Home » Archief » Haatzaaien


[22.03.2014]

Haatzaaien

Jona Lendering

mic2
Foto: Michael Willems

Dit plaatje kreeg ik op Facebook en besloot het te ‘sharen‘. Verschillende mensen ‘liken‘ het dan. Daar is niets mis mee. Het is vergelijkbaar met een vriendschappelijke por: een bevestiging dat je het met elkaar eens bent. Zonder dat soort gebaren zouden we ons geïsoleerd voelen. Nogmaals, er is niks mis mee.

Maar het levert natuurlijk ook niet zoveel op. De vraag is: wat doe je wérkelijk? Ik ben in elk geval geen held. Ik kan alleen antwoorden dat ik onlangs iemand heb aangesproken op een evident racistische uitlating. Het helpt dat ik bijna vijftig ben, dat geeft je enig (onverdiend) gezag. En ik heb dus een plaatje ‘geshared‘. Niet bepaald veel.

Extreemrechtse types

Ik zou misschien méér doen als ik beter zou begrijpen wat er feitelijk speelt. Ik snap echter maar een paar dingen:

  1. Met zijn uitspraak dat er minder Marokkanen in Nederland zouden moeten zijn, is Wilders een grens over gegaan.
  2. Het zat eraan te komen. Op een in september vorig jaar in Den Haag georganiseerde PVV-manifestatie doken verschillende extreemrechtse types op, waarvan Wilders zich toen niet distantieerde. Dat kan hij ook niet, want dat zou politieke zelfmoord zijn. Nu lijkt hij dus in hun kamp beland.
  3. Wie Wilders’ woorden niet afwijst, heeft iets uit te leggen. Daarover zijn uiteenlopende opiniemakers als De Telegraaf en Tofik Dibi het eens.

Tot zover wat ik denk te weten. De echte vraag is echter niet of Wilders een racist is maar waarom hij publiek blijft trekken. En nu weet ik het allemaal wat minder zeker.

Moreel superieur

Niet alle PVV-stemmers lijken me racisten. De sympathisanten die ik wel eens spreek, zijn zulke beroerde mensen niet. Ze weten heel goed dat Wilders vooral ketelmuziek maakt en geen potten kan breken. Wat ze ook weten, is dat zij minder profiteren van de globalisering dan mensen met hoge opleidingen en internationale netwerken. Het zijn geen racisten, het zijn mensen die een racist benutten om zand te strooien in een globaliseringsmachine die niet werkt in hun voordeel.

Althans, zo denk ik dat de vork in de steel zit. Als ik gelijk heb, is het contraproductief om van PVV-stemmers te verwachten dat ze zich distantiëren van Wilders’ racisme. Henk en Ingrid zullen die eis alleen maar uitleggen als de zoveelste poging van ‘de’ elite om te tonen dat ze moreel superieur is, terwijl ze de echte problemen negeert.

Eerlijkere verdeling

Het is productiever als we eindelijk eens serieus inzetten op een eerlijkere verdeling van de lasten en lusten van de globalisering.

  1. We hebben financiële autoriteiten nodig die niet alleen kiezen voor financiële winst maar ook begrijpen dat deze niet ten nadele mag gaan van maatschappelijke cohesie.
  2. We hebben bestuurders nodig die een Kamerlidmaatschap niet zien als een fase in een carrière die ze brengt naar het buitenland, maar als een dienst aan de gemeenschap.
  3. We hebben wetenschappers nodig die niet alleen worden gelezen door een handvol internationale collega’s, maar die à laMinnaert of Presser tevens schrijven voor de samenleving.
  4. We hebben kunstenaars nodig die alleen niet het respect willen van een internationale avantgarde, maar ook hun verantwoordelijkheid nemen in de culturele educatie.

Dit is nogal abstract. Alleen van het derde punt weet ik hoe ik het handen en voeten kan geven, van de andere drie niet.

Serieus nemen

Mijn conclusie is dus bescheiden: als we willen verhinderen dat een man als Wilders aanhang blijft houden, moeten we beginnen de zorgen van die aanhangers serieus te nemen. Eisen dat ze zich van Wilders’ racisme distantiëren, is net zoiets als een plaatje sharen op Facebook: er is niets verkeerd mee, maar het is onvoldoende.

Eerder gepubliceerd op Lenderings blog Mainzer Beobachter. Jona Lendering is als historicus werkzaam bij Livius Onderwijs, wanhoopt aan de toekomst van de geesteswetenschappen en schrijft daarom, of desondanks, een boek over het ontstaan van het christendom en rabbijnse jodendom. Tegenwoordig is hij ook columnist bij Sargasso.

Jona Lendering, 22.03.2014 @ 13:15

[Home]
 

12 Reacties

op 22 03 2014 at 13:27 schreef Pickelhaube:

Jona, alle partijen nemen al jaren die problemen serieus, maar het maakt niets uit. Daarnaast slaag je er niet echt in om de grieven van de gewone burger bloot te leggen.

op 22 03 2014 at 14:32 schreef MRe:

@Pickelhaube, die problemen worden alleen in woord serieus genomen en dan nog heel mondjesmaat. De ‘gewone burger’ voelt haarfijn aan dat dat niet voldoende is.

op 22 03 2014 at 15:16 schreef Pickelhaube:

@MRe

zou je daar wat voorbeelden van kunnen geven, dat die problemen maar heel mondjesmaat serieus genomen worden? Want ik kan je er met gemak twintig geven waar het tegendeel uit blijkt.

op 22 03 2014 at 15:25 schreef dewanand:

Namaste JOna Lendering,

Leuk betoog, mbt punt 3 aangaande die wetenschappers vs samenleving zou ik jou willen verzoeken om onderstaande analyse van mij en Wieroe, de hindoe kat eens te bestuderen. Zelf ben ik geen blanke man en niet lang of grootgeschapen en zeer zeker heel erg inferieur, binnen mijn eigen hindoe apen kaste wereldje. Ik ben het vieze, vuile, lage koelie afval uit de hindoe apen wereld in nederland en suriname, google mij en Wieroe en je weet meer.

Maar Afval vergaat niet, from waste to waste he.

zie dit en reaguur aub,

WEBpublication BOOK WART0270 / EPAGE 1 of 43
Analyse legaliseren rassendiscriminatie
(met onderzoek etnische registratie)

Offeraar Dewanand
Offercode WART0270
Offerdatum 5 mei 2012

http://www.dewanand.com/discriminatie01.htm

Nou nog iets Jona,
besef dat ik als bruin koelie afval flink weggepest en gediscrimineerd ben door koelies, hindoes, hogere kasten, negers, blanken, moslim soorten, vrouwen, ook homo’s discrimineerden mij, enz. Dus ik bekijk rassenproblemen nu anders en mijn tekst hier is het bewijs ervan.

Sorry, ik ben niet blank, god strafte mij zo voor zonden uit vorige levens, is karma.

dewanand en Wieroe

op 22 03 2014 at 15:46 schreef Thomas E:

Ik ben het met Pickel eens dat Jona de problematiek te veel vanuit zijn wetenschappelijke ivoren toren beschouwt. De gevoelens die op straat leven en de burger richting PVV drijven, zijn van een veel primitiever orde.

op 22 03 2014 at 19:23 schreef Brenda van der Veer:

De echte vraag is echter niet of Wilders een racist is maar waarom hij publiek blijft trekken. En nu weet ik het allemaal wat minder zeker.

Metalen rolluiken voor de etalages na sluitingstijd, graffiti op de muren, naargeestige architectuur, een paar jongens in het plantsoen die een blowtje roken en rommel op straat hebben niets met criminaliteit te maken maar maken wel dat buurtbewoners zich onveilig voelen of gaan denken dat losbandig gedrag geaccepteerd wordt.

Al jaren doen verhalen de ronde over de middenklasse die ‘genaaid wordt’ en criminelen die weg komen met hun daden. In de jaren tachtig werd er geklaagd over junkies die autoradio’s jatten en, volgens de publieke opinie, op eindeloos begrip konden rekenen van de autoriteiten. Nu zijn het de hangjongeren.

En dan doet de media er nog een schepje bovenop.

op 22 03 2014 at 19:23 schreef dewanand:

haahahha uit die Tweets:

Geert Adolf op tv, ja Wieroe miauwde wel met respect zijn naam en gilde Heil Adolf Wilders, maak mijn duitse nazi en bami kattenbrokjes uit 1940 aub goedkoper he en lekkerder.

Onze Geert Wilders is gewoon een potente, grootgeschapen, geblondeerd Alfa mannelijke poppetje he.

Vandaag had ik nog een radicale Hindoemeid aan de telefoon die zei van ach, ze blijft die Wilders berijden en zuigen he als zijn prive bruine fluf hindu sletje, en ze blijft die Marokkanen maar lekker haten, omdat dat legaal is toegestaan. Zij gaat nooit een Marokkaan berijden of zuigen, gewoon omdat zij het marokkaanse rifapen ras haat. Never, never een marokkaan in haar koeliegat, noch voor, noch achter, of een ander maagdelijk zwart gat dat geboord is met een Duitse SS-Bosh boormachine.

Vele radicale Hindoemeiden die ik sprak afgelopen week willen een Marokkanen vrije Nederland en daarom stemden zij maar op Geert Wilders alias Hitler’s echte ziel (atma) in een nieuw inferieur Indo-apen lichaam met zwart gekruld schaamhaar en een bruine, niet arische lul.

hehhehe Adolf Wilders flikt het weer:
heel Nederland zuigt aan zijn Indo pikkie.

dewanand en Wieroe
hindoe fundamentalisten

op 22 03 2014 at 20:51 schreef Thomas E:

“Onze Geert Wilders is gewoon een potente, grootgeschapen…etc.”
“heel Nederland zuigt aan zijn Indo pikkie.”

Je spreekt jezelf wel tegen, dewanand :)

op 22 03 2014 at 21:13 schreef Abdel:

Ik blijf erbij dat het stemmen op en steunen van een racist moreel verwerpelijk is. Wilders is degene die de steen werpt maar zijn electoraat reikt hem deze aan.

op 23 03 2014 at 15:35 schreef dewanand:

namaste Thomas E,

lijkt tegenstrijdig, nou zo ziet Wieroe het:

Vanuit katten oogpunt gezien, dus als Wieroe omhoog kijkt naar de Indo piemel van Geert Wilders dan ziet Wieroe een gigantische bruine Indo Arische LUL, dus daarom staat ‘grootgeschapen’ in die eerste zin. Maar vergeleken met een echte volgroeide, gemiddelde Hollands-Arische lul is die Indo Arische pik van Wilders maar een zielig Pinda ding, dat elke superieure Arische/BBB blanke superscheur alleen kietelt of aperitief is.

Seksuele frustraties bij mannen zijn allemaal gekoppeld aan het gevoel dat hen LUL echt in absolute zin te Klein is, te dun, te kort, niet hard genoeg, en daarom zitten, volgens ons 90 procent van alle heteromannen met een Pikcomplex, maar dit is evolutionair gezien heel natuurlijk en erg gezond voor de mensapen soort waartoe zij behoren.

Traditioneel hadden Alfa mannetjes van een roedel of stam altijd een harem van fluf en neuk grietjes, meestal geroofd van hen vijanden, dus Geert Wilders zou nu ook een paar Marokkaanse baarsletjes moeten hebben, maar je ziet dat er al een paar smarthindoemeiden in zijn PVV stam zitten die radicaal anti islam zijn.

Dewanand en Wieroe
hindoe fundamentalisten

op 24 03 2014 at 13:37 schreef cRR Kampen:

” Henk en Ingrid zullen die eis alleen maar uitleggen als de zoveelste poging van ‘de’ elite om te tonen dat ze moreel superieur is, terwijl ze de echte problemen negeert.”

Tuurlijk, ook heel logisch van Henk & Ingrid om vooral de schuld bij een machteloze, gediscrimineerde groep, die volledig part noch deel heeft aan globalisering, woningcoörperatiecorruptie, bankenfraude of het jatzorgstelsel heeft, te leggen.

Wie er wat van zegt is moreel superieur. Zo bot is het en was het ook altijd. Henk en Ingrid moeten eerst maar eens leren hun beklag op de juiste plek en over de juiste -eventuele- ellende te doen en zo ze dat niet leren hoeven ze verder ook niet gehoord te worden. Wat dat betreft heeft de PVV thans wel een zeker bestaansrecht :)

op 25 03 2014 at 07:16 schreef Ammar Abou Allal:

Conclusie;
Daar ben ik het met auteur niet eens, Wilders is wel degelijk racistisch en bovendien hypocriet. Auteur poogt op een seksistisch en onterechte manier af te dwalen van de hoofdzaak, vind ik. Dus mijn conclusie: we moeten helemaal geen enkele racist en aanhang serieus nemen, laat staan de zorgen. Bovendien vind ik punt 3. Wetenschappers en punt 4. Avant-garde uit alinea ‘Eerlijke verdeling’ wat te hoog gegrepen en daarnaast in contrast met slotzin uit alinea ‘Moreel superieur’ en ben ik het daarmee tevens oneens. Waar ik het wel mee eens ben is slot zin alinea ‘Extreemrechtse types’: En nu weet ik het allemaal wat minder zeker!

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS