Home » Archief » Halal demonstreren


[17.03.2011]

Halal demonstreren

Hassnae Bouazza


Illustratie: Egon Schiele

Terwijl Gaddafi’s troepen de opstandelingen bevochten, het Jemenitische leger demonstranten neermaaide en Saoedische tanks de straten van Bahrein vulden, is er dinsdag 15 maart, geheel onverwacht in Syrië gedemonstreerd.

Er is weinig informatie, maar via Twitter en verschillende blogs werden een paar filmpjes gedeeld van een groep demonstranten in Damascus. Er zijn ook geruchten dat er elders in het land demonstraties waren en dat die zijn opgebroken, maar dit alles blijft onbevestigd.

Vandaag zou er weer gedemonstreerd worden.

Diezelfde dinsdag was er een uit de hand gelopen demonstratie in Khouribga, Marokko. In Marokko staan weer grote betogingen voor zondag 20 maart gepland. Daarover later meer.

In Saoedie-Arabië zou afgelopen vrijdag, 11 maart, gedemonstreerd worden. De aanloop naar die dag was roerig. Aan het begin van de maand werd de Internationale Boekenbeurs van Riyadh verstoord door bebaarde extremisten die zich tegen de verderfelijke, zondige invloed van de boeken keerden en die de aanwezige vrouwen schoffeerden.

De Saoedische Minister van Informatie veroordeelde op zijn Twitter-pagina de actie van de jongemannen en kreeg hierop een smsje waarin hem werd meegedeeld dat hij in de hel zou branden als kafir. Het nummer van de afzender was uiteraard gewoon zichtbaar.

Tegelijkertijd speelde in de media de discussie hoe islamitisch verantwoord het nou eigenlijk is om te demonstreren. Geestelijken hielden zich even niet bezig met de gebruikelijke vragen als ‘moet ik ablutie verrichten voordat ik seks heb met mijn vrouw’ of ‘mijn man pakt mijn geld af ‘, en staken donderpreken af over de ‘duivelse demonstraties’. Ze riepen de vromen op zich daar niet toe te laten verleiden. Het zou het pad zijn naar chaos en verdeeldheid. Demonstreren was, kortom, haram. Bovendien, zo stelden ze, zijn er in het Koninkrijk andere manieren om je wensen kenbaar te maken en is er alle vrijheid om openlijk te discussiëren.

Vrijheid. In Saoedi-Arabië.

Rond diezelfde periode viel ook Internationale Vrouwendag. Saoedische vrouwen eisten meer vrijheid, het recht om auto te rijden en zonder begeleiding de deur uit te kunnen. Ze willen ook gewoon naar voetbalwedstrijden kunnen. Hoezo zijn die alleen toegankelijk voor mannen, vroeg een jongedame zich af.

Dit zijn eisen van een groep die in steeds grotere mate bijdraagt aan de economie. De tijd dat mannen werkten en vrouwen thuis bleven, is ook in Saoedi-Arabië lang voorbij: de inkomens van vrouwen zijn hard nodig. Dit leidt er weer toe dat sommige mannen de inkomens van de vrouwen annexeren, wat weer uitmondt in relatieproblemen.

Het feit dat mannen niet en vrouwen wel therapie willen voor de problemen, leidt tot nog meer opgekropte frustratie. Volgens een onderzoek van huwelijkstherapeuten lijdt een groot aantal Saoedische vrouwen in stilte: 95 procent van de vrouwen die naar psychiaters en psychologen gaat, is depressief. Ze missen medeleven en compassie van hun man en hij helpt ook niet mee in het huishouden.

Prince Alwaleed bin Talal ziet de opheffing van het rijverbod wel zitten: gezinnen kunnen zo besparen op de kosten voor een chauffeur. Dat zou betekenen dat liefst 750.000 buitenlandse werknemers naar huis zouden kunnen.

Vrijdag de 11e stond een enorm politieapparaat klaar om eventuele demonstranten ‘op te vangen’. Maar er gebeurde niets. Twee dagen eerder was een demonstratie al hard neergeslagen, dus de spanning was hoog. In een van de krantenartikelen was te zien hoe een Saoediër zijn auto tooide met een grote foto van Koning Abdullah, om zijn vaderlandsliefde te tonen. Mensen die wilden demonstreren zouden hun land haten en in het verderf willen gooien.

Maar het bleef stil. Tot opluchting van de Shoura Raad die de Saoedische leiders feliciteerde met het vertrouwen en respect van het volk. Ook Prins Miteb, Minister van Staat en hoofd van de Nationale Garde was blij met de wederzijdse liefde tussen het volk en haar leiders. Dat de Saoediërs zich stil hielden had natuurlijk alles te maken met liefde en respect en niks met de dreigementen en het harde neerslaan van eerdere demonstraties. Minister van Buitenlandse Zaken, Prins Saud al-Faisal, waarschuwde de betogers van te voren en zei dat buitenlandse bemoeials hard zouden worden aangepakt.

Wat een ironie dat het juist Saoedische tanks zijn die nu de straten van Bahrein vullen.

Hassnae Bouazza (حسناء بوعزة) schrijft voor Vrij Nederland, De Volkskrant, NRC Handelsblad, Elle en de Arabische site van de Wereldomroep. In 2009 was ze te bewonderen in Vrouw & Paard, tegenwoordig is ze regelmatig te horen in Vrijdagmiddag Live. Afgelopen kerst won ze bijna De Nationale Wetenschapsquiz. Dat ze nog tijd heeft om in het geheim voorbereidingen te treffen voor de vestiging van het kalifaat in Nederland, mag een wonder heten. Volg haar op Twitter.

Hassnae Bouazza, 17.03.2011 @ 08:41

[Home]
 

13 Reacties

op 17 03 2011 at 09:42 schreef sabaroth:

Mooi stukje, alleen ik neem aan dat mensen niet hun hand haten:
Mensen die wilden demonstreren zouden hun hand haten en in het verderf willen gooien.

op 17 03 2011 at 09:56 schreef hassnae:

Tikfout, werd er net op geattendeerd. Inmiddels gecorrigeerd.

op 17 03 2011 at 10:22 schreef Roderick:

Die geestelijken kunnen maar het beste even op wikipedia zoeken, engelse verse, Ghusl (غسل), The ablution becomes mandatory for any adult Muslim after having sexual intercourse, any sexual discharge (e.g. of semen),[1][2] completion of the menstrual cycle,[3][4] giving birth, and death by natural causes.[5]

Zolang burgers in een land de heilige schrift & wet Gods stellen boven de staats- of grondwet is er niet veel hoop op een beschaafde, democratische, samenleving (naar onze westerse maatstaven).

op 17 03 2011 at 10:23 schreef sabaroth:

Ik denk dat er een hele hoop van afhangt hoe het in Lybie afloopt.
Tunesie en Egypte ging relatief erg gemakkelijk en heeft de rest geinspireerd, als die dolle hond van een khadiffi het ook verliest is het niet meer te houden, dan is bewezen dat zelfs het meest gewelddadige regime omver kan worden geworpen en breekt overal de pleuris uit.
Als hij het wel redt zal de rest zich misschien toch wat voorzichtiger opstellen.

op 17 03 2011 at 10:23 schreef Bigpete:

Je zet hier best goed een aantal dingen op een rijtje, maar wat ik mis is jouw eigen stellingname. Gemiste kans.

op 17 03 2011 at 11:14 schreef Frans Smeets:

Big Pete,

Ik lees wel een duidelijke stellingname.

op 17 03 2011 at 11:15 schreef MNb:

Maar Hassnae, wat vind je nou van de oproep van de Arabische Liga aan de VN = het Westen om in Libië in te grijpen?

op 17 03 2011 at 11:21 schreef afbeeldingetjesch:

De illustratie is weer zeer geslaagd. Met name de vormgeving van de handen is fantastisch.

op 18 03 2011 at 13:56 schreef Marco Meijer:

Interessant onderwerp. Islam (“onderwerping”, toch?) en vrijheid. Zijn die twee begrippen verenigbaar? Ik weet er veel te weinig vanaf.

op 18 03 2011 at 19:36 schreef Olav:

Marco, los van wat het in de de “echte” islam betekent, want daar weet ik ook te weinig van: een mens kan zich in theorie natuurlijk wel degelijk onderwerpen aan vrijheid en aan al wat mooi en vriendelijk is. Dus je eigen verrotte ego vergeten en leven voor het hogere, dat is ook als ik me niet vergis de essentie van `alle religies. Of de fundamentalisten en fanatici het ook zo bedoelen? Dat lijkt me niet.

Ik hebeen andere vraag, geheel off topic: hoe spreek ik de naam van Hassnae eigenlijk correct uit? Is dat has-naa of has-nee, of iets er tussenin?

Dit n.a.v. een discussie met mijn vriendin.

op 18 03 2011 at 22:46 schreef MNb:

MM: ja hoor, dat is mogelijk. Kom maar hier in Suriname kijken. Daar leven naar verhouding driemaal zoveel moslims als in Nederland en die hebben geen enkel probleem met vrijheid in welke betekenis ook.
Niemand hier begrijpt iets van discussies over hoofddoekjes en zo. Het geheim ligt waarschijnlijk in de uitdrukking “no span”. Surinamers vinden de vraag wat vanavond te koken veel belangrijker. Kwestie van prioriteiten, zeg maar.

op 22 03 2011 at 15:58 schreef Lisa:

Goed stuk! Vond het ook top hoe je gisteren sprak tijdens de “Arabische Lente” in de Melkweg. Ik kijk uit naar je stuk over Libië in Vrij Nederland!

op 25 03 2011 at 09:38 schreef hassnae:

Dank je wel, Lisa!

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS