Home » Archief » Het Westen moet Oekraïne dwingen concessies te doen


[08.09.2022]

Het Westen moet Oekraïne dwingen concessies te doen

Aniel Orie

Niets is menselijker dan te vallen voor de propaganda die rondgaat over de oorlog in Oekraïne. Of het nu komt van de kant van Rusland of van de kant van Oekraïne. Ik zag de afgelopen dagen weer een barrage van nieuws voorbij komen. Nergens zie ik een antwoord op de vraag hoelang deze oorlog nog gaat duren of hoe deze crisis op te lossen valt. Daarom doe ik hieronder een poging om voorbij de propaganda te kijken naar waar we nu werkelijk staan in deze oorlog die al sinds 2014 gaande is. Een oorlog die weleens de proloog zou kunnen zijn een nieuwe wereldorde.

Superioriteitsgevoel

In mijn directe omgeving zie ik reacties die geleid worden door een superioriteitsgevoel tegenover Rusland. Ook in de Nederlandse talkshows wordt gesproken alsof Rusland aan de vooravond staat van een nederlaag, terwijl niets hierop wijst. Dit wensdenken is vergelijkbaar met hoe we zijn geïnformeerd over Afghanistan, Irak en Syrië. Je herinnert vast nog wel de glorieuze uittocht uit Afghanistan, de niet bestaande massavernietigingswapens van Irak en de oorlog in Syrië die wordt gevoerd over alweer een gaspijpleiding.

Het is juist in het belang van Rusland om de oorlog in Oekraïne zolang mogelijk te rekken. De eerste tekenen die daarop wezen, waren de eerste dagen van de oorlog. Er is veel gesproken over de 64 kilometer lange colonne van voertuigen die dagenlang stilstond voor de Oekraïense grens. Allerlei theorieën zijn erop losgelaten om de vraag te beantwoorden waarom deze colonne niet doortrok naar Kiev. Een alternatieve theorie is dat zelfs Rusland verrast was door de weinige weerstand van de Oekraïense troepen die al sinds 2014 werden getraind en voorzien van wapens door de NAVO. Daarnaast waren er geen significantie troepenverplaatsingen van onder andere de Azov-militie in het Oosten van Oekraïne.

Doordat er dus geen weerstand was, zou de oorlog te snel zijn afgelopen en waren de echte doelen van Rusland nog altijd maximaal verdedigd. Rusland is niet geïnteresseerd in het westelijke deel van Oekraïne. Het gaat juist om het gebied aan de oostkant van de Dnjepr, het eigenlijke doel van Rusland als vergelding voor het niet naleven van de Minsk-akkoorden door Oekraïne. Rusland heeft namelijk veel meer te winnen met een buffer tussen de Krim en de rest van pro-NAVO Oekraïne en NAVO-lidstaten Roemenië en Bulgarije om haar dominantie over de Zwarte Zee te consolideren.

Er spelen al een tijd een aantal crisissen die niet worden opgepakt door mismanagement van de regeringen Rutte. En nu komt daar naar alle waarschijnlijkheid een verlenging van de sancties overheen. Een ‘perfect storm‘ die alleen maar zal aanhouden zolang de oorlog in Oekraïne voortduurt.

Sancties als instrument van niet-Westerse landen

Sancties waren van oudsher maatregelen waar je als Westerse landen niet-Westerse landen de les mee las. De enkele keer dat er sprake was van sancties door niet-Westerse landen aan Westerse landen, was de eerste echte oliecrisis in 1973. Toen waren de gevolgen tijdelijk en niet zo verstrekkend als nu. Inmiddels is deze oliecrisis uit ons actieve geheugen verdwenen. Wat is blijven hangen, zijn sancties aan landen waar mensen niet op witte Nederlanders lijken of een ander geloof hebben.

Prijzen verdrievoudigd

De sancties die Rusland na de start van de Oekraïne-oorlog in februari 2022 aan het Westen oplegde, hadden al gezorgd voor inflatie en sterke prijsstijgingen, maar het ergste moet nog komen. Naar verwachting zal volgend jaar een gemiddeld Nederlands gezin per maand 1.000 euro extra kwijt zijn aan boodschappen en energiekosten. Deze voorspelling is gebaseerd op de huidige trend en vergelijkbare sancties in het verleden, zoals die tegen Iran. Daar zag men een verdrievoudiging van de prijzen voor basisproducten zoals aardappelen en brood.

Dit betekent concreet dat meer dan een miljoen mensen in Nederland een hele zware periode tegemoet gaan. Maar de gevolgen zullen niet alleen beperkt blijven tot de onderkant van de samenleving. Ook Inge & Eric, die elke drie jaar een nieuwe auto kochten, moeten het straks doen met één auto. Of deze periode van korte duur is, moet nog maar blijken. Van andere landen weten we dat sancties soms tientallen jaren kunnen duren en aangezien de EU steeds minder een markt is voor Rusland, vraag ik me af of de sancties op korte termijn zullen worden opgeheven.

BRICS-landen

Een andere reden waarom de sancties nog lang kunnen duren, is de relatie tussen China en Rusland. China is de belangrijkste partner van Rusland. Door de mogelijkheid van Rusland om brandstoffen te leveren aan China via de ‘Power of Siberia‘-pijpleiding hoeft Rusland zich geen zorgen te maken als het de EU verliest als afzetgebied. De omzet die via China wordt behaald, zorgt ervoor dat de oorlogskas goed gevuld blijft.

Ook zien we de afgelopen maanden een verhoogde activiteit rondom de zogenaamde BRICS, de opkomende economieën, die de helft van de wereldbevolking vertegenwoordigen. De verwachting is dat dit samenwerkingsverband zal zorgen voor een teloorgang van de economische macht van de G7-landen. Ook zien we het uitrollen van een strategie voor het vervangen van de dollar als leidende munteenheid voor de handel en als standaard betaalmiddel voor olie & gas. De eis die Rusland heeft neergelegd om betaald te worden in roebels is al een eerste indicatie van deze strategie.

Hoe nu verder

Nu het Westen aan de kant zit waar de klappen vallen, wordt het tijd om te accepteren dat alleen vredesonderhandelingen kunnen leiden tot een oplossing. De sancties kunnen alleen worden opgeheven als het Westen Oekraïne dwingt om zich toch te houden aan de Minsk II-akkoorden. Deze optie is de enige ontsnappingsroute. Of we accepteren dat EU-burgers moeten lijden voor de ego’s van haar politici, die aan de leiband lopen van de VS.

En toen was daar Taiwan

Dat China op enig moment de leidende economische wereldmacht zal worden, staat vast. Als huidige nummer 1 is het de VS er alles om te doen zijn positie te behouden. Daarnaast heeft China geen sancties uitgevaardigd tegen Rusland. Vooral het laatste lijkt een verklaring voor het wapengekletter rondom Taiwan.

Sinds 2014 leveren NAVO-landen wapens en trainen ze het Oekraïense leger. Hetzelfde pad lijkt nu ook te worden gekozen voor Taiwan met een levering van 1.1 miljard dollar aan wapens.

Daarmee is een escalatie tussen China en Taiwan een stap dichterbij gekomen. De VS en haar partners lijken met deze levering dezelfde strategie als in Oekraïne te volgen met als doel om China te provoceren. Deze ontwikkeling zal er alleen toe leiden dat Rusland en China landen die Oekraïne en Taiwan steunen verder onder druk zullen zetten. Hiermee hopen ze de wapenleveranties te stoppen door de bevolking in de EU de pijn te laten voelen van sancties.

Aniel Orie is zeer kritisch op de huidige maatschappij waarin hij als ondernemer zijn geld verdient. Een activist in zijn vrije uren. Aversie tegen alles wat rechts is. Knuffelt in zijn vrije tijd met mannen en een enkele vrouw op de mat. Droomt van een plek onder de zon in Porto.

Aniel Orie, 08.09.2022 @ 08:42

[Home]
 

1 Reactie

op 08 09 2022 at 08:43 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS