Home » Archief » Het terrorisme-beleid van de BBC is journalistiek dik in orde


[14.10.2023]

Het terrorisme-beleid van de BBC is journalistiek dik in orde

Fréderike Geerdink


Illustratie: Francisco Goya.

Ophef in het Verenigd Koninkrijk en het sijpelt door naar hier in Nederland: de BBC noemt Hamas niet terroristisch en de moordpartijen van de groep geen terrorisme. De ophef zou erover moeten gaan dat de Britse premier en andere politici zich uitlaten over woordgebruik in de journalistiek, want daar hebben ze zich niet mee te bemoeien. Dat gezegd hebbende: de BBC heeft natuurlijk gelijk. Zelf laat ik me al jaren inspireren door hun standpunt over het woord ‘terrorisme’.

Er zijn nogal wat definities van ‘terrorisme’ in omloop, maar over het algemeen wordt ermee bedoeld dat het politiek gemotiveerd geweld tegen burgers is, met als doel de samenleving schrik aan te jagen. Dat het geweld van Hamas vorig weekend onder die definitie valt, leidt geen twijfel, net zoals geweld van bijvoorbeeld ISIS. En net zoals geweld van Israel in Gaza en van kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Zie, daar ga je al. De mensen die hartstochtelijk eisen dat de BBC tot ‘terrorisme’ overgaat waar het de misdaden van Hamas betreft, eisen die dezelfde terminologie om de misdaden van de Israelische staat en van kolonisten te beschrijven? Ik kan me vergissen maar ik denk het niet.

Glijmiddel

De kwalificatie ‘terrorisme’ is een instrument in internationale politiek. Staten en intergouvernementele organisaties kunnen lijsten aanleggen van ‘terroristische organisaties’. Dat is handig om internationale bondgenootschappen te smeden, om geldstromen te controleren en als diplomatiek glijmiddel. Toevallig weet ik zelf veel van een organisatie die als terroristisch gekwalificeerd wordt door de VS, het VK en de EU, namelijk de Koerdische gewapende groep de PKK. Die kwalificatie was rete-handig toen na de aanslagen van 11 september in de VS de internationale strijd tegen het terrorisme werd aangebonden en het westen Turkije nodig had als bondgenoot. Kwalificeer de PKK als terroristisch en Turkije is je vriend. Handig!

Niet-statelijke gewapende groepen of volkeren zonder land, zoals de PKK, de Koerden, de Palestijnen, de PLO, Hamas, of ooit het ANC, weet u nog, zijn geen onderdeel van die intergouvernementele orde en kunnen geen bondgenootschappen smeden door landen die zich schuldig maken aan staatsterrorisme op een lijstje te zetten en zo de wapen- en geldstromen die worden gebruikt om ze kapot te maken of uit te roeien, in te dammen.

Hoofddoek

Het is belangrijk vast te stellen dat de lijsten van terroristische organisaties politieke instrumenten zijn, en geen uitkomst van een zorgvuldige wetenschappelijke afweging of zo. Als de Britse premier Rishi Sunak zegt dat de regering heeft vastgesteld dat het terrorisme is, dan kan een journalist dat opschrijven, maar het is geen journalistieke taak die kwalificering over te nemen. Integendeel: de journalistiek houdt die tegen het licht, zoals ik nu doe.

Eén van de taken van een journalist is de feiten zo duidelijk mogelijk benoemen. Welke tekst informeert jou beter: Hamas pleegt terroristische daad, of: Hamas vermoordt honderden Israeliërs, waaronder kinderen. ISIS terroriseert Raqqa, of: ISIS onthoofdt burgers en spietst hun hoofden op een hek op het stadsplein. ISIS terroriseert Yezidis, of: ISIS pleegt massamoord op Yezidische mannen en ontvoert, verhandelt en verkracht Yezidische vrouwen. Staats-terrorisme Iran leidt tot doden, of: Iraanse moraalpolitie vermoordt vrouwen die hun hoofddoek niet netjes dragen.

Onachtzaam

Ook als bijvoeglijk naamwoord schiet je met ‘terrorisme’ niet zo veel op. In Turkije zegt de gevestigde macht (regering, mainstream oppositie, leger, media) nooit gewoon ‘PKK’ maar altijd ‘de terroristische seperatistische organisatie PKK’. Alsof er in Turkije mensen zijn die de PKK niet kennen en wat extra duiding nodig hebben. Het gebruik van de term laat zien waar je staat, en waar je móet staan om ontslag, vervolging en gevangenschap wegens ‘propaganda voor een terroristische organisatie’ te voorkomen. De ‘terroristische groep Hamas’ zie ik in Nederlandse media wel gebruikt worden, en ik krijg de indruk dat dat nogal eens wordt gedaan ter afwisseling: dan eens ‘militant’, dan eens zonder bijvoeglijk naamwoord, dan eens ‘terroristisch’. Het is onachtzaam en het zou verantwoordelijker journalistiek zijn daar beter over na te denken.

Mensen die hartstochtelijk pleiten voor het benoemen van Hamas en zijn daden als ‘terroristisch’, pleiten dus niet voor journalistieke zuiverheid, maar proberen de journalistiek ervan te beschuldigen de kant te hebben gekozen waar zíj tégen zijn. Anders zouden ze de BBC wel oproepen ook de daden van Israel in Gaza terrorisme te noemen.

Matje

Zo ben ik er zelf vaak op aangesproken dat ik de PKK nooit ‘terroristisch’ noem. Stéun ik de PKK soms? Nou, toevallig vind ik de doelen van de PKK (ik schreef er een boek over, mocht u nieuwsgierig zijn) nogal nastrevenswaardig, maar dat heeft er niets mee te maken. Zo vind ik de doelen van ISIS onmenselijk en verschrikkelijk, maar waak ik ervoor ISIS terroristisch te noemen. Dat is niemand ooit opgevallen, laat staan dat iemand me ervoor op het matje heeft geroepen. Waarom noem jij ISIS geen terroristische organisatie, Geerdink? Stéun jij ISIS soms? Nee, zou ik antwoorden, ik vind het gewoon journalistiek beter om te zeggen dat ze genocide op de Yezidis pleegden en afgehakte hoofden van burgers op een hek spietsten en mensen, die de strenge regels niet precies opvolgden, afranselden met een zweep. Of u dat typeert als terroristisch, barbaars, onmenselijk, ziekmakend of misdadig, of alle vijf, mag u vervolgens zelf bepalen, daar heeft u mij niet voor nodig.

Het terrorisme-beleid van de BBC is helder en journalistiek dik in orde. Hou het in gedachten als u Nederlandse media volgt, of het nu gaat over Hamas, Israel, Turkije, Iran, de VS, de PKK, FARC, ISIS of welke geweldplegende staat of organisatie dan ook, of over gewelddadige individuen, for that matter.

Fréderike Geerdink is onafhankelijk journalist. Ze heeft een fantastische wekelijkse Koerdistan-nieuwsbrief en die kost een prikkie.

Fréderike Geerdink, 14.10.2023 @ 13:29

[Home]
 

1 Reactie

op 14 10 2023 at 13:30 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS