalatie doordat het IOF eerder deze maand tijdens een inval in Gaza een jochie van 13 jaar overhoop knalde. Hebben we uiteraard geen woord over kunnen lezen in de Nederlandse media. Palestijnse doden zijn altijd al onbelangrijk geweest.

Dat Israël een kleine honderd resoluties van de VN aan zijn laars lapt en dat de blokkade van Gaza die Israël in 2007 instelde volstrekt illegaal is, doet er blijkbaar niet toe, evenmin als de 1400 burgers die Israël tijdens de invasie van 2008 afslachtte. Voor yurp moeten de Palestijnen met de pootjes omhoog op hun rug gaan liggen en hopen op de “interculturele vredesgroepjes”. Doen ze dat niet en vechten ze terug, dan hebben ze geen recht op sympathie. Nou, geef mijn portie maar aan Fikkie. Netanyahu veegt zijn reet af met interculturele vredesgroepen.

op 19 11 2012 at 16:02 schreef Sasha Berkman:

De meeste israel-lovers zijn ordinaire moslimhaters, geen haar beter dan nazis.

op 19 11 2012 at 16:03 schreef cRR Kampen:

@ Pyt, het begon de dag voor de moord op dat jochie met de moord op een geestelijk gestoorde. De hele historie, voor iedereen controleerbaar in de diverse media, wordt in mijn linkje van 14:54 aangegeven.

op 19 11 2012 at 16:27 schreef cRR Kampen:

Gelukkig, Sasha, zijn er ook een paar die hard zijn over Israelisch beleid juist omdat zij dat beleid als suïcidaal voor het Eretz beschouwen.

op 19 11 2012 at 16:28 schreef Gerda zegerius:

Sasha; bull’s eye!!

op 19 11 2012 at 16:48 schreef yurp:

@Pyt van der Galiën

Nogmaals: niet de Palestijnen, Hamas. Ik vind de huidige politiek in Israel op veel vlakken verwerpelijk en de annexatie van steeds meer gebied op de Westelijke Jordaanoever door kolonisten stuitend, vooral omdat dit met toestemming van de overheid gebeurt. Ook de groeiende invloed van extreem orthodoxen baart me zorgen. Dit neemt echter allemaal niet weg dat Hamas voortdurend raketaanvallen op Israel pleegt. Ook voor het bestand waren er raketaanvallen en Israelische vergeldingen en weer raketaanvallen etc. etc. Wie daar nu precies ‘de schuld’ draagt voor het steeds weer in gevaar brengen van onschuldige burgers is zo’n lastige kwestie dat ik zowel Israel én Hamas hiervoor verantwoordelijk houdt. Ook of de blokkade een oorzaak van de raketbeschietingen of een gevolg van de raketbeschietingen is, is mij niet meer duidelijk. Wat ik wel weet is dat Hamas een dictatoriale club ellendelingen is voor wie het voortdurend conflict net zo goed in hun straatje past. Die hebben net zo min zin in vrede als de regering Netanyahu.

op 19 11 2012 at 16:49 schreef Pyt van der Galiën:

@Likoed Nederland

Wat vind een warm voorstander van aanvalsoorlogen als jij eigenlijk van het idee Israël eens binnen te vallen? Ik kan daar wel een paar goede redenen voor bedenken:

– Israël is meer oorlogen begonnen dan alle andere naties in het MO bij elkaar
– Israël heeft haar reet met meer VN-resoluties afgeveegd dan alle andere naties ter wereld samen
– Israël beschikt over massavernietigingswapens. Je weet wel: die dingen die Saddam Hussein niet bleek te hebben.

Hoe sta jij daar tegenover?

@Sasha

De meeste israel-lovers zijn ordinaire moslimhaters, geen haar beter dan nazis

De vergelijking met nazi’s is onjuist en onterecht. Het enige wat je er mee bereikt is dat mensen je niet serieus nemen.

op 19 11 2012 at 17:02 schreef Sasha Berkman:

cRR kampen, natuurlijk zijn er ook israeliers die walgen van wat er in hun naam gebeurt.

op 19 11 2012 at 17:21 schreef Asmodeus:

Heel Palestina/Israël afzinken en onder water zetten, zoals de Hedwigepolder.
Blijven we van het wild geraas voortaan verstoken…

op 19 11 2012 at 17:22 schreef Makbouli:

@Sasha Doe je het weer. Waar zeg ik precies “hypocriet”????

op 19 11 2012 at 17:39 schreef Bertje:

http://adam-keller2.blogspot.de/

http://www.gush-shalom.org

Nough said!

op 19 11 2012 at 18:31 schreef Sasha Berkman:

Makbouli: je hebt gelijk je zegt niet hypocriet. mijn excuses daarvoor.

op 19 11 2012 at 18:34 schreef leo schmit:

Wat ik begrijp van de boodschap van Makbouli is dit: mensen die niet in de Gaza strook wonen mogen zich niet ‘fanatiek’ opwinden over de bombardementen die daar door Irgun worden uitgevoerd en nu reeds een kleine 90 doden en 750 gewonden hebben opgeleverd, afgezien van veel materiele schade. Welnu ik woon ook niet in de Gaza strook, dus ook ik mag daar geen ‘fanatieke’ mening over hebben. Anders wordt Makbouli boos, want die heeft zichzelf aangeleerd om zich hierover niet druk te maken, nadat ze jarenlang, gezeten op de schoot bij haar vader, deze ‘fanatieke’ bagger over zich heen heeft gekregen.

Mooi voor Makbouli, deze persoonlijke bevrijding. Maar niet ter zake in het oordeel over de misdaden van Irgun.

op 19 11 2012 at 19:12 schreef cRR Kampen:

yurp, de Palestijnen dat is Hamas. Hierom: http://en.wikipedia.org/wiki/Palestinian_legislative_election,_2006 .

Vandaar dat de IDF weer vooral burgers doodt, nietwaar.

Van de meeste IDF-aanvallen horen we niet eens wat. Het zal wel geen nieuws zijn dat de toch al niet functionerende economie van Gaza nog verder in het stenen tijdperk wordt teruggezet (om een uitspraak van een Israelische leider te citeren ;) ). Zoek verder de Resolutie van Lemkin maar eens op.

op 19 11 2012 at 19:14 schreef cRR Kampen:

Sasha, dat weet ik, en hoe. B’Tselem bestaat! Gush Shalom/Uri Avnery bestaat! Enzovoort.

Maar de radicalen maken thans naar het schijnt 70% van de Israelische bevolking uit (polls). Het zijn de kennelijke achterblijvers van het Joodse emigratieoverschot dat sinds 2005 bestaat.

op 19 11 2012 at 19:21 schreef cRR Kampen:

Permitteer me nog een reactie op het beruchte videotranscript van Likoed Nederland, namelijk:

“Wij gebruiken vrouwen en kinderen als menselijk schild. De zionisten weten niet dat het Palestijnse volk methoden van dood en het opzoeken van de dood hebben ontwikkeld. De dood is ons middel. Daarom gebruiken wij ouderen, vrouwen en kinderen als menselijk schild. Zij doen het fantastisch. Wij houden zo van de dood, zoals de Zionisten van leven houden.”

Bedoeld is dat de Zionisten toch lukraak op iedereen schieten.
Deze reactie is heel mild, en ook onpeilbaar tragisch.

op 19 11 2012 at 20:11 schreef Makbouli:

@Sasha oké.

Beste Leo, Misschien dat jij me dan wel kunt uitleggen waarom ik diezelfde mensen niet, nauwelijks of niet zo fanatiek hoor als het gaat om andere oorlogen en/of conflicten. Waar waren bijvoorbeeld de schreeuwende avatars bij het bloedbad in Houla waar 32 (!!!) kinderen omkwamen.

Wat zit er nu zo diep bij dit conflict om je meer dan anders te laten horen? Hysterisch inderdaad in sommige gevallen. Voorlopig hoor ik daar nog niets over. En ik zal maar even for the record zeggen – want dat is kennelijk nodig – dat ik alle vormen van geweld op welke manier dan ook afkeur, dus ook de aanhoudende terreur van Israël op de Gazastrook.

op 19 11 2012 at 20:22 schreef vander F:

@cRR Kampen
‘dé Palestijnen’?
ik lees in je link 74 van de 134 zetels, procentueel 44% van de totale stemmen,
dat noem ik nou niet bepaald ‘de Palestijnen’, dat is een parlements meerderheid ja.
en er is tot nu toe volgens mij ook geen enkele verkiezing meer geweest sinds 2006.
En waar is de Westbank in dit conflict, lijkt me toch dat Hamas een duidelijk aandeel heeft in dit ‘Gaza’ conflict, naam zegt het eigenlijk al.

op 19 11 2012 at 20:31 schreef hassnae:

Misschien een idee om het aan de mensen zelf te vragen, Jacqueline?

Bij andere bloedbaden heb je geen mensen die het vergoelijken, dat is volgens mij het verschil. Dan is er gedeelde wanhoop en woede, maar niet de frustratie van mensen die het goedpraten of verdedigen.

op 19 11 2012 at 20:44 schreef Sasha Berkman:

Makboeli: thnx voor het accepteren van mijn excuses. Ze zijn ook welgemeend.
Ik wil je vragen wat je voelde toen onze huidige minister van buitenlandse zaken stelde dat de verantwoording voor de huidige oorlog bij Hamas ligt? Toen werd ik dus heel boos, omdat die minister liegt in mijn naam en mij als nederlandse burger medeverantwoordelijk maakt voor de internatonale acceptatie van deze walgelijke fascistische massamoord die zich onder de ogen van de internationale gemeenschap afspeelt.

op 19 11 2012 at 20:56 schreef Makbouli:

@Hassnae Ik zal het inderdaad directer vragen. Je argument van vergoelijken vind ik wel een goede. Zo had ik het nog niet bekeken.

@Sasha In de meeste gevallen spreken ministers zeker niet namens mij. In dit geval is dat walgelijk vanzelfsprekend. Ik begon het stuk ook met dat ik niet (voldoende) op de hoogte ben van de historische context.

op 19 11 2012 at 21:14 schreef Rob:

Oh ja, die polarisatie in Nederland. Die zal me aan mijn reet roesten. Ik ga mij nu niet inhouden – ik hou me al veel te lang in om niet op de lange teentjes van het pro-Netanyahugespuis te trappen. Niet dat ook zij zich inhouden hoor, verre van dat. je mag het bestaansrecht van Israel niet in twijfel trekken, maar je mag wel zeggen dat die “Arabieren” genoeg andere landen hebben om in te wonen. Kortom, gewoon keihard ontkennen dat ze bestaan als volk.

No more Mr. Nice Guy, de beuk er in, als we kunnen bereiken dat Nederland nu eindelijk eens niet als vanzelfsprekend achter de racistische schurkenstaat Israel gaat staan, dan is er al veel gewonnen.

op 19 11 2012 at 21:15 schreef Sasha Berkman:

Niek: “Oh jee, ook hier in de reactieruimte allerlei withete en fanatieke reacties uit het kamp van beide partijen…”

Daarom zal ik nooit op wat voor libertarische partij dan ook ooit stemmen. Jullie libertariers lijken veel op het budistische soort dat zegt dat het allemaal individuele joden waren die vergast werden destijds en dat ze daar vanwege hun spirituele circlemanagement zelf voor hadden gekozen. Wat intereseren jouw de doden aldaar ten slotte

“Bij het geweld in Gaza zijn sinds woensdag bijna 100 Palestijnen gedood. Drie Israëli’s stierven donderdag door raketten die vanaf de Gazastrook werden afgevuurd. Dit heeft het ministerie van Volksgezondheid van het autonome Palestijnse gebied laten weten. Onder de Palestijnse doden zijn 10 vrouwen en 24 kinderen. Er vielen 850 gewonden, onder wie 140 vrouwen en 260 kinderen.

Israël heeft sinds het begin van de vijandelijkheden woensdag 3 doden en meer dan 60 gewonden te betreuren. ”

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3350425/2012/11/19/Israel-valt-opnieuw-mediagebouw-Gaza-aan.dhtml

Het kan ook zijn dat je gewoon cynisch bent, nog een reden…

op 19 11 2012 at 21:21 schreef Bertje:

@ hassnae

“Bij andere bloedbaden heb je geen mensen die het vergoelijken, dat is volgens mij het verschil. Dan is er gedeelde wanhoop en woede, maar niet de frustratie van mensen die het goedpraten of verdedigen.

Dat zie ik toch net even anders, helaas zijn er bij iedere oorlog, bloedbad, mensen die het “vergoelijken”.
Zie bv. Chinese bezetting (lees bloedbad) van Tibet, wij het Westen stellen handels belangen boven de mensenrechten in dit geval. Ik vindt dat ook een soort van vergoelijken.
En velen vergoelijken ook het gedrag van de USA etc. etc.

Een oorlog kent geen winnaars alleen verliezers.
(mijn vader, leerde hij mij al heel vroeg)
Oog om oog en de wereld wordt uiteindelijk blind.
(Ghandi)

op 19 11 2012 at 21:25 schreef MNb:

Och Makbouli, ik ben wel redelijk op de hoogte van de historische context – Balfourverklaring, Theodor Herzl en zo – en ik heb ook geen antwoord op deze vraag:
“Wat zit er nu zo diep bij dit conflict om je meer dan anders te laten horen?”

Ik kan wel een paar dingetjes bedenken – schuldgevoel over de Holocaust, islamofobie – maar die schieten om allerlei redenen tekort.
Hassnae’s opmerking is relevant, maar verschuift je probleem alleen maar – waarom slaan mensen aan het vergoelijken zodra het tussen Israeli’s en Palestijnen gaat, maar niet bij andere bloedbaden? Wat zit er dan zo diep bij dit conflict dat mensen aan het vergoelijken slaan? Dwz in Nederland en wijde omgeving – want in Suriname hoor je niemand erover. Laten we ons voor het gemak tot Nl beperken.
Ik begin met Sasha. Waarom maak je altijd zoveel lawaai over Israëlische oorlogsmisdaden, maar nooit over die van de Taliban of die van extremisten in Noord-Mali?
Al denk ik niet dat ik antwoord krijg – Likoen Nl bv. geeft ook nooit antwoord.

op 19 11 2012 at 21:26 schreef John de Beer:

Waar komt toch die onvoorwaardelijke solidariteit met de Palestijnen vandaan? Goed, het is natuurlijk alleen maar monddienst, maar toch. Zou het soms kunnen dat de rol van de Joden hier debet aan is? Toen de Palestijnen in Syrië bij de bossen werden vermoord door Assad of tijdens het broodoproer in Jordanië, bleef het angstwekkend stil in Nederland. Conclusie: het gaat helemaal niet om Palestijnen, het gaat om Joden. Voor velen is Israël de nieuwe gedaante van de aloude ghettojood die de pest naar de Europese steden bracht. Het is vaak zo simpel.

op 19 11 2012 at 21:42 schreef Sasha Berkman:

Met zo’n vader moet je toch wel het een ander weten? Ben je uit protest tegen je vader bij de politie gegaan? Vroeg je je wel eens iets af over de geschiedenis als je een demonstratie uiteen sloeg als ME’er en je kindje alleen thuis was zonder oppas? bv Koerden die demonstreerden tegen de uitzetting van Koerden aan het martelende Turkije?
Wat if Fred Teeven of Opstelten zeggen dat je huizen moet gaan doorzoeken op “illegale vluchtelingen”. Weet je daniets van de historische context? Boeit je dat?

De naiviteit van je post is mind blowing. De decadentie van je vraag ” waarom maken mensen zich drukker over de massamoord op palestijnen dan over een ander onrecht” is tekenend voor de hypocriete Nederlander. Ik geef jouw de “Uncle Tom” award.

op 19 11 2012 at 22:00 schreef Bertje:

@ mnb

Even antwoord op jou vraag omdat Hernn Berkman het vlees geworden Hollandsche Hypocritisme is.
Ze zijn verblind en wonen te lang daar achter de dijken om het zelf te kunnen zien eigenlijk verdienen ze onze medelijden.
En hoe harder ze schreeuwen hoe meer “wij” het gelijk aan onze kant krijgen.

op 19 11 2012 at 22:06 schreef Sasha Berkman:

MnB: ik wil best vrede met je zoeken hoor, maar somehow denk ik dat jij graag mensen wijst op hun fouten, als een soort trotsky zeg maar. Je permiteerd je nogal het een en ander qua pedante observatie. MIj heb je bv uitgemaakt voor leugenaar. Niet het lichtste om overheen te stappen.

Bertje: Je laatste links waren niet licht te verteren, dus “nough said” is een beetje kort door de bocht. Voor de rest wel ok!

op 19 11 2012 at 22:07 schreef Niek Holtzappel:

Hassnae geeft wel een goede verklaring, behalve dat Israël veel kritiek krijgt, krijgt het ook veel bijval, vaak ook uit verdachte domrechtse hoek. Van mensen die op zich niet veel hebben met joden, maar die een anti-islam statement willen maken.
Ook zal meespelen dat Israël als westerse democratie wordt beoordeeld naar de maatstaven die voor een westers land gelden, in tegenstelling tot de buurlanden als Syrië.
Tot slot zie je dan dat ook in de Arabische wereld de verontwaardiging over Israëlische mensenrechtenschendingen veel groter is dan over “eigen” mensenrechtenschendingen. Ongetwijfeld zal dit te maken hebben dat onrechtvdat door “anderen” wordt aangedaan als pijnlijker en vernederender wordt ervaren.

op 19 11 2012 at 22:13 schreef leo schmit:

Makbouli, je disclaimer dat je niks van die geschiedenis wil weten en er ook niks over wil horen kan ik begrijpen. Maar Hassnae zegt het al, de ‘fanatieke’ woede die jij in jouw omgeving ziet (en waar je een beetje tabak van hebt), wel die zal blijven zolang de misdaden van Irgun blijvend vergoelijkt worden. Andere misdaden in andere lokaties, je noemt Houla, kunnen veroordeeld worden, maar niet die van Irgun. Zij komen overal mee weg, om reden van de geschiedenis.

op 19 11 2012 at 22:15 schreef Bertje:

@ Herrn Berkman

Sorry hoor iemand die te pas en te onpas mensen “nazi” “fascist” e.d noemt moet niet gaan mekkeren als iemand hem geheel terecht een leugenaar noemt.
( want dat doe je dus je verdraait iemands woorden en beweerd dat iemand wat heeft gezegd wat hij of zij in het geheel niet heeft gezegd dat noemen we dus een leugenaar)

(verdomme heb ik toch de radiostilte verbroken)

op 19 11 2012 at 22:16 schreef Peter:

Zeg Bertje, kap eens met dat ‘Herrn Berkman’. Ik krijg de kriegels van dat getreiter.

op 19 11 2012 at 22:18 schreef Makbouli:

Beste Sasha, kennelijk heb je een diepgewortelde haat jegens (ex-)politiemensen en kun je niet anders dan in complottheorieën denken. Daarnaast leg je mensen woorden in de mond die ze niet hebben gezegd (en benoem je zaken die ik nimmer heb gedaan) zodat ze fijn voldoen aan het beeld dat jij voor hen hebt geschapen. In plaats van mij de uncle Tom award uit te reiken zou het best een goed idee zijn om inhoudelijk in te gaan op wat ik zeg in plaats van met een woordenbrij te strooien waar de arrogantie vanaf druipt.

op 19 11 2012 at 22:18 schreef Sasha Berkman:

ok, ik heb het geprobeert met Bertje
Nu heb ik het gehad met hem. Ik weet zeker dat jezus het met me eens was geweest :)

op 19 11 2012 at 22:27 schreef Sasha Berkman:

Peter: Bertje snapt het effect van de combinatie van de woorden “Hern” en “antisemiet” niet denk ik. Ik weet zeker dat als dat tot hem doordringt hij het nooit meer zal doen.

op 19 11 2012 at 22:31 schreef Sasha Berkman:

Makbouli: jij snapt nog steeds niet waarom mensen hier ten lande meer opgewonden raken van de Israelische misdaden dan van andere misdaden toch? Als dat niet de kernvraag is van je blog dan mag je me voor domkop uitmaken.

op 19 11 2012 at 22:38 schreef Edo:

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2006-2007/plaats-des-oordeels/de-israel-lobby.html
http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-2012/de-arabische-herfst/in-de-ban-van-israel.html

Volgens mij zijn we massaal aan het wegkijken.
Nederland was lang het morele landje, dat wordt steeds minder lijkt het.
Ik vind ’t een beetje akelig worden.

op 19 11 2012 at 22:39 schreef Aaron:

Is het echt zo moeilijk te begrijpen? Het is tribaal gedrag. Men calculeert niet, let niet op de grootte van het conflict, maar handelt puur op basis van emoties en identificatie. Van een Palestijn kan ik het begrijpen, van een Marokkaan niet. Je ziet dezelfde soort loyaliteit van extreem-rechtse groepen naar bv blanke Zuid-Afrikanen.

op 19 11 2012 at 23:29 schreef Rob:

Aaron, dat geldt dan toch net zo hard voor de Leon de Winters, de LoorSchrijfts, en noem ze maar op? Tribaal gedrag, ik zeg het nog maar even omdat het zo’n fijn onderontwikkeld Afrika-toontje heeft.

op 19 11 2012 at 23:34 schreef Pyt van der Galiën:

Wat een gewichtig klinkende kolder weer van Aaron met zijn ’tribaal gedrag’ en ‘gebrek aan calculatie’, wat dat ook moge betekenen.

Ik kan alleen maar beoordelen waarom ik me zo opwind over de Palestijnen; omdat Israël een “bondgenoot” is die al decennia de oorspronkelijke bevolking berooft en ontrecht. De Taliban zijn geen bondgenoten en hun gedrag wordt niet om geopolitieke redenen goedgepraat door de laffe hypocriet Frans Timmermans.

Dat Nederlandse links-liberalen helemaal door het lint gaan op het moment dat de Palestijnen daadwerkelijk verzet bieden in plaats van beleefd petities aan te bieden, pootjes te geven en zich gedwee af te laten knallen, is business as usual.

Natuurlijk heeft Sasha gelijk: wat Israël doet in Gaza en op de Westbank is terrorisme en landroof. De Palestijnen hebben het volste recht zich daar tegen te verzetten. Wat mij betreft bij voorkeur niet met behulp van raketten, maar d.m.v. een nieuwe intifada. Wanneer ik Palestijn zou zijn, zou het me geen ene fuck interesseren wat Bertje en Mnb daar van vinden.

op 19 11 2012 at 23:37 schreef khalid:

Leo Schmit heeft gewoon een punt, wat de columnist eigenlijk aangeeft is inderdaad dat je niet druk mag maken over de doden die de zionisten op hun conto hebben, tenzij je Palestijn bent, het is alsof ik Leon de Winter hoor “oreren”.

op 19 11 2012 at 23:47 schreef khalid:

@Pyt van der Galen hear hear

op 20 11 2012 at 01:05 schreef Sasha Berkman:

Noem me triest, maar laat de bezetting maar beginnen.

op 20 11 2012 at 01:07 schreef Aaron:

Aaron, dat geldt dan toch net zo hard voor de Leon de Winters, de LoorSchrijfts, en noem ze maar op? Tribaal gedrag, ik zeg het nog maar even omdat het zo’n fijn onderontwikkeld Afrika-toontje heeft.
Dat zijn joden met familie en vrienden in Israël. De verbondenheid is dan een stuk terechter.
@pyt
Je hebt gelijk, de Palestijnen hebben het volste recht zich er met geweld tegen te verzetten. Of het verstandig is in deze fase, is een tweede. Ik vind het gewoon dom en contraproductief voor de toekomst van Gaza.
Ook al ben je tegen de huidige koers/mensenrechtenschendingen van Israël, ik snap niet hoe het verbreken van de banden met Israël de regio ten goede zou komen. Door een ‘vriend’ te blijven kun je aardig wat bereiken. Rosenthal heeft de afgelopen jaren bv sterk gelobbied voor meer export uit Gaza.

op 20 11 2012 at 01:22 schreef You On A Gin:

Makbouli, een mooi en evenwichtig stuk. Ook ik heb die fascinatie – sterker nog, een paar dagen geleden vroeg ik me hier op FN precies hetzelfde af. Moslims in mijn vriendenkring zeggen vaak dat ze zich solidair voelen met de Palestijnen als onderdrukte mede-moslims. Van ‘onze’ christenen zijn we dusdanig diepgaande solidariteit niet meer zo gewend, maar ik kan dit wel begrijpen.
De vraag waarom niet-moslims zich er zo bezig mee houden is wat mij betreft hier verhelderd; mensen hebben blijkbaar het gevoel dat onze regering Israël de hand boven het hoofd houdt in hun naam. Ook die redenering kan ik goed volgen.
Ondanks dat vind ik dat mensen best wat meer het hoofd koel mogen proberen te houden, want anders leidt het inderdaad tot polarisatie en daar kopen die Palestijnen niets voor.

op 20 11 2012 at 01:30 schreef Bertje:

@ pyt

Is het wel eens tot je door gedrongen dat Bertje misschien ook wel vindt dat wat Israël doet je reinste misdaad is en zich de ogen uit de kop schaamt voor onze Westerse houding.
Nee nou bij deze dus.

@ Sasha

Het gebruik van mijn “Herrn” is zoals Peter al opmerkt getreiter niet meer en minder. ( zeker niet bedoelt als een verwijzing naar antisemiet e.d.)
Hè maar ik weet een goede als jij nu eens lekker op houd met me fascist en nazi te noemen ( ja beste Peter das nl. ook treiteren en naar mijn smaak wat graadjes erger dan iemand “Herrn” noemen) noem ik je bij je Nick.

op 20 11 2012 at 01:45 schreef Benjamin Kant:

Wat een uit het hart gegrepen stukje van Makbouli. Vooral de opmerking dat ze de boel maar “eng hoor” vindt, is een invalshoek die getuigt van een diepe inzicht.

Makbouli, misschien heeft de intensiteit van de gevoelens van je vrienden ermee te maken dat daar in Gaza dagelijks onschuldige kinderen worden afgemaakt.

En ja, als onschuldige kinderen worden afgemaakt, vinden mensen dat meestal ook eng hoor. En dan worden ze heel boos hoor. En gaan ze dat uiten. Natuurlijk gaat dat tegenwoordig wat makkelijker met twitter.

Het lijkt mij juist bijzonder goed dat mensen kindermoordenaars haten. De vraag is dan ook niet waarom die vrienden van jouw zo boos worden, maar waarom jij niet.

op 20 11 2012 at 08:20 schreef Peter:

Dat zijn joden met familie en vrienden in Israël. De verbondenheid is dan een stuk terechter.

Kindermassamoord verheerlijken vanwege vermeende familiebanden, dát is pas primitief.

Loor is trouwens geen jood, en familie en vrienden in Israël heeft ze evenmin. Ja, Facebook-vrienden, misschien.

op 20 11 2012 at 09:38 schreef Pyt van der Galiën:

@Gin

Hoezo, “dan leidt het tot polarisatie?” De zaken zijn al flink gepolariseerd in Gaza. Aan dat soort tegeltjeswijsheden heeft niemand wat, de Palestijnen al helemaal niet.

@Aaron

Ik pleit niet voor het verbreken van de banden met Israël. Ik vind dat Israël een tweestaten-oplossing dient te accepteren. In theorie vindt – met uitzondering van de VS – de hele internationale gemeenschap dat. Israël saboteert dat opdat het door kan blijven gaan met landjepik spelen. Zonder de steun van de VS zou de Israëlische economie nog geen week overeind blijven en zou het Israel Offense Force niet over de middelen beschikken Gaza te terroriseren.

op 20 11 2012 at 09:47 schreef babs:

Bertje,
Je zegt dat misdaden van China goedgepraat worden. Dat is niet zo. Er wordt weggekeken en dat is niet hetzelfde. Niemand roept China op nog wat meer te bombarderen, geen enkele regering stuurt wapens of geld naar China, niemand ontkent het bestaan van Tibettanen.

Israel krijgt elk jaar miljarden aan steun van overheden en nog eens miljarden van privépersonen en organisaties. Zonder dat geld kan Israel eenvoudigweg niet honderden Palestijnen vermoorden zonder zelf verliezen te lijden.

Ik begrijp best dat dat boos maakt, maar dan nog vind ik dat veel Pro-Palestijnen doorslaan.

op 20 11 2012 at 10:08 schreef hiek:

Okay, ik geef het een schot: die “fanatiekelingen” identificeren zich met een partij binnen een conflict.

op 20 11 2012 at 10:16 schreef Bertje:

@ Babs

“Er wordt weggekeken en dat is niet hetzelfde. Niemand roept China op nog wat meer te bombarderen, geen enkele regering stuurt wapens of geld naar China, niemand ontkent het bestaan van Tibettanen.”

Precies wegkijken en mooi weer spelen sure voor de vorm moppert er eens een officiële overheids instantie dat het allemaal wel heel erg is, foei stoute Chinezen.
Nee hoor we sturen geen geld,hallo Babs doet eens wakker worden.
En inderdaad niemand ontkent het bestaan van de Tibettanen maar we zwijgen ze wel vrolijk met boter op ons hoofd dood.

op 20 11 2012 at 10:26 schreef Makbouli:

Benjamin: dank voor je cynisch stukje commentaar. Als jouw argument opgaat, dan mis ik even waarom gedode kinderen in andere oorlogen niet dezelfde blinde woede oplevert. Met andere woorden: je (cynische) argumentatie gaat niet op.

Verder merk ik dat begrijpend lezen geen kernkwaliteit is van de commenters hier. Ik word er een beetje moe van dat er woorden in mijn mond gelegd worden. Nergens stel ik dat je je ‘niet druk’ mag maken om oorlogen en oorlogsdoden. Ik vraag me ‘slechts’ af waarom hier meer (en emotioneler) dan bij andere oorlogen en kinderdoden.

op 20 11 2012 at 10:34 schreef Sasha Berkman:

makboulie: dan leg ik het je nog een keer uit: dat is omdat onze regering en het westen in het algemeen keihard liegend partij trekt voor de zionazis in dit conflict.

op 20 11 2012 at 10:53 schreef Pyt van der Galiën:

@Makbouli

Ik heb al aangegeven waarom ik me kwader maak om Palestina dan om de Taliban of Tibet.

Ik maak me ook kwader om mensen die “onze” koloniale oorlogen vergoelijken dan om degenen die de Britse koloniale wandaden goedpraten.

op 20 11 2012 at 10:58 schreef MNb:

Sasha, iemand die liegt is een leugenaar en jij loog over mij. En zoals verwacht geeft je geen antwoord op Makbouli’s goede vraag. Met je zoektocht naar vrede heeft dat niets te maken.
PvdG geeft wel antwoord.
Zelf ben ik te blasé om me op te winden. Wel ben ik nieuwsgierig of Israel heeft geleerd van de fouten uit de vorige, verloren oorlog tegen Hamas.

op 20 11 2012 at 11:13 schreef You On A Gin:

@ Pyt van der Galiën
Hoi Pyt, ik doelde op de gemoederen in Nederland. Het hele conflict is zo al afschuwelijk genoeg. Ikzelf vind het allemaal te complex om echt partij te kiezen.

op 20 11 2012 at 11:16 schreef Pyt van der Galiën:

Jezus, Sasha..kap nou eens met dat zionazi gedoe, man. Echt, dat soort vergelijkingen keert zich alleen maar tegen je.

op 20 11 2012 at 11:35 schreef Sasha Berkman:

Ik geef wel degelijk antwoord op haar vraag MnB. Jammer dat je niet kunt lezen. Mijn zoektocht naar vrede verzin je er zelf bij. Ik zoek geen vrede, ik zoek gerechtigheid.

op 20 11 2012 at 12:38 schreef cRR Kampen:

@vander F/20:22 – er zijn na 2006 geen verkiezingen geweest, dus vormt Hamas de feitelijke regering van de Palestijnen. Formeel.
Na de – door hele internationale gemeenschap als zodanig erkende vrije verkiezingen – begon de militaire theocratie met:
– het vermoorden of ontvoeren van kabinetsleden;
– het saboteren van elk contact tussen Gaza en de Westbank;
– het bewapenen trainen van willige Fatahcollaborateurs op Israelisch grondgebied om ze tot een coup aan te zetten.

De coup slaagde op de Westbank maar werd in Gaza neergeslagen. Met veruit de grootste wapenleverantie voor Hamas in haar hele geschiedenis tot gevolg: 4000 splinternieuwe Israelische en Amerikaanse automatische geweren.

op 20 11 2012 at 12:39 schreef babs:

Bertje,
Er worden in China spullen gekocht, net als in Marokko (bezet een stuk woestijn en onderdrukt daar de lokalen), Saudi Arabië (uitleg hopelijk overbodig), Wit Rusland, de Verenigde Staten, Nigeria en talloze andere foute landen. Kun je tegen zijn, maar is onvergelijkbaar met een land zonder tegenprestatie geld en wapens geven.

op 20 11 2012 at 13:06 schreef cRR Kampen:

China is totaal off topic. Wij kunnen terug met een uitspraak van de verlichte democraat ‘Bibi’:


“Israel should have exploited the repression of the demonstrations in China, when world attention focused on that country, to carry out mass expulsions among the Arabs of the territories.”

— Benyamin Netanyahu, then Israeli Deputy Foreign Minister, former Prime Minister of Israel, speaking to students at Bar Ilan University, from the Israeli journal Hotam, November 24, 1989.

Kwam natuurlijk geen moment in die kop op om die slachting op het Plein van de Hemelse Vrede gewoon te veroordelen. ’t Idee zeg.
Dat was 1989, maar de man is natuurlijk geen klap beter geworden: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/egypt/8293536/Egypt-crisis-Israel-rallies-to-support-of-Egyptian-regime.html .

op 20 11 2012 at 14:43 schreef Bertje:

@ Babs

Dus?
Israël heeft wel degelijk iets wat wij willen hebben, wel eens gehoord van strategische ligging e.d (uitleg overbodig ga ik vanuit)
“wij” in het Westen doen niets voor niets dus laat de illusie maar varen dat we uit good will of vriendschap Israël ondersteunen.
Mijn vergelijking, zover daar al spraken van was gaat nog steeds,op.
Het komt echt allemaal op hetzelfde neer nuance aanbrengen in geweld is een typisch westers luxe goed.

op 20 11 2012 at 16:46 schreef cRR Kampen:

Bertje, Israel heeft geen enkele strategische waarde en is vooral voor de VS alleen maar een gigantische kostenpost. Een soort ideologie die alleen maar kost, inclusief alweer 115 mensen in Gaza en tenminste 2 op de Westbank (waar de verlichte democratie het demonstreren tegen de moordraid in Gaza uiteraard niet tolereert) het leven.

Strategisch liggen plekken als Bahrain of Koeweit.

op 20 11 2012 at 16:47 schreef khalid:

Je vraag is meer retorisch Makbouli, dus verleg nu niet het probleem bij de zogenaamde slechte lezende commenters.

op 20 11 2012 at 18:07 schreef MNb:

op 19 11 2012 at 22:06 schreef Sasha Berkman: MnB: ik wil best vrede met je zoeken.
op 20 11 2012 at 11:35 schreef Sasha Berkman: Ik zoek geen vrede.

Ik trek het woord leugenaar in.
Sasha is gewoon een hopeloze zombolollie.
Van zo iemand mag ik inderdaad niet verwachten dat hij antwoord geeft op een vraag – kwestie van hersenverweking. Wel mogen we om die reden verwachten dat hij eerst zijn excuses aanbiedt om binnen de kortste keren weer dezelfde fout te maken – zie Makbouli op 19 11 2012 at 22:18.

@Khalid: Makbouli’s vraag is helemaal niet retorisch. Vertel eens, wind jij je op over Palestijnse slachtoffers? Zo ja, waarom dan niet over de slachtoffers in Noord-Mali?

op 20 11 2012 at 18:39 schreef Ismail:

Ik ben absoluut geen Hamas-aanhanger maar om het enige feit dat ze van die halve raketten op Israel afvuren, kan je toch niet het recht ontlenen om het oorlogs- en mensenrecht aan je laars te lappen!

op 20 11 2012 at 20:05 schreef Makbouli:

@Khalid Retorisch? Jij kunt je niet indenken dat iemand zich dat echt afvraagt? Weinig inlevingsvermogen lijkt me. Het stukje tekst werkt op zichzelf al als een rode lap op een stier.

Inmiddels ben ik door de comments overigens wel iets wijzer geworden.

Verder wat Ismaël zegt.

op 20 11 2012 at 20:35 schreef Hans Berenstein:

@Makbouli @Ismail
Het wordt inderdaad overzichtelijker als we voldoende onderscheid zien en bijvoorbeeld erkenent dat inwoners, machthebbers en splintergroeperingen niet in hun eentje staan voor ‘de Palestijnen’ of ‘Israël’.

op 20 11 2012 at 20:50 schreef Sasha Berkman:

MnB: Mijn god wat ben jij dom en kwaadaardig…

op 20 11 2012 at 21:39 schreef Sasha Berkman:

HIEROM dus:

“VS blokkeert verklaring

De Verenigde Staten hebben dinsdag in de VN-Veiligheidsraad een verklaring geblokkeerd die het escalerende conflict tussen Israël en de Palestijnen in de Gazastrook zou veroordelen.

De VS verzetten zich tegen de verklaring omdat die niet ‘de oorzaak van het probleem’ aanpakt, namelijk de raketaanvallen door Hamas, zei de woordvoerder van de Amerikaanse missie bij de Verenigde Naties. Israël zei dat het deze raketaanvallen van Hamas zijn die het offensief tegen de militanten in de Gazastrook heeft uitgelokt.”

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2808/Israelisch-Palestijns-conflict/article/detail/3351006/2012/11/20/Bestand-Gazastrook-komt-niet-meer-vandaag.dhtml

Dat bestand komt er dus voorlopig nog niet.

klotezionisten!

op 20 11 2012 at 22:07 schreef MNb:

Het is al goed Sasha – ook zonder jouw god ben ik niet meer boos op je. Je kunt je weer fijn ergens anders over opwinden. Over de Veiligheidsraad bv.
Maar daarmee weten we nog niet waarom je altijd de slachtoffers van extremistische moslims in Noord-Mali en Afghanistan negeert. Kan zelfs jij de Amerikanen er niet de schuld van geven dat Yaseen Ege dood is en Malala bijna? Is dat gewoon te moeilijk voor je?

Waarom eigenlijk niet, Ismael en Makbouli? Een raket afvuren is een oorlogshandeling – eentje die het oorlogsrecht schendt. En bij oorlogshandelingen kun je nu eenmaal verwachten dat mensenrechten aan de laars worden gelapt.
(pssst Sasha – we weten al dat het de schuld van Amerikaanse zionazi’s is dat Hamas raketten afschiet).

op 21 11 2012 at 06:54 schreef hiek:

@Khalid 20112012 16:47

Als Makbouli’s vraag retorisch is, wat is dan haar antwoord?

Ik hou het erop dat de mensen met Arabische achtergrond veelal moslim zijn die zich identificeren met het Palestijnse volk als slachtoffer van Israël en ‘het Westen’. De hevige woede komt voort uit een gedeeld gevoel van langdurige ernstige benadeling en het idee dat ‘het Westen’ hen ziet als inferieur mens.

op 21 11 2012 at 10:07 schreef babs:

Bertje,
Wat Kampen zegt, de ligging van Israel is niet zo bijzonder. Egypte, met zijn Suezkanaal, daarvan begrijp ik dat ze het daar ten koste van de lokalen een beetje in de gaten willen houden.

Het enige strategische belang van Israel is dat veel Amerikaanse kiezers zich met dat land verwant voelen.

Wel grappig, dat cynische ondertoontje van je, waaruit blijkt dat je er van overtuigd bent dat jouw zienswijze superieur is. En dan met helemaal niks komen.

op 21 11 2012 at 15:08 schreef Bertje:

@ Babs

Ik beweer nergens dat mijn zienswijze superieur is, hoe vaak moet ik dat nog posten.
Als jij en van Kampen lekker willen geloven dat Israël’s ligging niet strategisch te noemen is moet je het vooral doen.
(zegt alleen wat over jou inzicht tov strategie e.d)
Het betuigd tevens van enige domheid en vooral onwetendheid.

op 21 11 2012 at 17:12 schreef cRR Kampen:

Bertje, ik doe niet aan geloven. Ik doe aan weten of niet weten. Ik weet dat Israel geen strategische waarde heeft.
Tip: http://24.media.tumblr.com/tumblr_m4x5kf4CNT1qzts07o1_1280.jpg

op 21 11 2012 at 17:22 schreef babs:

Bertje,
-Je kunt niet lezen. Ik beweer niet dat je beweert dat, ik beweer dat blijkt dat….
-Leg mij dan eens uit waarom Israel zo strategisch ligt. Wat kunnen de VS allemaal doen dankzij (het bestaan van) Israel wat ze zonder Israel niet kunnen?

op 21 11 2012 at 17:35 schreef Bertje:

@ crr Kampen

Ha, leuke link!
En mijn beste hoe weet je dat dan,tandfee in je oor gefluisterd.
(Google maar effkes op Amerika Israël strategische waarde e.d.)
O en dan natuurlijk weer op dit blog keihard ontkennen en beweren dat je het beter weet.

op 21 11 2012 at 20:32 schreef Sasha Berkman:

babs: “Wat kunnen de VS allemaal doen dankzij (het bestaan van) Israel wat ze zonder Israel niet kunnen?”

Ik denk dat de CIA daar een hele grote basis heeft, met veel antennes enzo, bv.

op 21 11 2012 at 20:44 schreef Sasha Berkman:

Uberhaupt denk ik dat ieder land ter wereld dooor de USA wordt geclassificeert qua bruikbaarheid. Gezien de miljarden die ze uit hun eigen lege portemonee die kant op blijven storten de amerikanen wel degelijk een belang hebben. Er gaat trouwens niet alleen heel veel geld die kant op maar ook heel veel wapentuig.

op 21 11 2012 at 22:18 schreef André Richard:

@Likoed (19-11-2012 13:09): Wij betreuren elke burgerdode.

..sprak de man die ze had kunnen voorkomen.

op 22 11 2012 at 06:15 schreef You On A Gin:

Ja, sorry, ik blijf het raar vinden. Zionisten dit, fascisten dat, haatbaarden zus, moslimterreur zo. We hebben hier in Nederland dus een hoop fanatiekelingen, wanneer het om Kleine Satan gaat. En daar hoef je dus geen moslim of jood voor te zijn. Blijkbaar wordt Israël ook hier gezien als een exponent van Grote Satan (*).

Israël-supporters zien Sharon al als een verrader omdat hij in 2005 alle joden (met dwang) uit Gaza heeft gehaald, onder het mom van peace for land, terwijl elke handreiking van de ’tegenpartij’ wordt gewantrouwd.

Kortom – ‘ze’ kunnen het toch nooit goed doen. Ik krijg het idee dat sommige mensen pas blij zijn als alle Israëliers de zee in zijn gedreven, danwel elke Palestijn is platgegooid met fosforbommen. Is het echt zo moeilijk om nuchter naar zoiets proberen te kijken? Controleer maar onder je bed en achter elke boom – er zitten geen zionisten/al qaeda’s onder of achter. (**)

(*) disclaimer: ik probeer me in te leven – zelf zie ik de yanks, noch moslims, noch ‘zionisten’ als de oorzaak van alle problemen in de wereld
(**) ik weet dat ik voorspelbaar, dom, langdradig, saai en drammerig ben, maar dit moest ik toch even kwijt

op 22 11 2012 at 08:58 schreef Makbouli:

Haha, wat You on a Gin zegt!

op 22 11 2012 at 09:35 schreef babs:

Ik denk dat de CIA daar een hele grote basis heeft, met veel antennes enzo

Ik weet dat dat niet zo is. Die bases hebben ze in Kuwait, Qatar, Emiraten, Saudi Arabië, Iraq, Oman, Turkije, Djibouti enzovoort enzovoort. Daar hebben ze Israel helemaal niet voor nodig. Scheepvaart gaat niet pal langs Israel, er zijn genoeg telecomkabels die niet door Israel gaan, er gaan geen belangrijke oliepijpleidingen door Israel. Maar ik laat me graag door Bertje corrigeren, die googlet zo het strategisch belang van Israel bij elkaar.

op 22 11 2012 at 12:56 schreef Sasha Berkman:

babs: hoe verklaar je dan de enorme geld- en wapenstromen die die kant opgaan?

op 22 11 2012 at 14:31 schreef babs:

Omdat het stemmen oplevert. Het strategisch belang van Israel is puur nationaal-Amerikaans. Minder steun betekent minder stemmen van joden, Christenen en Islamofoben.

op 22 11 2012 at 14:37 schreef Bertje:

Altijd lachen en gieren met Babs.
Kijk jij weet dat het niet zo is, zo zo James Bond in spee geheim agent Babs voorheen KGB nu nieuw en verbeterd.

Wat je opsomt aan wat er allemaal niet door onder en boven Israël loopt klopt als een zwerende vinger maar je ziet een dingetje over het hoofd: een Joods Christelijke Enclave temidden van de “boze” moslim wereld.

op 22 11 2012 at 16:50 schreef babs:

En wat is dan precies het belang van die enclave? (En wat is er precies Christelijk aan?)

Er is een forse Christelijke enclave in Libanon. Interesseert niemand wat. Christelijke Kopten in Egypte zijn alleen interessant als ze aangevallen worden, want daar kunnen die islamofoben dan weer zie-je-wel-spelletjes mee spelen. Christelijke enclave Sudan, iemand?

Bertje heeft gewoon altijd en overal gehoord dat Israel strategisch belangrijk is en heeft zich nooit afgevraagd of dat wel echt waar is. Dat veel mensen roepen dat Israel strategisch belangrijk is, is duidelijk. Logisch ook, want het staat zo stom om miljarden over te maken en dan te zeggen dat dat puur is om de kiezers in Ohio te charmeren.

op 22 11 2012 at 20:19 schreef Sasha Berkman:

een locale kernmacht is toch best wel strategisch interesant denk ik.

op 22 11 2012 at 22:11 schreef Bertje:

Het is al goed Babs
Gewoon de feiten naast je neerleggen.
Een bondgenoot in het Oosten met zoals Sasha al terecht opmerkt kernwapens.
Een bondgenoot waarvan je zeker weet dat als je erom vraagt ze zonder enige moeite jouw troepen stationeren.
Een bondgenoot die de heilige Christelijke plaatsen bewaakt.
En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Maar goed volgens Babs heeft dat niks met strategie e.d. te maken.
Dream on you little butterfly.

op 23 11 2012 at 01:09 schreef Sasha Berkman:

Israel is een rogue kernmacht, gesteunt door de amerikanen. Dat is algemeen bekent.

op 23 11 2012 at 10:16 schreef babs:

Die kernwapens van Israel maken noodzakelijk dat Israel verdedigd wordt als het echt wordt aangevallen. Dat kun je een strategisch belang noemen. Verder heb je natuurlijk niks aan die wapens en vormen ze eerder een risico. Een grote aanval is een gecombineerde aanval door alle omliggende landen. Niet Hamas+Hezbollah, zelfs niet als Iran wat gekker is dan ik denk en echt ruzie gaat zoeken.

Troepen stationeren op Israel? Daar hebben ze al die andere landen al voor. Bases met een complete infrastructuur en in 20 verschillende omliggende landen.

Chistelijke heilige plaatsen? Die liggen grotendeels in Palestijns gebied en vergeet ook vooral niet dat Jezus wel door de moslims en niet door de joden als profeet wordt erkend.

Bertje is een islamofoob in vermomming, zo veel begrip voor het zogenaamde strategisch belang van Israel is alleen mogelijk als je de moslims wantrouwt.

op 23 11 2012 at 11:08 schreef MNb:

Nee, Bertje, dat heeft niets met strategie te maken en alles met idealisme – waar in de internationale politiek altijd een hoop ellende uit voortkomt.
Babs heeft volkomen gelijk. Europa – en al helemaal de VSA – wordt er geen sikkepit onveiliger door als Israel morgen van de kaart verdwijnt. De Israelische kernwapens maken Europa en de VS op geen enkele manier veiliger. Europa en de VS hebben geen enkele reden om troepen te stationeren in Israel. Dat gebeurde ook tijdens de twee Golfoorlogen niet. Economische belangen: nul.
De enige valide reden die je geeft zijn die heilige plaatsen – kruisvaardersmentaliteit dus. En dat is idealisme. Je hecht groot belang aan de idee van die heilige plaatsen. Nou, verrassing, ik niet.
Ik wil een realistische reden om Israel te steunen. Gezien het feit dat het land een apartheidsstaat is en de eigen rechtsregels met voeten treedt als het zo uitkomt heb ik die reden niet meer.
Daarom vertik ik het partij te kiezen.

op 23 11 2012 at 19:42 schreef bertje:

Babs en een beetje MNB

Een islamofoob kind je bent niet goed bij je hoofd.
Nergens heb ik het over begrip integendeel zou ik zeggen.(lees nog maar eens goed snoettepoet)

Mnb

Voor de duidelijkheid ik kies ook geen partij en ik hecht geen groot persoonlijk belang aan “de heilige plaatsen”.
Wel vindt ik dat Israel te ver gaat in zijn geweld naar de Palastijnen toe,
(even mijn gevoel in een metafoor: Bokswedstrijd: Grote Neger 120 Kilo op en top getraind, bokst tegen kleine mannetje 60 Kilo met baard en bril tja mijn sympatie gaat dan uit naar het kleine mannetje ondanks dat ik boksen een kut sport vind)

op 23 11 2012 at 22:32 schreef Bigpete:

Om even in de beeldspraak van Bertje te blijven, als het kleine mannetje met baard steeds onder de gordel stoot of na de gong doorgaat met aanvallen en behalve zijn handen ook zijn voeten gebruikt dan hoop ik toch dat de grote neger hem eens flink knock-out slaat…

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS