Home » Archief » Hallo overheid, zzp’ers worden al genoeg uitgeknepen!


[29.10.2014]

Hallo overheid, zzp’ers worden al genoeg uitgeknepen!

Hassnae Bouazza

halloween2

ZZP-ers worden te veel in de watten gelegd, zo las ik in het Financieel Dagblad. Het schijnt dat de overheid aast op de zelfstandigenaftrek die zelfstanding ondernemers zonder personeel mogen aftrekken van hun omzet bij de jaarlijkse belastingaangifte. De startersaftrek en de MKB-winstvrijstelling staan ook onder druk, omdat de overheid vindt dat ze 1,8 miljard ‘misloopt’ vanwege de zelfstandigenaftrek.

Misloopt? Wat zijn wij burgers eigenlijk, en zzp-ers in het bijzonder? Horigen van de overheid? Moeten we werkelijk elke cent overdragen aan het logge monster dat deze regering is? Mogen we misschien nog iets van ons leven proberen te maken zonder dat de inhalige klauw van de overheid als een donkere schaduw boven ons hangt?

Schrale troost

Worden zzp-ers nou werkelijk zo verwend? Het klinkt allemaal heel vorstelijk, regelingen als de zelfstandigenaftrek, maar ze zijn een schrale troost voor een grote groep mensen, waaronder ik, die werken zonder enige sociale zekerheid of pensioen. We zijn overgeleverd aan de grillen van de markt en als die markt op zijn gat ligt, moeten we het maar zien te rooien, want recht op een werkloosheidsuitkering hebben we niet. Met de inkomsten, die we genereren, moeten we het dus heel erg lang doen, want er zijn dagen, weken, ja maanden dat er geen vraag is naar onze diensten.

En als we dan opdrachten krijgen, moeten we God, Jahweh, Buddha, of wie we maar willen, op onze blote knieën smeken dat de opdrachtgever geen harteloze Scrooge is die ons uitknijpt of weigert ons uit te betalen. Zo had ik eens een producent die vond dat hij me genoeg had betaald nadat hij een deel van de afgesproken gage had overgemaakt. Hij weigerde botweg de tweede factuur uit te betalen. De journalistenvakbond NVJ en een dreigende rechtszaak waren nodig om hem, na maanden, te dwingen de gemaakte afspraken te respecteren. Zijn reactie? Meneer vond het oneerlijk dat ik ‘gratis’ recht had op bijstand via de NVJ.

Kwetsbaar individu

In zijn geval had ik geluk dat de afspraken zwart op wit stonden. Minder geslaagd was het laatste grote project waar ik aan werkte en waar ik anderhalve maand lang onbetaald voor sloofde. Anderhalve maand, als ik de talloze avonden en weekenden overwerk niet meetel. Uiteindelijk bleek bovendien dat de laatste productiekosten, die ik had voorgeschoten, niet vergoed waren. Ik mocht er als kwetsbaar individu voor opdraaien; denk maar niet dat iemand van de vorstelijk betaalde medewerkers van dat bedrijf ook maar een cent zou inleveren. Dat zit daar goed betaald voor anderen te beslissen dat ze wel wat minder mogen verdienen.

Dát is het leven van de ZZP-er. Het is hoog tijd dat we eens in de watten worden gelegd in plaats van uitgeleverd worden aan keurig gestropdaste heren die geen lunch níet declareren en van allerlei regelingen profiteren, maar die wel vinden dat wij, armzalige sloebers, prooien voor het grootkapitaal, te verwend zouden zijn.

Een beetje dankbaarheid en steun voor onze bewonderenswaardige flexibiliteit en zelfstandigheid zouden meer op hun plaats zijn.

Hassnae Bouazza, Duistere Kracht van het Internet, is regisseur en eindredacteur van Femke Halsema’s serie Seks en de Zonde, schreef een boek over Arabieren, Arabieren Kijken. En ze heeft haar eigen hedonistische site, Aicha Qandisha. Lees daar vooral ook haar relaas over het racisme op de progressieve redacties waar zij heeft gewerkt.

Hassnae Bouazza, 29.10.2014 @ 07:46

[Home]
 

15 Reacties

op 29 10 2014 at 08:15 schreef Pickelhaube:

Hassnae, als mede ZZP-er ben ik het 1000% met je eens. Had een paar jaar geleden ook gedonder met een factuur van meer dan 30.000 euro die een klant van me niet uit wilde betalen, ben toen gaan procederen en verloor het. Grapje heeft me uiteindelijk tegen de 50.000 euro gekost. Niet omdat ik ongelijk had, maar omdat die club (een hogeschool in Brabant) een juridische afdeling had die zich met mij obsedeerde en een duur advocatenbureau erbij trok. Daar kan je als eenpitter zonder rechtsbijstandsverzekering niet tegenop.

Er is geen enkel vangnet voor me, als ik niet werk heb ik gewoon niet te eten. Vorig jaar verhuisde ik en moest ik mijn kleine buffer opbranden. Toen alles goed en wel over was had ik alleen niet direct een nieuwe opdracht. Heb ik serieus als veertiger met een meterslang CV een paar maanden rond moeten komen op giften van de familie. Andere mensen krijgen een uitkering, maar als ZZP-er kan je dan gewoon doodvallen.

Nu gaat alles prima en krijg ik vaak jaloerse reacties van loonslaven als ze mijn uurtarief horen, maar die andere kant van de medaille wordt niet goed begrepen. Ik woon niet in een verzorgingsstaat, die financier ik alleen voor andere mensen.

op 29 10 2014 at 08:19 schreef rena:

Ronduit beledigend dat wij zgn. de boel uithollen! Ik ken zoveel eenpitters die niet verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid, geen pensioenopbouw hebben. Sommigen menen dat je dan eigenlijk je zelf geen echte ondernemer mag noemen. Maar wat is het alternatief vandaag de dag. Stel dat de helft van de 800.000 zzp-ers aan klopt bij het UWV. Dat zou een mooi werkloosheidscijfers plaatje opleveren.

op 29 10 2014 at 09:14 schreef Daphne:

Helemaal mee eens.
Er komt nog bij dat de UWV’s en DWI’s wekelijks cursussen draaien voor de werklozen in hun kaartenbak, over het starten van een eigen bedrijf en zzp’er worden. Je wordt als werkloze bewust die richting in geduwd. Betaald werk is er namelijk niet, zeker niet als je boven de veertig bent. Dit verzin ik niet, dit wordt me verteld.

Ik neem toch aan dat het niet de bedoeling was van die consulenten en werkcoaches en Kamer-van-Koophandeltypes, om een nieuwe onderklasse te scheppen van slechter betaalde werknemers die minder rechten hebben.

Hoewel…?

op 29 10 2014 at 09:44 schreef Pyt van der Galiën:

@Daphne

Ik neem toch aan dat het niet de bedoeling was van die consulenten en werkcoaches en Kamer-van-Koophandeltypes, om een nieuwe onderklasse te scheppen van slechter betaalde werknemers die minder rechten hebben

Natuurlijk wel. Al zijn het eerder hun broodheren die dat op hun geweten hebben. D66-beleid, zeg maar. Pechtold huilt van geluk bij het zien van deze nieuwe onderklasse van rechteloze ..oeps..ik bedoel ‘flexibele’ werknemers.

@Pickel

Je hebt altijd recht op bijstand, ook als ZZP’er. Al beland je dan anno 2014 wél in een bureaucratische nachtmerrie en word je geacht droog brood te eten. Er is ook het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen (BBZ), een specifieke regeling voor ZZP’ers.

op 29 10 2014 at 11:08 schreef Esther G.:

@hassnae Exactement!

Ook als ‘directeur-eigenaar’ (bijv. van een klein bedrijf met slechts een paar man/vrouw personeel voor wie je salaris / loonheffing / ziekteverzuimverzekering / vakantiegeld ophoest) kun je zelf geen aanspraak maken op sociale zekerheid – met uitzondering van de bijstand. En helaas ook niet op de zelfstandigenaftrek, al moet die, precies volgens jouw argumentatie, blijven bestaan!

‘Zzp’ in jouw tekst kun je dus breder lezen als ‘kleine zelfstandige’…

op 29 10 2014 at 11:16 schreef Pickelhaube:

@Pyt

Dat heb ik ook aangevraagd, maar tegen de tijd dat zo’n fooitje gestructureerd is (kan soms vijf maanden duren) heb ik alweer een nieuwe klus. Dan is bet mosterd na de maaltijd. Het werd trouwens ook afgewezen, geen idee waarom.

op 29 10 2014 at 11:20 schreef Niek Holtzappel:

ZZP’ers zijn een makkelijke prooi voor de steeds naar nieuwe lastenverzwaringen zoekende overheid. ZZP’ers zijn immers slecht verenigd en kunnen het zich niet veroorloven te gaan staken.

Een zwarte lijst van wanbetalers is misschien wel een goed idee. Dan kan een ieder voordat hij of zij een opdracht aanneemt checken of de opdrachtgever koosjer is.

op 29 10 2014 at 11:46 schreef sabaroth:

De VVD heeft het een paar maanden al heel treffend gezegd: De overheid moet geen vangnet zijn tegen de bijstand voor de ZZPér.
Dus al die regelingen afschaffen en als hij het niet redt de bijstand inrotten.
Je hebt er immers heel wat meer aan ongeveer 400.000 man de bijstand in te schoppen (want dat hadden ze al uitgerekend) dan ze aan het werk te houden met allerlei onnuttige kleine bedrijfjes.
Jaha kapitalisme 2.0 is helemaal hier jongens.

op 29 10 2014 at 20:06 schreef vander f:

Hondsbrutaal daar in Den Haag,
denken even van de burger te kunnen incasseren na hun eigen falen.
Miljarden overschrijdingen bij IT projecten etc etc etc,
de lijst is eindeloos.
Ik heb een oom die als accountant eens voor het Rijk moest werken, hij werd uiteindelijk door zijn baas gedwongen een handtekening te zetten onder een rapport want-goeie-klant.
De arme man heeft toen bijna ontslag genomen wegens een tegenstribbelend geweten, maar hij begreep ook dat zijn ontslag geen reet aan de situatie zou veranderen.
Ik heb ook nog een oom die bij Domeinen heeft gewerkt, zelfde laken een pak, een grote maffiose bende.
En dan nu nog even ‘oeps’ pardon even gemist’ een half miljard naar Brussel overmaken.
Dat miljarden vretende gestuntel in Den Haag wordt, door ons burgers, nog gedoogd ook, tegen elkaar uitgespeeld als we zijn.
Zoveel boosheid en verontwaardiging, het gevoel dat je bestolen wordt door je eigen overheid die dat met haast niet te trotseren machtsmiddelen afdwingt.

op 29 10 2014 at 23:06 schreef AntiSoof:

Een tweede kamer zou het volk moeten vertegenwoordigen. Aangezien die kamer (nu) blijkbaar niet uit personen die de belangen van het volk behartigen bestaat, maar uit partijen, en die partijen het partijbelang -wat dat ook moge wezen- dienen, en niet het volk, is het volk niet meer vertegenwoordigd.
De wetten die alzo worden gemaakt en aangenomen dienen alles m.i., behalve het volk. De wetten dienen het partijbelang. En de belangen van de partij liggen bij degenen die voordeel hebben van de wet- en regelgeving.
Zo simpel zie ik het.
De elite (hertogen, baronnen, prinsen, ridders, keizers, plus de hoge kerk, e.a.) zullen er van profiteren. Zoveel is duidelijk.
En dan zijn er nog de multimiljardairs. Ook die denken dat ze door hun rijkdom recht hebben om oordelen te vellen, ook al zijn die mensen nog zo dom op algemeen niveau, ze oordelen en ventileren hun ‘wijsheden’. En ze oordelen over ‘overpopulatie’, god, de aarde, ze denken zó wijs te zijn.
Ik denk dat ik een aardig eind in de richting zit met waarom de kleine zelfstandige als productie-materiaal gezien wordt, die ook nog wel uitgeknepen kan worden.

op 30 10 2014 at 07:43 schreef Pickelhaube:

Neehee, antisoof. Het uitknijpen van de kleine zelfstandige heeft niets met de depopulatie agenda te maken.

op 30 10 2014 at 08:06 schreef sabaroth:

Antisoof: Als je de elite zou vervangen met wat modernere figuren als managers, topmanagers, politici enz en multimiljardairs door multinationals ben ik het helemaal met je eens

op 30 10 2014 at 10:58 schreef Thomas E:

He who has the gold makes the rules. Ja mensen, het is niet anders. Zo oud als de mensheid.

On topic ben ik het volledig met Daphne eens. Gedwongen door de werkloosheid proberen mensen-met-pit zelfstandig iets van de grond te krijgen (idd door de overheid gestimuleerd), maar dreigen nu in dit initiatief ontmoedigd te worden. Kompleet krom!

op 01 11 2014 at 16:55 schreef Gert:

Je moet zeker niet na twee maanden de rekening opsturen. Als je het elke week of twee weken doet heb je minder gezeur. Het is niet zo stoer misschien maar je geld niet krijgen is vervelender.
En zorg er voor dat de laatste rekening een kleine rekening is. Je kunt beter gezeur hebben over twee duizend dan over twintig duizend euro.
Ook zo snel mogelijk zorgen dat je een jaar zonder opdracht kunt zitten. Als je dan geen werk hebt kun je van de vrije tijd genieten. Sparen dus.

Niks verdienen en niet kunnen genieten van de vrije tijd is dubbele schade

op 02 11 2014 at 10:21 schreef Benedictus:

VanderF
“het gevoel dat je bestolen wordt door je eigen overheid die dat met haast niet te trotseren machtsmiddelen afdwingt”

En de overheden van andere landen! Dat laatste wil ik er even aan toevoegen, want er zijn m.b.t. die landen geen onderliggende cijfers bekend. Natte vingerwerk dus.

Het is de macht van de sterkste, op elk vlak, en daar hoort de ZZP-er niet bij. Het blijft dus vechten tegen de bierkaai.

Pickel
Juist ZZP-ers hebben een rechtsbijstandsverzekering nodig.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS