Home » Archief » Het stigma van de allochtoon


[30.03.2015]

Het stigma van de allochtoon

Suna Floret

pas3

Het CBS definieert een allochtoon als iemand van wie minimaal één van de ouders in het buitenland geboren is. Niet meer en niet minder. Het woord allochtoon vind ik niet lelijk en het doet mij helemaal niets. Het is een feit dat mijn ouders in Turkije zijn geboren en ook mijn zoontje is een allochtoon.

So what? Maxima is ook een allochtoon. Ik zag laatst op tv een debat tussen jongeren over het woord ‘allochtoon’. En het stigma dat ermee gepaard gaat. Een generatie die in Rotterdam is geboren en zegt zich niet thuis te voelen.

Cultuur behouden

‘Er wordt nog steeds naar me gekeken als een allochtoon’, zegt een 17-jarige jongedame. ‘Ik voel me niet geaccepteerd. En dat komt vooral door mijn geloof. Natuurlijk moet ik me aanpassen aan Nederland, zoals de taal en zo. Maar het is ook belangrijk mijn cultuur te behouden’.

En daar ligt in mijn ogen de valkuil. Als je zélf over Nederland praat alsof je te gast bent en je verder niets anders hoeft te doen dan de taal te leren, dan zal het stigma altijd blijven bestaan.

Het woord allochtoon is voor mij niets meer dan een officiële term. En ik hoef ik ook geen ‘nieuwe Nederlander’ of wat dan ook genoemd te worden. Ik ben in Rotterdam geboren, het is niet dat ik gisteren met de boot ben aangekomen. Ik ben niet nieuw en ik ben ook nooit een ‘oude Turk’ geweest. Ik ben een Rotterdammer, met Turkse roots.

Slachtofferrol

Als je zelf het woord als iets negatiefs ziet en je kruipt in een slachtofferrol, hoe kun je dan verwachten dat de rest niet meegaat in dat stigma? Ik voel me thuis, want dit ís mijn huis. Als iemand dat anders ziet, dan heeft die simpelweg pech.

En of het genoeg is om alleen de taal te beheersen om succesvol te zijn in Nederland, dat denk ik niet. Als je bicultureel opgroeit, is het logisch dat je aangepaste normen en waarden hebt en dat kan zeker een verrijking zijn.

Lichamelijk onderzoek

Maar als ik dan lees dat er twee islamitische studentes een zaak hebben aangespannen tegen het Erasmus Medisch Centrum, dan snap ik dat het stigma blijft voortbestaan. De studentes hebben dit besloten omdat ze geen vrijstelling hebben gekregen voor een praktijkonderdeel waarbij een lichamelijk onderzoek door medestudenten wordt uitgevoerd.

Mierengeneuk. Want als een mannelijke arts het leven van je moeder kan redden, dan laat je het ook toe.

Suna Floret (die vandaag jarig is) heeft een wekelijkse column in het Algemeen Dagblad. ze staan op haar Facebookpagina. Volg haar ook op Twitter.

Suna Floret, 30.03.2015 @ 06:48

[Home]
 

21 Reacties

op 30 03 2015 at 08:33 schreef Nrosa:

Als zelfs onze MP, Mohammed een nieuwkomer noemt die zich ‘moet invechten’, is er mi toch iets meer aan de hand. Mohammed ís namelijk geen nieuwkomer, dat waren z’n opa en oma en die waren nog uitgenodigd door, oa de VVD. Dit soort opmerkingen hoort Mohammed ook, hij is niet doof.

op 30 03 2015 at 12:42 schreef Murat:

@Nrosa,

Goed punt. Heel goed punt. Ik heb ook met verbazing kennis genomen van die uitspraak.

En verder is de schrijfster van dit stuk een grote heldin hoor, daar niet van.
Maar ik kan mij er niet in vinden.

Ik vind allochtoon een rotterm, dat wel degelijk gepaard gaat met stigmatisering.
En ik word helemaal kriegel van mensen die slachtofferrol roepen als je onrecht aankaart.
Dat is de “Godwin” van de racistische witte man om ons de bek te snoeren. Hou toch op.

op 30 03 2015 at 12:52 schreef Bertje:

“Het CBS definieert een allochtoon als iemand van wie minimaal één van de ouders in het buitenland geboren is.”

WoW o my God.
Ik ben dus een allochtoon, maaruh ik woon nu weer in het land waar mijn vader is geboren wat ben ik nu dan?
Mijn vrouw is half Duits half Frans wat maakt dat mij kinderen dan?
Who gives a fuck, ik alvast niet.

Suna prima stuk.

op 30 03 2015 at 15:37 schreef Gaz Typari:

“Ik ben in Rotterdam geboren, het is niet dat ik gisteren met de boot ben aangekomen. Ik ben niet nieuw en ik ben ook nooit een ‘oude Turk’ geweest. Ik ben een Rotterdammer, met Turkse roots.”

Ik ook. Nou ja, een Delftenaar met Indonesische roots. Maar dat ik niet weet dat ik niet nieuw ben is het probleem niet, maar dat zoveel witte medelanders dat niet begrijpen, dát is het probleem. Daar helpen die twee studentes aan een inferieure universiteit (ik blijf een Delfterik :P) niet bepaald bij idd.

op 30 03 2015 at 15:55 schreef babs:

Ik ben hier met Nrosa en Murat. Waarom wel een specifieke term voor kinderen met een kleurtje en met kansarme elders geboren voorouders en niet voor een kind waarvan beide ouders blank zijn en een universitaire diploma hebben?

(want laten we wel wezen, en Duitser is geen allochtoon, een Spanjaard misschien, iemand van 25km verder zeker wel. De term wordt ook onherroepelijk aangepast tot niet-Westerse Alloctoon als er teveel Duitsers de resultaten verzieken. Bij 100.000 Maxima´s komt er opeens een inkomenseis om blondines kunstmatig de statistiek uit te werken. Bij derde generatie allochtonen is helaas ondoenlijk om het vereiste aantal elders geboren grootouders vast te stellen, omdat soms één al genoeg is voor kleur en je soms zelfs bij 4 niks ziet.)

op 30 03 2015 at 16:01 schreef Sasha Berkman:

‘Er wordt nog steeds naar me gekeken als een allochtoon’, zegt een 17-jarige jongedame. ‘Ik voel me niet geaccepteerd. En dat komt vooral door mijn geloof. Natuurlijk moet ik me aanpassen aan Nederland, zoals de taal en zo. Maar het is ook belangrijk mijn cultuur te behouden’.

wat klopt daar niet aan dan?
Zoals gewoonlijk legt Suna de schuld weer bij het slachtoffer.

op 30 03 2015 at 16:27 schreef Bertje:

Nrosa

wat de Nederlandse MP onlangs uitbraakte deed mijn broek meerdere malen afzakken.
En zo een kerel is dan “de baas” bah……

Het lijkt wel of een deel van de bevolking gaarne een stap terug in de tijd wil toen nog alles Piet, wit en goed was.

op 30 03 2015 at 16:42 schreef Thomas E:

Ik vind dit een heel positief stuk van iemand die weet wat ze waard is. De kleingeestigen onder ons, die vroeger met pesten vooraan stonden, vinden altijd wel handvatten om medeburgers te diskwalificeren. Als het de huidskleur niet is, dan wel geloof, of naam, of gewoontes, of whatever. Ik vind het bewonderenswaardig als iemand dan gewoon doorgaat met ademhalen en zegt: ” Ik voel me thuis, want dit ís mijn huis. Als iemand dat anders ziet, dan heeft die simpelweg pech.”

op 30 03 2015 at 17:58 schreef WARZAZAT:

Men vindt ‘expat’ nu helemaal da bom….

op 30 03 2015 at 17:59 schreef Mojo:

Ik ben Nederland ontvlucht, omdat ik het woord allochtoon heel vies vindt klinken. En weetje wat? De wereld is groter dan pietluttig Nederlandje, een allochtoon daar, maakt mij een expat hier. Ook niet een leuk woord, maar ik ben in ieder geval ” gepromoveerd” op de sociale ladder. In Amerika wordt een Amerikaan, een Amerikaan genoemd, waarom kan dat niet in Nederland? House Negro Suna denkt er anders over :).

op 30 03 2015 at 20:10 schreef dewanand:

ach waarom zou een moslimmeisje die arts is of medisch medewerkster nou een man niet bloot mogen onderzoeken? Is dit tegen islam of heeft allah het verboden dat hete moslimmeiden met slap mannelijk vlees stoeien?

Elk meisje zou al vanaf negen jaar een man bloot moeten zien en aan alles mogen voelen of zuigen, om haar penisnijd te overwinnen en als voorbereiding op de rol als minnares, huispoes, stoeipoes, en geheime openbare buurtslet in anonieme burqa. Lekker handig zeg die Burqa ivm anoniem vreemdgaan met jan, ahmed, aboikoni, ram en alleman.

op 31 03 2015 at 02:18 schreef Murat:

@Babs,

Het is nog erger.

Mijn ouders zijn niet kansarm, en we hebben allemaal een universitair diploma. Mijn moeder is zelfs Nederlands (etnisch).
Yet, ik ben allochtoon.

op 31 03 2015 at 08:44 schreef babs:

Murat, één kansarme met een kleurtje is genoeg. En zelfs als die ene eigenlijk helemaal niet zo kansarm is of wit is, wordt de statistiek niet aangepast, dit om de schijn van onafhankelijkheid op te houden. Pas bij veel kansrijke of witte ‘allochtonen’ worden de criteria aangepast.

op 31 03 2015 at 10:38 schreef Martin:

“En daar ligt in mijn ogen de valkuil. Als je zélf over Nederland praat alsof je te gast bent en je verder niets anders hoeft te doen dan de taal te leren, dan zal het stigma altijd blijven bestaan.”

De suggestie wordt gewekt dat het stigma wél zal verdwijnen als je je als allochtoon anders opstelt, en dat is helaas niet het geval.

Niet alleen vind ik allochtoon een oerlelijk woord, in de praktijk is het ook nog eens een codewoord dat eigenlijk “niet-blanke” betekent.

Dus ja, ik zie het woord als iets negatiefs, en nee, ik kruip niet in een slachtofferrol en voel mezelf (als niet-blanke) hier behoorlijk thuis.

op 31 03 2015 at 10:57 schreef MNb:

“Ik vind allochtoon een rotterm, dat wel degelijk gepaard gaat met stigmatisering.”
Daar valt wel iets aan te doen, hoor, Murat. Zoals Bertje doet. Die is een allochtoon. Mijn zoon ook – zijn moeder is geboren en getogen Surinaamse, heeft zelfs nooit de Nldse nationaliteit gehad. Daar heeft hij bij vestiging in A’dam nog mooi voordeel van gehad: nr. 2 op de huisvestingslijst voor studenten.
Allochtonen geheel Nederland, verenigt u.

“waarom kan dat niet in Nederland?”
Bloed en Bodem, natuurlijk – dat laat Babs overtuigend zien.

op 31 03 2015 at 21:32 schreef frankw:

Suna, goed stuk, het laat je kracht zien. Ook al kan je van anderen niet verwachten dat ze die kracht hebben, ben je voor mij een rolmodel en hoop ik dat je andere allochtonen daarmee tot steun bent (ik ben officieel ook allochtoon overigens). En nog gefeliciteerd :)

op 01 04 2015 at 01:08 schreef Boe! Ik ben een moslim:

Gezegende gast
Werk hard en zeur vooral niet
Jij bent hier welkom

op 02 04 2015 at 11:00 schreef Suna:

@Martin. Stigma verdwijnt natuurlijk niet zomaar omdat je je anders opstelt. Maar aangezien je geen controle hebt over de gene tegenover je, kun je er net zo goed zelf wat aan doen.

@Sasha Omdat je je nu eenmaal niet kunt aanpassen door alleen maar de taal te leren.

@Frankw; dank voor de felicitatie!

op 02 04 2015 at 13:46 schreef Martin:

@Suna: de door jou beschreven houding is natuurlijk niet bevorderlijk voor het slagen in de Nederlandse maatschappij, maar het stigma van de allochtoon ondervind ik als super-geïntegreerde niet-blanke óók. Met andere woorden: zo’n opstelling kan je maar beter wel veranderen om jezelf een plezier te doen, maar daarmee neem je niet het etiketje ‘allochtoon’ (met alle negatieve connotaties) weg, dat anderen op je zullen plakken.

op 03 04 2015 at 03:51 schreef Sasha Berkman:

“@Sasha Omdat je je nu eenmaal niet kunt aanpassen door alleen maar de taal te leren. ”

Wat moet moet nog meer doen?

Ik snap helemaal niet wat er niet klopt aan de observatie dat je hier altijd als allochtoon bekeken wordt.

op 08 04 2015 at 17:07 schreef Husserl:

Nope. Was “Jood” stigmatizerend toen de Nazis gebruik maakten van het Amsterdamse Bevolkingsregister om Joden op te paken? Kan zoiets weer gebeuren, maat deze keer gebruikmakend van “allochtone”? Ik denk het wel.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS