Home » Archief » Het systeem werkt in de VS, voor de racisten


[20.11.2021]

Het systeem werkt in de VS, voor de racisten

Hassnae Bouazza

Alles wordt in de VS in de politieke tweestrijd gezogen: is het winst voor mij of jou? Agent die Floyd doodde gaat de cel in: gejubel op links, woede op rechts. Vrijspraak Kenosha schutter: ‘rechts staat te juichen, links spreekt van racisme of wit nationalisme’ twitterde RTL-correspondent Erik Mouthaan gisteren nadat bekend werd dat de achttienjarige Kyle Rittenhouse was vrijgesproken van moord op Joseph Rosenbaum en Anthony M. Huber. De beelden van zijn vrijspraak vond ik behoorlijk obsceen: terwijl de jury de een na de andere ‘niet schuldig’ uitsprak, barstte hij in huilen uit. Alsof hij het slachtoffer was in deze hele zaak.

Voor de broodnodige achtergrond: Nadat politieagenten in Kenosha in de staat Wisconsin de ongewapende zwarte man Jacob Blake in de rug hadden geschoten, ontstonden er protesten tegen het racistische politiegeweld. Rittenhouse besloot zijn eigen staat Illinois te verlaten en naar Kenosha te reizen voor een zwaar bewapend bezoek aan de demonstratie. De demonstranten zagen hem, besloten hem weg te jagen waarop Rittenhouse een aantal dodelijke schoten loste. ‘Zelfverdediging’ volgens racistisch-rechts Amerika en hun lakeien hier in Nederland.

En dat wordt dus ‘verdeling’ genoemd. Ook The Guardian schrijft over een diep verdeeld Amerika waarbij de ene helft de vrijspraak toejuicht en de andere die veroordeelt. Alsof het een links-rechts dingetje is.

Gemakzuchtige analyse

Ik erger me aan die gemakzuchtige analyse. Natuurlijk is het land verdeeld, maar de reden voor die verdeeldheid is een openlijk racistisch systeem waar de één tegen ageert en die de ander wil behouden, desnoods met geweld. Zie Rittenhouse, maar ook de bestorming van het Capitool in januari 2021.

Daar draait het om: over onschuldige zwarte burgers die zonder reden gedood worden, om overvolle gevangenissen vol zwarte- en Latino-veroordeelden die nooit een eerlijk proces kregen, om een kapitalistisch gevangenissysteem dat drijft op zoveel mogelijk veroordelingen en een juridisch systeem dat ingericht lijkt om witte daders te ontzien en onschuldige zwarte burgers hun waardigheid en leven te ontnemen.

Dat klinkt hyperbolisch, als een complotachtige blik op de realiteit, maar wie naar de cijfers en feiten kijkt, kan niet anders dan concluderen dat zwarte mensen systematisch anders worden behandeld in Amerika. Dat hun levens minder waard zijn.

Politiegeweld doodsoorzaak nummer één

In 2019 verscheen een rapport dat concludeerde dat politiegeweld doodsoorzaak nummer één is onder jonge mannen in Amerika. Daarbij vallen er aanzienlijk meer slachtoffers onder zwarte mannen en vrouwen, Native Americans, de oorspronkelijke bewoners van Alaska en mensen uit de Latino-gemeenschap. Het is allemaal uitvoerig gedocumenteerd, onder andere hier en hier.

Kijk ook zeker hier voor slechts een paar voorbeelden van spraakmakende zaken waarbij de politie onschuldige zwarte mensen doodde.

En nu is Kyle Rittenhouse dus door een jury vrijgesproken. Mede dankzij een partijdige rechter die vond dat de slachtoffers van Rittenhouse geen ‘slachtoffer’ genoemd mochten worden op de zitting.

Heiligheid van het leven

De criminalisering van anti-racisten die worden weggezet als de nieuwe fascisten en terroristen is ijzingwekkend en schept nu met deze vrijspraak een precedent: als je gedood wordt door een witte reactionair, kan je familie fluiten naar gerechtigheid. Je bent vogelvrij. Zoiets twitterde ook politiek wetenschapper Cas Mudde, waarna hij geframed werd alsof híj opriep tot geweld. Maar Mudde constateert terecht dat dit een vrijbrief is voor witte conservatieven en suprematisten voor wie het recht een wapen te dragen belangrijker is dan een mensenleven.

Tot zulke mensen kan de afstand niet groot genoeg zijn en de verdeeldheid ermee is altijd terecht. Dit gaat niet om een overkomelijk verschil in visie op de samenleving, dit raakt aan het fundamentele principe dat ieder mens gelijk is en dat iemands huidskleur, culturele achtergrond, sekse, seksuele geaardheid, noem het maar op, geen reden mogen zijn iemand anders te behandelen.

Dit gaat om de heiligheid van het leven, om het recht voor jezelf op te komen, zonder dat met de dood te moeten bekopen. Dit gaat erom dat mensenrechten ondeelbaar zijn en voor iedereen gelden, zonder concessies.

President Biden

Dat betekent heel simpel dat het niet te rechtvaardigen is dat een zwarte vrouw tot vijf jaar wordt veroordeeld wegens het uitbrengen van haar stem en een witte jongen vrijgesproken van moord op ongewapende mannen die zich met een skateboard probeerden te verdedigen.

Toch gelooft President Biden in het systeem. ‘Het systeem werkt’, zei hij gisteren in een verklaring. Zeker, het systeem werkt voor wie zwarte burgers op wil sluiten of rechteloos dood wil hebben en witte daders vrijuit laat gaan.

Hassnae Bouazza is schrijver, journalist en televisiemaker. Bekijk hier de documentaire ‘De Klas van 94′, die ze samen met historicus Nadia Bouras maakte. Ze was ook eindredacteur van en regisseerde Femke Halsema’s serie Seks en de Zonde, schreef een boek over Arabieren, Arabieren Kijken. Volgend voorjaar verschijnt haar nieuwe boek Een Koffer vol Citroenen. Ze heeft haar eigen hedonistische site, Aicha Qandisha.

Hassnae Bouazza, 20.11.2021 @ 13:58

[Home]
 

1 Reactie

op 20 11 2021 at 13:58 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS