Home » Archief » Het kabinet overspeelt zijn hand met zijn coronawoordspelletjes


[11.05.2020]

Het kabinet overspeelt zijn hand met zijn coronawoordspelletjes

Michael Blok


Illustratie: Harukawa Namio (overleden op 24 april)

De communicatie van het kabinet in deze coronacrisis schept toch wel erg vaak een heel moeilijk te interpreteren waarheid, zo betoogde ik in een eerder artikel. En juist nu deze strategie van opzettelijke wazigheid in een nog hogere versnelling geschakeld is, begint het zichzelf ook in de eigen voet te schieten. Heeft het kabinet zijn hand overspeeld?

Het kabinet heeft in haar communicatie een helder doel: het mitigation-kabinetsbeleid (gecontroleerd verspreiden zo snel als ziekenhuizen de zieken kunnen behandelen) moet worden verdedigd tegen de logica van containment (strak indammen met testen, traceren en isoleren). Die laatste aanpak behaalt grote successen in het buitenland. Meer successen dan Nederland in ieder geval, tenzij massale sterfte, lege supermarkten en economische chaos legitieme overheidsdoelen zijn.

Daarbij wees uw dienaar al eerder op de vermakelijke misleiding van de overheid: Groepsimmuniteit is het doel, en dan weer niet, dan weer wel. Ouderen worden met voorrang beschermd, of eigenlijk met voorrang begraven. Maskers helpen niet, bieden schijnveiligheid, of niet, maar dan is er een tekort aan. Testen wil iedereen (behalve het kabinet), dus praten ministers wekelijks over “testcapaciteit”. Dan hoef je te testen noch te liegen. En als je de deuren van ziekenhuizen voor ouderen vrijwel sluit kun je ook nog trots roepen dat de “IC’s het gehouden hebben”.

Nul besmettingen

Geheugen opgefrist? Mooi, want we moeten nog even door de orgie aan misleiding van de afgelopen dagen heen. Want in de grootste crisis die vrijwel ieder van ons ooit kende is de Wikipedia-pagina ‘Propaganda‘ gepromoveerd tot communicatiedraaiboek.

We beginnen met een klassieker, de stropop. Containment wilt u? “Nul besmettingen kan niet”, klaagde Marion Koopmans van het OMT op Twitter, en een dag later ook minister De Jonge en de dag daarna Rutte. Containment wordt dus afgeschilderd als het inderdaad onmogelijke “eradication”. Zo weten we dat de acht communicatiadviseurs van het kabinet in deze crisis niet stilzitten, en dat ze braaf gehoorzaamd worden.

Dat containment is niet alleen maar eradication, hoor, want RIVM-Directeur van Dissel gaf in een NOS-interview aan dat containment en mitigation (gecontroleerde verspreiding) ook eigenlijk dezelfde aanpak zijn, en dat hij pas over een maand wil kiezen uit deze twee wijzen van aanpak, die dus één wijze van aanpak zijn. Ook Rutte koos in de Kamer die invalshoek: we dammen in door controle te houden (over de nu agressief bestelde uitbraak). En jawel, het RIVM kwam dezelfde dag met “het kabinetsbeleid damt het virus in”. Zelfde boodschap, drie platforms, zelfde gaslighting. Toeval?

Medische noodzaak

Is er nog nieuws over de maskers, vroeg u? Let goed op. De maskers, die “schijnveiligheid” bieden, worden verplicht in het OV. Raar? Maar ze zijn daar ook verboden, want Mohammed en zo. Inconsistent? Nee, zegt het Ministerie van Justitie, want het is een medische noodzaak en dat mag van de boerkawet. Nee, zegt het het ministerie van Volksgezondheid, dat zijn ze niet. Misschien een voile dragen, als poldercompromis?

Een feest is geen feest zonder de testen. Op 1 juni kan iedereen getest worden! Wie heeft opgelet weet dat het kernwoord “kan” is. Het aantal gedane testen zal blijven dalen, want het kabinet heeft niets aan testen bij verspreiding van het virus. Al weken bereidt de overheid “versoepeling” van de zware coronamaatregelen voor. Maar tijdens het debat daarover zei Rutte dat dat geen versoepeling is.

Allemaal newspeak in de categorie oorlog-is-vrede en vrijheid-is-slavernij. George Orwell draait zich zo snel om in zijn graf dat je er energie mee kunt opwekken. Spelletjes met de waarheid zijn een integraal en noodzakelijk onderdeel van dit beleid, want in het volle daglicht komen honderdduizend doden en jarenlange jojo-lockdowns niet voorbij het volk. En daarom zijn mensen die de leiding van deze megacrisis (Rutte? Of toch RIVM, OMT, het griepdraaiboek zelf? Klaas Vaak?) steunen medeverantwoordelijk voor de schade van het beleid aan volksgezondheid, economie en vrijheden, maar ook aan onze instituties en rechtsstaat. Het ene kan niet zonder het ander.

Boos op Rutte

Maar is de hand overspeeld? Klaver was in het debat ronduit boos op Rutte en zijn “semantische woordspelletjes”. Die kan niet meer terug, en de hele oppositie zit op die lijn. De gaslighting over “we kiezen later wel” betekent dat “sorry, we kunnen nu niet meer containen” niet opgaat. Steeds meer journalisten, bijvoorbeeld Kustaw Bessems, stellen vast dat er allemaal geen bal van klopt. Nu.nl kwam even met “Ook de strategie van het Nederlandse kabinet is erop gericht groepsimmuniteit te creëren, al herhaalde premier Mark Rutte dat het geen doel op zich is.” Maar dat was nog even te taboe. Het artikel is herschreven.

Het kabinet zal proberen door te gaan met de strategie en zijn inherente bullshit. Deze strijd is niet voorbij, en de enige evenwichtstoestand blijft natuurlijk containment. Want dát beleid is wel eerlijk en helder uit te leggen, isoleert ons niet totaal, en heeft zovele beslissende voordelen voor vrijheid, gezondheid en economie.

Michael Blok is ondernemer, mensenrechtenactivist en betrokken bij de actiegroep Containment Nu!

Gastschrijver, 11.05.2020 @ 08:42

[Home]
 

1 Reactie

op 11 05 2020 at 08:43 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS