Home » Archief » Frontaal naakt disfrutarren aan de Costa Dorada


[27.07.2019]

Frontaal naakt disfrutarren aan de Costa Dorada

Peter Breedveld

Het moet 17 jaar geleden zijn dat ik voor het eerst in El Templo del Sol was, een naturistencamping aan de Spaanse Costa Dorada, een dikke anderhalf uur rijden ten zuiden van Barcelona, in het plaatsje Hospitalet de l’Infant. Een leuke camping, maar de directe omgeving was haveloos en troosteloos, vond ik, en Hospitalet de l’Infant lelijk en kaal, met overal zwerfvuil.

Nu zijn we er weer, en het plaatsje lijkt aanzienlijk te zijn opgeknapt. Het is nog steeds geen super-pittoreske boel, maar de huizen lijken kleurrijker en de straten zijn brandschoon. De boulevard langs het strand is fraai te noemen, met frisse betegeling, groen gras, klaterende fonteinen en gezellige strandtenten. Ik vermoed goed bestede Europese fondsen. Hier in de buurt liggen populaire badplaatsen als Salou, waar jongeren zich al generaties lang klemzuipen en sufneuken, Hospitalet de l’Infant is voor de wat ingetogener toerist.

De natuur is hier spectaculair, met bergen en bossen op de achtergrond, en één van de mooiste stranden die ik ooit zag, een kilometers lang naturistenstrand pal achter El Templo del Sol, of ik moet zeggen onder El Templo del Sol, want dat ligt op een soort plateau waarvan je op zee kijkt, met het strand in de diepte. De camping heeft een infinity pool, zo een waar Thierry Baudet zich vorig jaar naakt liet fotograferen. Vanuit dat zwembad kun je over zee kijken. Het is hypnotiserend. Het zeewater is heerlijk en helder en heeft de groen-blauwe kleur die ik alleen van films kende.

Een groot deel van de gasten hier is Nederlands, ik schat drie op de vier. Dat zou normaal gesproken een enorme afknapper voor me zijn, maar het zijn niet die mondige grootbekken die 24/7 hun recht op van alles en nog wat opeisen die je overal in het buitenland ziet. Zelfs hun kinderen (Nederlandse kinderen zijn notoir slecht opgevoed) zijn sympathiek, veelal in de adolescentenleeftijd en, ook heel ongewoon voor Nederlandse jongeren op naturistencampings, ze lopen gewoon naakt met elkaar. Blakend van zelfvertrouwen, dat wel. Ze komen veelal uit de provincie, aan hun tongval te horen. Ze mengen goed met de Spaanse jeugd. Hun ouders zitten grote delen van de dag in grote groepen met elkaar op het terras bij het zwembad aan de wijn en het bier. Ik schat ze in als hardwerkende ondernemers. Groothandelaren in machine-onderdelen en agrarische produkten en zo.

Voor de rest zitten hier Spanjaarden en wat Fransen en Britten, een enkele Duitser. We hebben een mobile home gehuurd, met douche en toilet en een keukentje, en onze buren zijn allemaal Spaans. Ze groeten elke dag hartelijk. Het is hier echt heel gezellig.

Behalve Barcelona hebben we ook een dagje Tarragona gedaan, hoofdplaats van de gelijknamige provincie en op een halfuur rijden van Templo. Tarragona is een middeleeuwse stad die is gebouwd op de resten van een Romeinse stad, vernietigd door de Moren (Berbers, geloof ik). Van de Romeinse vestingsmuur en een paar torens is nog veel overgebleven. Ook is er nog een stuk van een enorm circus te bezichtigen, en je kunt door de lange ondergrondse gangen naar dat circus lopen.

Maar het fraaist vind ik de kathedraal van Tarragona. Qua vorm doet die een beetje denken aan de Notre Dame, en het ding staat vol prachtige kunst die ook een beetje gek is. Je kijkt er je ogen uit. Ik zag er een duivel die wordt vertrapt door een aartsengel die wel uit een stripverhaal lijkt te komen. Een sarcofaag met daarop een beeld van de dode, een geestelijke hoogwaardigheidsbekleder, die erg content lijkt te zijn dat hij dood is, met zijn zelfgenoegzame porem. De gezichtsuitdrukking van een Maria die Jezus haar borst in zijn mond duwt is ook onbetaalbaar. Het hoofdaltaar bevat onder andere een zinnelijke jongedame die trots haar kleine borsten aan de vrome gelovigen in de zaal toont. En in de kloostergang zijn de stenen reliefs op de kapitelen het bestuderen waard. Ik zag er onder andere een processie van ratten die een dood beest (een kat?) naar zijn graf dragen.

Het toerisme in Tarragona is binnen de perken gebleven. Rond de kathedraal, in het oude centrum, is het gezellig druk en de terrassen zijn heerlijk relaxed. Maar sommige straten zijn nagenoeg leeg. In het nieuwere gedeelte is een boulevard, een Rambla, zoals ook in Barcelona, die uitloopt op het strand, ook al in de diepte. Je kunt er ijs en heerlijke granita’s kopen (ik had er één met limoen, citroen en mint), maar verder is er niet heel veel te doen.

We aten verrukkelijke tapa’s in El Complet, met een echte Spaanse stenen eetzaal. Gegrilde kwal, kabeljauw met appel en mint, reuzenchampignons met brie en worst, Catalaanse octopus (zo’n zalig gerecht is dat), kwartelei met foie gras, allemaal even heerlijk.

’s Avonds hebben we op een terras op het Plaza de la Font, op het terras van een café dat Quattros heet, al net zo lekkere en inventieve tapas gegeten voor 1,40 per stuk, allerlei combinaties van kabeljauw, anchovis, inktvis, worst en groenten waren dat.

Vandaag gaan we naar Reus, op een minuut of toen van Tarragona. De lucht is bewolkt en het is ook wat koeler, en de rest van de week wordt het erg warm, dus het is een ideale dag om nog een stad te verkennen.

Voor meer foto’s, volg me op Instagram en/of op mijn reservepagina op Facebook.

Oudheidkundige Jona Lendering noemt me in een blog één van zijn voorbeelden!

Peter Breedveld, Reizen, 27.07.2019 @ 09:23

[Home]
 

1 Reactie

op 27 07 2019 at 09:23 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS