Home » Archief » Gescheurde kleren


[12.04.2019]

Gescheurde kleren

Theo Boon


Scène uit The Tale of Princess Kaguya.

Op 5 augustus 1987 stierf mijn broer. In Boedapest, waar ik op dat moment bij mijn toenmalige vriendinnetje verbleef, kreeg ik een telegram: ‘Theo, z.s.m. naar huis bellen. Cor.’ Zo snel als ik kon zocht ik een telefooncel op, het moest wel ernstig zijn, ik dacht dat mijn vader overleden was. Na lang aandringen van mijn kant vertelde mijn oudste broer mij wat er gebeurd was: “Eric is dood, hij is gisteren voor de trein gesprongen.”

Het leven was hem teveel geworden en na jaren van psychiatrische hospitalisatie was de dood voor hem nog het enige dat soelaas bood, de enige overgebleven uitweg uit zijn helse bestaan. Het spoor dat naast de instelling liep en loopt koos hij, zoals al velen voor en velen na hem, voor zijn einde. De demonen die hem jarenlang teisterden, had hij voorgoed het zwijgen opgelegd. Er is de afgelopen 32 jaar veel de revue gepasseerd maar vooral zijn laatste meters en wat hij op die laatste momenten dacht en voelde, dat blijft een onbeantwoorde kwelling, dat is een beeld dat niet makkelijk loslaat.

Het moet twee weken later geweest zijn dat ik op de camping van mijn broer de vader van een vriend tegenkwam. Achttien jaar was ik en ik verbleef daar omdat mijn oudste broer in die tijd mijn held, mijn steun en mijn toeverlaat was. Op die leeftijd en in die periode is hij voor mij van levensbelang geweest. Verdoofd en verdwaasd bracht ik er de dagen door maar een grotere troost en betere plek dan daar, bij hem en zijn gezin op de camping, was voor mij niet denkbaar.

Egoïstisch

De vader van die vriend trof ik op een zeker moment bij de receptie van de camping en hij vroeg hoe het met me was. Hij had van zijn zoon al begrepen wat er was gebeurd. Na wat ongemeend en onempathisch gewauwel over hoe erg hij het voor ons vond, achtte hij het vervolgens nodig om mij daar, op dat moment, te vertellen dat hij geen respect kon opbrengen voor mensen die zichzelf van het leven beroofden. Kwaad kon hij daar om worden. Zo egoïstisch vond ie dat. Ik nam zijn opmerkingen tot me en liet ze in mij imploderen. Hij wenste me nog een fijne dag, veel sterkte en hij liet mij verstomd achter met de echo van zijn woorden.

Kijk, dat je mensen die suïcide plegen lafaards vindt en dat je daar geen begrip voor op kunt brengen, dat is tot daar aan toe. Geloof me, been there. Naast verdriet komt het gehele spectrum aan emoties voorbij, boosheid en onbegrip zijn er daar maar twee van. Maar dat je het nodig vindt, dat je het bestaat om, twee weken na een dergelijk tragische gebeurtenis, het uiten van je overschatte eerlijkheid te verkiezen boven tact en medeleven ten aanzien van een direct betrokkene, dat je niet stilstaat bij de pijn die je daarmee aanricht bij diegene, dat vind ik onvoorstelbaar en tot op de dag van vandaag onverteerbaar.

Er zijn weinig tot geen dingen waar ik lang mee rond blijf lopen, ik ben niet haatdragend. Mijn lontje is vrij kort en was nog veel korter, dus boos kreeg en krijg je mij vrij gemakkelijk maar die boosheid was en is vaak van korte duur. Zand erover en door. Dit voorval vergeet ik nooit en hij heeft hierbij tevens de dubieuze eer de enige persoon te zijn in mijn leven van wie ik gedrag, of in dit geval een uitspraak, niet vergeef.

Lomp

Dat brengt mij op de vorige week gelanceerde campagne van ProRail.

Om mensen in het algemeen en jongeren in het bijzonder bewuster te maken van de gevaren op en rondom het spoor, had ProRail bedacht om de kleren van mensen die voor de trein zijn gekomen, (door een ongeluk of anderszins) na te maken en ten toon te stellen in een luguber soort van modeshow. Afgescheurde en met nep bloed besmeurde broeken, jassen, shirts, petjes en wat al niet meer zij komen erin voorbij. Ieder kledingstuk vertelt een eigen verhaal. De campagne moest een shockeffect sorteren dat zou gaan zorgen voor meer bewustwording en minder ongelukken, zelfverkozen of niet.

Persoonlijk vind ik dat onkies en getuigen van een ongelofelijke wansmaak en, om mijn stokpaardje maar weer eens van stal te halen, je geeft er blijk mee van een stuitend gebrek aan empathisch vermogen. Er wordt zo bij nabestaanden, machinisten, conducteurs en ander personeel dat betrokken is geweest bij een aanrijding op het spoor, op deze lompe manier weer onnodig een lastig te verzorgen wond opengereten. Zij worden ongevraagd weer met hun trauma geconfronteerd.

Kritiek

Ik reis dagelijks met de trein naar mijn werk en iedere confrontatie met een klaarstaande, binnenkomende of vertrekkende trein is voldoende om mij, al is dat soms maar voor heel even, in gedachten terug te brengen naar Eric. Zijn kapotte kleren die hij die dag droeg op mijn netvlies, hoef ik daarbij niet te hebben gevisualiseerd.

Voor de goede orde: ik ga zeker niet meer gebukt onder de dood van mijn broer en de manier waarop hij die verkoos, maar de pijn zit er nog wel en die zal er ook altijd zitten.

Een paar dagen geleden las ik dat de campagne ‘Gescheurde Kleren’ van ProRail is stopgezet. ProRail ontkent dat dit is gedaan onder druk van de kritiek vanuit onder andere de NS en de vakbond. Het bedrijf beweert de campagne uit de lucht te hebben gehaald omdat het nagestreefde shockeffect reeds behaald is.

Yeah, right.

Theo Boon is werkzaam als leerkracht in het speciaal onderwijs, liefhebber van films, series, boeken, sport en oprechte, liefdevolle mensen.

Theo Boon, 12.04.2019 @ 05:27

[Home]
 

1 Reactie

op 12 04 2019 at 05:27 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS