Home » Archief » Het Baudet-systeem


[23.03.2019]

Het Baudet-systeem

Fréderike Geerdink


Bron: Showzama

Op Facebook schrijft iemand dat ze zich troost met de wetenschap dat de meerderheid van de Nederlanders níet op Baudet heeft gestemd. Ze is, voegt ze toe, geschrokken maar ‘evengoed een optimist, misschien tegen beter weten in.’ Andere zichzelf troostenden bagatelliseren de boel door met opkomstcijfers en stemgerechtigde bevolking te goochelen en dan op een heel laag percentage FvD-stemmers uit te komen. Of joh, ze hebben geen bestuurlijke ervaring, die FvD’ers, dus dat wordt niks en het implodeert vanzelf.

Jezelf troosten, dat doe je wanneer je verdrietig bent. De kat is dood, de arm gebroken, de baan verloren, de geliefde vertrokken of de kinderen uitgevlogen. Maar op fascisme dat de verkiezingen wint, is verdriet niet het antwoord, laat staan zelftroost. Want wat ga je bereiken met dat verdriet en dat getroost? Tot welke actie leidt het die bijdraagt aan het bestrijden van fascisme? Geen enkele.

Kinderen achtergelaten

De zelftroosters doen mij denken aan kameraad Hebûn, een PKK-strijdster die ik interviewde voor mijn boek. Ze was gedwongen te trouwen toen ze nog een meisje was en had drie kinderen gekregen, die ze bij haar familie en die van haar ‘echtgenoot’ (ze weigerde hem als zodanig te erkennen) had achtergelaten om guerrillastrijder te worden. We praatten over haar keuze en over haar kinderen, die hun moeder waarschijnlijk nooit meer zouden zien. Het viel me op dat haar lip niet trilde, haar stem niet brak en er niets glinsterde in de hoeken van haar ogen. Ik vroeg haar ernaar. Hebûn zei: ‘Een vrouw die huilt krijgt niets voor elkaar.’

En zo is dat.

Ik las over de verkiezingsoverwinning van Baudet terwijl ik in de bus zat op weg naar de Qandil-bergen, naar een groot veld in het gebied dat onder militaire controle staat van de PKK om daar het Koerdisch Nieuwjaar, Newroz, te vieren. Het voelde als een bescheiden daad van verzet, zo ver weg van Nederland. De PKK, moet u weten, is hardcore anti-fascistisch. Ze proberen, en slagen daar heel behoorlijk in, hun doorwrochte anti-fascistische ideologie ook werkelijk te leven. Kern daarin is het afbreken van het patriarchaat en een strijd op alle fronten tegen de manifestaties daarvan. Gewapend verzet tegen het geweld van de staten die Koerdistan bezetten, maar ook – en nu wordt het interessant voor Nederland – ongewapende strijd tegen de patriarchale structuren in de Koerdische samenleving, die dus ook verankerd zijn in henzelf.

Posities van macht

Hoe doen die strijders dat? Ze volgen onderwijs, of ze nou net gerecruteerd zijn of oudgediende. Een deel daarvan volgen de mannen en vrouwen gescheiden. Daar schrikken Nederlanders altijd van, als je dat zegt. Mannen en vrouwen moeten altijd sámen les krijgen, en wie dat niet ook vindt, is ouderwets – gooi er nog wat vooroordelen bij over de verhoudingen tussen mannen en vrouwen in het Midden-Oosten en het onbegrip over deze keuze van de PKK is compleet. Terwijl ik het een van de inspirerendste lessen vind die ik in mijn jaar bij de PKK heb geleerd. Invoeren, meteen, ook in Nederland!

Want wat behelst dat gescheiden onderwijs? Dat behelst het lezen en bediscussiëren van teksten en films over de rollen en posities van mannen en vrouwen in de maatschappij en in de (al dan niet gewapende) strijd. Mannen reflecteren op hun eigen positie, vrouwen ook. Zouden ze dat samen doen, dan zouden juist de structuren die ondermijnd moeten worden, de kop weer opsteken. Mannen en vrouwen hebben, met tegengestelde posities van macht, ook een andere weg te volgen om gelijkheid te bereiken. Cruciaal is natuurlijk dat iedereen er van doordrongen is dat het patriarchaat in iedereen zit en dat het in de wereld waar zij naar streven geen plaats mag hebben. Veel recruten, of misschien zelfs de meesten, hebben daar nog geen idee van als ze zich aansluiten. Ze willen gewoon vechten, klaar. Maar dat mogen ze niet. Eerst leren ze dat het systeem waar ze de wapens tegen willen oppakken, ook in hén verankerd is, simpelweg doordat ze er jarenlang in hebben gefunctioneerd. En dat ze het patriarchaat ook in een vrij Koerdistan in stand zullen houden als ze er niet op alle fronten tegen vechten. Het resultaat zijn mannen die er alles aan gelegen is de man in zichzelf te ‘vermoorden’, volgens PKK-jargon, en zich daar door laten leiden in alles wat ze doen.

Jongens en meisjes apart

Hoe geweldig zou het zijn als we in Nederland vakken aan het onderwijs zouden toevoegen waarin kinderen en jongeren inzicht krijgen in en afrekenen met machtsstructuren? Een paar uur per week jongens en meisjes apart en ze dan laten lezen en praten over hun positie in de klas, op het schoolplein en in de buurt. En als we dan toch bezig zijn, laten we ook zwarte en witte kinderen in gescheiden lessen kijken naar zichzelf en naar de ander. Hoe ouder ze worden, hoe groter het plaatje wordt, hoe meer machtsstructuren in de hele maatschappij en ook globaal duidelijk worden. De rest van het onderwijs zit al het grut weer bij elkaar, don’t worry.

Wij volwassenen zijn opgegroeid in het systeem waar Baudet uit voort kon komen. Dat systeem zit ook in ons. Als we het niet willen herhalen als ‘links’, of wat daar voor door moet gaan in Nederland, het ooit voor het zeggen krijgt, dan zullen we dat systeem moeten zien voor wat het is: patriarchaal en racistisch. Daarvoor zullen we eerst moeten erkennen dat dat systeem ook in ons huist, of we nou willen of niet. En vervolgens moeite moeten doen het eruit te krijgen.

Ik krijg een glimlach op mijn gezicht als ik denk aan een Nederland waarin op allerlei plekken groepen mensen met vergelijkbare machtsposities bij elkaar komen om te lezen, films en docu’s te bekijken en te praten over hun rol in het systeem en de bijdrage die ze kunnen leveren aan het afbreken ervan. Nadrukkelijk óók degenen die er ogenschijnlijk van profiteren – want uiteindelijk draait de patriarchale, racistische maatschappij ons allemaal de nek om.

Het kan ook gewoon in je eentje thuis op de bank. Troost je niet. Aan het werk!

Fréderike Geerdink is journalist. Als Turkije-kenner en Koerdistan-correspondent leert ze veel over Nederland.

Fréderike Geerdink, 23.03.2019 @ 06:38

[Home]
 

1 Reactie

op 23 03 2019 at 06:40 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS