Home » Archief » Gebruik de Holocaust niet om andere genocides te bagatelliseren


[14.08.2022]

Gebruik de Holocaust niet om andere genocides te bagatelliseren

Aniel Orie

In een column van Debby Gerritsen in het Algemeen Dagblad werd een vergelijking gemaakt tussen de Holocaust en Trans-Atlantische slavernij. De ophef die daarop op Twitter ontstond, vraagt om een uitgebreidere reactie dan de maximale 280 tekens van een tweet toestaan.

Voor wie deze tekst te lang is, ik ben van mening dat alle vormen van onderdrukking en massa-moorden op medemensen even zwaar moet worden gewogen, ongeacht welke methodieken worden toegepast. De Holocaust was misschien wel de eerste keer dat op industriële wijze mensen werden vermoord maar de gevolgen van de Trans-Atlantische-slavernij zijn even erg, de unieke positie die nu wordt gegeven aan de Holocaust zorgt er juist voor dat genocide op andere volkeren en de gevolgen van de Trans-Atlantische-slavernij worden gebagatelliseerd.

Op transport

De voorouders van te veel Nederlanders werden 350 jaar lang verhandeld als vee voor financieel gewin. Alleen al op transport overleed vijftien procent van de mensen. Op een geschat totaal van twintig miljoen die zijn verscheept, betekent dit dat er dus drie miljoen mensen door ziekte, uitputting of mishandeling vermoord werden en dit is alleen nog maar het aantal moorden op transport. Ter vergelijking zijn in de kampen zes miljoen Joden vermoord.

De slaven die de overtocht levend volbrachten en hun nakomelingen werden gedurende hun leven mishandeld, misbruikt en vermoord. Overleefde je dus het transport dan begon de ellende pas goed en dat bleef niet alleen beperkt tot de eerste generatie 17 miljoen slaven maar ging vele generaties door met, volgens een voorzichtige schatting, meer dan 200 miljoen slachtoffers.

Motherfucker

Terwijl slavernij in haar oude vorm voortkwam uit oorlogen (krijgsgevangenen) of vrijwillig (arbeid in ruil voor kwijtschelding van schulden), was de Trans-Atlantische slavernij een kapitalistisch gemotiveerde praktijk die overerfbaar was. Maximalisering van de gedane investeringen werd bereikt door het fokken van slaven, iets dat niet alleen met niet-familieleden gebeurde, maar ook werden zonen met moeders gekruist. Van de term “motherfucker” wordt gezegd dat het haar oorsprong heeft in deze tijd. Vrouwen moesten niet alleen op het land produceren, maar ze moesten zoveel mogelijk nakomelingen baren. Vanaf het moment dat meisjes ongesteld werden, werd er alles aan gedaan om zo veel mogelijk nakomelingen te produceren door fokprogramma’s of verkrachtingen door slavenhouders en/of opzichters. Totale vernietiging van Joden, de Endlösung, staat dus lijnrecht tegenover de fokprogramma’s.

Buck-breaking

Niet alleen vrouwelijke slaven waren slachtoffer van seksueel geweld. Mannen die opstandig waren, werden ook verkracht. Buck-breaking was populair op de plantages in de Caraïben waar slavenhouders deze praktijk gebruikten als een legale manier om seks met andere mannen te hebben. De verkrachtingen vonden plaats in aanwezigheid van andere slaven, dus ook de familieleden, vrouwen en kinderen van deze mannen. Niet vreemd was ook dat na een verkrachting de verkrachte mannen uit schaamte de plantage ontvluchtten of zelfmoord pleegden. Dit waren dan nog de gelukkigen, andere mannen werden gevangen gehouden op seksboerderijen die specifiek werden opgezet om mannelijke slaven te verkrachten.

Medische proeven

Toen de moderne medische wetenschap in haar kinderschoenen stond, is er veelvuldig op zwarte mensen geëxperimenteerd om technieken te ontwikkelen of om medische testen te doen. De moderne geneeskunde heeft haar oorsprong in onder meer het misbruiken van de lichamen van zwarte vrouwen. Naast de experimenten met syfilis op zwarte mannen zijn er nog tal van andere experimenten geweest, niet alleen in de Verenigde Staten maar ook in Afrika.

Het geloof

Deze praktijk kon zolang voortduren omdat christenen hun heilige boek gebruikten om die goed te praten. Ook hier zie je parallellen tussen de Holocaust en slavernij. Een boek dat zo vaak wordt gebruikt om misdaden tegen de menselijkheid te vergoelijken, verdient een kritische blik, maar dat is voor een andere keer.

Misdaden tegen de menselijkheid

Zou de slavernij maar vier jaar hebben geduurd en zouden de slaven zijn gecompenseerd voor hun leed, dan zouden we nu waarschijnlijk minder praten over wat deze mensen en hun nakomelingen is aangedaan. Een simpele calculatie laat zien dat als we vandaag nog praten over andere vormen van misdaden tegen de menselijkheid, we zeker nog tot ver in het volgend millennium moeten en mogen praten over de moorden, de verkrachtingen, medische experimenten en de gruwelen van kolonisatie, ook na de afschaffing van de slavernij.

Genocide

Mag je een oordeel vellen over de zwaarte van de ene genocide ten opzichte van de andere? Daar is Debby Gerritsen al over gestruikeld, heel pro-Israëlisch Nederland viel over haar heen, de druk was blijkbaar te groot en dus trok ze haar mening in. Zal ik bedreigd worden, of zal iemand dreigen mijn werkgever te informeren over mijn mening?

In dit stuk neem ik de slavernij en de Holocaust onder de loep, maar waar staan in de ranking de Armeense genocide, de genocide op de oorspronkelijke bewoners van Amerika, de genocide op de Grieken van 1914-1922, de Libanese genocide van 1915-1918? Na de Tweede wereldoorlog hebben we dan ook nog de genocides in Oost-Timor, Indonesië, Bangladesh, Cambodja, Vietnam, Ruwanda, Irak en de genocide op de Jezidi’s. Hoe het de Oeigoeren zal vergaan, is nog te bezien maar de concentratiekampen zijn al goed gevuld.

Introspectie

Na meer dan 80 jaar na de oorlog, herstelbetalingen aan slachtoffers, een jaarlijkse officiële herdenking en het cadeau krijgen van land ter compensatie van de Europese misdaden tegen de menselijkheid, terwijl er een voortdurende etnische zuivering van Palestijnen wordt gevoerd, kan ik niet anders concluderen dat het tijd wordt dat vooral extreem-rechtse zionisten en hun supporters, die de Holocaust gebruiken om critici emotioneel te chanteren, aan introspectie gaan doen en eens aandacht geven aan het leed van andere mensen.

Aniel Orie is zeer kritisch op de huidige maatschappij waarin hij als ondernemer zijn geld verdient. Een activist in zijn vrije uren. Aversie tegen alles wat rechts is. Knuffelt in zijn vrije tijd met mannen en een enkele vrouw op de mat. Droomt van een plek onder de zon in Porto.

Aniel Orie, 14.08.2022 @ 10:33

[Home]
 

1 Reactie

op 14 08 2022 at 10:34 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS